Rucno vs. masinsko pranje SUDOVA

Alisa u zemlji čuda

Buduća legenda
Poruka
26.424
Mašina dezinfikuje sudove na visokoj T i opere i najzagorelije tiganje i šerpe.
Ja čaše perem u mašini retko, uglavnom kad ih ima puno posle gomile gostiju jer se one začas i bez mnogo muke operu.
Sve ostalo što mora da se drlja bolje je u mašini.
Da ne pričam da su mi za ovih godinu dana kod kuće ruke kao trenica. Ceo dan sam kući pa svaki čas nešto pirkam, kao časkom. A u stvari su mi ruke non-stop u vodi. Koliko god da ih mažem, ne vredi.
Ja inače u mašinu stavljam samo jednu tabletu, nikakve sjajeve i ostale stvari.
Samo ako uzmem u obzir da ću ruke očuvati, po meni je mašina već isplativa.

Only Beer

Buduća legenda
Poruka
29.776
Al vidi to je jos i ok u kuci gde zivi 5-6 clanova..ono spremiti i pospremiti oprati jeste smor pa se i isplati mozda..za dvoje troje vec mislim da nema potrebe..jer nema razervnih istih posuda..ja obicno imam po jednu dve posude koje koristim za nesto i ne mogu da ostavljam da se skori nesto do sutra dok se ne napuni masina

Naravno da zavisi od toga koliko ljudi zive u domacinstvu. Zavisi i od toga koliko cesto se kuva itd. Moze njih biti i petoro u kuci, ali ako mama i tata rade po citav dan, deca odrasla koja studiraju ili idu u skolu, pa isto nisu tu skoro citav dan, svi jedu "vani", onda naravno nema potrebe da se zbog dve pivske krigle, koje se koriste uvece, pali masina. :mrgreen:
Kod nas se kuva svaki dan (da ne razvlacim sad pricu o tome da izbegavamo brzu hranu, da zelimo da se mi i deca hranimo sto zdravije itd.), pa samim tim uvek ima dovoljno sudja da bi se trpalo u masinu.
Sto se cuvanja ruku tice - to nije fora, druze. Imas ljudi, koji su osetljiviji. Meni na primer kazu da imam ruke pijaniste i da mi se moze, jer nisam u zivotu digao nista teze od kasike (lazu, gadovi) :lol:

georgejune

Starosedelac
Poruka
192.168
:lol:ja sam prvi kesh zaradio prajuci sudove i to ko zna kakvom hemijom..imam nikad neznije ruke bez bora..danas su usavrsili tecnosti za sudje pa ubacuju neso sto stiti i godi rukama..bez obzira dal je reklama ne znam dal je neko zabelezen sa ostecenjima izazvanim godinama pranja rucno

Ériu

Veoma poznat
Poruka
12.966
ne verujem ja da ostecuju ruke detrdzenti, vec sama voda i cinjenica da malo stavis ruke u vodu pa izvadis operes povrce, seces ispres noz,isperes ruke, onda nesto drugo i na kraju pranje sudova. ja moram stalno da mazem ruke jer sam primetila da mi je koza dosta gruplja i nokti se vise listaju (iako imam nokte secene do korena, omeksaju isto od vode)...

Only Beer

Buduća legenda
Poruka
29.776
Da li ima zabelezenih, kojima su ostecene ruke jer su prali/prale rucno - to ne znam. Samo znam da itekako postoje ljudi, koji imaju dosta osetljivije ruke od proseka i koji lako dobiju osipe, guli im se koza itd.
Ja s´mojim rukama mogu ugalj da utovaram babi kada dodjem u Srbiju, da cepam drva, da perem sudje...bilo sta...ne treba mi nikakva krema, a ruke su uvek "u fulu", sto kazu ovi danas. :mrgreen:
Ti bar znas da ja prezirem modernicu, ali masina za sudje je jedna dobra stvar. I ne radi se o pros*ravanju, nego o prakticnoj stvari.

Only Beer

Buduća legenda
Poruka
29.776
ne verujem ja da ostecuju ruke detrdzenti, vec sama voda i cinjenica da malo stavis ruke u vodu pa izvadis operes povrce, seces ispres noz,isperes ruke, onda nesto drugo i na kraju pranje sudova. ja moram stalno da mazem ruke jer sam primetila da mi je koza dosta gruplja i nokti se vise listaju (iako imam nokte secene do korena, omeksaju isto od vode)...

Evo dzordzi, kad ne verujes meni - veruj njoj. Ragazza objasnila stvari. :mrgreen:

Ériu

Veoma poznat
Poruka
12.966
nekad vrela voda nekad hladna voda. ali kosu ne peres tri puta dnevno,a ja sudove znam da perem i cesce od toga, iako se radi o sitnim stvarima podrazumeva da tokom dana stalno umaces ruke u vodu. masine su korisna stvar i ako imas toliko sudova da mozes da punis redovno masinu, treba je imati. ako sam ja jedna ili cak i dvoje,teze je napuniti je, ali sa druge strane isto tako stoje stvari i sa masinom za ves, pa to opet ne znaci da cu ga prati na ruke :neutral: sa sve onim za struganje vesa i komunistickim/vojnickim sapunom.

Only Beer

Buduća legenda
Poruka
29.776
nekad vrela voda nekad hladna voda. ali kosu ne peres tri puta dnevno,a ja sudove znam da perem i cesce od toga, iako se radi o sitnim stvarima podrazumeva da tokom dana stalno umaces ruke u vodu. masine su korisna stvar i ako imas toliko sudova da mozes da punis redovno masinu, treba je imati. ako sam ja jedna ili cak i dvoje,teze je napuniti je, ali sa druge strane isto tako stoje stvari i sa masinom za ves, pa to opet ne znaci da cu ga prati na ruke :neutral: sa sve onim za struganje vesa i komunistickim/vojnickim sapunom.

Dabome, nego sta. Cetka sa tvrdom dlakom, sapun od po kile i ribaj. :mrgreen:
dzordzi nekad voli da pretera, nemoj da mu zameris. Naravno, nije niko pre umro od ruckog pranja sudja i vesa, ali masina svakako olaksava stvar, stedi vreme itd.

Cru*

Veoma poznat
Poruka
10.148
Da li ima zabelezenih, kojima su ostecene ruke jer su prali/prale rucno - to ne znam. Samo znam da itekako postoje ljudi, koji imaju dosta osetljivije ruke od proseka i koji lako dobiju osipe, guli im se koza itd.
Ja s´mojim rukama mogu ugalj da utovaram babi kada dodjem u Srbiju, da cepam drva, da perem sudje...bilo sta...ne treba mi nikakva krema, a ruke su uvek "u fulu", sto kazu ovi danas. :mrgreen:
.

Mogu da perem sudove ceo dan i mojim rukama se nista ence desiti, osim sto ce eventualno neki nokat da pukne. Nikada ne mazem ruke a imam kozu kao beba.

Moja mladja sestra, npr. ima uzasnu kozu na rukama, koja ispuca posle jednog pranja sudova toliko da joj krv podje na vise mesta. Sa rukavicama je jos gore, jer joj izadje neki ekcem ili alergija, nemam pojma sta je. I ona naravno ima masinu za pranje sudova.

georgejune

Starosedelac
Poruka
192.168
Pa to je fora sto se sad neko vata za ruke pa je masina kao prednost..a ne moze biti za svakog isti problem..ja ne uzimam pod opcijom da cu zbog ruku kupiti masinu..pre cu plazma tv uzeti od 600 incha jer pricam sta je bolje za sudove..meni nije problem da se pomucim iako s napacenom kichmom

Only Beer

Buduća legenda
Poruka
29.776
E j*bem ga ja, dzordzi. Evo ljudi ti lepo govore o likovima koje poznaju, isto kao i ja, i koji su jako osetljivi, za koje rucno pranje predstavlja muku. Ti neces da uvazis taj argument, samo jer ti nemas takvih problema. Rekoh ti vec, ja licno mogu u kamenolomu da krljam citav dan i uvece ce mi ruke izgledati opet isto, i to bez ikakve nege. Nezne, glatke, kao kod bebe sto kaze koleginica iznad. Ali nismo svi isti, brate.

Masina je prednost i iz drugih razloga (npr. stedis na vremenu...dok ona radi, ti mozes nesto drugo da uradis).

Only Beer

Buduća legenda
Poruka
29.776
Necu da uvazim taj argument jer ja znam ljude koji isto tako peru na ruke i nemaju problema..imaju bitnije stvari u zivotu od masine bez koje zive ceo zivot..prosto:lol:

Znaci ignorises prosto cinjenice i teras po svom? O.K. A ti koji su citav zivot prali na ruke su to cinili jer nisu imali izbor, a ne zato sto vole tako. ;)
Nego, vidje ga, ki zmaj... :mrgreen:

whirlpool.jpg

vd

Domaćin
Poruka
3.147
ova naizgled obična tema me je potakla na razmišljanje
kako je malo potrebno da čovek bude sretan
hvala bogu ili sudbini ili rasporedu zvezda i planeta, ma bilo kome ko je zaslužan
što nisam žensko i što mi nije džordži zapao za partnera.
znam da se on neće ljutiti, i mislim da je sreća obostrana :)

Tsuymish

Buduća legenda
Poruka
31.402
mrzim pranje sudova
ali mrzim
nista mi nije tesko po kuci da uradim,ako treba i da krecim svaki dan,al sudove da perem......uuuuuuuhhhhhhhhh fuj

imamo masinu koja stoji kod kuma u garazi i skuplja prasinu,treba da je doteramo

a nas dvoje dnevno prljamo sudova ko da nas je 22,nemam pojma kako....cak i uzmem pa operem na brzinu nesto sto mi treba da ne bih uzela cisto,da se ne gomila i ne vredi jbte
proganjaju me prokleti sudovi

Alisa u zemlji čuda

Buduća legenda
Poruka
26.424
Ja uopšte ne mrzim pranje sudova, čak štaviše! Pranje sudova i peglanje su mi najmanje mrski od svih ženskih poslova. Nisu uopšte fizički zahtevni.
Ali kad saberem koliko vremena provodim u sudoperi stvarno se ne isplati. Plus što sam skrljala ruke neviđeno. Plus što mm više voli da on slaže sudove u mašinu nego da se non-stop dovikuje sa mnom iz dnevne sobe dok ja operišem po sudoperi.:mrgreen:

georgejune

Starosedelac
Poruka
192.168
Znaci ignorises prosto cinjenice i teras po svom? O.K. A ti koji su citav zivot prali na ruke su to cinili jer nisu imali izbor, a ne zato sto vole tako. ;)
Nego, vidje ga, ki zmaj... :mrgreen:

Pogledajte prilog 169357

Nisam ni ja sanjao da cu radim na skeli pa sam zavoleo;)ko sto rekoh pre bih sebi nesto drugo olakso i potrosio taj novac na nesto po meni pametnije..jer masina zakljucismo i kasnije pravi trosak struje vode i propratnih sredstava za pranje..odrzavanje i sl..imam utisak da se onda ljudi opterecuju cime da je napune ne bi li sebi dokazali da nisu dzabe dali pare a uglavnom je da se pofale ovako ko ti komsiluku..da imaju:lol: