70-ih godina prošlog veka nudizam je bio uobičajena stvar u zemljama zapadne Evrope, pa i Jugoslaviji. U zapadnoj Evropi su se mnogi sunčali goli i po gradskim parkovima dok je kod nas to bilo više na predvidjenim plažama koje su verovatno i dan danas ostale nudističke. 1984 sam služio vojsku u Puli i pošto je vojsci bilo zabranjeno kupanje na regularnim plažama često sam sa kolegama borcima iśao na nudističku plažu, zaboravio sam joj ime sada, jer tamo vojna policija nije vršila kontrole. Naravno, kao vojnik na nudističkoj plaži to je bilo samo sunčanje na stomak i ništa drugo. I brzi ulasci u vodu.
U drugoj polovini 80-ih toples je bio normalan u Evropi do te mere da su se u većini prodavnica kupaći za žene prodavali bez gornjeg dela. Ja mislim da se otprilike 90% žena tada sunčalo sa golim sisama, i stare i mlade, toliko je to bilo sasvim normalno.
90-ih je počeo neki glupi puritanizam i konzervatizam koji se zadržao do danas.
Lično nisam neki aktivni nudista ali sam se sunčao na nudističkim plažama i sa ženom i decom kada su bila prilično mala. Nemam protiv ni sada da odem na nudističku plažu ali u Tajlandu ih nema tako da je onaj podatak gore da je Tajland neki eldorado za nudističke plaže skroz pogrešan. Tamo je zabranjeno bilo kakvo obnaživanje na javnim mestima, ni toples nije dozvoljen. Postoji par privatnih resorta gde su nudisti ali to je zatvorenog tipa i kupanje u bazenu, na plažama je to apsolutno zabranjeno.