Rezultati popisa stanovništva u Crnoj Gori iz 2023. godine

Novosti
15.10.2024
Stanovništvo Crne Gore prema polu i starosti, Popis 2023. godine

Ovim saopštenjem Uprava za statistiku započinje objavljivanje konačnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji je sproveden u periodu od 3. do 30. decembra 2023. godine u skladu sa međunarodnim preporukama UNECE-a i smjernicama primijenjene regulative 763/2008 Evropskog parlamenta i Savjeta Evropske unije.
Podaci u ovom saopštenju, kao i u narednim saopštenjima iz Popisa 2023, rezultat su sprovedenih statističkih kontrola i statističke obrade prikupljenih podataka u skladu sa definisanom Metodologijom za pripremu, organizaciju i sprovođenje popisa i predstavljaju konačne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini.
Rezultati u ovom saopštenju se odnose na broj i strukturu stanovništva prema osnovnim demografskim obilježjima - polu i starosti, na nivou Crne Gore i po opštinama. Popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini, popisano je 623 633 lica sa uobičajenim mjestom boravka u Crnoj Gori.
Najveći broj stanovnika ima Podgorica i to 179 505, što predstavlja 28,78% stanovništva Crne Gore, zatim slijede Nikšić i Bar. U ove tri opštine skoncentrisano je oko 46,67% ukupnog stanovništva Crne Gore. Opštine sa najmanjim brojem stanovnika su Šavnik, 1 569 stanovnika, Plužine sa 2 177 stanovnika i Žabljak sa 2 941 stanovnikom.
Od ukupnog broja stanovnika, 316 826 ili 50,80% čine osobe ženskog pola a 306 807 ili 49,20% su osobe muškog pola.
Žene u prosjeku imaju 40,90 a muškarci 38,52 godina. Prosječna starost stanovništva Crne Gore je 39,73 godina.
Posmatrajući po opštinama, stanovništvo Plužina je u prosjeku najstarije sa 47,32 godine, a Rožaja najmlađe sa prosjekom 35,83 godina.
Posmatrajući prema starosnim grupama, djeca starosti od 0-5 godina, koja predstavljaju predškolski uzrast čine 6,85% od ukupnog stanovništva. Osnovno-školskog uzrasta, starosti od 6-14 godina, ima 11,18%, dok srednjoškolskog uzrasta, starosti od 15-18 godina, ima 4,63% u ukupnom stanovništvu.
Stanovništvo od 0 do 14 godina starosti čini 18,03% od ukupnog stanovništva. Radno sposobno stanovništvo (od 15-64 godine) čini 65,13%, dok stanovništva sa 65 i više ima 16,84%. Punoljetno stanovništvo čini 78,45% ukupnog stanovništva.
https://monstat.org/cg/novosti.php?id=4329

Saopštenje
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini - Saopštenja

Stanovništvo Crne Gore prema polu i starosti, Popis 2023. godine(644 KB)

Stanovništvo Crne Gore prema nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku i jeziku kojim se uobičajeno govori, Popis 2023. godine(787 KB)

Stanovništvo Crne Gore prema državljanstvu, Popis 2023. godine(460 KB)
https://monstat.org/cg/page.php?id=2282&pageid=56

Što se tiče zajednice govornika srpskog jezika, odnosno Srba i starih (prosrpskih) Crnogoraca sa dualnim identitetom, ja bih rekao da je ovaj popis stanovništva pobeda.

Ako se svi sećaju, posle onako velike razlike između 2003. i 2011. godine, pričalo se da je to trend. Svi su govorili da je taj popis što se tiče jezičkog pitanja prelazna faza i da ima privremenu ulogu. Ovaj popis je definitivno razbio tu priču i pokazao drugačiju stvarnost.

Isto ovako 😄. Jos dolaze sad mladje generacije koje su sve nafilovane na crnogorski jezik, nisam nesto optimista

Ja sam isto tako mislio. Pa, većina je, rekao bih. Ali mislim da ovaj popis pokazuje da nema baš tog trenda.

Ono što se može smatrati obedom dveju zajednica u Crnoj Gori koje sam spomenuo, jeste da su 'odbranili' svoj položaj ovim popisom stanovništva i jasmo pokazali da su tu da ostanu. Neće više moći da se priča o nekakvoj prelaznoj fazi i njihovi identitetski zahtevi ovim rezultatima značajno dobijaju na snazi.

IMG_20241015_123241_810.jpg

Čekaj, ves.bole. Nisam te razumeo. Možeš li pojasniti?
Ma, lupio sam za dodavanje i oduzimanje glasova.
Ali je tačno da je negde nestalo 10.000 glasova, ako je 205.370 glasova
jednako 32,93%, onda je to ukupno 623.656 građana.
A zašto ja ne bih pretpostavio da su se upravo tih 10.000 nestalih izjasnili
kao Srbi?

Isto ovako 😄. Jos dolaze sad mladje generacije koje su sve nafilovane na crnogorski jezik, nisam nesto optimista

Na prošlom popisu (2011) su crnogorski suverenisti imali više dece od drugih Crnogoraca i Srba.

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/353828/vecina-mladih-do-18-godina-govori-crnogorskim-jezikom

* 59.546 dece govori crnogorskim jezikom (39,23%)
* 56.863 srpskim (37,47%)

Ti će rezultati biti jako zanimljivi i to je ono što ćemo čekati sad da izađe iduće godine.

Da li je trend opstao ili se u nekom smeru promenio.

Maltene su ovi podaci na neki način i bitniji od sveukupnih, u neku ruku.

Ma, lupio sam za dodavanje i oduzimanje glasova.
Ali je tačno da je negde nestalo 10.000 glasova, ako je 205.370 glasova
jednako 32,93%, onda je to ukupno 623.656 građana.
A zašto ja ne bih pretpostavio da su se upravo tih 10.000 nestalih izjasnili
kao Srbi?

Koje dve brojke tačno porediš kada govoriš o nestanku 10k?

Tvoje, preliminarne i konačne.
Nebitno, taj popis je toliko muljanje, da to nije normalno.
10 meseci da se prebroji i klasifikuje 623.000 glasova?
Lakrdija... :mazi:

Pa uvek se razlikuju preliminarni podaci od konačnih. Isto je bilo i u Srbiji.

Prvi preliminarni su pokazali 2022. godine da Republika Srbija (bez teritorije Kosova i Metohije) ima 6.690.887 stanovnika, a konačni kada su prošle godine izašli 6.647.003. Iliti, skoro 50 hiljada stanovnika manje.

To ne znači da se tu radi o ikakvom muljanju.

Pilipenda, valjda je jasno da govorim o razdoblju od popisa o nacionalnom izjašnjavanju 1948. godine, na ovamo.

Nemoj, molim te, da se praviš da nisi razumeo. :roll:

Od tada, od '48. godine, sa izolovanim izuzetkom blagog skoka 2011. godine, Crnogorci se u principu tope. Spali su sa 90,67% na 41,1%. Sa mogućnostima, moje je mišljenje, da se trend pada nastavi i dalje, što će reći da nije nerealno očekivati 2033. godine da udeo Crnogoraca u ukupnoj populaciji bude i u 30-im procentima.
Наравно да сам разумио, али сигуран сам да си и ти разумио смисао мог „неразумијевања”. :ok:

Ali dugodecenijska zamisao je da Srbija, Srpska i CG treba da budu jedan komonvelt.

Gde bi vladao Vulin, Vučević i slični briljantni umovi.

Sada je međutim zauvek potvrđeno da su u Crnoj Gori većinski Nato Zelenaši.

Stoga je predsednik SNS u lošem raspoloženju zbog ovih rezultata

Moderatori, vraćaj ovog dzihadistu u kavez tj. psihijatriju.

Back