RIA Novosti prognoza za 2023: U Novoj godini može da detonira ne samo Kosovo već i Bosna

Bošnjaci su previše kilavi da uklone Srpsku.
Nemaju dovoljnu podršku Zapada, a nemaju ni nekoga da zalegne za njih, mafiju i slično. Slušam juče nekog američkog bivšeg oficira iz vremena bombardovanja - priča kako su se izglupirali podrškom Albancima - stvorili muslimansku narko državicu u Evropi. Ali mislim da su upravo to i hteli. Em zarađuju s njima, em ih uvek mogu potpaliti da prave haos po Evropi... Mi smo nebitni, ali kad treba pripretiti Francuzima i Co. - dobro dođu.
 

RIA Novosti prognoza za 2023: U Novoj godini može da detonira ne samo Kosovo već i Bosna​

default-avatar.jpg
S. D.danas 20:58
RIA Novosti prognoza za 2023: U Novoj godini može da detonira ne samo Kosovo već i Bosna 1
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV
Prognoze za narednu godinu kreću se od „nemojte biti iznenađeni bilo čim“ do „sve će se promeniti“. Ali nema smisla čekati kraj sveta niti se nadati čudu 2023, piše RIA Novosti navodeći da će Nova godina biti logičan nastavak 2022.

Navode da je Evropa postala „najtoplije mesto na svetu“ te da u Novoj godini “može da detonira ne samo Kosovo već i Bosna“.
Garantuju ipak da će glavni događaj u novoj godini ostati neprijateljstva u Ukrajini i sve što je vezano za njihov tok.

“Iako je Evropa, koja je iznenada postala najtoplije mesto na svetu jer je odlučila da se proširi na istok na račun ruske zemlje i smatra da je ono što se dešava u Ukrajini njeno, a ne ruska afera, i biće u uzbuđenom stanju tokom cele 2023”.
Nedavni nemiri u Iranu dali su im dodatnu nadu da će destabilizovati situaciju u Islamskoj Republici, ali ne treba računati na ozbiljna previranja u toj drevnoj državi. Sa svim svojim unutrašnjim problemima, Iran je na čelu zemalja koje rade na promeni svetskog poretka koji je koristan za Zapad, a uloga Teherana će se samo povećati, piše ruski medij potencirajući na uspon rusko-iranskih odnosa.
“Rusija održava bliske odnose sa susedima Irana – kako sa Arapima, tako i sa Turcima.
Štaviše, interakcija sa arapskim zemljama (pre svega Saudijska Arabija i Emirati) jačaju, i sa Turska i uopšte stiče karakter strateški važnog. Putin uspeva da pronađe balans interesa sa Erdoganom, tako da će predstojeći predsednički izbori u Turskoj u junu biti izuzetno važni. Erdogan će gotovo sigurno biti reizabran , što je korisno za Rusiju i nepovoljno za Zapad”, piše prokremaljski medij.

https://www.danas.rs/svet/ria-novos...-moze-da-detonira-ne-samo-kosovo-vec-i-bosna/



Rusi planiraju da otvore novi front na Balkanu. U mekom NATO trbuhu. Bice veselo.
ako ruje napadnu Kosovo ili BiH možda nešto bude od naslova.Ne vidim nikog više da to može učinit.
 
Moze da detonira i u Kremlju.

Crne slutnje vodećeg ruskog medija: U BiH bi ove godine moglo doći do eksplozije, Evropa je postala najvrelije mjesto na svijetu​

BIH04/01/2023 u 07:10 h
Ruski medij posvetio je pažnju našoj zemlji/Ilustracija
OSLOBOĐENJE PORTALOslobođenje PORTAL

Iako je Evropa, koja je iznenada postala najvrelije mjesto na svijetu jer je odlučila da se proširi na istok na račun ruske zemlje i smatra da je ono što se dešava u Ukrajini njeno, a ne ruska afera, i biće u uzbuđenom stanju tokom cijele 2023, navodi se u analizi RIA Novosti

Vodeći ruski medij, RIA Novosti, povodom početka nove 2023. godine objavio je "političku prognozu" za ovu godinu u kojoj je, između ostalih, spomenuta i naša država.
U svojoj analizi Rusi ističu kako je Evropa postala "najvrelije mjesto na svijetu", te upozoravaju da bi "do eksplozije moglo doći ne samo na Kosovu, već i u Bosni i Hercegovini".
Za razliku od nekih drugih koji predviđaju rješenje u Ukrajini, Rusi smatraju da će agresija na Ukrajinu biti najveći fokus Evrope i u ovoj godini.



Ovaj medij smatra, govoreći u kontekstu agresije na Ukrajinu, kako se "Evropa odlučila proširiti na istok na račun ruske zemlje".
- Iako je Evropa, koja je iznenada postala najvrelije mjesto na svijetu jer je odlučila da se proširi na istok na račun ruske zemlje i smatra da je ono što se dešava u Ukrajini njeno, a ne ruska afera, i biće u uzbuđenom stanju tokom cijele 2023, navedeno je.
Dotakli su se i odnosa njihovog predsjednika Vladimira Putina sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Kažu kako je za Rusiju veoma važno da Erdogan ostane turski predsjednik i u budućnosti.
- Putin uspjeva da pronađe balans interesa sa Erdoganom, tako da će predstojeći predsjednički izbori u Turskoj u junu biti izuzetno važni. Erdogan će, prema njihovim predviđanjima gotovo sigurno biti reizabran, što je korisno za Rusiju, a nepovoljno za Zapad, istaknuto je.
 

Гускова: Српска ослонац Србима на Балкану​

Инострани члан Академије наука и умјетности Републике Српске Јелена Гускова оцијенила је да је Српска од потписивања Дејтонског мировног споразума јачала и да је постала снажан ослонац српства на Балкану.

Јелена Гускова - Фото: СРНА

Јелена ГусковаФото: СРНА
- Република Српска мисли о Србима у Србији, на Косову и Метохији, Сјеверној Македонији, Румунији, Мађарској, Албанији... Видјела сам и осјетила како Република Српска брине о свима. Она је срж српства на Балкану - изјавила је Гускова Срни, поводом предстојећег Дана Републике - 9. јануара и 31 рођендана Српске.
Она је навела да је најтежи период био када су постојале намјере да се укине Републике Српска, али је сачувана вољом народа.
- Чини ми се да је најтежи период био 1994. и 1995. године, нарочито када су писали Дејтон. На западу су рачунали да Република Српска неће издржати, да ће за пола године постати дио јединствене муслиманске БиХ - сматра Гускова.
Она је навела да је видљива снага српског народа, што се огледа у заштити сопствених интереса и жељом за самосталним одлучивањем и доношењем одлука.
- Без потчињавања ЕУ и нарочито Вашингтону. Српски народ треба да одлучи, са ким да живи, са свима у миру, то је тачно, али на који начин. Доказ тих добронамјерних жеља је постојање Републике Српске - истакла је Гускова, која је и руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука.
Говорећи о односу са Руском Федерацијом, она је истакла да је поносна на сарадњу, јер Русија нема другог ослонца осим Срба на Балкану.
- То је једна врло добра особина Срба, чим се нешто дешава са Русијом они стану у нашу одбрану што није био увијек случај са руске стране када је био /Борис/ Јелцињ, нису они то радили. Међутим, Срби и на то не обраћају пажњу знајући да имамо заједничку будућност - сматра Гускова.
Република Српска ће 9. јануара прославити Дан Републике и 31 година постојања.
Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.
Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.
 
Parlamentarac Radmanović najavljuje: Suradnje s Rusijom će biti više



Rekao je kako smatra da treba biti više utjecaja Rusije, ali je to sada malo teže zbog rata u Ukrajini koji Rusi imaju ''sa svojom subraćom koji govore istim jezikom''. Vijesti / Politika | 04. 01. 2023. u 09:52 Bljesak.info Foto: Oslobođenje /



Nebojša Radmanović ''Navodi o takozvanom malignom utjecaju Rusije na BiH predstavljaju floskulu bez ikakvog utemeljenja'', rekao je u intervjuu agenciji Srna zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović. Najavio je kako će ubuduće suradnje s Rusijom biti više. "Da se osvrnemo na obavještajno-političku floskulu oko malignog ruskog utjecaja. To je floskula koju su izmislile neke parapolitičke ekipe jer ozbiljni političari nikad ne bi smislili takvu priču. Tvrdim i to se može dokazati da je najmanje od svih stranih utjecaja ovdje utjecaja Ruske Federacije.


To je lako dokazati. Ovdje se ne može živjeti od veleposlanika Kvinte, specijalnog predstavnika EU i ostalih, a nitko to ne spominje. Kada se osnuje jedna ruska čitaonica digne se cijela galama svih medija, a engleskih, francuskih i svih ostalih ima da im se broj ne zna i nitko to ne spominje", napomenuo je Radmanović. Nova atmosfera Rekao je kako smatra da treba biti više utjecaja Rusije, ali je to sada malo teže zbog rata u Ukrajini koji Rusi imaju ''sa svojom subraćom koji govore istim jezikom''.


Radmanović je rekao da će ubuduće te suradnje biti više, između ostalog, ''zbog kulturološkog značaja Rusije u svijetu, a i Srbi su kao konstitutivni narod u BiH emotivno vezani za Ruse''. Između ostalog, rekao je i kako od novog Vijeća ministara očekuje više zakonskih prijedloga i da se pitanja o kojima nema konsenzusa ostave po strani. Kaže kako od Vijeća ministara očekuje mnogo aktivniju ulogu, ne samo zbog kandidatskog statusa, nego i zbog toga što treba "njegovati novu atmosferu" koja može dati rezultate. Radmanović je rekao da je problem u vezi s pitanjem imovine u BiH nametnula međunarodna zajednica, ali da je jasan stav Republike Srpske - ne postoji imovina BiH. Imovina i susjedi "Prema mišljenju svih relevantnih stručnjaka i znanstvenika iz oblasti ustavnog prava Daytonski mirovni sporazum je to riješio i imovina je u entitetima. Pojavili su se drugi nazovistručnjaci i naučnici koje je podgrijavao dio međunarodne zajednice, koji su rekli da je to `državna imovina` i mi danas imamo problem", rekao je Radmanović. Naveo je kako političko Sarajevo smatra da je sve državna imovina, te da je i zrak koji se diše državni. "Mi u Republici Srpskoj zastupamo ustavno rješenje - da ne postoji imovina BiH jer to nije riješeno Aneksom četiri Daytonskog mirovnog sporazuma, dakle Ustavom. Tamo je jasno rečeno da sve što nije nabrojano da su nadležnosti BiH je u nadležnosti entiteta. Među nadležnostima BiH nema državne imovine", podsjetio je Radmanović. Radmanović je konstatirao da su zbog jednostrane politike pojedinaca i stranaka u BiH odnosi sa Srbijom i Hrvatskom u dobroj mjeri narušeni, te da BiH mora što više surađivati sa Srbijom i sa Hrvatskom. - Pročitajte više na: https://bljesak.info/vijesti/politika/radmanovic-najavljuje-suradnje-s-rusijom-ce-biti-vise/405258
 
Pa Rusija je oduvek koristila glupe Srbe ,kad god im zatreba guraj ih u rat. Rusija je zlo

Orhan Dragaš: Rusija želi, a i radi na tome - da eksplodira na Kosovu i u BiH!​

Prije 20min
0komentara
Radiosarajevo.ba


Foto: Arhiv / Orhan Dragaš i Vladimir Putin
Posljednja eskalacija na sjeveru Kosova, kao i najnovije kompliciranje političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, i to nakon prošlomjesečnih naznaka stabilizacije i pozitivnih koraka u implementaciji rezultata Općih izbora 2. oktobra, nameću potrebu šireg sagledavanja u kontekstu sigurnosti, geopolitičkih odnosa i vanjskih malignih utjecaja.
Tim povodom za portal Radiosarajevo.ba govori prof. dr. Orhan Dragaš, ekspert za sigurnost i međunarodne odnose iz Beoigrada, te osnivač i direktor nevladinog Međunarodnog instituta za sigurnost. Fakultetsko obrazovanje stekao je u Beogradu, doktorat u Briselu, a postdoktorska usavršavanja u Londonu, na američkom Yaleu, te Oxfordu, Harvardu i drugim univerzitetima i centrima znanja.


Između ostalog, ekspert je Evropske komisije za migracije i unutrašne poslove i član Chatham Housea iz Londona, a u Beogradu je osnovao Fakultet za diplomatiju i sigurnost, prvi takvog profila u Istočnoj Evropi. Autor brojnih ekspertnih članaka i knjiga.

Šta želi Rusija?

Radiosarajevo.ba: Dr. Dragaš, kako ocjenjujete situaciju u regiji? Ovih dana ruski medij RIA Novosti, primjerice, u procjenama mogućih dešavanja u 2023. godini govori o tome da može „eksplodirati na Kosovu i u BiH“!
Dragaš: To bi Rusija svakako željela. I ne samo to, ona vrijedno radi da se tako nešto dogodi, ulaže u to i novac, angažuje ljude, vodi jaku i obimnu propagandu u tom smjeru. Moramo stalno imati u vidu da je zapadni Balkan jedino preostalo neintegrisano područje u Evropskoj uniji (EU), naš region je jedini kojeg EU vidi u svom članstvu prije ili kasnije da bi zaokružila svoje širenje. To znaju i u Moskvi i njeno nastojanje da se Balkan ne integriše ne počinje od agresije na Ukrajinu, već mnogo ranije, samo je sada taj napor pojačan.


Uglavnom, u regionu se uprkos svemu, dešava nekoliko važnih pozitivnih stvari. Agresija na Ukrajinu je malo ubrzala naše kretanje ka evropskim i atlantskim integracijama. Moramo imati u vidu da su za samo šest meseci Albanija i Sjeverna Makedonija konačno otvorile pregovore sa EU, a u decembru je potvrđen kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.
To su važna pomjeranja i nagovještavaju da su u Briselu konačno shvatili da moraju mnogo aktivnije da se odnose prema Balkanu. Ali, krize su i dalje prisutne širom regiona. Pomenuli ste Kosovo i BiH, ja bih tu dodao i Crnu Goru, kao veliko žarište regionalne nestabilnosti. Zbog neshvatljivog ponašanja te nove većine u posljednje dvije godine, i još više neshvatljive tolerancije Zapada prema nekompetentnoj i u suštini anti-evropskoj vladi, Crna Gora je za samo dvije godine skliznula sa nivoa najboljeg evropskog primjera u regionu do države u kojoj većina vrši ustavni puč. Nadam se da su u Podgorici udarili glavom u sve zidove u koje su mogli i da će se na nekim skorim izborima vratiti na evropski kurs i ponašanju kakvo dolikuje jednoj članici NATO.
Orhan_dragas_januar2023_PA.jpg
Orhan Dragaš
Konflikti, korupcija, odsustvo razvoja...


Radiosarajevo.ba: U kojoj mjeri se situacija na Balkanu, na Kosovu, a sve više i u BiH, može dovesti u vezu s djelovanjem Rusije, njezinim hibridnim ratovanjem i "razvlačenjem" u kontekstu rata Ukrajini? Primjerice, Moskva je ovih dana „dala podršku Beogradu“ u kontekstu dešavanja na Kosovu, da bi potom stavila fokus na BiH, gdje ruski ambasador, i to onaj u Srbiji, Aleksandar Bocan Harčenko, prijeteće govori da je članstvo BiH u EU - „opasno“! Kao što su ranije zaprijetili iz Moskve da će, bude li BiH išla u pravcu NATO Saveza – odgovoriti!?
Dragaš: Veoma dugo i uporno govorim i pišem o razarajućem utjecaju Rusije na Balkanu, uključujući tu i Srbiju, naravno. Mnogo prije agresije na Ukrajinu. Jednostavno, Rusija nikada nije imala nikakav plan “za” Balkan, ne postoji njena ideja šta hoće sa Balkanom u budućnosti. Njena ideja i njena akcija je “protiv” Balkana, ona želi da se ne obistini težnja svih na Balkanu da uđu u EU, a naročito da udju u NATO.
Ako postoji ijedno “za” u ruskoj politici prema regionu, to je da region trajno ostane prepun neriješenih konflikta, žarišta koja u svakom momentu mogu da se aktiviraju u krvoproliće, da trajno ostane duboko korumpiran, ekonomski nerazvijen, daleko od vladavine zakona i od tehnoloških i razvojnih “lanaca” globalne razmjene.
Nije to ruski specijalitet samo za Balkan. Ona to želi i svim drugim državama koje smatra dijelom „svog sveta“ – isto želi i Ukrajini i kada se ona suprotstavila, uslijedila je brutalna agresija. Isto želi i Jermeniji, Kazahstanu, na kraju isti model primjenjuje i kod sebe, u Rusiji.
Ona ne može da usvoji bilo koji drugačiji model, jer je reč o državi zasnovanoj na korupciji – i duhovnoj i materijalnoj, o društvu koje nikada u istoriji nije osjetio pravu slobodu, ko god da je njime vladao. Zato je ruska destrukcija na Balkanu uporna i opasna, i region teško može da joj se odupre bez jače podrške Evrope, kojoj Balkan nesumnjivo pripada.

Srbija i ruski utjecaj

Radiosarajevo.ba: Da li Srbija ima prostora da se distancira od „ruskog sveta“ koji je gura u nove balkanske konflikte, ili se Srbija stavlja u poziciju „ruske saveznice“ kako to ovih dana piše jedan britanski novinar?
Dragaš: Potpuno se slažem da je ruski utjecaj u Srbiji veoma jak, da budem precizniji – utjecaj Putina i njegovog liderstva u posljednje dvije decenije. Ali protivim se kad se stvari postavljaju crno-bijelo, kako su često skloni komentatori, pa i političari na Zapadu.
Pro-ruski sentiment u Srbiji, ili bilo gde na Balkanu, nije izvoran, on je izveden iz anti-zapadnog sentimenta u posljednjih 20-25 godina. Nikada prije toga ni u Srbiji, ni u BiH, ni u Crnoj Gori, niste imali dominantno osjećanje naklonosti prema Rusiji ili Sovjetskom savezu. Naprotiv, naša kultura na kojoj smo odrasli i stekli sliku o svijetu je zapadna. Ja sam zato uvjeren da će slom Putinove agresivne politike, koji će se desiti u Ukrajini, označiti i kraj tom vještačkom rusofilstvu, koje ustvari nema veze sa Rusijom, nego sa njenim autokratskim liderom.
Što se tiče Srbije, ni ja ni mnogi se ne osjećamo prijatno kada se kaže da živimo u jedinoj evropskoj zemlji koja nije uvela sankcije Moskvi.
Ali s druge strane, mora se imati u vidu da je Srbija u svim važnim međunarodnim odlukama osudila rusku agresiju i tražila povlačenje njene vojske iz Ukrajine. Pritom, Srbija od početka krize podržava ukrajinsku cjelovitost, uključujući i Krim. To je zvanična politika i te stvari se često zaboravljaju.

Dodik i Putin

Radiosarajevo.ba: Ovih dana se u Banjoj Luci pojavio plakat s napisom „Srpska zove Srbiju i Rusiju - zajedno smo jači“. U kojoj mjeri i najnovije radikaliziranje odnosna u BiH, konkretno od strane Milorada Dodika - jeste aktivnost za račun ruske destabilizatorske uloge?
Dragaš: Imali ste nedavno i na prijelazima između Srbije i Kosova vrlo slične proteste, sa identičnim porukama, gdje se poziva Rusija da, valjda, zajedno sa Srbijom oslobodi Kosovo. Potpuno sinhronizovana akcija iz istog centra, jednako dalekog i od Banje Luke i od prelaza Jarinje prema Kosovskoj Mitrovici.
Ideja je ista – pokušaćemo da stvorimo krizu gdje god je moguće, a još ako kriza postoji, onda ćemo da je pojačamo. I Kosovo i Republika srpska su te najosetljivije tačke gdje ruska destrukcija može da napravi najveću štetu za Balkan i oni to nepogrešivo podstiču.
Pritom, imajte u vidu da ti momci koji su prizivali Rusiju da dođe i vrati Kosovo Srbiji, jednako kliču Vučiću da je izdajnik i da se prodao Zapadu.
To je, ustvari, najiskrenija i najotvorenija poruka šta Moskva zaista misli o Srbiji, ona koja se ne čuje na zvaničnim sastancima, dok ih je bilo. S druge strane, Dodik ne krije koliko je blizak sa Putinom, on se time ponosi i kod njega nema nikakve dileme.
Kada se čak dva puta u predizbornoj kampanji sastanete sa Putinom, koji je tada najizolovaniji političar na svijetu i osuđuju ga skoro svi u UN, onda ste vi običan podanik države koja vodi agresivan rat protiv prvog suseda. Milorad Dodik je, uz Lukašenka, najverniji Putinov saveznik u Evropi i nema sumnje da će svaku njegovu buduću politiku i odluku oblikovati to savezništvo.
Orhan_dragas_januar2023_PA2.jpg
Orhan Dragaš

Najnovija pogrešna procjena Zapada

Radiosarajevo.ba: Koliko je međunarodna zajednica pogriješila u zadnje vrijeme kada je (i u kontekstu formiranja nove vlasti u BiH) vjerovala da akteri sa upravo njihovih „crnih lista“, poput Dodika mogu biti dio rješenja za stabiliziranje Balkana?
Dragaš: Apsolutno pogrešno, u staroj-dobroj tradiciji pogrešnih procjena Zapada kada je reč o balkanskim liderima i njihovim politikama. Pri čemu, ja ne bih odbacio ni korupciju kao važan aspekt koji je često stajao iza pogrešnih procjena i odluka. Ja sam veliki pristalica individualnih sankcija prema međunarodnim političarima po modelu Zakona „Magnitski“, kakvim je izložen i Dodik i još neki političari u BiH.
Zagovaram uvođenje tog zakona i u Srbiji, moj Institut je izradio i model tog zakona za koji je Bil Browder, čovek koji je izmislio Zakon „Magnitski“, rekao da je “remek delo”. To je neka vrsta “nove tehnologije” u međunarodnim odnosima i našao je punu primenu upravo prema najuticajnijim Rusima, uključujući i Putina, onda kada su napali Ukrajinu. To je najefikasniji i najcivilizovaniji način da se demokratski svijet suprotstavi oholim autokratama, takve sankcije ih jedino bole.

Nemiri na Balkanu – Putinov dar s neba

Radiosarajevo.ba: Da li se zaista trebamo plašiti „eksplodiranja“ o kojem govore ruski mediji i u kojem pravcu vidite buduće sigurnosne perspektivne na Zapadnom Balkanu?
Dragaš: Ne treba biti ni u kakvoj paranoji, ali moramo da budemo svjesni da jedan opasan i agresivan faktor, a to je Rusija, bi dao sve kada bi negde na Balkanu nešto eksplodiralo, dok on rastura Ukrajinu i njen narod.
Pritom, taj faktor ne sjedi i ne čeka da se „nešto desi“, on vrlo uporno radi da se to dogodi. Zamislite koliko bi energije Evrope, NATO-a, Amerike bilo skrenuto sa Ukrajine na Balkan, kada bi se kod nas desio neki novi okršaj.

To bio za Putina bio dar sa neba! Ne zato što je zainteresovan za Balkan, naprotiv. Ukrajina je njegov glavni plijen i opsesija i sve što može da posluži njegovim ciljevima u Ukrajini, on će uložiti veliki trud da to ostvari.

Moj je utisak da su na Zapadu dobro procijenili taj rizik i da su se do sada već nekoliko puta pokazali kao vrlo efikasni da spriječe katastrofu. Prije svega mislim na tenzije na Kosovu u posljednjih četiri-pet mjeseci. Svaka od njih je mogla da eksplodira u sukob, koji je Rusija priželjkivala, ali je uslijedila vrlo efikasna diplomatska reakcija SAD, EU i Britanije koja je to osujetila.
Mislim da rizik od neke eksplozije na Balkanu opada, istom brzinom i intenzitetom kojom opadaju Putinove šanse za uspeh u Ukrajini. Te dve stvari su u direktnoj vezi, i Balkan će biti spokojan tek onda kada ruska invazija na Ukrajinu konačno kolabira, a ja se nadam da će to biti uskoro.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bo...a-tome-da-eksplodira-na-kosovu-i-u-bih/479887
 
Da, Rusima sad odgovara da izazovu ratove gde god budu mogli. Ako budemo glupi i nasednemo niko nam neće biti kriv.
Tačno tako. Znaju, da u Srbiji ima dovoljno opranih glava (gledaj kontra EU propagandu u medijima poslednjih 5 godina), da mogu pokrenuti puč i započeti novi rat. Rezultat bi bio na kraju jako nepovoljan po Srbe (ukidanje Srpske, otcepljenje Vojvodine, emigracija...).
 
Ukrajina danas nije ruska zemlja, isto kao ni Srbija nije više turska zemlja. Kako to, da ne zagovaraš i podržavaš vračanje Srbije Turskoj?
Јбт, када се у дидкусију убаци неписмени кроасан!
Да би схватио суштину, прво прочитај шта значи самоопредељење:
Принципом самоопредељења се назива право сваког народа и нација света да самостално одлучују о својој судбини. Под тим принципом се подразумевају следећа права: право на отцепљење и стварање независне националне државе, право на уједињење са другим народима, право на економско самоопредељење, као и право на избор друштвеног и политичког уређења. Право народа на самоопредељење кардинално је начело у савременом међународном праву (обично се сматра перемпторном нормом), које као такво обавезује Уједињене нације као ауторитативно тумачење норми Повеље. У њему се наводи да људи, на бази поштовања начела једнаких права и правичних једнаких могућности, имају право да слободно бирају свој суверенитет и међународни политички статус без уплитања.
Руси, који су ушли у састав Украјине у време СССР-а нису ни питани за то. То је све урађено мимо њихове сагласности. Такође, 1991, када се распао СССР, и то је урађено супротно од воље народа. Народ је био за очување СССР-а али три пијана идиота су извршила државни удар и уместо да буду ухапшени постали су лидери новонасталих земаља.
Све до пуча и насилног преузимања власти, 2014, Руси који су на територији Украјине нису били угрожени. Власт, која је дошла силом и уз помоћ запада почела је да забрањује елементарана права, загарантована међународним право, а то је право на свој језик!
Преко ноћи су сви који говоре руски проглашени непријатељима оних који су почели да величају нацизам.
У таквој ситуацији, Крим је први реко НЕ тој и таквој Украјини и власти. На референдуму су гласали за отцепљење од такве Украјине, а све према међународном праву! И сада, руска армија је на територији коју насељавају етнички Руси и који су такође тражили излазак из Украјине и повратак својој матици, Русији!
Нема ни једног руског војника западно од Дњепра. Руски војници су међу својим народом и штите их од нациста и запада и таквих као ти.
То што се теби то не свиђа, то не мења ситуацију. Пре или касније мораћете да се помирите са стањем на терену. Русија није земља којој запад може наметати своја решења!
 

Back
Top