Rusi traže od Zapada da položi račune za agresiju na SRJ!

Zapadnim državama koje su izvršile i podržale bombardovanje SRJ 1999. godine neće biti lako da iznesu argumente zašto su to uradile mimo UN i međunarodnog prava na sednici Saveta bezbednosti 25. marta koju je zatražila Rusija, smatra diplomata Zoran Milivojević.

Prvi put u Savetu bezbednosti će se na sednici raspravljati o agresiji NATO pakta na SRJ 1999. i to na zahtev Rusije. Ova vest je, prema rečima diplomate i bivšeg ambasador dr Zorana Milivojevića, više nego važna, jer će se zapadne države koje su učestvovale u tome javno suočiti sa svim činjenicama i posledicama tog akta.

Sednica od ogromnog značaja

„Jako je važno da taj čin ne ostane zaboravljen i da ostane zabeleženo kako je do došlo do napada na jednu suverenu državu, bez saglasnosti UN, uz povredu međunarodnog prava. Takođe je važno da se o tome razgovara i to baš sada kada međunarodno pravo ponovo dobija na značaju,“ kaže Milivojević.

On ističe da je za Srbiju ova sednica posvećena NATO agresiji od krucijalnog političkog značaja i da će se tek u budućnosti pokazati u kojoj meri je tako.

„Svako podsećanje na NATO agresiju i u kojoj meri je to tada učinjeno mimo međunarodnog okvira, nasilno, sa željom i namerom da se jedan deo naše teritorije silom oduzme za nas je politički važno“, napominje diplomata.

Međunarodno pravo se vraća​

Ništa manje nije bitno, dodaje naš sagovornik, ni da ostane zabeleženo i javno izrečeno u Ujedinjenim nacijama i Savetu bezbednosti šta je taj čin dalje prouzrokovao i do čega je sve doveo.
„Takođe je bitno i na globalnom planu da se ne zaboravi šta je bilo i o čemu se radilo i kakve je to posledice proizvelo i kakve posledice može i dalje da proizvede.

Dakle, ne samo za Srbiju nego i za ceo svet ova tema je važna, pogotovu što su praktično od tog trenutka globalni odnosi dobili potpuno drugi oblik i kretanje, gde su manje države bile svaki put ugrožene na način kao je to učinjeno i u slučaju SRJ,“ ističe Milivojević.

On podseća na sve ono što se posle toga desilo Libiji, Iraku i drugim državama a sve mimo međunarodnog prava.

Milivojević, međutim, ne očekuje usvajanje nikakvog pisanog zaključka o ovoj temi, jer, kako kaže, to neće dozvoliti zapadne sile.

Zapadu neće biti milo​

„Tu nema šta da se usvoji .. Jednostavno sama po sebi rasprava o ovome je izuzetno značajna. Lično mislim da će Zapad terati neku svoju priču koja ne stoji i koja ne može da predstavlja nikakve argumente odbrane zašto su to učinili, kako i u kom kontekstu,“ zaključuje Milivojević.

Ovo je prvi put da se posle 25 godina od tog agresivnog čina na jednu suverenu državu raspravlja o tom pitanju u UN, a sednica SB će biti održana 25. marta, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Prema njegovim rečima, zahtev Rusije je, kako se i očekivalo, izazvao bes predstavnika zapadnih zemalja, za koje je ta tema „krajnje neugodna“.

https://sputnikportal.rs/20240318/r...e-za-agresiju-na-jugoslaviju--1168990224.html
********************
Bitno je da se cijelom sviejtu stavi do znanja da je to bio čin agresije i bezakonja na jednu suverenu državu.
Bitno je da se naglasi da je upotrebljena 1000 puta jača sila, kako to inače znaju da naglase (i optuže) baš ti koji su je upotrebili.
Sila koja je upotrebljena van svih zakona i medjunarodnog prava, bez dozvole UN-a, čin brutalne torture i nasilja.

Bitno je da se jednom to pitanje pokrene u UN-ma jer nikad nije kasno da se pokrene odgovornost i šteta koja je tom agresijom učinjenaa.

Na žalost, čuo sam pre izvesnog vremena američko objašnjenje. Deluje da su nas potpuno zakonito izudarali !

Mi izgleda znamo samo pola (pravne) istine.

E sad druga je stvar kada stvar posmatramo očima izneverenog deteta. Da, izneverili su nas Srbe, i svima drugima poklonili više ljubavi i pažnje.

E pa izgleda je vreme da odrastemo, spalimo receptore ljubavi i prijateljstva i postanemo neljudi. Jbg, svi su to već uradili (ubili se).
 

Zapad pokušava da spreči održavanje sednice SB UN o NATO agresiji 1999. godine?​

Bruka i sramota!
Zapadne sile na sve načine pokušavaju da spreče održavanje sednice Saveta bezbednosti posvećene NATO agresiji na SR Jugoslaviju koju je zatražila Rusija, saznaje Sputnjik.
Prema informacijama Sputnjika, u toku je zakulisna igra zapadnih članica SB UN kako istina o zločinu Alijanse ne bi izašla na videlo.

Moskva je ranije potvrdila da je predsedavajući Japan zakazao sednicu SB za ponedeljak 25. marta u 15 časova, dan po obeležavanju 25 godina od početka bombardovanja.

Državna duma Rusije je na današnjoj plenarnoj sednici usvojila i nacrt obraćanja u UN, a u vezi 25. godišnjice NATO bombardovanja i osude zapadne alijanse.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić, koji bi trebalo da predstavlja Srbiju u Njujorku, danas je već nagovestio da do sednice u ponedeljak možda neće ni doći.

A kako je Sputnjiku potvrđeno u diplomatskim izvorima, tačno je da se vrši ogroman pritisak da se NATO zločin skine sa dnevnog reda najviše svetske organizacije.

Da zasedanje još nije ozvaničeno, potvrđuje i sajt SB UN na kome u rasporedu za ponedeljak još nije predviđena rasprava o NATO agresiji.

Očigledno je da je državama, koje su učestvovale u bespravnom napadu na SR Jugoslaviju, jako stalo da se ne otkrije puna istina o njihovom činu rušenja međunarodnog poretka.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik
 
Ajde podeli to objašnjenje sa nama, pls.

Objašnjenje je pravničko, nije teško za shvatiti, ali sam ga zaboravio. Nisam u dobroj prilici, ali guglaću malo, pa ako izguglam - podeliću sa vama.

Ali ja i inače mislim da je bolje da opterećujemo njihovu ljudsku savest, nego da ih proganjamo za pravni aspekt.

Neka osete bol prevarenog srca ! Mi smo u taj Zapad gledali kao u bogove, a oni po nama bombama ...
 
СПУТЊИК САЗНАЈЕ да се води закулисна игра западних чланица СБ УН како истина о злочину Алијансе не би изашла на видело.
Како је Спутњику потврђено из дипломатских извора, тачно је да се врши огроман притисак да се НАТО злочин скине са дневног реда највише светске организације, што потврђује и сајт Савета безбедности УН, на коме још нема дискусије о НАТО агресија заказана за понедељак. Југославија Русија бомбардовање
GJHxRToWEAAQEiD
 

Back
Top