Richard Bach

Bretagne,

nisam se povela za tim da li je klon ili nije.
smatram da je neumesno zameriti citiranje, a posebno na tvojoj temi, koja nosi ime jednog pisca.
izraziti neko svoje razmisljenje ili odredjeno emotivno stanje kroz nesto vec napisano....koristiti aforizme, izreke, poslovice....smatram vise nego lepim. takodje i potrebnim.
lepo je podsetiti se lepih stihova....prica.....lepo je sacuvati to na neki nacin od zaborava.

uskogrudost jednog " studenta ".....osnovni je razlog za moje reagovanje.
sve sto bi mogla biti losa namera,
pravovremeno cemo primetiti.

Bretanja,
shvatila sam sta si htela reci.
- --- - -- - -- - -- - - - - -- - - -- - -

osecaj koji imas po pitanju bliskosti sa desetinu likova foruma
nije ni nama stran.
svi mi smo od prvog dana krenuli tako nekako, sa tim osecajem.
to je trajalo mesecima i potvrdilo se kao tacno na okupljanju.
bili smo jednaki...isti kao sa foruma...bliski...veseli i zadovoljni.
podsetilo me na ,recimo, okupljanje povodom godisnjice mature.
neverovatno lep osecaj i prelepo provedeno vreme tih dana.
od tada smo svi opusteniji, jer i ako je postojala sumnja ili oprez , od tog dana
se sve izmenilo u korist iskrenog druzenja i prijateljstva.

spartam po forumu i cenim da je ovo kod nas jedan od najlepsih delova foruma.

Bretagne,
ne menjaj se....takva nam se dopadas .

hvala ti bobana,

ja sam sada kao klinac u novoj skolici pa svi likovi cool
bas se tako osecam domace, zahvaljuci naravno svima vama

pozdravcic dok jos radi ovo sokocalo, auuuu krstya sliku ti tvoju

Bretanja....

za tebe, lepa slika :-D :-D :-D

315765JOqn_w.jpg

Odricem se onoga ko se odrize svoje zene,
ili svojega grada, ili svoje zemlje.
Nezadovljan si njima? ti si deo toga.
Ti si ono sto od njih tezi prema dobru.
ti moras da povuces ostale. ne da im sudis spolja.

jer ima dva suda. onaj koji donosis o sebi, o svojoj strani, kao sudija.
I onaj o tebi.

jer nije rec o gradnji termitnjaka, poreknes li jednu kucu, odrices se sviju kuca.
poreknes li jednu zenu, porekao si ljubav. napustices tu zenu ali ljubav naci neces.

"tvrdjava" egziperi

"-Tebi vise nisam potreban.Moras pronalaziti sebe,svaki dan po malo,istinskog,neogranicenog galeba Fletchera.On ce biti Tvoj instruktor.Treba da ga razumes i da njime ovladas.
Trenutak kasnije Dzonatanovo telo zaleprsa vazduhom,svetlucajuci,i skoro postane posve nevidljivo.
-Ne dopusti da sire glupe gasine o meni,niti da me proglase Bogom.Jasno,Fletchere?Ja sam galeb.Volim leteti,mozda...
-Dzonatane!
-Jadni Fletche!NE VERUJ SVOJIM OCIMA.NJIHOVE SU MOGUCNOSTI OGRANICENE.GLEDAJ S POMOCU RAZUMEVANJA,ISTRAZI ONO STO VEC ZNAS I TADA CES SHVATITI KAKO SE LETI.'

DAma ili moderna zena

malo o kavaljrima

KAvaljerska usluga muskarca prema zeni nije socijalna pomoc. sustina muske pomoci zeni jeste u erotskom fluidu. To je deo zahvalnosti kojju plemeniti muskarac oseca prema zeni, ljubavnici, devojci.

Bretagne:
Jovan ducic o zeni

Ima zena zbog kojih omrznete ljubav.
Spanjolke i talijanke zagorce coveku zivot ljubomorom,
grkinja svojim sebicnoscu, Ruskinja svojim ludim prohtevima,
nemica sto brzo odeblja i Srpkinja sto nikad ne sazre.
Francuskinaj je danas najpotpunija zena u svojoj ljubavi za coveka.
Ona od prirode ima i sobom donosi coveku:
konverzaciju, graciju, zabavnost i iskrenost, intelektualnost,
moralni interes, utehu, ljubav hrabrost , zenskost, rasnost.
Francuskinaj je jedina zena koja moze moze da bude utena
bez straha da postane muskobanja.
Ona je coveku najbolja ljubavnica i drug i saradnik i kad nije supruga.
Ona jedina ima ideju o coveku s kim razgovara.

Francuski tip zene.......
uvek su mi bile interesantne ali
ne znam zasto......naprimer ova Francuskinja.....
Juliet Binoche

juliet13.jpg

"...Ispričao sam vam ove pojedinosti o asteroidu B 612 i poverio sam vam njegov broj, samo zbog odraslih osoba. Odrasle osobe vole brojeve. Kad im pričate o nekom novom prijatelju, nikad vas neće zapitati o onom što je bitno. Nikad vam neće reći: "Kakva je boja njegova glasa? Koje su mu najomiljenije igre? Da li skuplja leptire?" Nego vas pitaju: "Koliko mu je godina? Koliko ima braće? Koliko je težak? Koliko zarađuje njegov otac?" Tek tada smatraju da ga poznaju. Ako kažete odraslim osobama: "Video sam jednu lepu kuću od crvenih opeka sa geranijumom u prozorima i golubovima na krovu..." one nisu u stanju da zamisle tu kuću. Treba im reci: "Video sam kuću od sto hiljada franaka". Tada ce uzviknuti: "Kako je lepa!"

Isto tako, kad biste im rekli: "Dokaz da je mali princ postojao je taj što je bio divan, što se smejao i što je želeo da ima ovcu. Kad neko hoće da ima ovcu, to je dokaz da postoji", one bi slegnule ramenima i smatrale vas detetom. Ali ako im kažete: "Zvezda sa koje je on dosao jeste asteroid B 612" ubedićete ih i neće vam dalje dosađivati pitanjima. Takve su one. Ne treba im zameriti. Deca treba da budu veoma popustljiva prema odraslim osobama..."
(Mali princ)

wonder - land ?
jednu jedinu poruku pa kod Richarda Baha
sa pod temom Princa ???
dali si ti lisica, koza, ruza, mali princ
ili ulicni svetlicar, ili zahtevni kralj, ili
vec neko iz plejade

evo i autora M.P. u slici bez reci
st_ex_4.jpg

Meni su njih dvojica kao duhovni blizanci. S tim što moram da priznam da sam od Bacha čitao samo "Galeba" jer, prosto, druge njegove knjige ne mogu naći da kupim. Ako neko želi poslaću mu "Galeba" mailom, a bilo bi lijepo ako bi neko postovao još neki citat iz Bachovih djela. Žao mi je što sam se kasno uključio u ovu lijepu temu gdje sam pročitao puno divnih stvari.

hmmmm majstor i margarita - da jedna od lepsih knjigica

sto se tice Richarda baha , vec sam negde pre navelea koje ej knjige napisao.

u knjizi prividjanja kolebljibog mesije, govori o svojoj potrebi da pobegne od ljudi
sto se desava svima nama koji zelimo kvalitetnije da zivimo. neko vreme mora covek odbaciti sve da bi se nasao. divan je ima puno sjajnih misli u toj knjizici i naravno u vek i sve se vrti oko letenja.
druga knjiga je most preko vecnosti u kojoj govori o svojoj potrebi za proanlazenjem srodne duse, jednako slobodne kao sto je i on, jednako samsotalne a vec zasicen prolaznim burnim ljubavima.
naravno poranalazi svoju drugu polovinu jabuke u vidu jedne jak ei samsotalen zene. ne pise o njihovom odnosu vec o prepoznavanju - kako je on nju prepoznao a kako je ona njega spazila odmah i naravno kakao ga je lagano pripitomljavala.
u knjizi jedno - govori o svesti o sudbini o fatalizmu i o mogucim kreativnim momentima. znaci u odredjenom zviotnom trentuku svi pravimo neke odluke. svesno ili ne. od tih odluka nam zavisi daleji zivot e on je pokusao da prikaze paralelu, sta ako izabreemo sigurniji - laksi put ili put po sopstvenom izboru. znaci to ej dar najveci od Boga - mogucnost izbora jer sudbnina nije kao jednosmeran ulica, vec nalik nbg Gazeli sa vise izlaza, nadvoznajka, isljucenja i ukljucenja...
knjizica poseldnja- "izvan sebe" njegova prevedena je u izdanju naraodne knjige
i to je knjiga koj agovori o centru inteligencije o kontaktu sa kreativnim centrom izvan ovgo naseg sveta o kolektivnom nesvesnom sto bi rekao jung ili o otme koliko moramo biti sens da bismo mogli napraviti kontakt sa visim znanjima i bili kreativni u zviotu u svim segmentima.

zao mi je gomilu postova sam izbrisala jer neki nisu razumeli.... ili su se osetili ugrozenim.
pisi , pitaj sve sto te interesuje

p.s. za mene ces ostati wonder land

pozdrav bretagne

Prividjanja Kolebljivog mesije

“Moj je zivot slobodan, ali covek se ipak ponekad oseti usamljeni. Videh taj dvokrilac, razmislih par sekundi i zakljucih da ne bi skodilo ako malo svratim. Pilot travel AIr-a je sedeo u senu, ledjim aoslonjen na levi tocak svog aviona i posmatrao me.
“Ko si ti uopste” rekoh “giodinama prodajem voznju a da ne videh ni jednog drugo dar adi na poljima”. Skoro nisat drugo da i ne znam raditi” rece on zadovljan. Tako je upoznao D. W. Shimodu, covek akoji ce ga poduciti svemu vaznom u RPividjanjima. Recimo:

“nema toliko velikog problema da se o d njega ne moze pobeci”. Skliznuh sa haube motroa na seno “ti to citiras snupija , psa, mislim?”
Citiracu istinu gde god je nadjem, odvrati Shimoda.

shimoda mu dade “prirucnik za napredne duse “ u kome bese divnih citata i rasprava na temu istih. naprimer jedan od njih je

UVID – krosittii Ga li Ga Izgubiti. Ako si okrenuo ovu stranicu zaboravljas da sve sto se oko tebe zbiva niej stvarno. Razmisli o tome. Seti se odakle si dodao i kuda ides i zasto si stvorio zbrku u koju i sam upao.
“Uciti znaci pronalaziti ono sto vec znamo. Stvarati znaci pokazati da to znamo.
Poducavati znaci podsetiti druge da to znaju isto tako dobro kao i ti . svi ste vi ucenici stvaraoci, ucitelji.
Jedina tovja oabveza u bilo kom od zivota je da budes veran samom sebi. . Biti veran bilo kome ili bilo cemu, ne samo daje nemoguce, vec je i znak laznog mesije.
Najprostija pitanju su i najteza pitanja. Gde si dosao na set, Gde ti je dom? Kuda ides? STa radis? Razmisli o toem ponekad i gledaj kakao se odgovori menjaju.
Ti najbolje poducavas ono sto ti je najpotrebnije da naucis
i za kraj ovog uvoda u prividjanja samo jos ovu misao:
“zivi tako da ne moras da se stidis ako se bilo sta od onoga sto kazes objavi sirom sveta- cak i onda, kada ono sto se objavi nije istina. “

Stampao “neizvesna izdanja 1984 beograd” radjen re-print (losiji prevod) ima u Platou

MOST PREKO VECNOSTI

“Mislimo ponekad, neam vise zmajeva. Ni jednog hrabrog viteza, ni jedne princeze u setnji tajnovitim sumaam da svojim osmegom ocarava jelene i leptire.

Ponekad mislimo da je vreme u kome zivimo bez granice, bez avantura. Sudbian to je nesto van horizonta; sjajne utvare prolazeci u galopu, pr emnogo vremena, sada su nestale.

Kakvog li zadovoljstva ne biti u pravu. Princeze, vitezovi, carolije i zmajevi, misterij ei avanture... ne samo da su ovde i sada, vec j eto sve sto je ikada postojalo na zemlji.

U nasem veku su se, naravno, promenila odela. Zmejevi danas nose drzavne uniforme, islednick aodela i opremu za unistavanje. Demoni drustva vriste i obrusavaju se na nas usudimo li se samo da dignemo pogled sa zemlje , ili da skrenemo desno tamo dgde3 su nam rekli da diemo levo. toliko su vesti postali i ovi priovidi da princeze i vitezovi mogu biti sakriveni od seeb samih.

ipak u snu nas jos uvek posecuju gospodari stvarnosti govoreci nam da jos nismu izgubili stit potreban za borbu sa zmajevima, ona strujanja plavog plamena kojim mozemo menjati svet po svojoj zelji. Intuicija sapuce istinu: nismo prasina, mi smo magla.
OVO JE PRICA O UMIRUCEM VITEZU I PRINCEZI KOJ AMU JE SPASILA ZIVOT. to je prica o lepotici izverima i cinima i zamkovima, o silama smrti koje su privid i o silama zivota koje su stvarnost. To je prica o avanturi za koju mislim da je najvaznija u bilo kom od vremena.

knjiga je izdatta u izdanju A-SH delo 1989.godine. mislim da sam skro videla re-print ali nisam obratila paznju u cijem je izdanju. Plato ima uglavnom sve knjige od baha

Back