Ninić o odbrani uhapšenih za „rušenje ustavnog poretka“ na Vidovdanskom protestu
Ne postoji nijedan dokaz na osnovu kog se Ivan M, Novica A, Branko M, Aleksandar I, Vidan K. i Srđan G. terete da su pripremali nasilnu promenu vlasti na Vidovdanskom protestu, rekao je njihov advokat Ivan Ninić.
Snimci prisluškivanih razgovora koji su u specijalnoj emisiji na Informeru i drugim televizijama bliskim vlasti, predstavljeni kao dokaz da su šestorica uhapšenih planirali nasilje na Vidovdanskom protestu, nisu među dokazima u ovom krivičnom postupku.
Jedan od advokata uhapšenih, Ivan Ninić, kaže za
N1 da odbrana postavlja pitanje na osnovu čega se oni terete.
„Iz krivične prijave koju je podnelo Odeljenje za borbu protiv terorizma zaista ne proizilazi bilo koji dokaz, osim priznanja uhapšenih da su oni zaista popili piće u bašti restorana u Kraljevu. Kritične večeri, kada sam Upravi kriminalističke policije u Beogradu preuzeo rešenje o zadržavanju svojih šest branjenika, u svih šest rešenja piše jedna rečenica u obrazloženju – da je posebne dokazne radnje sprovodila BIA“, rekao je.
Ninić navodi da je i pre ovoga, kao i ostatak zemlje, gledao specijalnu emisiju u kojoj je iz razgovora koji je trajao oko sat izvučeno nekoliko minuta.
„Međutim, kada smo došli na saslušanje, osnovno pitanje je bilo da li je hapšenje rezultat posebnih dokaznih radnji, kao što su mera tajnog nadzora, praćenja, snimanja i prisluškivanja u skladu sa Zakonom. Odgovor javnog tužioca je bio ne. Dakle, imamo krivičnu prijavu i sem krivične prijave ništa više“, naveo je on.
Ninić ističe da niko od šestorice uhapšenih nisu bili na zakonitim merama tajnog nadzora i praćenja.
„Prema njima je primenjena operativna obrada od strane BIA, koja je ustanovljena odlukom direktora BIA na osnovu zakona o BIJ-i, što znači da su oni operativno obrađivani ili pokrivani tog dana u kritično vreme. Novica Antić je sa trojicom svojih prijatelja krenuo u Srebrenicu, u jedan manastir, pozvao je telefonom Ivana Matovića, rekao da prolazi kroz Kraljevo i pozvao kafu? Tada je dokumentovan taj njihov sastanak, za potrebe BIA“, naveo je on.
To se dogodilo 21. juna i BIA je imala sedam dana da ubedi javnog tužioca da ova grupa od šest ljudi ima logistiku, stvarnu nameru i resurse da nasilno svrgne najviše rukovodstvo u ovoj državi i da izazove krvoproliće 28. jun, naveo je.
U tom periodu BIA nijedan dokaz, nijedan dopis nije usmerila prema višem tužiocu, niti su ova lica stavljena na mere. Što znači da mi osim emitovanog videosnimka na šest televizija u specijalnoj emisiji nemamo ništa u predmetu što bi ove ljude teretilo. Odnosno, inkriminacija, da su oni teroristi jednostavno se zasniva na tabloidnoj tezi, a ne na dokaznom materijalu koji bi bio prikupljen u skladu sa zakonom. Tako da će biti vrlo jednostavno braniti ove ljude, zato što se taj materijal prikazan u televizijskim emisijama ne može koristiti, a i da se koristi, on svakako ne upućuje na izvršenje bilo kog krivičnog dela“, rekao je Ninić.
On ukazuje da je ovaj slučaj „repriza Novog Sada“, ali i jedan opasan modus operandi.
Ističe da su šestorica uhapšenih nezakonito u pritvoru i zbog toga trpe njihove porodice.
„Moram da naglasim da u ovome učestvuju tužilaštvo i sud, mislim na sudiju za prethodni postupak, pošto sam ja pre sedam dana predao žalbe – do danas o tim žalbama nije odlučeno ili bar nema informacija da je odlučeno. Dakle, cilj je bio linčovati ljude, prikazati ih kao teroriste, uništiti njihove živote, karijere, uništiti njihove porodice, pritvoriti ih na 30 dana, a ne nužno osuditi“, rekao je on.
Ninić ističe da niko nije osuđen za vreme ove vlasti, ko je utamničen za krivično delo u vezi sa nasilnim rušenjem ustavnog uređenja.
Petorica od šestorice su i dalje u pritvoru, ajednom je određen kućni pritvor.
https://www.danas.rs/vesti/drustvo/...je-ustavnog-poretka-na-vidovdanskom-protestu/