RIBA...

Pokolj mora

Među ljudima vrijedi uvriježeno mišljenje da ribe ne osjećaju bol. No razmislimo o tome na trenutak. Ribe imaju jetru i trbuh, krv, oči i uši - zapravo većinu unutrašnjih dijelova koje imamo i mi. Isto tako imaju i središnji živčani sustav koji je odgovoran za prijenos poruka u mozak i iz mozga, uključujući i osjećaj boli, što jasno govori da ribe osjećaju bol.

Primjer iz stvarnog života: Riba list bila je uhvaćena i bačena u sanduk s ostalim plosnatim ribama. Nekoliko sati je umirala dok joj jedan od mornara nije olakšao muke udarivši je toljagom. No nakon 6 sati usta i škrge su joj se još uvijek otvarala i zatvarala dok se borila za kisik. Njena patnja trajala je 10 sati.
Sve moguće metode za lovljene ribe su otkrivene i uporabljene, a jedna od najgorih je velika i teška otvorena mreža koča, koju teške daske drže na morskome dnu dok ih brod vuče za sobom strugući po pijesku i mrveći ga te na taj način ubijajući stotine različitih životnih formi.

Očne jabučice i mjehuri riba povućenih iz oceanskih dubina mogu eskplodirati zbog razlike u tlaku, a mnoge ribe se često 'utope' jer su toliko nagurane u mreži i pritisnute težinom ostalih riba da njihove škrge ne mogu funkcionirati. U mrežu su uhvaćena i mnoga druga morska stvorenja poput morskih zvijezda, rakova i ljuskaša, koje ribari jednostavno izguraju natrag u more da tamo umru..

Pokolj mora

Među ljudima vrijedi uvriježeno mišljenje da ribe ne osjećaju bol. No razmislimo o tome na trenutak. Ribe imaju jetru i trbuh, krv, oči i uši - zapravo većinu unutrašnjih dijelova koje imamo i mi. Isto tako imaju i središnji živčani sustav koji je odgovoran za prijenos poruka u mozak i iz mozga, uključujući i osjećaj boli, što jasno govori da ribe osjećaju bol.

Primjer iz stvarnog života: Riba list bila je uhvaćena i bačena u sanduk s ostalim plosnatim ribama. Nekoliko sati je umirala dok joj jedan od mornara nije olakšao muke udarivši je toljagom. No nakon 6 sati usta i škrge su joj se još uvijek otvarala i zatvarala dok se borila za kisik. Njena patnja trajala je 10 sati.

Sve moguće metode za lovljene ribe su otkrivene i uporabljene, a jedna od najgorih je velika i teška otvorena mreža koča, koju teške daske drže na morskome dnu dok ih brod vuče za sobom strugući po pijesku i mrveći ga te na taj način ubijajući stotine različitih životnih formi.

Očne jabučice i mjehuri riba povućenih iz oceanskih dubina mogu eskplodirati zbog razlike u tlaku, a mnoge ribe se često 'utope' jer su toliko nagurane u mreži i pritisnute težinom ostalih riba da njihove škrge ne mogu funkcionirati. U mrežu su uhvaćena i mnoga druga morska stvorenja poput morskih zvijezda, rakova i ljuskaša, koje ribari jednostavno izguraju natrag u more da tamo umru..
Prijatelju, promasena tema...

A zasto toliko zuris dok jedes? Ako nista drugo jeduci ribu ljudi nauce da hranu jedu lagano a ne da je prozderu kao sniclu za 2 minuta.

Ko ti je rek'o da žurim !?
Naprotiv !
Svi odavno ručali i udaljili od stola,
a ja i dalje komadiće ribe premećem po prstima
i ispljuvavam zalogaje....
Kad je riba bila za ručak, sednem u tri, a ustajem u pola šest....

- - - - - - - - - -

Prijatelju, promasena tema...

Nije tema, već njegov post...!
Zalut'o čovek.

image_2_5735.jpg

image_2_5739.jpg

Ribe su svjesna bića koja formiraju međusobne veze te imaju sposobnost osjećanja boli i straha jednako kao i ljudi, psi, mačke i ostale životinje. Milijarde tih inteligentnih, kompleksnih životinja kolje se zbog ljudske prehrane. Ribe bivaju probodene, zgnječene ili rasporene kako bi im se izvadila utroba i to često dok su pri punoj svijesti.

- - - - - - - - - -

Nije tema, već njegov post...!
Zalut'o čovek.

Promasena tema, to jest PDF. Moji postovi za razliku od tvoje teme nisu, oni su za dobrobit dece, ako ste vi vec usvojili navike svojih roditelja to ne moraju oni koji tek trebaju da budu roditelji.

image_2_5735.jpg

image_2_5739.jpg

Ribe su svjesna bića koja formiraju međusobne veze te imaju sposobnost osjećanja boli i straha jednako kao i ljudi, psi, mačke i ostale životinje. Milijarde tih inteligentnih, kompleksnih životinja kolje se zbog ljudske prehrane. Ribe bivaju probodene, zgnječene ili rasporene kako bi im se izvadila utroba i to često dok su pri punoj svijesti.

- - - - - - - - - -

Promasena tema, to jest PDF. Moji postovi za razliku od tvoje teme nisu, oni su za dobrobit dece, ako ste vi vec usvojili navike svojih roditelja to ne moraju oni koji tek trebaju da budu roditelji.
Poducavas roditelje? Otvori temu sa poukama za roditelje i samo napred.

Kosti nisu veliki problem ako se riba dobro pripremi prilikom pečenja . Treba je nasjeći poprečnim rezovima
po cijeloj dužini . Rez treba da bude širine dva milimetra . Prilikom prženja vrelo ulje praktično sprži
nasječene koščice tako da se i ne primjete kod konzumiranja . Ribu treba peći u puno vrelog ulja dok
ne porumeni , slično kao u fritezi . Gledao sam mnoge kako ne znaju ispržiti ribu pa poslije prženja
izgleda kao da je kuvana . Ribu prije prženja treba uvaljati u brašno koje se može pomiješati s paprikom .

...ima jedna Riba
ciju ledjnu kost
ne jesti
pored nje
lagano sjesti
opipavati ostale koscice
i okokoscice
i polako nagovarati je
da se mresti...
...zasto o Ribama
samo kako je jesti
...Riba je pojam svemu
od prije 2000.ljeta
i svako prisustvo njeno
ne smeta
od nje se uci kako pliva
kruzi
s oprezom svakog obilazi
u plicake rijetko dolazi
u dubine samo su somovi
i njihovi domovi
svuda se snalazi kao Riba
tako se kaze
njen kavijar na hljeb uz vino
se namaze
i sve je jasno
bez
da se kaze...

Jedi skampe ili lignlje.

Skampi imaju samo meki omotac, a lignje neku plastiku kroz sredinu....:aha2:

Škampi su rakovi a lignje glavonošci...

od ribe sugeriram odrezak od tune (pogledaj u većim trgovinama u škrinji, tamo bi trebalo biti zamrznutih komada) i vidiš da je to čisto "meso" nije jeftino ali je fino, a i oslić (ne fileti nego u komadu) se lako čisti...

Имаш јело које се зове "смуђ 'орли'" http://kuhinjarecepti.com/2012/01/smud-orli/ За код куће је то велика заебанција спремати а и у ресторанима се ретко наилази. Постоји међутим 'орли" који нуде у неким ресторанима с тим да ако не пише "смуђ" значи да је у питању прилагођена варијанта, реч је о ослићу који је припремљен на такав начин. У сваком случају није лоше, а костију нема.

- - - - - - - - - -

Ако наиђеш негде у ресторану на рибу-лист пробај обавезно. Кости су искључене пошто код нас долази само у виду филета. А иначе то је намирница која садржи највише протеина од свих намирница које уопште постоје. :)

Ukusna je,
zdrava,
hranljiva....

Volim ribu.
Puno.
Ali, ne jedem je.
Kao dete 2- 3 x sam se davio kostima.
Navuk'o strah.
Ogroman.
A, srce me vuče da jedem.
Ne smem, jer ne znam da čistim.
Prob'o pre godinu - dve...
Žena temeljito pregledala i pružala zalogaje.
K'o detetu.
Ja naš'o !
Iglicu.
Odmah pregladneo.
Nađem u filetima oslića.
Gde je gotovo nemoguće naći....
----------------------
Sve je ovo uvod.
Sledi poenta...
KOJA UKUSNA RIBA IMA NAJMANJE KOSTIJU ?
Kažu, postoje ribe sa samo leđnom kosti.
A, ona je najčešće krupna i lako se vadi.
Ja se bojim onih sitnih, koje osetim neposredno pre gutanja zalogaja....
Te najviše mrzim, ispljunem odma' !

Aj' pomoz'te, ako Boga znate....!
'Oću zdravo da se 'ranim !
Riba list nema kosti, samo po sredini
a to ne bi tako ni nazvala,ili kečiga...nidje košćice:zaljubljena:

ako te je toliko strah, mozes skarpinu da spremis na leso
odvojis meso od kostiju, ubacis u blender sa samelje nesto sto ti je promaklo, formiras pljeskavicu, bacis na teflonski tiganj ili gril i zapeces sa jedne i druge strane i uzivas bez straha

ja ribu volim, mada je malo vise volim ovako kao kamel
ove godine sam pocela da jedem zive ostrige samo sa limunom i tu jos nekako balansiram sa emocijom
divne su, preukusne i trudim se da je ne gledam u oci pre nego sto je skrnem sa skoljkice

Da ne pričamo o skupim zubacima, jeguljama i sl.
sardine u konzervi se moraju davati deci 2-6 godina,
jer direktno utiču na rast kostiju i kore velikog mozga.

Treba ih dobro očistiti od kostiju i krljušti,
udrobiti i preliti uljem iz konzerve.
Ako imate, dobro je dodati malo devičanskog,
hladno cedjenog maslinovig ulja.

Škampi su rakovi a lignje glavonošci...

od ribe sugeriram odrezak od tune (pogledaj u većim trgovinama u škrinji, tamo bi trebalo biti zamrznutih komada) i vidiš da je to čisto "meso" nije jeftino ali je fino, a i oslić (ne fileti nego u komadu) se lako čisti...

Ovde imaju da se kupe pakovanja štapića
rakova i riba.
Odllični su i neiporedivo jeftiniji od sveže ulovljenih.

Ako naletiš od ovih što love može se uzeti krap (šaran iz Skadarskog jezera) od 5-6 kg za 5-6€
kinezi 1€/kom (300-400 gr.). Puni kostiju, ali ako se dobro spreme, može.

ako te je toliko strah, mozes skarpinu da spremis na leso
odvojis meso od kostiju, ubacis u blender sa samelje nesto sto ti je promaklo, formiras pljeskavicu, bacis na teflonski tiganj ili gril i zapeces sa jedne i druge strane i uzivas bez straha

ja ribu volim, mada je malo vise volim ovako kao kamel
ove godine sam pocela da jedem zive ostrige samo sa limunom i tu jos nekako balansiram sa emocijom
divne su, preukusne i trudim se da je ne gledam u oci pre nego sto je skrnem sa skoljkice

Fuj, jedeš živo....!?
Pa, bilo šta da je !
Ja se gadim i onog ispijanja živog jajeta,
gde se pevači samozaluđuju da je dobro za glas !?
----------------------
Pravo da ti kažem, ni sa tobom ne bih smeo da zanoćim....

Fuj, jedeš živo....!?
Pa, bilo šta da je !
Ja se gadim i onog ispijanja živog jajeta,
gde se pevači samozaluđuju da je dobro za glas !?
----------------------
Pravo da ti kažem, ni sa tobom ne bih smeo da zanoćim....

jao tako sam i ja bila gadljiva na sve sto je zivo
a onda sam otvorila um :)
sad mogu ostrige zive

Back