Rudarenje litijuma - izjava strucnjaka

izuzetan

Aktivan član
Poruka
1.713
Veceras sam razgovarao sa jednim od najvecih naucnih strucnjaka vezano za rudnike NA SVETU. Pitao sam ga da li je moguce napraviti rudnik litijuma tako da apsolutno i bez ikakve sumnje bude bezbedan ekoloski po okolinu. On je reko u principu DA!! Naravno da je moguce izgraditi rudnik za rudarenje bilo cega koji ce biti skoro apsolutno bezbedan u pogledu ekologije. ALI takav rudnik apsolutno nece biti ekonomski isplativ. Dakle zato rio tinto dolazi u Srbiju jer u Srbiji moze da rudari sa vrlo malo ekoloskih ulaganja i samim tim profit ce biti zagarantovan. Rio tinto zato ne rudari litijum u evropi kao ni jedna druga rudarska kompanija jer jednostavno nece biti isplativo posto ce morati da postuju visoke ekoloske norme.

Prema tome price da ce ekologija biti na prvom mestu kad je u pitanju Srbija za bilo koji rudnik je cista glupost.

FB_IMG_1723755486721.jpg

Veceras sam razgovarao sa jednim od najvecih naucnih strucnjaka vezano za rudnike NA SVETU. Pitao sam ga da li je moguce napraviti rudnik litijuma tako da apsolutno i bez ikakve sumnje bude bezbedan ekoloski po okolinu. On je reko u principu DA!! Naravno da je moguce izgraditi rudnik za rudarenje bilo cega koji ce biti skoro apsolutno bezbedan u pogledu ekologije. ALI takav rudnik apsolutno nece biti ekonomski isplativ. Dakle zato rio tinto dolazi u Srbiju jer u Srbiji moze da rudari sa vrlo malo ekoloskih ulaganja i samim tim profit ce biti zagarantovan. Rio tinto zato ne rudari litijum u evropi kao ni jedna druga rudarska kompanija jer jednostavno nece biti isplativo posto ce morati da postuju visoke ekoloske norme.

Prema tome price da ce ekologija biti na prvom mestu kad je u pitanju Srbija za bilo koji rudnik je cista glupost.
E ako si ti pričao sa jednim od najvecih strucnjaka na svetu.....

Ja sam onda dr dulitl

Egzistencijalne traume....
Pretvaranjem svega u trku i nesigurnost, dobija se na profitu i onda kapitalista zaradjuje vise, ali vecina ne dobija vise, ali dobija stres, depresiju, zvanu egzistencijalna depresija....a manjak vremena za socijalizaciju usled povecanja radnog vremena i umora, donosi jos vise osamljenje....

Umesto jednostavnog okruzenja, uvesti okruzenje kiselinama i vode bogate raznim teskim metalima, , nametanje koriscenje filtara svim stanovnicima nizvodno , deo je ponude...

Takvi strucnjaci koji ce sve odmeriti se ne traze...nego neko ko ce samo reci super , bice para za menadzment rudnika..

Ko je taj jedan od najvecih svetskih "naucnih strucnjaka" za rudnike? Posto je svetsko ime zasto bi ti krio njegovo ime i zasto on ne bi stao iza svog misljenja jer ko iz Rio Tinta i vlade Srbije moze da mu se suprostavi?

Uzgred, izraz "naucni strucnjak" je totalni idiotizam, svaki strucnjak u nekoj tehnickoj oblasti ima podlogu u nauci ali to ne treba naglasavati, to se podrazumeva, taj izraz je pleonazam. Kao sto je naucnik i strucnjak iz te oblasti kojom se bavi. Ali opet, neko ko se bavi naukom ne mora nuzno da se bavi strukom pa nije mozda strucan za oblast u kojoj se bavi nekim uskim delom nauke.

Dakle, kazi ti nama ko je taj svetski poznat "naucni strucnjak", a ako ne zelis ( pa bi recimo tvojim odbijanjem moja sumnja da taj covek uopste postoji i bila potvrdjena) onda bar kazi zasto bi uopste "svetski strucnjak" (u bilo kojoj oblasti) uopste razgovarao sa tobom? Eto, ja znam desetine naucnika i strucnjaka (inzenjera) ali nikada nisam upoznao a kamoli ikada pricao sa svetskim strucnjakom u bilo cemu. A verovatno imam mnogo vise skole nego ti. I cak znam jednog srpskog akademika iz oblasti rudarstva ( a on je daleko od svetskog strucnjaka, to i sam priznaje).

Poslednja izmena:
Sve vise strucnjaka su pattern aplied zanatlije....
To ti je isto kao majstor gradjevine sa 5 godina staza na gradjevini...zna on sve iz iskustva na kucama koje je radio....
To je najjeftiniji ali i najuspesniji model za pojedinacnu karijeru...samim tim sto omogucavas gazdi da puno zaradi i za kratko vreme, koristeci prikupljene sablone ili kupljene sablone koje je neko razvio ,omogucavas vecu platu i sebi , preporuke i sirenje zainteresovanih za tebe...

Tu nema pravog pracenja sta se desava niti istrazivanja, nema nicega osim obrasca i resenja problema za obrazac ako se pojavi nesto sto nije primenjljivo ili ne drzi vodu...
Ali to je opsta kultura i higijena danasnjeg doba...
Svi su navikli na to...
Cak i po bolnicama , sepse su skoro uvek zbog toga, zatim sepse pri lecenju, totalno druga vrsta sepse...prve su vezane za bolest, druge za okruzenje, bolnicu , osoblje...nebrigu..

Zanimljivo je sto radnik koji je dovoljno svestan i sposoban da ne mora da prati sablon nego sustinu a sablon mu je format koga se drzi , nije koristan, niti se gaji niti ima prednost pri zaposljavanju..nego naprotiv, obicno zavrsi na poslovima gde nece upotrebiti svoje sposobnosti....

To se obicno pravda da malo odudara od tima...i od klasicnih korupcija u timu...
Sad je sasvim normalno postaviti pitanje da li ocekujete u dogledno vreme politicara koji je odgovoran i nije korumpiran...?

Resenje je formiranje lokalnih komuna, nesto kao delta city, opstina koje ce negovati drugaciji pristup i moci da predju prag koji ce neutralisati demokratski debilizam...

Za sada je SNS nasilno namestanjem zamki uspeo da svako lokalno napredovanje unisti...
Ne znam kako stoji Zlatibor i ko tu vuce konce, ali to je samo sukob oko gradjevinskih inicijativa, mada ni to nije mala stvar...ali je uzana sustina sukoba....niti se Zlatiborci sukobljavaju oko nasilja u skolama niti oko loseg obrazovanja, niti prave republiku unutar Srbije..samo nedaju da sudije grade zgrade dok lokalni domacini prodaju parcele tim sudijama...

Па, то отприлике знамо.
С тим што ту рударење као такво није толики проблем, колики је процес прераде те руде на лицу места.

Дакле, тај процес прераде, и каснијег одлагања јаловине која после прераде остане, се може направити у великој мери безбедним по околину, али је онда мала шанса да то буде исплативо дотичној компанији. Еколошка прихватљивост је скуп спорт.

Са друге стране, ако се јадарит буде само копао, и као такав извозио, тек онда о некој било каквој користи за нас (сем те сиротиње од рудне ренте) нема ни говора.

Ko je taj jedan od najvecih svetskih "naucnih strucnjaka" za rudnike? Posto je svetsko ime zasto bi ti krio njegovo ime i zasto on ne bi stao iza svog misljenja jer ko iz Rio Tinta i vlade Srbije moze da mu se suprostavi?

U vezi pitanja da li može da se kopa ekološki čisto, tu je struka podeljena. Imaš da neki kažu da može, neki da ne može. U tom slučaju jedino što možeš jeste da se uhvatiš za neke konkretne primere u praksi. A oni pokazuju da se litijum kopa jedino u nerazvijenim zemljama i nekim pustinjama daleko od civilizacije. Recimo u EU se ne kopa, čak je i nemačka sekretarka rekla da nema tehnologije sa kojom bi to bilo ekološki prihvatljivo (što znači da i ne planiraju). A kod nas, poznat ti je odnos režima prema ekologiji: kvalitet vazduha, svuda deponije koje se pale, fekalne vode, dosta gradova nema pijaću vodu... Kako očekivati da takva država brine o jednom tako riskantnom ekološkom projektu? I na kraju, kao šlag na tortu, treba u razmatranje uzeti mizerne ekonomske efekte takvog projekta. Prosto je neobično da to neko uopšte naziva razvojnom šansom. Možda je razvojna šansa za EU, ali za nas svakako nije. 50-180 miliona godišnje je realno smešna cifra za bilo kakvo razmatranje isplativosti.

То смо знали одавно.

Јер Вучић избегава у уговору банкарску гаранцију од 10% у случају да крене нешто наопако

zasto olaf solc ne kopa u svojoj nemackoj ako imaju skoro 3x vise litijuma od srbije?
Следе Немачка са 3,2 милиона тона, ...
...
Србија – 1,2 милиона SAMO!!!
zato sto nema aljeka siftara da mu opere sajbu kod kuce, i da mu klekne, lakse je srbe naguziti, kod kuce propisi, zeleni itd, srbija - kongo, kolonija!

dole veleizdajnik, rusiti aljeka i snsektu!

Evo, žena sve objasnila:

Konačno stigao odgovor iz Nemačke zašto se tamo ne kopa litijum​

https://nova.rs/vesti/drustvo/konacno-stigao-odgovor-iz-nemacke-zasto-se-tamo-ne-kopa-litijum/
znam citao sam ja taj tekst vec, pitanje je koliko precutkuje, koliko laze,a koliko govori istinu, ja mislim po 33%, znaci istina je jedna trecina sto ona kaze

na primer

ISTINA:
Iako Nemačka ne planira da kopa u svojoj zemlji,
Ona navodi da Čile ima velika ležišta u pustinji Atakama na severu, koja su dugo bila minirana, a njihovi izvori litijuma su dragoceni.

LAZ:
Proteste je u početku podržavala, ali ih je kasnije osporila, jer smatra da su iz kompanije Rio Tinto promenili plan i pristali da vrše iskopavanja po standardima EU, što je za nju, i državu Nemačku – prihvatljivo.
PA ***** TI MATERINA, ZASTO ONDA TO NE URADIS U SVOJOJ ZEMLJI? zasto ne planiras nista osim pilot projekata?

PRECUTKIVANJE:
Iza pilot projekata stoje kompanije. Jedna od njih je, kaže Brantner, “privatna”, ali ne navodi koja.

E, tako mozes komplet taj tekst da podelis, u nacelu mi smo za fasiste niza rasa i po njima je u redu da se mi trujemo kao kongo, kao kolonija, kao pustinja u cileu, ...

Poslednja izmena:
Osnovno pitanje jeste odnos cene zagađenja i isplativosti za državu i stanovnike . Dok za prvo pitanje u potpunosti ne znamo odgovor na drugo pitanje znamo , koliko god bilo zagađenje nama se ono ne isplati zbog minimalnih prihoda u ukupnoj priči. S druge strane rizici su ogromni naročito ako se uzmu podaci iz drugih rudnika u svetu koji već funkcionišu a nema razloga da verujemo kako će se u slučaju projekta Jadar raditi drugačije.

Osnovno pitanje jeste odnos cene zagađenja i isplativosti za državu i stanovnike . Dok za prvo pitanje u potpunosti ne znamo odgovor na drugo pitanje znamo , koliko god bilo zagađenje nama se ono ne isplati zbog minimalnih prihoda u ukupnoj priči. S druge strane rizici su ogromni naročito ako se uzmu podaci iz drugih rudnika u svetu koji već funkcionišu a nema razloga da verujemo kako će se u slučaju projekta Jadar raditi drugačije.
pa sigurno se drugacije nece raditi jer ako se ulaze u ekologiju onda im je zarada nula pogotovu danas kada cena litijuma strmoglavo pada.

Back