Џорџи
Srebrna tastatura
- Poruka
- 237.665
i unisti,dok ocistis krupnije ostatke ko da si opro tanjir
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
i unisti,dok ocistis krupnije ostatke ko da si opro tanjir
Koristim masinu za sudje ,masina super pere ali ipak svaku casu koju uzmen da iz nje pijem preperem u cistoj vodi, sudje mi je bilo trajnije dok sam prala na ruke nije gubilo sjaj smatram da je do jakih hemikalija u tableticama takodje mi se ne dopada tecnost za sjaj koja ostaje na sudju da bi masina osusila "perfektnije"
Одемо у госте код заове, а она вади суђе из машине.
Између осталог, и тефлонски тигањ.
Ја сам свој прала искључиво на руке, да се тефлон не би оштетио и то јој и кажем.
Знаш који је био њен одговор?
"Побогу, па ја не желим да ме овај тигањ надживи. Надживећу ја и њега и сво остало посуђе!"
Мудра жена, ако мене питаш.
Ne robujem ja nicemu. Ako se izaka - akanju je bilo sklono.
Stvari u kuci su samo stvari. Potrosna roba.
Potpuno isto mislim.
A moje vreme je najskuplje, masine su tu da rade za mene.
Imam obicaj da kazem " nije ona mene kupila vec je nju - ako crkne kupicu drugu "
I mene
Secam se kako su se u vreme dok sam ja bila klinka mama i njene prijateljice utrkivale koja ce da bude vise cuvarna. Joj Boze dragi koje su to bile ideje... Ova jedna imala mikser koji joj je trajao 30 godina. Kako? Mikser je koristila samo u specijalnim prilikama. Ova druga je koristila masinu za ves samo za beli ves a sareni prala na ruke. Masina joj trajala opet tako nesto, 35 godina. A secate se cipela koje su bile cipele, pa papuce? Gace koje su gace, pa krpa za prasinu, pa krpa za patos, pa ... Prale su kese za zamrzivac, molim te lepo, da ih vise puta iskoriste. Skupljale plasticne case od jogurta i one male senfa. Nije bilo ljudske case u kuci. Moja mati rernu nije ukljucivala previse cesto, samo kad mora. Da je ne potrosi, sta li. Samo za torte i kolace, a ostalo sve na plinskoj ringli. Imala i elektricnu, al je cula da se te ringle trose od upotrebe, pa ih nije trosila.
Onda se sastanu pa jedna drugoj nabijaju na nos rasipnistvo.
O, budibogsnama!
Kupićeš ako imaš pare..
Mislim,nisam za robovanje stvarima,ali nisam ni za totalno neodrzavanje u stilu "bas me briga ,kupiću novo"...Šta ako ne mozes kupiti novo?
Одемо у госте код заове, а она вади суђе из машине.
Између осталог, и тефлонски тигањ.
Ја сам свој прала искључиво на руке, да се тефлон не би оштетио и то јој и кажем.
Знаш који је био њен одговор?
"Побогу, па ја не желим да ме овај тигањ надживи. Надживећу ја и њега и сво остало посуђе!"
Мудра жена, ако мене питаш.
..nece dugo biti mudra..
..teflon se kruni ako je i najmanje oshtecen, a kancerogen je..dok je sloj bey oshtecenja bezbedan je za upotrebu..
..ja teflonske tiganje menjam godishnje iako ih perem ruchno i mekom stranom sundjera,
ne koristim metalne alatke po njemu i ne shokiram ih temperaturom tipa potapanje vrelog tiganja u vodu posle upotrebe..
..ali shto se poente posta tiche, u mashinu stavlljam npr zepter sherpe koje zbog bakelita na ruchkama ne bi trebalo da idu u nju,
vredi para promeniti te ruchke na godinu-dve....
Kupićeš ako imaš pare..
Mislim,nisam za robovanje stvarima,ali nisam ni za totalno neodrzavanje u stilu "bas me briga ,kupiću novo"...Šta ako ne mozes kupiti novo?
Nismo se razumele, nisam mislila na neodrzavanje, naravno da ih pazim , pa nemam ja para na bacanje. Mislila sam da necu da perem sudove na ruke ako vec imam masinu - operem samo velike serpe u kojima npr. kuvam pekmez ili paradajz. I bas, bas ponekad tanjir -dva ali to je bas retko. Znaci, ako sam kupila masinu za sudove onda ih ona pere a ne da masinu stedim, da je ne ukljucujem cesto jer moze da crkne . A nikad nisam ni ukljucila napola punu masinu a uglavnom je ukljucujem i kad je jeftinija struja- znaci stedim gde je razumno
Moja rodjaka recimo nikad ne pere u masini cebad - pere rucno da " stedi" masinu. ( ja svake godine u prolece i jesen svu cebad i sve tanke jorgane perem u masini i godinama imam istu masinu, nije crkavala Pa onda pere rucno finije stvari da " stedi" stvari ( kao da masina nema program za osetljiv ves) , ponekad metlicom ocisti tepih " da ne ukljucuje usisivac" . Na takve stvari sam mislila.
Ili moja komsinica leti kuva u supi na smederevcu da stedi struju i " cuva" elektricni sporet. A i drva kostaju kao i struja, smederevac se trosi kao i el. sporet -- ali ona "pazi" svoje stvari a pri tom se muci na 30+ stepeni
Moja sveki pere beli ves na ruke, tj.prvo otkuva u loncu pa na ruke
kaze ne moze masina to dobro da opere kao sto opere ona rucno
Ma najzad smo se i mi žene izborile za svoje slobodno vreme. Zaradile smo svoje mašine i normalno je da ih maksimalno koristimo.
Baš me briga ako ću svakih 5 godina menjati amortizere na veš mašini ali neću ručno prati ćebad, jastuke i jakne, ni otkuvavati gaće u loncu.
Baš me briga što kupujem tablete za sudove - i ručno pranje zahteva deterdžent koji nije džabe a i troši se više vode. Uostalom, kupujem ih na akcijama i gledam da me izađe oko 10 dinara komad.
Baš me briga što sušilica za veš troši mnogo struje, troši se i na peglanje, a kad izvadim iz sušilice ništa ne peglam osim letnjih majica. Osim toga, zimi mi sušilica zagreje kupatilo pa ne uključujem grejalicu.
A ušteda moga vremena, ruku i kičme nema alternativu, ne može se kupiti.
Mislim da se manje struje i vode trosi masinskim pranjem, oni su taj proces usavrsili. Da ne pricamo o tome koliko je to mnogo lakse! Zivele masine za pranje sudova! Mislim, imas ti sanse da rucno peres i kada koristis masinu za pranje jer uvek imas neke sudove koji se ne peru u masini! Neki tiganji, drvene stvari, nozevi...decje flasice za vodu, nominalno moze, ali se nikad dobro ne isperu zbog oblika... ima toga...Pozdrav! Procitali ste naslov teme. Eto, zanimaju me prednosti i mane jednog i drugog vida pranja sudova. Ni ja ni supruga nismo gadljivi na pranje sudova, mene to cak i opusta ali nesto se mislim da li mozda i uzeti masinu za pranje. Nekada ume da se nagomila sudova i niko nema volje da pridje sudoperi. Posto nam je vrlo maloi stan kao i kuhinja u obzir dolazi samo stona, mala masina za pranje. E sad - sta trosi vise struje, vode? Kako vi gledate na to??
Secam se kako su se u vreme dok sam ja bila klinka mama i njene prijateljice utrkivale koja ce da bude vise cuvarna. Joj Boze dragi koje su to bile ideje... Ova jedna imala mikser koji joj je trajao 30 godina. Kako? Mikser je koristila samo u specijalnim prilikama. Ova druga je koristila masinu za ves samo za beli ves a sareni prala na ruke. Masina joj trajala opet tako nesto, 35 godina. A secate se cipela koje su bile cipele, pa papuce? Gace koje su gace, pa krpa za prasinu, pa krpa za patos, pa ... Prale su kese za zamrzivac, molim te lepo, da ih vise puta iskoriste. Skupljale plasticne case od jogurta i one male senfa. Nije bilo ljudske case u kuci. Moja mati rernu nije ukljucivala previse cesto, samo kad mora. Da je ne potrosi, sta li. Samo za torte i kolace, a ostalo sve na plinskoj ringli. Imala i elektricnu, al je cula da se te ringle trose od upotrebe, pa ih nije trosila.
Jedared sam se tako zestoko najedila na usisivac koji je zaebavo da sam ga sa obe ruke dohvatila i brechila o zemlju. Puko je ko dulek. Novi sad slusa ko da se proculo sta je bilo sa starim.
Stvari u kuci su samo stvari. Potrosna roba.