Richard Bach

Kaliopi
Rodjeni

Zakljucaj vrata i sjedi kad si tu
Ne idi nocas jer nisam bas pri snu malo je mjesta ipak ostani
Rodjeni
Ni bog ni vino ne mogu bas sve uvijek ce biti onako kako je nekom ce suze nekom biseri
vjeruj mi
Rodjeni

Bato, htjela sam letjeti
Bato, krila mi uzeli
Bato, mogla sam voljeti
Bato, ni su me pustili

Ni bog ni vino ne mogu bas sve uvijek ce biti onako kako je
Nekom ce suze nekom biseri, vjeruj mi
Rodjeni

Bato, htjela sam letjeti
Bato, krila mi uzeli
Bato, mogla sam voljeti
Bato, sve su mi moje uzeli
Bato, htjela sam letjeti
Bato, krila mi slomili
Bato, mogla sam voljeti
Bato, ni su me pustil

romantic1-1.jpg

Covek poznaje samo one stvari koje pripitomi....
ljudi nemaju vise vremena da bilo sta upoznaju....
Oni kupuju gotove stvari od trgovaca,
a kako nema trgovaca koji prodaju prijatelje,
ljudi vise nemaju prijatelja......ako hoces prijatelja ,
pripitomi me.....

A.St.Egziperi

Rodjena je u lepom gradu u Srbiji, 30-ih god. proslog veka, u gradjanskoj porodici...Mati joj je rano umrla, poceo je 2.svetski rat...Zivot surov i za odrasle, a kamo li za siroce, zensko.. Kuca joj se granicila sa sumarkom, bar za ogrev nije bila muka, svaki dan grancice u naramak...Prvi avion koji je ugledala, bio je avion Nemacki... Ne znam koji...Strah i ushicenje cudno su se sudarili u njenoj dusi...Kruzio je u sirokom luku nad granama, peo se u oblake, pa spustao iznenada ...
Tu, dole, na zemlji, okupacija, policijski cas, bodljikave zice...A gore, u oblacima ...

Posle rata valjalo je nastaviti skolovanje...Starija sestra vec "matora" radila je, mladja tek u osmoljetku...
A Ona, bistra, buntovna, malo joj srednja ekonomska ...Aerodrom na kraju grada za nju je bio bioskop, korzo...Pa klub Jedrilicarstva...Modelarstva...
Vukovi neba, navikli su se na strkljasto devojce, pustali su je da se mota oko letilica, u 4, 5 ujutro, sa knjigama pod miskom...Prepoznali su taj zov neba u njenoj dusi ...I zvezde u ocima...I krila na plecima,,,
Nije bilo druge , na kraju je pobegla u Vrsac, falsifikovala ocev potpis na prijavi za upis u Pilotsku akademiju...
Polozila je sa max. br. bodova...Njenoj sreci nije bilo kraja kada je nasla svoje ime na listi pitomaca..

...i tako...posle prvog soka ocev otpor se smanjivao, Ona je pocela da zivi zivot o kom je snila... obuka surova...muska..ustajanje u 4,hladan tus, fiskultura, pranje i glancanje aletilica za pocetak, ko u svakom segrtluku...pa casovi matematike, fizike...
za 4 god "vatrenih okrsaja" iskalila se u pravu Avijaticarku...
Avijaticarka-full.jpg
1952f4vf432-1.jpg

skokovi padobranom ...MMMM...84 slobodna leta...
PADOBRAN.jpg

A najvise je volela da jedrilicom plovi niz i uz vazdusnu struju...Sloboda...To je bio specijalan dozivljaj... :-D Kasnije je vec i druge uvodila u tu caroliju...Kao instruktor...
jedrilica.jpg

50 i neke, radeci kao pilot u privrednoj avijaciji, iz Rume je poletela sa tovarom za...
Na 1500 m motor je poceo da kasljuca...pa kaslje, zacenio se ubrzo...komande otkazale...vrtoglavo se ustremio ka tamo dole...
Ceo zivot je prosao kroz glavu za sekund...i mati je rasirila ruke da je zagrli i povede u vece visine... Posle 20 dana otvorila je oci, mesto neba i zemlje ugledala je belu bolnicku tavanicu ...i gledala je u nju jos dugo, dugo...
Zar je to kraj, zar vise nema krila...Zauvek...Spoznaja, bolna ...
Dolazilie su kolege, klasici, ponekad bi osetila da im jos pripada,,, A nije...
Mehanicar, Rus koji je iz ko zna kog politickog, ili vec kakvog ludila "sredio" avion, pokusao je da pobegne, uhvacen je na granici sa Rumunijom i streljan po PS...To joj nije vratilo krila... Ni kolegi koji je u drugoj letilici stradao zivot ...

Pune 3 god. trajala je rehabilitacija, pre toga operacija za operacijom...da joj se vrati lice, da , ako nema krila,bar prohoda...Duh je pobedio, onaj srcani, nebeski...
Sa stakama je "vracena na posao", da iz kancelarije ispraca druge letace u visine ...
Nije dugo izdrzala.. Da bi, kako-tako, nastavila zivot, negde drugde, vratila se u rodni grad, zaposlila...
Kako to vec biva, ponekad, zivot negde na drugoj strani vrati za ono sto je na prvoj uzeo...

Posla sam u prvi razred skole koja se zvala po NH. pilotu Momi Stanojlovicu...
Za dan skole pripremali smo priredbu, i uciteljica mi je zamolila da pitam mamu, da li moze da, kao prva i jedina zena pilot u nasem gradu, odrzi predavanje o Avijaciji ... :!:
MOJA MAMA . :shock: ..upitah, ali MOJA MAMA JE SAMO MAMA :!:

draga maha-majo, uvek sam za lepe price posebno price o letenju.

meni je puko modem kucni, juce sam pisala sa posla adanas sam dosal da posaljem neke poruke prijateljima u internet kafe pa nisam odolela da ne svratim.
cim opravim comp pisacu svima i citati sve detaljno. hvala ti maha majo kiss

Draga majo, malo sam citala dok je krstarica kocila slanje moje poruke.

veoma sam rovita na sve price o majkama, moja me majka napusti

prosle godine zauvek i jos mi tako fali.

tvcoj strah od aviona je isti kao i moj strah od motora.
moja je majka u 4 mesecu trudnoce sa mnom u stomaku pala sa motora -
tada se vozio "tomos" i sva se ulupala, sto je nije sprecilo da dalje vozi, ali
ja i dalje ne prilazim motorima. volim 4 tocka stabilnije je.

ljubim te i pisem se cim opravim sokocalo.

Back