ROMI u začaranom krugu predrasuda

Jesu li Romi ravnopravni članovi našega društva

• da,jesu

glasova: 18 52,9%
  • ne,nisu

glasova: 16 47,1%

• Ukupno glasova
    34
  • Anketa je zatvorena .
za svoju situaciju su sami romi krivi, taman koliko je i "civilizovan" svet kriv. to jeste "začaran krug", ali i oni učestvuju u njemu, tako da nema smisla okrivljavati samo jednu stranu.
grehovi "civilizacije" ne potiču samo od juče. neko je ovde još pre objavio ovaj link: http://www.geocities.com/~patrin/timeline.htm, sa romskom istorijom, gde možete videti koliko je od srednjeg veka na ovamo doneto antiromskih zakona u "razvijenom" društvu. ništa se nije bitno promenilo do danas, i do onog majmuna berluskonija i njegovih hajvana koji misle da će probleme rešiti sa vojskom na ulicama i nasilnim registrovanjem i otvaranjem dosijea čak i romskoj deci, što je bilo aktuelno prošle godine. država ko država, želi da registruje sve što diše na "njenoj" teritoriji, sve da dovede u "red" i da svakom naplati porez, ništa novo. tako da me uopšte ne čudi što su cigani danas ovakvi kakvi su, mada ni to ne mogu da podržim niti da razumem.
činjenica je da se oduvek radilo o sasvim drugačijoj kulturi, zbog čega su verovatno proganjani od samog početka. "civilizacija" svakako nije mogla da se pomiri sa tim nomadima, "sujevernicima", nekrstima, veštičarima i cirkusantima, niti im je mogla dozvoliti da žive ispred njihovog nosa. tu nijedna strana ni pre ni danas nije bila spremna na kompromis. cigani kukaju i prave se jadni i blesavi, kao nekada seljaci koji su se pred raznim izaslanika kraljeva, država i okupatora i slične gamadi koje dolaze po "svoje", voleli praviti priglupi. zatim, više vole da žive pod kartonima i u najvećem đubretu, iako sam siguran da mnogi imaju pod slamaricom više love no što su mnogi ovde videli (sigurno svi znate šta su prave ciganske svadbe), više vole da prosjače nego da se zaposle ili, još bolje, samostalno organizuju, i tako dalje.
mnogo stvari ne razumem ni kod roma, koji se malo previše prave jadni i bedni, a ni kod društva i države, koji se malo previše prave dobrim, organizovanim i pravednim.

:heart:
citam dalje ....

Diskriminacija prema Romima tradicionalno postoji u sredinama gde oni cine znacajno ucesce u populaciji. Nije to samo u Srbiji, vec svuda po svetu.
Ni ja ne mogu reci da nisam imao predrasude prema njima, ali vremenom sam to otklonio jer mi je zaista nebitno ko je kakve boje koze ili nacije.
Sto se tice socijalnog statusa Roma iluzorno je govoriti da je razlog tome diskriminacija. Sprecifican nacin zivljenja, kultura i mentalitet najveci su uzroci njihovog statusa. Drzava sa svoje strane treba sve socijalno -ugrozene grupe da pomaze, ali ne mogu poreski obveznici da finansiraju 10-oclanu Romsku porodicu u kojoj su majka, otac, baba i deda vitalni i sposobni za rad. Treba uvek pomoci kroz decije dodatke, opremu za skolu i slicno ali nista vise od toga.

BTW, Zike najveci sin fudbala i nogometa bivse YU Dejan Savicevic je Rom, tako da si onim izjvama pljunuo sebi u "ponos"
I za vladiku Nikolaja Velimirovica sam cuo da ima romske krvi.

Romi su jednaki kao i svako drugi a probleme koje oni imaju sami sebi stvaraju.Evo par primera.

1.Recimo na Cukarickoj padini kada je to naselje napravljeno posto je tu bilo neko romsko naselje njima su dodeljeni stanovi u jednoj zgradi...citav jedan ulaz je bio njihov.Znaci eto dobili su i struju i vodu i sve uslove.Taj ulaz je izgledao kao ogroman kontejner.Vremenom su prodali stanove i vratili se da zive u onim njihovim barakama. I ko je sad tu kriv???

2.Imas primer Roma koji su se nabudzili ispod gazele a sada i kod onog Belvila......i niko im nista ne moze.....cak su ti kod gazele pre nekih 20-ak dana bili i isekli kablove koji strujom snabdevaju osvetljenje na gazeli i opet niko za to odgovarao nije.
A garantujem kad bi sada recimo 20-ak srpskih porodica pocelo da pravi slicno naselje recimo ispod Brankovog mosta i da dovlaci smece....u roku od 24h bi dosla murija napendrecila doticne i oterala odatle.

3.Secam se u osnovnu skolu kad sam isao imali smo u razredu dve ciganke i 1 cigana....imali su i knjige i pribor kao i ostali...ali su blejali samo ..nikad nista znali nisu ma koliko se nastavnica trudila i provlacila ih kroz razrede ali dzabe.

4.A recimo u drugom odeljenju isto je bio jedan rom sasvim normalan decko, cist....ucio je koliko-toliko....i svi su sanjim bili drugari i druzili se kao i sa svakim drugim detetom.Nikakve razlike nije bilo.
Ali recimo to troje su bili drugaciji da ne pricam da je taj ciga malte ne svaki drugi dan ili se upisha na casu ili use-re....I sad logicno je da deca u tom uzrastu odbijaju druzenje sa takvima ali eto taj rom iz drugog odeljenja nije imao tih problema.

Шабан Бајрамовић,Љиаља Петровић,Љуба Аличић.Нина Киш(најлепша жена коју сам упознао)
Еема Рџепова,ЦИгани Ивановићи ,Бта Николић,Џеј ,Јаника Балаж Пера и Кина (моја бре Браћа)ма фаца до фаце

Poslednja izmena:
Sto se tice socijalnog statusa Roma iluzorno je govoriti da je razlog tome diskriminacija. Sprecifican nacin zivljenja, kultura i mentalitet najveci su uzroci njihovog statusa. Drzava sa svoje strane treba sve socijalno -ugrozene grupe da pomaze, ali ne mogu poreski obveznici da finansiraju 10-oclanu Romsku porodicu u kojoj su majka, otac, baba i deda vitalni i sposobni za rad. Treba uvek pomoci kroz decije dodatke, opremu za skolu i slicno ali nista vise od toga.
i.

Tako je. Pa imali smo slucaj sa siptarima koje je sela SFRJ finansirala a posebno Srbija a oni su se samo razmnozavali i nista radili nisu.

Romi su jednaki kao i svako drugi a probleme koje oni imaju sami sebi stvaraju.Evo par primera.

1.Recimo na Cukarickoj padini kada je to naselje napravljeno posto je tu bilo neko romsko naselje njima su dodeljeni stanovi u jednoj zgradi...citav jedan ulaz je bio njihov.Znaci eto dobili su i struju i vodu i sve uslove.Taj ulaz je izgledao kao ogroman kontejner.Vremenom su prodali stanove i vratili se da zive u onim njihovim barakama. I ko je sad tu kriv???

2.Imas primer Roma koji su se nabudzili ispod gazele a sada i kod onog Belvila......i niko im nista ne moze.....cak su ti kod gazele pre nekih 20-ak dana bili i isekli kablove koji strujom snabdevaju osvetljenje na gazeli i opet niko za to odgovarao nije.
A garantujem kad bi sada recimo 20-ak srpskih porodica pocelo da pravi slicno naselje recimo ispod Brankovog mosta i da dovlaci smece....u roku od 24h bi dosla murija napendrecila doticne i oterala odatle.

3.Secam se u osnovnu skolu kad sam isao imali smo u razredu dve ciganke i 1 cigana....imali su i knjige i pribor kao i ostali...ali su blejali samo ..nikad nista znali nisu ma koliko se nastavnica trudila i provlacila ih kroz razrede ali dzabe.

4.A recimo u drugom odeljenju isto je bio jedan rom sasvim normalan decko, cist....ucio je koliko-toliko....i svi su sanjim bili drugari i druzili se kao i sa svakim drugim detetom.Nikakve razlike nije bilo.
Ali recimo to troje su bili drugaciji da ne pricam da je taj ciga malte ne svaki drugi dan ili se upisha na casu ili use-re....I sad logicno je da deca u tom uzrastu odbijaju druzenje sa takvima ali eto taj rom iz drugog odeljenja nije imao tih problema.
ово ме потсти на илм Чаруга
дијалог Чаруга и Свилена
СВИЛЕНА" Ашто ти мене волиш?"
Чаруга"Јебга ,ЧИСТА СИ ,ПЕРЕШ СЕ"
А у какви су условима живела та деца?Вероватно у истим као и ви,вероватно су им и родитељи су им радили добре послове

Ако се цигани интегришу биће им још горе чека их етничко чишћење.
Јер ће цигани морати бити запослени у складу са процентом који чине,без обзира на квалификације.
Значи доће пропис који налаже да нпр 25% цигана морају бити запослени у администрацији.
Замислите сад ситуацију да ви треба да будете запослени са факултетом и дође циган са средњом школом и буде запослен пре вас само зато што је циган. То ће се десити.
И тада ће људи да схвате чији је интерес заступају скоро све политичке партије али биће касно...

ово ме потсти на илм Чаруга
дијалог Чаруга и Свилена
СВИЛЕНА" Ашто ти мене волиш?"
Чаруга"Јебга ,ЧИСТА СИ ,ПЕРЕШ СЕ"
А у какви су условима живела та деца?Вероватно у истим као и ви,вероватно су им и родитељи су им радили добре послове

Pa i za to imas primer.....pod 1

Па Цигани нису афричког порекла
Више личе на Индијце, Арапе..
Romi su indijskog porekla.

Радикали су имали и Рома министра, и Роме посланике, а Чеда Јовановић је председник ЛДП, а Владан Батић ДХСС
Poslednja dvojica nisu Romi, a koji je Rom bio radikalski ministar? Ja se jedino sećam da je radikalski ministar saobraćaja na ulasku u javni gradski bazen u Šapcu obezbeđenju naredio da Rome ne pušta.

Јер ће цигани морати бити запослени у складу са процентом који чине,без обзира на квалификације.
Значи доће пропис који налаже да нпр 25% цигана морају бити запослени у администрацији.
Замислите сад ситуацију да ви треба да будете запослени са факултетом и дође циган са средњом школом и буде запослен пре вас само зато што је циган. То ће се десити.
И тада ће људи да схвате чији је интерес заступају скоро све политичке партије али биће касно...
Nacionalni ključevi više ne postoje, to je otišlo s rahmetli SFRJ.

Poslednja izmena:

Ако га не запослиш онда ћеш да га финансираш.

Pa ja baš nisam pratila statistiku koliko to procenat roma uopšte i može da sluša radio pošto ne znam koliki procenat ih uopšte ima i struju tamo gde žive u kartonskim naseljima.

Jeste da je loša ekonomska situacija ali valjalo bi da nekada baciš pogled na beogradske ledine i pod mostove pa da vidiš da ta ekonomska situacija ima i svoje večite gubitnike a oni jesu Romi ili možda hoćeš da mi kažeš da su Romi samo dobri glumci i da ta spoljnja slika njihove materijalne bede ne odražava stvarno stanje njihovog materijalnog polaožaja?:manikir:

Знам, видео сам, чак сам и залазио унутра. Међутим то имаш у свим већим градовима света. Једноставно људско друштво има своје класне поделе, и како год да окренеш, шта год да урадиш, таквих људи који ће спавати под мостом ће увек да буде ма колико уложили у њихов материјални положај. Сад да ли су то Роми или неко други није битно.

Питање се односило на њихова права као националне мањине или све укупно у вези њих?

Знам, видео сам, чак сам и залазио унутра. Међутим то имаш у свим већим градовима света. Једноставно људско друштво има своје класне поделе, и како год да окренеш, шта год да урадиш, таквих људи који ће спавати под мостом ће увек да буде ма колико уложили у њихов материјални положај. Сад да ли су то Роми или неко други није битно.

Питање се односило на њихова права као националне мањине или све укупно у вези њих?

Pa ima u svim gradovima sveta ljudi koji spavaju pod mostovima ali oni se nazivaju beskućnicima ili skitnicama, a ja ne mislim da Romi spadaju u tu vrstu populacije.
Ta kartonska naselja su kod nas masovna pojava, nema tu pojedinačnih slučajeva.

ja zapravo mislim da su romska deca prisiljena na prosječenje i da je to jedna vrsta organizovanog kriminala,zloupotreba dece po svim zemaljskim normama i Božijim zakonima, ali o tome niko ni reči da progovori u lokalnim sredinama

A ko ih prisiljava na prosjacenje? Ko zloupotrebljava njihovu decu? Pa oni sami! U ovoj Srbiji svi imaju veca prava nego Srbi. Sta mislis , kako bi se provela neka srpska porodica koja nema stan da se naselila tu gde su cigani, pored univerzitetskog naselja?

A ko ih prisiljava na prosjacenje? Ko zloupotrebljava njihovu decu? Pa oni sami! U ovoj Srbiji svi imaju veca prava nego Srbi. Sta mislis , kako bi se provela neka srpska porodica koja nema stan da se naselila tu gde su cigani, pored univerzitetskog naselja?

Loše,jako loše, ali njima se neke stvari tolerišu zbog osetljivosti njihova pitanja.
Zamisli da bukne naslov u svetskim medijima "Srbi proganjaju Rome" pa još nam samo to fali pa smo ga načisto ugasili.
Evo ti primer Mađarske iz uvoda

Back