Rumunija Da ili Ne

• Začetnik teme Začetnik teme Dzejmunrudi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja planiram uskoro neki road- trip do Rumunije...ići ću preko Krajove, Pitešti, pa još do nekih gradića i sela i onda do Brašova...posle toga možda do Segešvara (tu je rodjen Vlad Cepeš ako se ne varam :) ), iskopala sam još neke destinacije...čitala sam i o tom rudniku soli, verovatno ću tamo da idem, baš mi deluje super.
I mislim da je Poenari zamak povezan sa Vladom III, ali nisam detaljno čitala...uglavnom mi je haotična ruta kojom ću da idem, nekako ide u krug, ali volela bih da vidim sve što me zanima. Sem Bukurešta...tamo iz nekog razloga neće da idu moji saputnici,ali ne bunim se mnogo...otići ću ja još neki put, sama ako treba :mrgreen:

A pošto bih išla busom ili vozom...jel mogu da iznajmim tamo auto pa da se vozim po Transalpini i Transfagarašanu?
:mrgreen:
Pa vidi, i meni je haotična ruta, ne samo tvoja, nego i ja kad sam tamo nisam najsigurniji gde idem. To je uglavnom zbog toga što neko drugi organizuje rutu, a ja kao bez mozga udarim po gasu i idem kuda i ostali.
Kada se desi da ja vodim onda idem otprilike, u fazonu ''čini mi se da ovde treba da se skrene''. Doduše i to uglavnom izađe na dobro.

Dakle, ruta ti je haotična jer mi nije jasan autobuski aranžman koji bi te vodio svuda gde si nabrojala, uključujući i rudnik soli. U svakom slučaju, trebaće ti prilično vremena.
Automobil sigurno možeš da iznajmiš, ali ćeš teško u jednom danu da stigneš da obiđeš i Transfagarašan i Transalpinu. U stvari, ne znam da li ćeš moći da iznajmiš automobil ukoliko nemaš vozačku dozvolu ili ukoliko je nemaš dovoljno dugo.

Ali, ako taj problem prevaziđeš, u Piteštiju možeš da se pozdraviš sa ekipom iz busa, sedneš u automobil i preko gradića Curtea de Arges, koji se nalazi u blizini, odeš na Transfagarašan, a odatle se spustiš na Brašov gde bi se ponovo našla sa svojom ekskurizijom. Oni će za Brašov verovatno dugim putem.
Uzgred, upravo se Poenari, pravi Vladov zamak, nalazi nedaleko od Curtee de Arges, na putu Transfagaraša, blizu impozantne brane. Zamak nisam obišao, pošto treba da se vere hiljadama stepenica kako mi rekoše, a ekipu sa kojom uglavnom idem ne interesuju toliko istorijski spomenici, kultura i slično, nego svaki trenutak žele da iskoriste za vožnju.

Ukoliko ti ne uspe da vidiš ovo o čemu ti pričam, ostaje nam jedino da te kada sledeći put budemo išli povedemo sa sobom.

Pa vidi, i meni je haotična ruta, ne samo tvoja, nego i ja kad sam tamo nisam najsigurniji gde idem. To je uglavnom zbog toga što neko drugi organizuje rutu, a ja kao bez mozga udarim po gasu i idem kuda i ostali.
Kada se desi da ja vodim onda idem otprilike, u fazonu ''čini mi se da ovde treba da se skrene''. Doduše i to uglavnom izađe na dobro.

Dakle, ruta ti je haotična jer mi nije jasan autobuski aranžman koji bi te vodio svuda gde si nabrojala, uključujući i rudnik soli. U svakom slučaju, trebaće ti prilično vremena.
Automobil sigurno možeš da iznajmiš, ali ćeš teško u jednom danu da stigneš da obiđeš i Transfagarašan i Transalpinu. U stvari, ne znam da li ćeš moći da iznajmiš automobil ukoliko nemaš vozačku dozvolu ili ukoliko je nemaš dovoljno dugo.

Ali, ako taj problem prevaziđeš, u Piteštiju možeš da se pozdraviš sa ekipom iz busa, sedneš u automobil i preko gradića Curtea de Arges, koji se nalazi u blizini, odeš na Transfagarašan, a odatle se spustiš na Brašov gde bi se ponovo našla sa svojom ekskurizijom. Oni će za Brašov verovatno dugim putem.
Uzgred, upravo se Poenari, pravi Vladov zamak, nalazi nedaleko od Curtee de Arges, na putu Transfagaraša, blizu impozantne brane. Zamak nisam obišao, pošto treba da se vere hiljadama stepenica kako mi rekoše, a ekipu sa kojom uglavnom idem ne interesuju toliko istorijski spomenici, kultura i slično, nego svaki trenutak žele da iskoriste za vožnju.

Ukoliko ti ne uspe da vidiš ovo o čemu ti pričam, ostaje nam jedino da te kada sledeći put budemo išli povedemo sa sobom.

Pa ja zapravo nemam aranžman, nemam organizovan prevoz ili tako nešto. Planiram da idem vozom ili busom od mesta do mesta, i da u svakom mestu ostanem koliko hoću, dan-dva, zavisi koliko ima da se obilazi. Našla sam njihov sajt za vozove i autobuse koji voze po njihovoj zemlji, karte su jeftine i uglavnom ima prevoza do svakog mesta koje hoću da vidim. Trebaće mi dosta vremena, ali ionako ne idem na klasičan odmor, idem tako da mogu da se vratim u svakom trenutku, ili da skrenem negde gde nije bilo planirano da se skrene, bez obaveza prema grupi ili vodiću...

Ovo za Transfagarašan mi je baš od koristi. Nisam baš bila načisto kako da dodjem do tog puta...i super što je i taj Poenari zamak tu blizu. (ima 1500 stepnika, taman da se razmrdaš od vožnje :D)
Ja mislim da sam posetila svaki sajt koji se tiče turizma u Rumuniji, šta sve posetiti, gde najjeftinije proći... :lol: našla sam i neke kul lokacije na samom severu, ali sumnjam da će iko hteti da se cima skroz do gore...a i trebalo bi nam sto godina da odemo i tamo i obidjemo sve što sam ja našla :mrgreen:

Da li si možda posetio Korvin zamak?

Pa dobro, to je za svaku pohvalu. Onaj ko u sebi drži širinu, želju za saznavanjem i upoznavanjem, avanturistički duh i otvoreno srce, svugde može da se oplemeni i pronađe lepotu i svrhu.
Ali bi ipak trebalo da znaš da Rumunija nije Toskana, misim nije baš ono kao kreneš od mesta do mesta, a svuda idila, romantična mestašca sa porodičnim vinarijama, renesansa, pokošena travica i ljubičaste krave na obroncima.
Pretpostavljam da bi Rumun na ovaj tvoj plan reagovao otprilike kao kad bi tebi neki stranac rekao da dolazi u Srbiju, s tim što neće u Beograd, ali mu je plan da se sa po dan-dva upozna sa Čačkom, Požegom, Smedrevskom Palankom, a obišao bi i Mladenovac i prošao kroz Umčare pre nego što stigne u Smederevo. I to sve autobusom.

Ako budeš u prilici, idi u Sibiu. Sticajem okolnosti sam samo prolazio kroz njega, ali bez dileme je izuzetan grad, verovatno znaš da je prošle ili pretprošle godine bio evropska prestonica kulture.

U Korvinu nisam bio. To ću, ako bude sreće i zdravlja, nekom od skorašnjih prilika da uradim. Od svih zamkova mi se čini da bi mi se on najviše svideo. Po fotografijama koje su prezentovali drugari koji su bili tamo, Korvin je čista gotika u odnosu na ostale zamkove.

Pa dobro, to je za svaku pohvalu. Onaj ko u sebi drži širinu, želju za saznavanjem i upoznavanjem, avanturistički duh i otvoreno srce, svugde može da se oplemeni i pronađe lepotu i svrhu.
Ali bi ipak trebalo da znaš da Rumunija nije Toskana, misim nije baš ono kao kreneš od mesta do mesta, a svuda idila, romantična mestašca sa porodičnim vinarijama, renesansa, pokošena travica i ljubičaste krave na obroncima.
Pretpostavljam da bi Rumun na ovaj tvoj plan reagovao otprilike kao kad bi tebi neki stranac rekao da dolazi u Srbiju, s tim što neće u Beograd, ali mu je plan da se sa po dan-dva upozna sa Čačkom, Požegom, Smedrevskom Palankom, a obišao bi i Mladenovac i prošao kroz Umčare pre nego što stigne u Smederevo. I to sve autobusom.

Ako budeš u prilici, idi u Sibiu. Sticajem okolnosti sam samo prolazio kroz njega, ali bez dileme je izuzetan grad, verovatno znaš da je prošle ili pretprošle godine bio evropska prestonica kulture.

U Korvinu nisam bio. To ću, ako bude sreće i zdravlja, nekom od skorašnjih prilika da uradim. Od svih zamkova mi se čini da bi mi se on najviše svideo. Po fotografijama koje su prezentovali drugari koji su bili tamo, Korvin je čista gotika u odnosu na ostale zamkove.

:D

Ja sam više za mračnije ulice, divljinu, otvoren put, neke zabačene šume nego za ovo što si nabrojao... :) ali mislim da će mi biti zanimljivo u svakom slučaju.

A, ne autobusom, vozom. :mrgreen: Ja sam i kroz Srbiju išla tako do nekih manjih mesta...čisto obilaska radi :lol: dosta puta sam išla biciklom doduše, išla bih i u Rumuniju tako...ali to je previše komplikovano... :lol:
Zapisaću u sveščicu i njega, baš lepo izgleda, bar po ovim slikama sa neta.

Korvin baš nekako moćno i bajkovito izgleda, pravi zamak, bila bih presrećna da odem i tamo.
Hvala na informacijama, ako se setiš još nečeg zanimljivog napiši. :)

U ovom trenutku ne mogu da se setim ničeg pametnog, osim da ti u spojleru ispod poruke ostavim nekoliko fotografija divljine i zabačenih puteva da te više motivišu. Kada planiraš da ideš? Voleo bih da nam napraviš mali putopis, opričaš i fotografijama dokumentuješ ono što si videla i doživela. Ovo tvoje može da bude baš zanimljivo putovanje ako se odradi na pravi način.

Fotke:

n4ZrrkW.jpg

z7RZ32z.jpg

vBg8kov.jpg

dHEDBsr.jpg

4sIjmDI.jpg

A evo malo i podzemlja:

vFtCCA4.jpg

mdoiEiL.jpg

Trebalo bi oktobra, mada nisam sigurna, ovi što idu sa mnom bi mogli i za proleće da odlože...nadam se da neće.
Pisaću ovde kad se vratim. Ako se vratim :mrgreen:
Slike su super...predpostavljam da voziš motor, čim imaš kacigu, tako da je verovatno još bolji osećaj nego kad se ide kolima. Ja ću neko magare da uzjašem ako ne budem mogla da iznajmim auto, pošto ne nameravam da propustim taj put. :lol:

Ja sam bio pre neki dan... Usao na prelazu Ruse - Giurgiu iz Bugarske a izasao na Djerdapu preko brane... Bez ikakvih problema... Usao vozom a izasao u kolima sa divljim rumunskim taksistom... Nikakvih problema nisam imao....

Evo u Bukurestu gotovo nikoga na ulici posle 20 h ....

Ja se vratih sa puta po Rumuniji i vrlo sam se lijepo proveo.Bukurest ne samo da nije grad duhova nego je u svakom smislu velegrad.
Presao sam skoro hiljadu kilometara kroz Rumuniju i putevi su im znacajno bolji nego nasi a o izgledu i sređenosti gradova u odnosu na ovo sto imamo mi smijesno je i pricati-ispred nas su sto godina!
Sibinj je bas lijep grad,Temisvar je u velikim gradjevinskim poduhvatima i pola turistickih atrakcija nisu bas reprezentativne u ovom trenutku,Bukurest metropola u svakom smislu itd.
Ako ima kakvih pitanja mozda nesto budem znao daodgovorim dok su mi utisci svjezi.

Prosle subote smo suprug,ja,njegova sestra i zet bili u Temisvaru.Dan pre nas otisao je njihov sin sa curom i dva drugara,kolima,i trazili su da im pokazu 500evra,po osobi,sto i imaju pravo.Naravno nisu imali,odakle studentima toliki novac a isli su kod druga na rodjendan.Morali su sakupiti 50evra u pasos i onda su ih pustili.Nas niko nije nista pitao niti trazio novac na uvid.Mada pri ulasku u EU oni bi trebali po zakonu zahtevati tu kolicinu novca zbog azilanata.

- - - - - - - - - -
Cesto prelazim na granicnom prelazu Srpska Crnja - Jambolia.
Nikad mi nisu trazili novac na uvid,ali bezobrazluk tipa "sacekajte ovde" pa nema nikog 25min-pola sata dozivljavam svaki put. :dontunderstand:
Nazalost,mogu samo da kazem: Moze im se... :(

Ljudi, može li mi neko reći kakvo je sada stanje u Rumuniji. Planirali smo na ljetovanje u Konstancu.Kakve su cjene hrane, pića, smještaja kao i cjene vinjeta.. Dobrodošle su i vaše preporuke šta obići i vidjeti u Rumuniji.

Poslednja izmena:

Back