Retka i zabranjena knjiga za citanje

• Začetnik teme Začetnik teme goda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Svojevremeno je na ovom sajtu jedan član ostavljao link ka kolekciji elektronskih knjiga koja je sadržavala i poveći folder sa najogavnijom nacional-socijalističkom, antisemitskom i sličnom rasističkom literaturom. Ja prijavim poruku, moderacija obriše, ali ovaj opet postavi. Ja opet prijavim, obrišu, on opet postavi. Poslije sam odustao, jer očito nikome drugome to ovdje nije smetalo.
Sve te knjige svako ko ih potraži može lako da nađe na netu, ali mislio sam da nije OK da ovaj forum učestvuje u promovisanju takve literature. Izgleda sam jedini tako mislio.

Svojevremeno je na ovom sajtu jedan član ostavljao link ka kolekciji elektronskih knjiga koja je sadržavala i poveći folder sa najogavnijom nacional-socijalističkom, antisemitskom i sličnom rasističkom literaturom. Ja prijavim poruku, moderacija obriše, ali ovaj opet postavi. Ja opet prijavim, obrišu, on opet postavi. Poslije sam odustao, jer očito nikome drugome to ovdje nije smetalo.
Sve te knjige svako ko ih potraži može lako da nađe na netu, ali mislio sam da nije OK da ovaj forum učestvuje u promovisanju takve literature. Izgleda sam jedini tako mislio.
Када неко спаљује (огавне) књиге, то говори много више о њему него о књигама.

"Јер не знаш" - више пута понавља Соломон

Poslednja izmena:
Када неко спаљује (огавне) књиге, то говори много више о њему него о књигама.

Ne! Ni jedna knjiga ne treba da se spaljuje ni zabranjuje, šta god da u njoj piše.
Međutim, kad imaš knjigu koja poziva na nasilje prema pripadnicima nekog naroda, vjerske ili neke druge grupe, ona mora biti opremljena odgovarajućim komentarima.

Баш свака књига позива на нешто што неком другом не одговара.

Књига која позива на разум и мудрост не одговара револуционарима.
Револуционарне књиге не одговарају онима који желе мир.
Свакоме нешто не одговара.
Свако чита у своје срце.

Није књига крива. Нису облаци криви што не сијате.

Poslednja izmena:
Pa valjda su nam poznate posljedice fundamentalističkog tumačenja vjerskih tekstova.

Уџбеници историје најчешће не говоре о ратовима, него о разлозима и оправдањима за ратовање.
Свет је устројен као црно-бели. Добро и зло. И њихова крвава борба.
Који ће мудрац разликовати добро од зла? Ти? Ја? Инквизиција? Академија наука?
Не, то ради дневна политика. А она је, као што јој име каже, дневна.
У књигама је садржана и истина и лаж. Читалац ће у књизи тражити и наћи само себе.

Bez duboke filozofije - ako u knjizi piše da Jevreji kolju hrišćansku djecu da bi njihovu krv koristili u obredne svrhe, a ima knjiga u kojima to piše - onda to ne može čitaocu biti pruženo bez komentara i konteksta geneze teksta. Ako piše da slovenski narodi terbaju biti uklonjeni da bi se oslobodio životni prostor za germansku rasu, to ne možemo ostaviti, kao, eto, jednu ideju koju svako može da tumači kako mu padne na pamet.

Vjerske knjige su najčešće pune nasilje, ali one se tumače u okviru vjerske zajednice na koju se odnose, pa ako sama zajednica ne promoviše nasilje, ni tekst nije opasan.

Дакле, предлажеш да забранимо библију у којој пише да Јевреји морају побити Хананце до најмањег детета?
Велесову књигу? Островског, Толстоја, Горког?
Косовски и покосовски циклус? Ничеова дела? Горски Вијенац? Михајла Лалића?
Тада би настао цивилизацијски вакуум. Када је пао Рим, хришћани су спалили све библиотеке укључујући велику александријску. Тада је почео мрачни средњи век.

У свакој књизи можеш пронаћи лоше ствари. Одобравање револуција, атентата, убистава.
Потребна је зрелост да би неко читао.
Незрелима се не даје ни оружје, ни возачка дозвола, ни руководеће место. Не треба им дати ни књиге пре васпитања.
Уџбеник историје ће погрешно разумети.

Poslednja izmena:
Izvini, gdje sam ja napisao da se bilo šta treba zabraniti?
Baš zato što ne možemo obezbijediti da samo intelektualno zreli ljudi čitaju kniige, potrebno je pružiti pojašnjenje, kontekst, komentar, bar u knjigama koje nose neke zaista potencijalno opasne ideje, (Mein Kampf i sl). Ako Njegoša ili Ničea neko i ne shvati, neće zbog toga početi da mlati ljude na ulici.

I ne pravi se naivan, sasvim je jasno da sam govorio o otvoreno nacističkoj i rasističkoj literaturi. Uključivanje Tolstoja ili Biblije u ovu priču doživljavam kao pokušaj relativizacije najopasnijih produkta ljudskog duha.

Daljnju diskusiju o ovome smatram bespredmetnom.

Promovisanje ideologije?
Ili knjiga?

"Svojevremeno je na ovom sajtu jedan član ostavljao link ka kolekciji elektronskih knjiga koja je sadržavala i poveći folder sa najogavnijom nacional-socijalističkom, antisemitskom i sličnom rasističkom literaturom. "

Stao sam u zastitu knjiga, ne ideologije.

Poslednja izmena:

Back