Roditelji i tretiranje suprotnog pola

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Koliko nas odnos sa roditeljima (kao i njigov medjusobni odnos) utice na to kako cemo tretirati svoje buduce partnere?
Kazu obicno da kako tretiramo roditelja suprotnog pola da cemo tako (ovo ne mora da znaci da je tacno) tretirati i buduceg partnera ili partnerku.
Neki cak i kazu da u buducim partnerima trazimo neke crte licnosti koje je imao nas roditelj suprotnog pola (iako zvuci kao Edipov kompleks, mada mislim da ga ne treba mesati).

Sve bi bilo sjajno i bajno kada bi se oba roditelja savrseno slagala, pokazivala toleranciju i razumevanje, ali sta ako imamo figuru dominantnog oca, hoce li zbog toga dete zamrzeti taj profil i preneti to iskustvo na druge muskarce, ako je devojcica ili da li ce poprimiti takav obrazac ponasanja ako je decak?

Naravno imamo i onaj slucaj dominantne majke u kome decaci "postaju" latentni homoseksualaci.

Koliko ima istine u svemu ovome?

nema istine jer mnogi odrastu bez jednog ili oba roditelja pa nemaju sablon po kom bi tretirali partnera..ostalo je sve navika jer zivimo s nekim i normalno je da cemo nekog novog uporedjivati s roditeljima..prijateljima..bivsim partnerima itd

nije tako

што се прво научи определи.
љубав је што нам пружају родитељи/најближи...
а дал је љубав?

tako je

mislim naravno jasno je da se roditelji ne mogu kriviti
za bilo koji aspekt života, posebno u nekim godinama
ali svi upijamo taj šablon
primera je milion i nisu svi tipični ali mnogi se ponavljaju
i imaju svoje manifestacije

odrastanje sa roditeljima u lošem braku, odrastanje bez oca, odrastanje sa dominatnom majkom često imaju tipične zajedničke manifestacije

kao što i roditelji kupuju ljubav ili demonstriraju "ljubav" na negativne načine deci u ranom periodu
a klinci se, ko i matori, lako navuku

Ja sam nedavno gledala emisiju na tu temu, ali se govorilo o onim negativnim posledicama, tj. kako se kod osoba sa delikventnim ponašanjem, skoro uvek u pozadini krije neki loš ili izopačen odnos sa roditeljima, ili jednim od roditelja, ili sa nekim drugim jako bliskim, recimo starateljom, babom, dedom, bratom, ujakom isl. Dakle ne mora biti roditelj, može biti i neko drugi, ali sa kime dete živi ili je u stalnom i bliskom kontaktu sa tom osobom. O tome su pričali psiholozi, psihijatri i ljudi iz policije koji su radili na tim slučajevima, i sve je to bilo prikazano i objašnjeno kroz razne primere, gde kako oni kažu, koreni takvog ponašanja često potiču upravo iz nekih iskrivljenih odnosa u detinjstvu.

E sad, konkretno, bilo je i primera upravo lošeg odnosa sa roditeljom suprotnog pola, i kako to kasnije utiče.

Tako da verujem da vrlo ima veze u kakvom okruženju neko odrasta i u kakvim odnosima, bili oni dobri ili loši, i da sve to ostavlja duboke i neizbrisive tragove koji se kasnije ispoljavaju i projektuju kroz neko ponašanje, odnose prema drugima i td.

da i ja mislim da odnos sa roditeljima i drugim bliskim osobama sa kojim je dete u kontaktu bitno utice na razvoj licnosti. zbog toga me i interesuje ova prica o dominantnoj majci.
npr. majka koja je dominantna u odnosu sa partnerom, ali je partrner jaci autoritet kada su u pitanju deca. kako to utice na formiranje licnosti deteta?

Roditelj, onaj dobar, pruza bezuslovnu ljubav detetu, ali nastaje problem kada roditelji ne pokazuju ljubav prema jedno drugom u braku a dete poprima taj uticaj. Koliko sve to utice na psihu?

Veliko je opterecenje za dete koje raste u takvim okolnostima. Verovatno ce se solidarisati sa jednim roditeljem, ali ne bez osecaja krivice.
Nikako ne podrazumeva da ce se sin poistovetiti sa ocem, a cerka sa majkom. Ali ce to verovatno determinisati i buduci izbor partnera. Koliko ce determinizam biti presudan u velikoj meri zavisa od toga koliko je osoba psihicki uravnotezena.
Ako u izborima po pravilu posoji udeo nesvesne psihe, ne treba mnogo da nas cudi ako nam nas brak lici na brak nasih roditelja, iako su mozda samo uloge zamenjene.
Mada izuzetaka uvek ima. Ako ljubav prema detetu i u losim odnosima ne izostane...

i smatras da dominatne majke stvaraju latentne pedere?
ako mozes da objasnis kako si dosao do ovog zakljucka, kako takva majka utice na forimiranje psihe u tom pravcu?

Nisam dosao do zakljucka, pitam jer ne znam.

A sta se primera dominantne majke tice (ovde se misli vise na "tiraniju" nego da je neko sposobniji, samimim tim i dominantniji), vec na nezrav odnos gde takva majka govori stvari detetu "tvoj otac je nesposoban, nikakav, svi vi muskarci ste slabici i nesposobni". Ako neko raste u takvom okruzenju, ili ce poceti da gaji prezir prema majci, ili ce se iz petnih zila tuditi da joj pokaze da nije u pravu i da vredi, a postavlja se pitanje, da li ce i taj obrazac ponasanja preneti na svoje partnerke?
Potpuno isto vazi ako je u pitanju devojcica, a otac tiranin.

Recimo da dete prisustvuje svadji, i sada otac krene da napusava majku: "ti si niko i nista bez mene, bla, bla, bla, ja te hranim, da te cujem samo da kazes nesto ili pogledas nekog tesko tebi".
I u takvim nenormalnim okolnostima tesko je da je dete, ako je devojcica ne zamrzi svog oca i ispoljava bunt ili mrznju na jedan ili drugi nacin. A kako ce se to odraziti na njen psiholoski profil i na odnos sa drugim muskarcima je pitanje, ali moja pretpostavka je da ce osetiti isto gadjenje prema nekom ko se delimicno uklapa u profil zlostavljaca i tiranina.
Da je u pitanju decak, mozda bi ga cela ta situacija pogodila i uvideo bi da to sto tata radi nije ni malo dobro ni normalno, ili bi jednostavno to nacuio jer to "tako treba" i jer je to video kod svoje kuce.

Koliko jedan dominatni roditelj utice na nas odnos prema partnerima u buducim vezama?
Primera radi, ako smo imali dominantnu majku, odlucnu, organizovanu osobu punu energije, hocemo li traziti partnerku sa slicnim takvim crtama jer smo mozda nauceni (kroz medjusobni odnos nasih roditelja) da budemo pasivni i da trazimo cvrst oslonac u osobi suprotnog pola?

Pa sve to zavisi od niza faktora, zavisi pre svega od karaktera deteta i nekih predispozicija da tako kažemo, zatim koliko je dete emotivno, osetljivo, koliko sve to upija i kako doživljava isl.
Recimo taj primer sa dominantnom majkom verovatno može da se razvije u to da traži sličnu partnerku (drugu mamu), može i obrnuto, da ima u sebi revolt prema majci pa traži partnerku koja je skroz različita - nedominantna, može da se razvije u totalnu svesnu ili nesvesnu zavisnost od majke gde je ona kao neki idol i ni jedna druga žena nije dovoljno dobra, mislim, može svašta. Zavisi od X faktora.
Ja to onako laički, da se ogradim. ;)

Šta će da se dešava sa decom koju širom sveta usvajaju homoseksualni parovi?

Ako je ta teorija modela roditelja različitog pola i njihovog uticaja na razvoj dece tačna kako će onda da objasne da je dobro da dete raste u istopolnoj zajednici? Gde su tu modeli i uzori?

Strejt ljudi radjaju gay decu, hteli oni ili ne i kako sam citao, homoseksualni parovi odgajaju decu koja budu strejt, jer verovatno pojedinac ne moze da bira sta ce da ga privlaci. E sad, ako raste sa dve mame ili dve tate, mozda ce dete pomisliti da to tako treba, ali verovatno ce ga unutrasnje ja voditi ka suprotnom polu. Isto kao sto neka deca kojima su oba roditelja strejt postaju gay. A i ti homoseksualni parovi se svadjaju, imaju problema, tuku, varaju, tako da sve to utice.

Strejt ljudi radjaju gay decu, hteli oni ili ne i kako sam citao, homoseksualni parovi odgajaju decu koja budu strejt, jer verovatno pojedinac ne moze da bira sta ce da ga privlaci. E sad, ako raste sa dve mame ili dve tate, mozda ce dete pomisliti da to tako treba, ali verovatno ce ga unutrasnje ja voditi ka suprotnom polu. Isto kao sto neka deca kojima su oba roditelja strejt postaju gay. A i ti homoseksualni parovi se svadjaju, imaju problema, tuku, varaju, tako da sve to utice.

Ne verujem da je prošlo dovoljno vremena od uvođenja prava da homoseksualni parovi usvajaju decu da bi se mogla izvesti ozbiljnija analiza i doći do ovakvog zaključka.

Tek ćemo videti šta će se sa tom decom dešavati kada ta pojava bude masovnija i kad se sociolozi, psiholozi i drugi budu bavili tim fenomenom.

Malo sam istrazivao tu tematiku, i imao sam prilike da citam po forumima ljude koji su navodno odrasli u homoseksualnim porodicama pa sam odatle izvukao taj ne bas cvrst zakljucak da su postali strejt uprkos homoseksualnim roditeljima (sto ne mora da znaci da ce to uvek biti primer).
Naravno, zakljucak od strane strucnjaka bi bio daleko bolje resenje.

Malo sam istrazivao tu tematiku, i imao sam prilike da citam po forumima ljude koji su navodno odrasli u homoseksualnim porodicama pa sam odatle izvukao taj ne bas cvrst zakljucak da su postali strejt uprkos homoseksualnim roditeljima (sto ne mora da znaci da ce to uvek biti primer).
Naravno, zakljucak od strane strucnjaka bi bio daleko bolje resenje.

мањи је проблем у којој рупи свршаваш од оног којом размишљаш.

Back