Republika Turska svakako mora bit uvijek u NATO

Askari

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.604
Turska politika je primorana i pored nekih neslaganja sa Zapadom, biti clan NATOa i americki saveznik. Bog zna, da se umjesto Putina pojavi neki predsjednik koji bi ozivio teznju pravoslavaca da obnove novu Bizantiju, i krenu u neki "krstaski rat" za povratak Konstantinopolja kao pravoslavnog Jerusalema? U ovom slucaju sadasnjem, Turska je u dobrom polozaju i vojno jaca od Grcke koja je isto clanica NATOa ali Grcka sama ne moze ugroziti Tursku. Razgovarao sam jednim Bugarinom na otvoreni nacin i on mi je rekao da su Bugari najveci zagovornici "Slavizma" i obnove Bizantijske Imperije. Oni ne kriju teznju da se jednog dana pravoslavcima "vrati" Konstantinopolj ali Turska politika mora varirati pomalo na starnu Rusije zbog turkijskih naroda i veze sa maticom Turskom. Odnosi izmedju Rusije i Turske su cisto ekonomske prirode ali politicki odnosi su veoma krhki ako bi kojim slucajem Rusija napala neku turkijsku drzavu jer Turci veoma paze na svoje porijeklo i ne daju turkijskim narodima da se pretope u neki drugi narod ili postanu vazali Rusije.

Turska politika je primorana i pored nekih neslaganja sa Zapadom, biti clan NATOa i americki saveznik. Bog zna, da se umjesto Putina pojavi neki predsjednik koji bi ozivio teznju pravoslavaca da obnove novu Bizantiju, i krenu u neki "krstaski rat" za povratak Konstantinopolja kao pravoslavnog Jerusalema? U ovom slucaju sadasnjem, Turska je u dobrom polozaju i vojno jaca od Grcke koja je isto clanica NATOa ali Grcka sama ne moze ugroziti Tursku. Razgovarao sam jednim Bugarinom na otvoreni nacin i on mi je rekao da su Bugari najveci zagovornici "Slavizma" i obnove Bizantijske Imperije. Oni ne kriju teznju da se jednog dana pravoslavcima "vrati" Konstantinopolj ali Turska politika mora varirati pomalo na starnu Rusije zbog turkijskih naroda i veze sa maticom Turskom. Odnosi izmedju Rusije i Turske su cisto ekonomske prirode ali politicki odnosi su veoma krhki ako bi kojim slucajem Rusija napala neku turkijsku drzavu jer Turci veoma paze na svoje porijeklo i ne daju turkijskim narodima da se pretope u neki drugi narod ili postanu vazali Rusije.
Када Турска нападне Грчку Русија ће сравнити Турску и православна литургија ће се опет чути у Аја Софији.

Poslije I svjetskog rata, Turska je bila podijeljena na interesne sfere. Zapadnio dio Turske sa Izmirom (Smirna) je pripao Grckoj a Grcka je trazila da se u tu sferu uvrsti i Istanbul, sto Britanci nisu dozvolili nego su Britanci imali u posjedu tursku danasnju Trakiju i cio grad Istanbul.
Sta reci, Britanci su tada odbili Grke i priznali Ataturka i nakon Ataturkove pobjede nad Grcima, vratili Turskoj Istanbul i Jedrene.

Otomani i Safavidi su nekada bili neprijatelji ali sada izmedju Turaka i Iranaca nema problema. Iran vodi svoju politiku za koju smatra da je najbolja a i plus Iran je prisutniji na Bliskom Istoku za razliku od Turske koja vise brine za balkanske muslimane i Bosnu. Naravno, tu se podrazumijevaju bratski odnosi sa turkijskim drzavama.

...ova prica je kafanskog tipa i to birtijaskog,
imao sam i imam kontakata s turskim gradjanima
a mi na Balkanu nemamo blage predstave o tom Narodu
jer su nas potamnjele predrasude
trebamo samo citati Orhan_a Pamuk_a rodjenog
istanbulanina koji na jedan gospodski nacin i neoptereceno
govori o tom narodu kroz istoriju ali,
sa multikulturalnih gledista...
Turska je prelomna tacka izmedju Zapada i Istoka
sa istancanim osjecajem i za jedne i druge...
...ovako povrsno iznositi nekakve pretenzije ,
-neozbiljno je...

Turska je dakle istocno rimsko carstvo. Prvi neprijatelji su joj Iran i varvari iz Bugarske i Ukrajne.

da, ovo si možda rekao bezveze al tako je
istočni rimljani, su preuzeli tursku vojnu silu, iznutra, da nastave da žive kroz njih
ne preneseno već bukvalno
kao što je zapadno rimsko carstvo izabralo kelto-germane da kroz njih nastavi da živi
da danas....
a z apravo to je sve severno i južno izraelasko carstvo
rimljani su jevreji zapravo...

Poslednja izmena od moderatora:

Back