Život slavne Brižit Bardo obavijen je intrigama, skandalima, burnim vezama i alkoholom, ali i toksičnim odnosima, a među najupečatljivijim pričama koje se vežu za nju je tema odnosa nje i njenog sina.
Ova zvezda svetskog kalibra na leto puni 88 godina, a smatra se jednom od najlepših žena svih vremena.
Njeni kontroverzni postupci i izjave oduvek su privlačili pažnju svetske javnosti - od toga da se skidala gola u filmovima kada to još nije bilo uobičajeno, pa sve do činjenica da je tvrdila da zna lek za koronu. Ceo život ove prelepe plavuše obavijen je intrigama, skandalima, burnim vezama i alkoholom, ali i toksičnim odnosima, a među najupečatljivijim pričama koje se vežu za nju je tema odnosa nje i njenog sina.
Naime, Brižit je rodila samo jedno dete, sina Nikolasa-Žaka Šarea, a od početka života svoje bebe tretirala ga je kao da mu je, u najboljem slučaju, zla maćeha.
Sina Nikolasa, izjavila je jednom prilikom, nikada nije volela i s njim nije imala gotovo nikakav odnos, a istakla je i kako joj je trudnoća bila nešto najgore što je moglo da joj se dogodi u životu. Poistovetila je svoju trudnoću s teškom bolešću i smatrala da je tih 9 meseci njenog života najgore potraćeno vreme.
Nekoliko puta je dete koje je nosila u stomaku nazvala zloćudnim tumorom i "da bi bilo bolje roditi psa nego to dete". Osam meseci nakon porođaja, na 26. rođendan, pokušala je da oduzme sebi život. Razlog je bio loš brak koji se završio razvodom. Zbog svega što se događalo, Nikolas je odrastao uz oca – tako je sud odredio.
Brižit danas, u 9. deceniji života, navodno jako pati zbog lošeg odnosa sa svojim jedinim detetom – to je kazna koju plaća za to što je bila takva majka. Tako je sin ipak uspeo da joj se brutalno osveti i nanese joj jednaku bol kakvu je ona sama nanela njemu.
Pogledajte prilog 1284037
Porodica Bardot koristi imena. Devojka se divi "lepoj mami", ali je na milosti njene tiranije. Mlađa sestra Mijanou smatra se "lepom" - dok je Brigitte (koja durenje duguje sisanju palca) dodeljena uloga "gadne i ružne". Stigma koja će je proganjati doživotno.
Majka je zavidna i tvrda prema ćerkama. U pratnji mame, 15-godišnja studentica na konzervatorijumu za ples slučajno pozira za naslovnicu magazina Elle. Nije daleko od toga da otkrije režiser Marc Allégret. Allégretov pomoćnik je izvjesni Vadim, boem, sin ruskog ambasadora u Parizu i tada niko. "Izgledao je kao Ciganin - a ja sam bila luda za njim."
U jednom trenutku će se veza završiti. Brigitte čini prvi pokušaj samoubistva: glava joj je u plinskoj pećnici. Sa 18 godina, Brigitte je prkosila roditeljima da se uda za Vadima i tako stekla muža, ali izgubila ljubavnika. Dok se svaki muškarac okreće da je pogleda na ulici, njene noći su usamljene.
Sa 18 godina, u Švajcarskoj, skoro je umrla od prvog abortusa zbog "neadekvatnog tretmana". Godinu dana kasnije, zamalo je iskrvarila tokom druge, koja je u to vrijeme još uvijek bila ilegalna. Godine 1956. 22-godišnji Bardot snimio je njen jedanaesti i prvi film sa Vadimom. Za nju se kaže da je Vadimovo "kreature", iako je dugo imala svoju ulogu kao žena koja zna i neznalica. Ali samo tim Bardot/Vadim stvara "BB" sa "I večno mami ženu". Zvezda je rođena.
Degradiranoj "glupi sa napučenim ustima" važno je pokazati politički interes za svoju autobiografiju: ruska invazija na Mađarsku 1956. deprimira je, a ona se divi "borcu otpora" i predsjedniku de Gaulleu. I smiješno je i jasno u isto vrijeme kako seksualni simbol nacije žali za "seksualnim napuštanjem, egzibicionizmom, moralnim i fizičkim ispadanjem iz kolosijeka, gubitkom svakog dostojanstva, svakog morala i svake pristojnosti" koji su se pojavili s pobunom 1968.
Brigitte Bardot, ovo projekcijsko platno za muške fantazme, malo je pošteđeno. 1959. godine, na vrhuncu svoje slave, udala se za glumca Jacquesa Charrierea dok je bila trudna. On odmah počinje da se predstavlja kao vlasnik sna svakog muškarca i želi da joj zabrani nastavak snimanja: "Od sada odlučujem!" To eskalira do batina.
1960. godine, proganjana od strane novinara, Brigitte Bardot je rodila svoje prvo i posljednje dijete, sina. Napisala je najiskrenije što je jedna žena ikada rekla o svom očajnom majčinstvu: "Bilo je to kao tumor koji se hranio mojim natečenim mesom. Sada kada je noćna mora dostigla vrhunac, trebalo bi da preuzmem odgovornost za uzrok moje životne nesreće. Nemoguće, radije bih umrla! Bilo je dijete u mom životu koje je bilo izvan moje mašte, a ipak je bilo tu. (...) Mora da sam bila čudovište!"
Bardot, sve očajniji, pokušava da ne ode u B.B. degenerisati. Ali pred kraj 1960-ih, zapravo nakon operetskog braka sa Gunterom Saksom, čini se da više nije u stanju da razlikuje te dvije uloge. Ona primjećuje i izlazi. U 38. godini, svjetska zvijezda je prestala da snima. Nikada ne dopušta da je uzdignu.
Nije slučajno što u svojim memoarima o braku 1990. godine s političkim pratiocem desničarske Le Pen, Bernardom D'Ormaleom, ne spominje ni riječi. I brzo se ispostavi da je nasilnik, zbog kojeg ona mora pozvati policiju u pomoć. Godine 1992. 58-godišnjakinja je napravila svoj posljednji pokušaj samoubistva za sada: predoziranje tabletama za spavanje.
Od 1972. godine, Bardot je posvećena svojoj velikoj strasti: životinjama. Još kao dijete, aktivistica za prava životinja osjećala se sa svakim izmučenim psom i ubijenim zecem: "Svaki put kad sam se oslonila na ljudsko biće, bila sam izdana", požalila se. "To mi je zajedničko sa životinjama."
Nije samo Bardo taj koji ima nešto drugo za reći osim stisnutih usta seksualnih simbola svih vremena. Takođe i posebno na seksualnost. "Tražila sam samo naklonost i nježnost od svojih najmilijih", priznaje seks simbol Bardot i, u 62. godini, prvi put javno navodi svoje prioritete: "Fizička ljubav, ma koliko intenzivna bila , uvek drugoplasirani."
"BB - Memories" (Autobiografija, Lübbe Verlag)