РТС1, како сачувати ћирилицу од заборава

DukeofSerbia:
Одлична емисија. Погорово онај старији што се укључио. Свака част. Маројевић је исто био добар, мада мало екстреман.
Да. (Ја одгледах репризу). Владо Ђукановић је увек био добар. И лингвиста, и по "ванлигвистичким" аспектима ове (а и других сличних ) ствари. А Маројевић... Ипак претерује. Нарочито ми се не допада онај резон у стилу: "ако не пишеш ћирилицом, ниси Србин".

Norma Kampl:
Да. (Ја одгледах репризу). Владо Ђукановић је увек био добар. И лингвиста, и по "ванлигвистичким" аспектима ове (а и других сличних ) ствари. А Маројевић... Ипак претерује. Нарочито ми се не допада онај резон у стилу: "ако не пишеш ћирилицом, ниси Србин".

Ала је спустао водитељку за десетку, да сам ја на њеном месту живи блам био ме појео... :-D

А, да, како заборавих, и онај што се укључио, рачунарски стручњак, одиста, врло добар. То је поента, на жалост, а и ја стално говорим, како "Пенџери" имају све могућности за ћирилицу одавно, само наши људи то не знају да употребљавају.

Great Old One:
При избору Патријарха учествује Свети Дух. Као рецимо кад консултујеш И-Чинг при доношењу одлука.

Бог чува ћирилицу!
Живела ћирилица.

ja, ja, naturlih 8)

zar on ne uchestvuje uvek i svuda? il samo kad postavlja profitere i manipulatore na radna mesta?

РТС је увек био инструментализован од владајућих гарнитура.Ја ћу свој мали допринос коришћењу ћирилице давати у пракси.Дидулиду екипе нек' наставе коришћење латинице.Имају и своју емисију на ХРТ-у.Наздравље!:lol:

DukeofSerbia:
Одлична емисија. Погорово онај старији што се укључио. Свака част. Маројевић је исто био добар, мада мало екстреман.

Слажем се, само је питање да ли је Маровић био само мало екстреман.
Он је изнео свакако претерану тезу да се води рат против ћирилице.
Ја не бих рекао да се води неки рат, али је много шта у понашању медија (а и ширих маса) последица медијског и осталог рата који је вођен против Србије. Ћирилица је ту само једна од ствари. Било је о томе доста речи, Јулија Горин је то рецимо назвала феноменом самомржње.
Тако многи свесно или несвесно избегавају све што их "подсећа на деведесете". А неке у медијима би можда одлука да титлују на ћирилици тако "подсетила". Но добро је што такве поделе бледе. Усвајањем Устава им је задат коначни ударац. Ствари ће се сада сагледавати реалније и то је и за ћирилицу много ефектније него њен уставни статус.

Back