Rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori iz 2023. godine

Је л' имате катедру за српски језик?
Na faksu ima, ali prvih 12 školskih godina se uči crnogorski-srpski, bošnjački i hrvatski jezik (to je kao jedan predmet) ali na način da se uče 32 slova, što samim tim nije nijedan od jezika iza crtice, već samo ovaj prvi, jezik vilenjaka.

Црна Гора још увек није протекторат Србије.

Још увек је држава.
svašta se danas naziva državom...kao što se svašta naziva i genocidom kada je potrebno a kada nije onda to ne postoji jer je nedjelo djelo najmoralnije vojske na svijetu...da ne duljim ...crna gora nema vlastitu valutu,nema vlastitu vanjsku politiku,nema vlastitu vojsku a bogme vlast joj aminuje američka ambasada...pametnom dovoljno...u svakom slučaju oprdak ...nešto u rangu BIH

Ja bih samo vas podsetio da iščekujemo i rezultate o maternjem jeziku.

..koji su mnogo neizvesniji i interesantniji od ovih o nacionalnom izjašnjavanju. :)
Српски - 51%
Црногорски - 24%
Босански / бошњачки - 11%
Албански - 5%
Хрватски - 1%
Југословенски - 3%

СПЦ - 64%
ЦПЦ - 11%

Ono sta je vaznije od pukih procenata je kakve ce posledice ovi rezultati imati po status Srba i govornika srpskog jezika. Ako se ozbiljnije ne pokrene inicijativa za uvodjenje srpskog kao drugog zvanicnog jezika onda se prakticno nista ne menja. Sto se mene tice ja bih digao i bosnjacki na nivo zvanicnog jezika jer bi time ova inicijativa mogla dobiti siru podrsku. Nisam siguran medjutim da bi BS tako nesto podrzao. Bosnjacima je kao i uvek draze da Srbima crkne krava nego nesto da urade za sebe :D

Ono sta je vaznije od pukih procenata je kakve ce posledice ovi rezultati imati po status Srba i govornika srpskog jezika. Ako se ozbiljnije ne pokrene inicijativa za uvodjenje srpskog kao drugog zvanicnog jezika onda se prakticno nista ne menja. Sto se mene tice ja bih digao i bosnjacki na nivo zvanicnog jezika jer bi time ova inicijativa mogla dobiti siru podrsku. Nisam siguran medjutim da bi BS tako nesto podrzao. Bosnjacima je kao i uvek draze da Srbima crkne krava nego nesto da urade za sebe :D

Bošnjacima je draže da ne budu srpska marioneta nego da pokreću neku nebitnu inicijatevu s obzirom da ih je jedva 9%. Ljudi nemaju te komplekse koje neki drugi narod pilaju

Bošnjacima je draže da ne budu srpska marioneta nego da pokreću neku nebitnu inicijatevu s obzirom da ih je jedva 9%. Ljudi nemaju te komplekse koje neki drugi narod pilaju
Da, zato su npr. odbili mjesto premijera svojevremeno, a sada su zadovoljni, prezadovoljni sa mjestom ministra inostranih poslova.

Back