Roditelji čija deca puše

faithmore

Početnik
Poruka
16
Stara tema, mozda prezvakana. Ovo se tice roditelja cija deca puse, bilo da se radi o obicnim bilo o e-cigaretama. Kako funkcionisete sa tinejdzerom pusacem? Da li ste i kako reagovali? Kako je to uticalo na odnose? Borite li se protiv toga ili ste digli ruke? Ima li ta borba smisla? Ima li univerzalnih resenja problema?

Odmah da kažem da sam sama pušač od srednjoškolskih dana, iz vremena kad je to bilo manje vise uobicajeno i pocinjalo se uglavnom u srednjoj skoli,. Iz jednog manjeg mesta u Sremu sam, pa je u ono vreme bilo manje poroka, ludosti, delinkvencije itd. Studirala u Novom Sadu, vratila se u rodni grad, udala za ljubav iz studentskih dana, dugo pokušavala da rodim i napokon sa 33 dobila cerkicu Dunju. U etapama pusila i prestajala 100 puta. Sledi tezak razvod koji sad nije tema, kad je Dunji bilo tri godine. Bivsi suprug se seli u Novi Sad. Podizem dete sama. Suprug neko vreme placa alimentaciju kasnije izbegava, navodno je bez posla. Da skratim, nema ga u zivotu deteta godinama ni fizicki ni finansijski. Dunja i ja smo tim. Nakon razvoda nisam prestajala sa pusenjem ali sam krajnje redukovala, pre svega iz zdravstvenih razloga. Pusim tako da mnogi oko mene ni ne znaju da pusim. Cerku vaspitavam tako da razgovaramo o svemu i da ja budem prva adresa za svaki problem koji ima. Nema tajni, pricamo otvoreno o svemu.
Prelomni trenutak je polazak u sedmi razred. Rasformiraju njen razred zbog malog broja ucenika. Paralelno sa tim, dete se drasticno menja, zatvara u sebe, ne uklapa se u novo društvo a zeli da bude prihvacena. Druzi se samo sa jednom devojcicom ali i tu ima faze kada ne razgovaraju mesecima. Pokusava da se uklopi u drugu ekipu ali drustvo je odbacuje. Na kraju nalazi s kim bi se druzila, pa se razocarava i u tu decu zbog nekakvog cyber nasilja, bullyinga preko fejsbuka. Tada sam vec shvatila da nam treba pomoc psihologa. Idemo jednom nedeljno u Novi Sad na seanse. Deo problema svakako jeste pubertet ali pocinjem da sumnjam da ima i genetike s obzirom da sa suprugove strane postoji nekakva porodicna anamneza vezano za psihicke smetnje, bipolarni poremecaji, sto ja u momentu kad sam se udavala nisam uzimala u obzir ili nisam ni bila svesna, a iskreno nisam ni imala pojma sta je to, nebitno. Svakako mi to ne bi bio faktor eliminacije ako nekog volim ni dan danas.
Kada sam sve sto sam znala, a saznala sam poprilicno u medjuvremenu, saopstila psihologu, zatrazila je dodatne konsultacije sa psihijatricom koja radi sa decom i omladinom. Uveravale su me da genetika moze da bude faktor ali da u nekim prelomnim trenucima ako dete zivi sredjenim zivotom uz ljubav i postovanje, ne mora da znaci da ce trigerovati bilo kakve psihicke smetnje. Ja sam se maksimalno otvorila prema Dunji na nacin da mi je stav bio: sa mnom mozes kao sa najboljom drugaricom. Na polugodju menjamo skolu i krece u skolu koja vazi za najlosiju osnovnu kod nas, stvari idu nabolje, uklapa se u neku sad vec cetvrtu ekipu gde ima i ovakvih i onakvih i problematicnih i dece iz katastrofalnih porodica. Ali jasno mi je da ako je njoj tu dobro, a nije bilo lose, da je onda dobro i kod kuce, samo da zadrzimo odnos koji smo gradile bezmalo 14 godina. Konsultujem psihologa svako malo, i kaze mi pusti je nek sama trazi svoj put, to je pobeda, a da se trudim da zadrzim odnos da ostane sve kako treba. Cilj je da se pregura pubertet. Ima tu oscilacija naravno ali insistiram da mi govori za svaki problem koji ne moze da resi da se stvari ne otrgnu kontroli i udje u novu depresivnu fazu. Izdresirala sam se da nema vike i dreke sa moje strane, sta god da napravi namerno ili slucajno. Krajnje smireno reagujem cak i kad u meni kljuca. Prosle godine sam joj medju stvarima nasla elektronsku cigaretu, vejp, paf ili kako vec, smirila se i cekala trenutak da reagujem. Neko vreme sam pratila ponasanje, spijunirala, videla da u tom drustvu ima dece koja koriste vape, pa cak i onih koji puse cigarete. A drustvo je takvo kakvo je. Alternativa je da nema drustvo uopste i da sedi u 4 zida i gleda u jednu tacku kao sto smo imali pre situaciju i da ne spava danima i da se izgladnjuje, pa da se setamo od psihologa do psihijatra. Mentalno zdravlje i dusevni mir sam stavila ispred glupavog vejpa. Nasla sam pogodnu priliku da joj kao uzgred kazem da znam za vape i da sto se mene tice nema potrebe da takve stvari krije od mene. Krajnje fer. Rekla sam joj da znam da to mnogi klinci rade, u smislu sta je tu je i nije ni pokusala da negira i laze, sto isto recimo cenim. Ustanovila sam sablon: kada nesto krije pocinje da se zatvara u sebe, nas odnos pati a to je ono sto ne zelim. Od tada koristi vape i ispred mene, nisam bila presrecna, s druge strane nisam ni sigurna da li to radi vise nego pre dok se krila. S vremena na vreme povuce dim, nista sto lici na upadljivu autodestrukciju kojoj su klinci neretko skloni. Ponekad satima ne pipne vape, i tako. Sta je tu je.

...
Onda je tokom prethodnog raspusta jedan momak godinu dana stariji iz njenog sired drustva imao nekakvu situaciju sa nekom sintetickom drogom da je zavrsio u bolnici i da je jedva preziveo, da je dolazila policija i tome slicno. Sledila mi se krv u zilama. Tu vec ne mozes da glumis hladnokrvnost jer je to neposredno okruzenje a situacija preozbiljna. Imali smo ozbiljan razgovor ali smiren. Sve sam ja to kao po jajima, sve sa konsultacijom psihologa prethodno profi odradila. Najotvorenije sam je pitala da li je probala bilo sta od psihoaktivnih supstanci, u smislu da to po nju moze da bude pogubno i da inicira mnoge druge stvari. U njenom slucaju posebno. Rekla sam joj da je pametna da bira sama drustvo i da vidi i sama ko je kakav, ali da sa drogama nema kompromisa. Priznala mi je da neki deo ekipe pusi travu, a da ona svesno nije ni probala, da za tog malog sto je overdozirao uopste nije ni bila svesna da uzima te stvari. Za sebe je rekla da je probala cigarete. Pitala sam sta to konkretno znaci. Rekla mi je da je par puta pusila kad su imali neka okupljanja.
Ok. Razumem da neko proba nesto sto je uslovno receno zakonski legalno. Nakon tih nemilih dogadjaja ta ekipa se poprilicno rasformirala jer je dobar deo tih problematicnih krenuo u srednju skolu, neki po drugim mestima i slicno. Divno. laknulo mi je. Zatim je posla u osmi razred, nastavila da se druzi sa dve drugarice iz te stare ekipe, plus neki novi. Za jednu od te dve sam znala da pusi cigarete kad sam ih jos onda spijunirala, i verovatno je Dunja pusila pored nje. Da ne ispadne da krivim to dete, svako je odgovoran za svoje postupke. U medjuvremenu kad su krenule u osmi bas su postale upucene jedna na drugu u smislu da je ta mala pocela da nam dolazi u kucu. Neretko sednu kod Dunje u sobu zatvore vrata izadju na terasu iz sobe i ta mala zapali cigaretu. Divno, mislim sta da kazem. Nije ni moje dete cvecka, dozvolila sam joj vejp, ovoj maloj ocigledno roditelji ne prave problem. Da joj branim da se druzi sa jedinom drugaricom ne mogu i necu. Na jesen je dobila neku urinarnu infekciju, uzmem uzorak urina tim povodom, ali posto sam bila u paranoji odnesem uzorak na testiranje i na sve moguce droge. Rezultati budu ok. Padne mi kamen sa srca. Slazem je posto se kao te infekcije ponavljaju da treba na po mesec dana da nosim uzorak urina laboratoriju. Jos dva puta uradim isto - sve cisto. Pokajem se sto sam i sumnjala. Ali i dalje sa tom drugaricom vezana kao creva. Ili su kod jedne ili su kod druge. Jednom dodje kuci od te klinke, smrdi na dim, ali ne samo kao da je bila u zadimljenom nego kao da je pusila. Smireno je pitam da li je pusila. Prizna da jeste. Pitala sam otvoreno i dobila otvoren odgovor. Pitam otkud sad to opet. Kaze mi danije imala vejp pa je uzela od Mile dve cigarete. Tu opet smireno i stalozeno sve, kazem joj mozda ja gresim kao roditelj u smislu da joj tolerisem stvari ali radim sve uz konsultaciju psihologa, vejp je jedno a cigareta drugo, ne moze da se meri po stetnosti, jedno je samo nikotin, drugo je hiljadu otrovnih supstanci. I sama sam zavisna od cigarete, ali sam spremna da bacim to djubre i predlozim joj da obe probamo da izbacimo ja cigarete ona vejp, da krenemo malo zdravije da zivimo ako se ona oseca da bi mogla bez vejpa, posto sam svesna da je i to zavisnost a i ona je. Ne insistiram ni na cemu, ako je to drzi u psihickom balansu nemam nista protiv. Opet joj se zahvalim sto je iskrena sa mnom i ponovim da ne treba da krije stvari koje joj se desavaju. Psiholoskinja mi kaze da sam pravilno postupila.
Vrlo brzo nakon tog razgovora sam je videla kako pusi cigaretu u parku sa najboljom drugaricom i jos jednom koja je vazila za dete iz jedne dobrostojece i ugledne porodice. Drustvo menja navike, s tim da je realno sad moja Dunja to lose drustvo i kvari "finu" decu. Vejp je u medjuvremenu na nivou skole postao kao dobardan. Otprilike to vise niko i ne racuna u porok. Opet sacekam momenat pa izokola pitam za tu malu za koju znam da je kao dobro dete, jel moguće da je ona propušila? Kazem da mi se cini da sam je videla neki dan sa cigaretom... a ne pominjem da sam videla i nju i Milu da sve tri puse. Odgovara mi potvrdno, kaze da i ta druga pusi.
Pitam, ko jos pusi od njenih. Kaze, te dve samo, od decaka niko. Pomislim u moje vreme su se muski mangupirali, a devojcice tek od srednje. Pitam, a sta je s tobom? Kaze, ponekad, kad nemam vejp. Znaci to je vec drugo priznanje te vrste. Sad vec imam nivo komunikacije da znam da govori istinu. Inace u medjuvremenu od prethodnog razgovora sam zbog svega potpuno prestala da pusim pred Dunjom. Cigarete drzim u tasni i pusim iskljucivo na poslu, 2, 3 pus pauze za 8 sati i to je sve. Zimus sam imala sluzbrni put bila odsutna 4 dana. Nemam koga da mi cuva dete. U takvim situacijama ostaje sama. Dozvolavam da joj dodje neko al da se ne prave zurke, a nema u principu osim te male Mile ni bogznakakvo drustvo tako da ako neko dodje dok sam odsutna bice to Mila, niko drugi. U medjuvremenu sam istancala culo njuha jer i sama takoreci ne pusim. Mesec dana je njuskam, vidim da zaista ne pusi, vejp ne racunam naravno. Vratim se sa tog puta zimus, kuca smrdi na duvan. Znam da je bila Mila, dete pusi sve mi je jasno, ali ne mora unutra kao sto ni ja nikad nisam pusila osim na terasi. Bilo je hladno pa je pusila u kuhinji. Ok, stvar necijeg kucnog (ne)vaspitanja. Od tog dana opet pocnem da je diskretno njuskam i osetim da je pusila, drugi dan opet, treci dan opet. Pitam psihologicu sta da radim. Kaze pusti je, reci ce ti sama. Mozda prestane i vrati se na vape, mozda nastavi, ali ti to vise ne mozes da kontrolises. Ne u tvojoj situaciji.
Da se razumemo, ja bi najsrecnija bila da zivim u varijanti suprug, ja i zdravo i pravo a razmazeno dete. Uhvatis je sa cigaretom, pa u kaznu, nema drustva, nema mobilnog, nema letovanja, itd. Ali ja jednostavno nisam u toj situaciji. Prvo sama sam, drugo sve je fragilno da nisam sigurna koliko ste uopste svesni na osnovu mog teksta. Poslednje dve godine narocito, nema kazni zabrana uslovljavanja, samo prica.
Resim da ne gubim razum oko toga. Nije najgora stvar na svetu. U medjuvremenu se desava da danima ne zapalim ni na poslu a kamoli kod kuce. Kazem sebi da moram ja da sam ok da bih od nje zahtevala da bude ok. Onda smo krajem zime imale neku krizu u odnosu gde sam opet bila u nekoj losoj fazi a vezano za Dunju. Zapalila sam posle dugo vremena cigaretu na terasi. Da ne ulazim u povod i razloge, ovoga puta sam ja krivac za pogorsanje odnosa. 100% moja krivica. Tog dana me je pitala jel imam cigaretu. Dala sam joj kutiju i zapalila je ispred mene. Rekla sam joj da zadrzi cigarete jer ja zaista nisam pusila tih dana vec je to bio trenutak slabosti. Sledeceg dana sam ponovo kupila cigarete i pocela da pusim. Niti je vise bilo smisla da foliram ja nju ni ona mene. Neko ce reci, da ali ona je dete ti si roditelj. Sve jasno. Evo ja ne umem da budem bolji roditelj nego sto sam, a ona je dete taman takvo kakav sam ja roditelj. Da sam imala supruga, cvrstu ruku pored sebe, takodje ne bi bilo bolje. Da ne kazem, sa Dunjinim sklopom licnosti moglo bi biti samo gore. Mada je sve to hipoteticki. Tu smo gde smo. Ok. Imala je srednje zalostan uspeh u prethodnim razredima. U osmom iznenadjujuce dobar, da ne bude da samo kritikujem. Maturu uradila iz sva 3 predmeta medju najboljima u razredu. To smo spremale zajedno, matematiku posebno, dani i dani zajednickog rada. Svega je tu bilo, i nespavanja, i treme i sekiracije i na kraju sve dobro prodje. Tada smo obe pusile dosta. Ali nekako sam u celoj situaciji uspela da je podstaknem da grabi, da zada sebi cilj, da ide ka tom cilju i da se bori. Mnogo sam bila ponosna kad je dosla u situaciju da moze da bira skolu koju hoce, sto mi je recimo proslog jula delovalo kao nezamislivo. Jedan bitan detalj sam izostavila jer pisem haoticno a preopsirno i izvinjavam se vama i zahvaljujem svima koji imate strpljenja za ovoliki tekst.
Bivsi suprug koji figurise tako sto se odjednom prisetio da ima cerku pre dve godine i to bas kad je Dunja bila u ozbiljno losoj fazi a kad je on dobio stent pa se valjda uplasio da bi mogao da umre a da mu cerka ne dodje na grob. Pojavi se jednom u 3 meseca i zasere. Da neke pare, a napravi sranje kao slon u staklarskoj radnji. Pusila je cigarete proletos kad je isla kod oca u Novi Sad. Isti me je zvao da mi kaze kako misli da nije u redu sto dozvoljavam Dunji da pusi, jer je pusila pred njim. Nije mi ni na kraj pameti bilo da joj sugerisem da ne pusi pred njim ako je vec pusac. Ako ce to sto pusis da mu smeta, trebalo je da bude kad treba i gde treba da ti objasni da to ne valja.
Tako sam mu tacno i rekla i slatko se nasmejala na njegovu konstataciju.
Toliko od mene. Udavila sam. Uzvinite jos jednom. Morala sam bas u ovoj formi ovo da podelim.
Nekako mi se cini da je neki najkriticniji period sto se nas i odnosa tice ipak ostao za nama. Deluje mi kudikamo otresitije, stabilnije. Ne znam. Strepim ali manje nego pre

Sjajan stav. Imate decu? Koliko godina imaju?
Izvini što ne mogu da pročitam sve što si napisala, ali po količini teksta
vidim da je ozbiljno. Moraš da pustiš i da zauzmeš neutralnu poziciju.
Što ti više pretežeš na jednu stranu, to će dete više da preteže na drugu.
Znam da ludo zvuči, al tek kad ti postane svejedno i njemu će biti
svejedno pa će verovato i prestati.

Draga majko,
ja sam pročitala sve, od a do ž, sa velikom pažnjom.
Tvoj kćer je srećno dijete jer ima pametnu, strpljivu i dobru majku.
Još nisam majka ali se nadam da ću biti baš takva kao ti kad budem, ako budem.
Opusti se, Dunja je dobro dijete, iskrena je, naučila si je da ne laže i bolje postići nisi mogla.
I vjeruj da je puno roditelja koji vjeruju da im djeca ne puše, a puše, znaš to i sama. Možda će i jedni i drugi biti bivši pušači, možda ih prođe, možda nastave pušiti, to se može promijeniti, ali ono što si ti postigla sa svojom Dunjom se neće promijeniti-povjerenje i sigurnost koju osjeća uz svog jedino prisutnog roditelja!
Srećno i tebi i Dunji :) :heart:

Ideja lol jok, tebe ću da pitam...
Kao što znaš, a imaš iskustva, mentalni poremećaji su daleko veći problem od pušenja.
Nije ni ideja bila da stavim akcenat da to da je neko nekada patio od bipolarnog poremecaja. Navela sam to samo kao od jedan od svojih strahova, s obzirom da genetika moze a ne mora da igra ulogu.
Ideja mi je bila da podelim licno iskustvo koje jeste specificno, i da cujem iskustva drugih roditelja koji prolaze kroz slicne price. Izgle da takvih nema na forumu.

Nije ni ideja bila da stavim akcenat da to da je neko nekada patio od bipolarnog poremecaja. Navela sam to samo kao od jedan od svojih strahova, s obzirom da genetika moze a ne mora da igra ulogu.
Ideja mi je bila da podelim licno iskustvo koje jeste specificno, i da cujem iskustva drugih roditelja koji prolaze kroz slicne price. Izgle da takvih nema na forumu.
U roditeljstvu su strahovi uvek prisutni. Ne moramo ni da se suočimo sa problemom, dovoljno je da je tu negde na vidiku, potežemo svo oružje da se izborimo. Genetika je nešto što je neizbežno i bez obzira što možda nikada neki problem neće isplivati uvek nas bocka i izaziva strepnju.

Kao što sam gore napisala - to je hodanje po jajima. Ja imam dvoje dece i svakom prilazim na drugi način jer je jedno satkano od emocija i time veoma osetljivo, bez obzira što je odraslo i razborito. To je jače od svega.
Bez obzira koji problem je u pitanju, a može i da nema problema, razgovori sa takvom decom su icrpljujući za nas jer se svaka reč stavlja na vagu. Kao roditelj imaš slobodu da kažeš sve što želiš ali opet tako kao roditelj želiš da dete spasiš stresa koji može da dovede do problema ili aktivira stari.

Ne znam koliko je tvoje iskustvo specifično u smislu strahova koji ima svaki roditelj. Iz ovog II onog razloga.
Koliko grešimo i preispitujemo se da li smo previše liberalni.
Verujem, zapravo nepoznajući te, na osnovu iskrenosti i napisanog,nda si dobar roditelj, ali i preopterećen.

Dunja nije pušač, ona eksperimentiše, deo odrastanja. Suviše je mlada da bila zavisnik. Moj sin nije pušio, ne puši pred nama ni sada, sa 23, ali kaže da sa društvom povremeno zapali cigaretu. Pije alkohol u društvu, sa nama kad se nešto slavi. Odmereno. Da li se opija kad ode sa društvom nege? Verovatno. ne bih očekivao drukčije ponašanje od bilo kog momka u njegovom godinama.
Koliko sam shvatio, tvoja ćerka je mlado, socijalizovani biće, koje prolazi faze odrastanja. Kao pušač, naravno da ne bih voleo da ona to postane, niti bilo ko drugi.
S obzirom da o svemu razgovarate, ja bih, mooožda, ali ti znaš svoje dete, tj bili smo oboje, njegova majka i ja liberalniji, pa je opet sakrivao neke stvari, interesovanja, čak i školska vanškolska nagrađivanja i aktivizam od nas, bojeći se u tim godinama naše reakcija. Potpuno neosnovano i pogrešno : )
Dajmo deci samo malo vremena...

U roditeljstvu su strahovi uvek prisutni. Ne moramo ni da se suočimo sa problemom, dovoljno je da je tu negde na vidiku, potežemo svo oružje da se izborimo. Genetika je nešto što je neizbežno i bez obzira što možda nikada neki problem neće isplivati uvek nas bocka i izaziva strepnju.

Kao što sam gore napisala - to je hodanje po jajima. Ja imam dvoje dece i svakom prilazim na drugi način jer je jedno satkano od emocija i time veoma osetljivo, bez obzira što je odraslo i razborito. To je jače od svega.
Bez obzira koji problem je u pitanju, a može i da nema problema, razgovori sa takvom decom su icrpljujući za nas jer se svaka reč stavlja na vagu. Kao roditelj imaš slobodu da kažeš sve što želiš ali opet tako kao roditelj želiš da dete spasiš stresa koji može da dovede do problema ili aktivira stari.
Ne znam, mene razgovori sa detetom nikad nisu iscrpljivali, na bilo koju temu, jer sam na taj način saznavao do koje granice zrelosti je stigao. U skladu sa tim sam se i trudio da ga što bolje razumem. Mnogo kasnije je sam shvatio gde je grešio. U trenutku kad sam mu ja davao naznake, ne, nije... tako da je išao malo težim putem svojim izborom, a mi smo taj izbor poštovali. i da, ono što je morao da poštuje je disciplina u radnim navikama čim je krenuo u školu.

Da, što su stariji više se poveravaju, traže savete, problemi i neodumice su ozbiljniji i samo udubljivanje, raščlanjivanje oduzima mnogo energije. Naravno da sam uvek tu za njih, oni to i znaju i zato i traže savete i podršku od mene. Nije lako. Barem meni ali se trudim najbolje što mogu.

Ne znam koliko je tvoje iskustvo specifično u smislu strahova koji ima svaki roditelj. Iz ovog II onog razloga.
Koliko grešimo i preispitujemo se da li smo previše liberalni.
Verujem, zapravo nepoznajući te, na osnovu iskrenosti i napisanog,nda si dobar roditelj, ali i preopterećen.

Dunja nije pušač, ona eksperimentiše, deo odrastanja. Suviše je mlada da bila zavisnik. Moj sin nije pušio, ne puši pred nama ni sada, sa 23, ali kaže da sa društvom povremeno zapali cigaretu.
Moonja hvala na konstruktivnom odgovoru. Trudim se da budem realna kao roditelj i ne gledam svet kroz ruzicaste naocare. I tako mladi su u stanju da stvore zavisnost. Ne pravim razliku izmedju 5, 10 cigareta ili cele paklice. Sva sreca do paklice nismo dogurali :) ali se slazem da je sve deo odrastanja. Ali i po definiciji jeste pusac neko ko to radi svakodnevno i kupuje cigarete. Znam da su i te definicije rastegljive, po definiciji je svako ko popije 2 alkoholna pica dnevno alkoholicar. Kod nje je od "povremenog" do redovnog bio skracen put. Ne gledam crno belo, pored mnogo pozitivnih osobina ovo je jedna koja je negativna. Sta da se radi.
Tvoj sin je u tim godinama "svoj covek" tako da ni to ne bih stavljala u istu ravan, razume se.
Znam i slucajeve kada klinci puse u mladosti, pa se u nekom trenutku trgnu osveste i krenu drugim putem i tome se nekako i nadam. Nekom dodje iz d... u glavu a nekom nikad.

Back