Rezonancija memorija

msm se nego šta to , ma da to , tačno to, ponekad mozak se uključi sam, iako u pozadini rade par programa, iako ni on sam ne zna šta su to programi , dali su to zvuci, da li je to boja, da li je to pogled , _koliko toga "da li" se nakupilo
ma dosta, i zvuka i boje , _samo oči _njih nemoj_ to je mesto gde duša spava
idemo,,,,,,,,,

Poslednja izmena:
Screenshot_20240306-182701-252.png

sunce izlazi i zalazi , i to svakog dana
talasi dolaze i odlaze, morske mene se smeše
a i naš život, sopstveni život menja se
preseljava se sa jednog na drugo mesto
u ta mesta
ljudi dolaze , necsi i odlaze
iz života našeg
ponekad se upitam ima li to nekakvog
smisla
pitam se dali sam postupio po meni
dali sam doneo ispravnu odluku
da bar nisam sreo
tu , nju osobu
dali bi sve to bilo drugačije
na kraju
sve se događa sve se događa, događalo
ne slučajno
u vreme koje mu je namenjeno
ne ili da
dali sam to ja
mogu li i sebi da verujem
ipak , konačno znam da mogu
Screenshot_20240227-102447-238~2.png

Mama, jesi li zaradila dovoljno da mi kupiš novo detinjstvo?​

decak-tuzan-skola.jpg

whatsapp sharing button

Kada sam imao 4 godine, tata i ti ste odlučili da je bolje da napustite zemlju i odete negde gde ćete moći da zaradite više novca, kako bih ja imao sigurniju budućnost. Niko me tada nije pitao šta bih ja najviše voleo. Više novca ili mamu i tatu uz sebe. Znam da sam bio premali, ali ipak mislim da sam znao šta najviše cenim na ovom svetu.
Prvog dana u školi, kad sam imao 6 godina, baka je išla sa mnom, a ti si nas pozvala da vidiš kako je prošlo. Dve nedelje me je učiteljica molila da prestanem da sedim u svojoj klupi po čitav dan i ustanem da se poigram sa drugarima. Na kraju je došla do mene, pomazila me, uzela za ruku i pokušala nežno da me podigne sa stolice i priključi igri. Tada sam počeo da plačem i odvažio se da joj kažem:
– Mama mi je rekla da budem dobar u školi i da ne pravim probleme jer se ona u tom slučaju neće vratiti!
Nasmešila mi se, a zatim me uzela u naručje, govoreći mi da se šališ. Rekao sam mu da ne znam kad se šališ da te ne poznajem baš dobro. Tada su joj se oči napunile suzama i ja sam se strašno uplašio da sam uradio baš to što nisam smeo – uznemirio učiteljicu, napravio problem i ti se sad zbog toga nećeš vratiti!
Dugo sam se plašio, majko, bez obzira koliko ljudi prema meni bili dobri!
Kada su se druga deca svađala jedno s drugim, to bi se obično završavalo rečenicom: „Reći ću te mom tati, videćeš!“ Uvek sam se pitao, šta bih mogao ja da kažem?
Negde u 4. razredu već sam se navikla na misao da imam neke virtualne roditelje. Da, znala sam šta je to virtualno zahvaljujući novcu koji ste zarađivali, pa ste mogli da mi kupite i računar, i tablet i telefon. Sve sam imao i koristio da razgovaram sa vama. Sećam se, u školi smo pravili osmomartovsku čestitku za mame i ja se nisam naročito trudio. Učiteljica mi je skrenula pažnju na to, a ja sam joj rekao da nije važno jer ćeš tu čestitku ionako videti samo na slici.

Moje rođendanske torte bile su slike, cveće za Dan žena bile su slike… Bila si slika, majko!
Imao sam 9 godina kad sam te ponovo video. Došli ste nakon što ste dobili državljanstvo. Sećam se da ste me pitali zašto vam se nisam obradovao. Ćutao sam. Rekli ste da ste očekivali topliji prijem. Nisam ja, majko, bio stidljiv. Jednostavno nisam navikao da grlim strance.
Bilo je noći kada sam ružno sanjao i sve što sam želela bilo je da me uzmeš u naručje da se više ne bojim. Bilo je dana kada sam postizao neke važne stvari, dobijao dobre ocene i tako želeo da to vama kažem i da me zagrlite. Ali, vremenom sam se navikao da zagrljaji nisu za mene.
U međuvremenu sam odrastao i sa 18 godina kupili ste mi auto i stan, ponosno mi rekli da ste se žrtvovali za to.
Iako sam uzrasta u kojima većina momaka ima devojku, znate da sam sam. Ja sam „divljak“ koji ne zna kako da voli…
Sada imam 19 godina i eto, preselio sam se iz stana koji ste mi kupili. Živim kao podstanar, od svog novca, vozim se prevozom. Ne želim da koristim ništa od materijalnih stvari koje su mi ukrale porodicu. Sa 19, kao i sa 4, verujem da novac nikada neće ispuniti prazninu u mojoj duši. Mama, nije bilo tih para koje bi te mogla zameniti… nažalost.
Autor nepoznat.

Bez Balaševića - Pismo iz Londona

Dođu tako, ponekad
Neke tamne ure
Sjetim se drugara starih
Ili neke davne cure

Zatvorim oči polako
Boli me sjećanje svako
Dođu tako, ponekad
Neke tamne ure

Vratim se mladosti svojoj
I prvoj cigareti
Sjetim se ljubavi prve
I prepustim se sjeti

Zamišljam gradove stare
Ulice, trgove, ljude
Dođu tako, ponekad
Neke tamne ure

Ja mogu sve razumijeti
I mogu sve oprostiti
A teško mi nekako živjeti
Bez tebe, stari moj

Od Mure sve do Morave
Ako se svi zaborave
Ostat će uvijek poneki
Mornar panonski

Ponekad napišem pismo
Adresu imam u glavi
Kažu, zajedno više nismo
Drug mi u drugoj državi

A nekad znali smo skupa
Brzim preko Bosne
Na što je ovo izašlo
Tri im matere rosne

I tako, svake noći
Sjetim se pjesme tvoje
Što mi vrijedi što znam
Da samo tuge postoje

Popijem malo vina
Pa mi je nekako lakse
Princip je uvijek isti
Sve su ostalo, zna se

Rade Šerbedžija

Screenshot_20240227-104629-299~3.png

_Bezimena _
#
hodaš zemljom , a misliš da lebdiš
tebi se osmehnem, ali ok , nisi primetila
misliš da je ogledalo ceo tvoj svet
odsjaj tvog osmeha
#
misliš , lako je tebi kada
si puna sama sebi
misliš
sunce i mesec su tvoji
nevidljivi Mlečni put
želja ti neostvarena, jednom tamna , drugi put svetla
treći put , ne , ne postoji
#
ukršteni putevi ne znači da su raskrsnica
potseća me na izgubljene dane
a koraci teški kao osmeh tvoj
#
okreni se , slušam
blagi šapat
na nebu čudni znak
tvome telu miris jak
#
ma ostao zaglavljen tamo u nekoj dalekoj
maglini dubokog traga svemira
i uzdaha dubokih
izgubljene na kaldrmi Mlečnog puta
###
sadaiovde13h'51Nedelja13oktobar2024

tako je to draga kada mnogo poželiš
sve to preskačeš
a voda je puna travuljina
, to je zato što si tako jaka
a zapravo slabašna
, a zna li se
jeb,em mu sve ,
nego zna se nego kako
tanka je ta linija
baš tih, da baš tih
sasvim sprotivnih
uloga
Screenshot_20240227-104629-299~5.png

TIKVA IZVUČENA IZ ZABORA

Kažu da je tikva bila kraljica jeseni. Ali bežeći od asocijacija i poređenja koja su često korišćena na našim prostorima, skinuli smo je sa trona, zapostavili i zamenili bananama i drugim egzotičnim povrćem i voćem.
Badnjak nam je vratio tikvu, ili smo mi njemu vratili Badnjak. Sada smo zajedno, izvadili smo je iz zaborava, darujemo je bezbrojnim epitetima, veličamo je i, osećajući njenu slast, zaboravljamo na ružne pejorative, podsmeh i ironiju.
Mirisala je kuća. Ukus parčeta sa medom i orasima na trenutak je zamenjivao bečku tortu, švajcarsku čokoladu, zasitio i zadovoljavao beskrajnu dečiju potrebu za slatkim. Vešte ruke moje majke zamotavale su pitu posipanu šećerom, a punjeni karavan za čas bi se ispraznio, kao da je bila baklava ili torta za rođendan.
Skoro je bio praznik veštica. Tikve su odigrale svoju ulogu, svetleći kao fenjeri. Mi prihvatamo i slavimo, ali našu tradiciju ne zaboravljamo. Doći će Badnjak, a tikva, pečena, zaslađena medom, izgledaće kao kraljica, podsećajući nas na post koji moramo da poštujemo. Među mnogim ponuđenim dobrinama svake domaćice, kao desert, tikva čeka svoj red. I nakon toga nije bila kraljica!!!
Ali, to ne znači da treba da čekamo Badnjak i samo Badnjak. Ukusna je, i kada nas vređa, i kada je teška u torbi, kada nemamo dobro oštar nož ili pilu, kada čeka na loži, kada je u rerni, a najukusnija je kada je na tacni. Kakva banana?! Naša klima "sa svom raskoši je uništila."
Žalim za "Smederevcem", za rernom, za jednim razigranim detinjstvom na klizaljkama, promrzlim rukama i vlažnim nogama, a kod kuće, ta tikva, majkina ponuđena dobrotа i toplina.
Samo neka mi niko ne pravi drugu asocijaciju na tikvu. Ostavite me da mislim na rernu.

nn/😜
dizajn-ne-sreca.jpg

Moje svetlo_moje vreme

u mome svetlu je vreme
u gluvo doba kada cvrči svest
, a vidim i golubicu koja preleće
, a krila joj bela
, a volja tvrdoglavo
postojana
, a u očima joj vidim istinu
, a kako se svetlost primiče
tako se veđe sastavljaju