Roditelji čija deca puše

Moonja hvala na konstruktivnom odgovoru. Trudim se da budem realna kao roditelj i ne gledam svet kroz ruzicaste naocare. I tako mladi su u stanju da stvore zavisnost. Ne pravim razliku izmedju 5, 10 cigareta ili cele paklice. Sva sreca do paklice nismo dogurali :) ali se slazem da je sve deo odrastanja. Ali i po definiciji jeste pusac neko ko to radi svakodnevno i kupuje cigarete. Znam da su i te definicije rastegljive, po definiciji je svako ko popije 2 alkoholna pica dnevno alkoholicar. Kod nje je od "povremenog" do redovnog bio skracen put. Ne gledam crno belo, pored mnogo pozitivnih osobina ovo je jedna koja je negativna. Sta da se radi.
Tvoj sin je u tim godinama "svoj covek" tako da ni to ne bih stavljala u istu ravan, razume se.
Znam i slucajeve kada klinci puse u mladosti, pa se u nekom trenutku trgnu osveste i krenu drugim putem i tome se nekako i nadam. Nekom dodje iz d... u glavu a nekom nikad.
Sad malo pogledah uvodni post. Teško je zato što si sama u tome i sva je odgovornost
na tebi. Šta god da se njoj dešava, samo si ti kriva. Ali nije baš tako. Ona može raditi
neke stvari samo da njegovu pažnju privuče. Da ga natera da bude roditelj.
Imam prijateljicu čiji je sin napravio opšti kuršlus. Od savršenog deteta, gde su imali
odličan odnos, on je samo odjednom bio uhapšen sa nekom ekipom koja je kod
sebe imala marihuanu. Ne znam detalje sem da je dugo bio u pritvoru. Onda se
neozbiljni otac najednom setio da ima sina i antažovao se oko svega maksimalno.
Pre toga mali nije znao ni dal će da studira, ni šta bi studirao, ni čime želi u životu
da se bavi. Nakon te mrve pažnje koju je dobio od oca, potpuno se usmerio i dobro
je. Za žensko dete otac još više mora da se uključi. Ono, ključan je. Nisi ti.

Moje dete je napustilo fakultet nakon prve godine. Dao sve ispite sa
lakoćom, uklopio se u društvo. Nigde problema na vidiku i samo
odjednom, neće više da studira i ne zna šta će dalje. E sad, on nije
više bio baš dete, pa sam mogla preko njega da rešavam situaciju.
Godinu dana sam ga usmeravala na to da rešava probleme sa
ocem. Sve što je ostalo nerazrešeno. Išao je i na neke radionice
porodične. Nisam mu govorila da to ima veze sa fakultetom, već
samo da bi bilo korisno za njegov dalji razvoj da prvo reši sve što
ima sa nama. Tako da je pauzirao jednu godinu i nastavio studije.
Isto tako je ničim izazvan rekao ''ja se vraćam na fakultet''. Tek
kasnije je razumeo zašto je zaista i napustio i vratio se.

Sva sreća da je bio dovoljno zreo da on može da pokrene inicijativu.
Kod mlađe dece inicijativa mora da dođe od roditelja. A ima takvih
balvana koji se ne bi mrdnuli da ih ubiješ. Uvek im je neko drugi
kriv. Država, loše društvo, eto takvo se rodilo i ja tu ne mogu ništa
i slični izgovori za lenjost..

Ortaci su pusili vec godinama ,dok 1 nije seo i priznao kevi takodje pusacu okorelom,na sta je ona rekla ja sam mislila da ti mrzis pljuge i onda nastavljaju da zajedno puse imaju nesto napokon zajednicko,oba roditelja mu umrla od raka a on kako izgleda tuga

Sad malo pogledah uvodni post. Teško je zato što si sama u tome i sva je odgovornost
na tebi. Šta god da se njoj dešava, samo si ti kriva.Za žensko dete otac još više mora da se uključi. Ono, ključan je. Nisi ti.

Ne zanosim se uopste da je kriv bilo ko drugi osim mene, ako uopste treba traziti "krivca". Licemerno bi bilo i da pomislim da u nekog drugog uprem prstom, a ja joj kupujem cigarete. Da zivimo u braku, podela odgovornosti bila bi logicna.
Štaviše, želja mi je da otac bude deo odrastanja, bolje ikad nego nikad. Sugerisala sam joj samo da bude ono što jeste i pred ocem kao i predamnom kada je isla na dan i po u Novi Sad. Za cigarete joj nije nista rekao ali zato meni jeste naknadno.
Svakako podsticem je da ga vidja kad god su oboje u prilici ali ne forsiram nista. Iskljucivo po sopstvenom osecaju.

Ne zanosim se uopste da je kriv bilo ko drugi osim mene, ako uopste treba traziti "krivca". Licemerno bi bilo i da pomislim da u nekog drugog uprem prstom, a ja joj kupujem cigarete. Da zivimo u braku, podela odgovornosti bila bi logicna.
Štaviše, želja mi je da otac bude deo odrastanja, bolje ikad nego nikad. Sugerisala sam joj samo da bude ono što jeste i pred ocem kao i predamnom kada je isla na dan i po u Novi Sad. Za cigarete joj nije nista rekao ali zato meni jeste naknadno.
Svakako podsticem je da ga vidja kad god su oboje u prilici ali ne forsiram nista. Iskljucivo po sopstvenom osecaju.
Nije to upiranje prstom. Ona samo ima još jegnog roditelja koji je sad
mnogo bitniji za njen razvoj od tebe.

Nije to upiranje prstom. Ona samo ima još jegnog roditelja koji je sad
mnogo bitniji za njen razvoj od tebe.
Teoretski bi mogao da bude, ali u praksi je i fizicki a i mentalno suvise daleko da bi mogao da odigra znacajnu ulogu u njenom razvoju. Samo realno posmatram stvari.
Zadovoljna sam i ovom trenutnom situacijom. Jos je rano za procenu, ali izgleda da je nova skola skroz ok. Bar je ona zadovoljna.

@faithmore
mislim da previše značaja dajep cigaretama
talno je da nisu zdrave, ali nisu ni najfora stavr na svetu
imate dobar odnos, radite na njemu i dalje, pričajte,,,
gledaj da bude psihički stabilna što više. kako se ponaša, kako uči (da bude istrajna i disciplinovana) za cugare ćete lako
Ja se tako nekako i tešim da nisu najgora stvar na svetu. Sad je i srednja skola pa ve to ima neku manju tezinu. Dok je bila u osnovnoj mi je u prvih par nedelja bilo teško da se naviknem na pomisao da je vidim sa cigaretom.

Back