Rucno vs. masinsko pranje SUDOVA

A ček', pranje sudova ili bilo čega na ruke je neka posebna veština koja posebno treba da se podučava?
Ono, ako nestane struje, da momak od 30 godina ne umre od gladi, jer nema čist tanjir, jer ga mama nije učila od malih nogu da opere sudove u sudoperi, pa on ne ume?
Ebt, od čega napraviste mudrost...

Može pomoć: Kakva su vaša iskustva sa tabletama za pranje sudova? Ja sam danas stavila prvi put tabletu u mašinu. Imam mini mašinu, pa sam stavila pola, i na nekim sudovima su mi ostale mrvice od tablete. Dešava li se to redovno, ili sam negde pogrešila.

Tablete su kada su prvi put usle u upotrebu bile lose, penile su u masini previse, nisu prale kako treba. Ove najnovijeg datuma su mnogo, mnogo bolje.

Inace, ova diskusija je fascinantna. Da li je moguce da neko ima masinu kod kuce a pere sudove rucno?! To je kao da pere ves rucno, pored zive masine. Jednom recju: nezamislivo.

Sada sam malo iscitala ovu temu i uopste mi nije jasno koliki porblem oko sudja.... nas je 4 u porodici, dvoje djece koja regularno imaju 5 obroka a usput znaju jos nesto da grickaju, skoro da ne prodje dan bez nekih gostiju, (bar na kafi) i ja stravrno ali bez pretjerivanja ne osjetim pranje sudja, peremo i suprug i ja kada ko stigne... meni to dodje kao odmor od galame kada se zavucem u kuhinju i niko me ne dira... vjerovatno da imam masinu koliki sa ja manijak vjerovatno bi nasla nesto drugo da "rmbacim" a ne da se odmaram.....

Tablete su kada su prvi put usle u upotrebu bile lose, penile su u masini previse, nisu prale kako treba. Ove najnovijeg datuma su mnogo, mnogo bolje.

Inace, ova diskusija je fascinantna. Da li je moguce da neko ima masinu kod kuce a pere sudove rucno?! To je kao da pere ves rucno, pored zive masine. Jednom recju: nezamislivo.
:eek:
Moja komsinica!!! Divna, vredna zena, petoro dece, mašina za sudove, ali kako sama kaze nema naviku da je koristi... Ne znam, ja imam bar po jednu punu veliku masinu za sudove svaki dan... Olaksanje je neverovatno. I dugo, dugo sam mislila da su ljudi koji zagovaraju ručno pranje posuđa u fazonu kiselog grožđa, dok nisam saznala da ni draga ne koristi mašinu....

Naprotiv, neophodan.
Uostalom ko misli da mu ne treba i ne zna kako korisnije da utroši vreme, neće je ni kupiti, zar ne?

Са једне стране заговарају израду домаће зимнице (што је много већи терор) а са друге праве проблем око пар прљавих тањирића.

Са једне стране заговарају израду домаће зимнице (што је много већи терор) а са друге праве проблем око пар прљавих тањирића.

sa zimnicom se mozes hvalit a ko ce te pohvaliti za pranje sudja :zcepanje:

ok shvatam ja da je masina potrebna u velikim porodicama i slicno ali ima porodica koji nenormalno trose cisto sudje a niko ali bas niko sem zene ne zeli da opere.... npr za jedan rucak se potrosi 3-4 case po osobi znaci ustane se popije se dva tri gutljaja vode i vrati za sto.... i tako jos nekoliko puta i svaki put se uzme cista casa ( ja bi sa takvom djecom prolupala) ......

A ima i druga krajnost ... kaze moja komsinica ( dva clana porodice ) nema dovoljno sudja pa masinu ukljucuje svaka 2-3 dana .... fuj da mi prljavo sudje stoji 2-3 dana ?????

Sto se mene tice ko misli da mu treba neka je kupi, trosi svoje pare ..... ja licno ne vidim neku potrebu, jer sam od onih ljudi koji vole da mi sve bude uredno pa u toku kuvanja sve perem za sobom kada zavrsim kuhinja je uvjek cista, posle pucaka 3-4 tanjira ma smjesno i da pricam o tome.....

Protiv mašine su samo oni koji nisu probali...:)
Ništa ne može tako da opere čaše ili bilo šta drugo kao mašina.Ipak ona pere na 60-70 stepeni,a u tako vreloj vodi drzati ruke nije bas prijatno,da ne kazem nemoguce...
Probajte oprati neku staru serpu rucno i u masini,pa cete vidjeti razliku...
A tek kad su slave i drugi veci skupovi,masina je spas...Ja je ubrajam u najkorisnije uredjaje,pored ves masine...
A ko baš voli da pere ručno,uvijek ostaje plastika,drvene varjace,kristal...:)

Protiv mašine su samo oni koji nisu probali...:)
Ništa ne može tako da opere čaše ili bilo šta drugo kao mašina.Ipak ona pere na 60-70 stepeni,a u tako vreloj vodi drzati ruke nije bas prijatno,da ne kazem nemoguce...
Probajte oprati neku staru serpu rucno i u masini,pa cete vidjeti razliku...
A tek kad su slave i drugi veci skupovi,masina je spas...Ja je ubrajam u najkorisnije uredjaje,pored ves masine...
A ko baš voli da pere ručno,uvijek ostaje plastika,drvene varjace,kristal...:)

Potpisujem.

Не бид дала моју машину ни за шта на овом свету.

Прљамо много судова, тако да то не испадне пар тањира и чаша (сем ако не переш судове 3 пута дневно).

Ручно перем само оно што мора добро да се истрља, али тањири, чаше, виљушке, ножеви, шоље и шољице - ноћна мора.

Да не причам о томе колико ме боли кичма кад дуже стојим уз судоперу :(

Vi sto imate nekoliko tanjirica za pranje, pa blago vama s'Vama!!!
Ja uvek imam gomilu sudova za pranje, kako ne znam. Valjda cim ih ne operem oni se razmnozavaju.
Masina za pranje sudova je sigurno nepotreban aparat jer se moze bez nje. Takodje i frizider. On nikako nije potreban jer je jedino zdravo jesti tek pripremljenu hranu, po mogucnosti da temperatura hrane bude jednaka telesnoj temperaturi, jer je dokazano da tako organizam trosi najmanje energije.
Sporeti, hm. Njihova upotrebna vrednost je posebno diskutabilna jer je jedino zdravo jesti termicki ne obradjeno...
i tako redom :)

Vi sto imate nekoliko tanjirica za pranje, pa blago vama s'Vama!!!
Ja uvek imam gomilu sudova za pranje, kako ne znam. Valjda cim ih ne operem oni se razmnozavaju.
Masina za pranje sudova je sigurno nepotreban aparat jer se moze bez nje. Takodje i frizider. On nikako nije potreban jer je jedino zdravo jesti tek pripremljenu hranu, po mogucnosti da temperatura hrane bude jednaka telesnoj temperaturi, jer je dokazano da tako organizam trosi najmanje energije.
Sporeti, hm. Njihova upotrebna vrednost je posebno diskutabilna jer je jedino zdravo jesti termicki ne obradjeno...
i tako redom :)

Нема потребе за цинизмом. Код мене свако опере иза себе шта је јео и пио тако да немам никад 'гомиле' судова.

Нема потребе за цинизмом. Код мене свако опере иза себе шта је јео и пио тако да немам никад 'гомиле' судова.

Ааааа, па, тако кажи жено!

Зато теби не треба машина.

Ми које нисмо успеле тако да их издресирамо, купиле смо си замену :D

Ааааа, па, тако кажи жено!

Зато теби не треба машина.

Ми које нисмо успеле тако да их издресирамо, купиле смо си замену :D

Уз то, немам много чаша па онда морају да их оперу да би имали из чега да пију. :lol:

Уз то, немам много чаша па онда морају да их оперу да би имали из чега да пију. :lol:

Па, где си ти била свих ових година?

Ем ми кућа пуна судова и чаша, ем моји не пипају ништа, ем онолике паре оду на струју :(

Pozdrav! Procitali ste naslov teme. Eto, zanimaju me prednosti i mane jednog i drugog vida pranja sudova. Ni ja ni supruga nismo gadljivi na pranje sudova, mene to cak i opusta ali nesto se mislim da li mozda i uzeti masinu za pranje. Nekada ume da se nagomila sudova i niko nema volje da pridje sudoperi. Posto nam je vrlo maloi stan kao i kuhinja u obzir dolazi samo stona, mala masina za pranje. E sad - sta trosi vise struje, vode? Kako vi gledate na to??

Koristim masinu za sudje ,masina super pere ali ipak svaku casu koju uzmen da iz nje pijem preperem u cistoj vodi, sudje mi je bilo trajnije dok sam prala na ruke nije gubilo sjaj smatram da je do jakih hemikalija u tableticama takodje mi se ne dopada tecnost za sjaj koja ostaje na sudju da bi masina osusila "perfektnije"

Ja mislim da masina i ispere sudove - zar ne? Zato i sluzi ta tecnost za sjaj.
Ako si ikada bila u gostima kod ljudi iz UK onda si jela i pila iz sudova koji iako su rucno prani nisu ispirani.

Smesni su mi ovi sto kazu da masina ne pere serpe i lonce... To je kao da ti posle velike zabave dodje neko usisa i pobrise kucu, a ti kazes "ali nije mi poslagao sudove". Fokusiranje na negativno. Umesto da kazes "ej, sredjena mi je kuca, sad mi je lako samo da poslazem sudove" ti svoju izjavu prebacis u zalbu "nije mi poslagao sudove".

Takvu vrstu ljudi je dosta tesko zadovoljiti, bilo sta da je u pitanju.

Back