Бина мора пасти !

Jeste, bas je tako u Svajcarskoj, kad te uhvate da si prekrsio zakon (vozio brze od dozvoljenog, bacio praznu konzervu coca cole na travnjak, ilegalno postavio sator na gradskom trgu itd) oni te prvo upozore i edukuju o tome, te ukazu da je to nezakonito a onda te pomiluju po glavi i puste. Jeste ali kad bi se zayebavali. Oderu te kaznom, za bacenu konzervu dobijes od 500 do 1000 SFR kazne (ovo sam napisao napamet jer ne znam tacno) a da ti ljubazni sluzbenik opstine samo kaze da je po tom clanu zakona kantona Zug zabranjeno bacanje otpada na javne povrsine i da ti tiket na tu sumu. Edukuju te sa tih 500-1000 SFR.

Secam se da je pre 6-7 godina jedan nas lik u Bazelu menjao ulje iz kola na ulici, svi su ga gledali u cudu, a zatim je to ulje prosuo direktno u kisnu kanalizaciju, niko mu nije prisao ali mu je za 1 sat stigla inspekcija iz opstine sa prekrsajnom prijavom na 2000 SFR. Nisu su se trudili da ga edukuju, upozorili su ga sa tom sumom da je apsolutno zabranjeno to sto je uradio. Posle godinu dana je uradio isto, srpski inat "ko im yebe majku, oni ce meni da zabrane". Opet ga je neko video i prijavio, Ovaj put su ga odveli na pravi sud, rebnuli mu 15-tak hiljada SFR kazne, oduzeli automobil i dobio je ne znam koliko sati dobrovoljnog rada i obavezne edukacije u ustanovama za ekologiju.

Dakle, nije to kruto, drzati se zakona. Samo je narod u Srbiji raspusten i bahat, previse bahat. Zato imate i takvu vlast.
Аууу, ццц, какав си ти легалиста, страшно.
Сачувај нас боже швајцарског легализма и мини-хидро-електрана.

kaznjen je i oduzimanjem toga automobila i satima dobrovoljnog rada za zajednicu.

Sta su trebali da urade sa njim? Da mu oproste kaznu iako je vec kaznjen za isti prekrsaj? To nije kruto sprovodjenje zakona, to je normalno sprovodjenje zakona, ono sto Srbiji treba kao 'leba.

Нисмо ми дошли на тај ниво, да би могли тако драстично да се кажњавамо.
Зашто ?
Зато што је превише оних које би морао да ребнеш,
а онда би то имало друге неке лоше последице,
рецимо пораст полтрона, цинкароша, и других нељуди у становништву !

Нисмо ми дошли на тај ниво, да би могли тако драстично да се кажњавамо.
Зашто ?
Зато што је превише оних које би морао да ребнеш,
а онда би то имало друге неке лоше последице,
рецимо пораст полтрона, цинкароша, и других нељуди у становништву !
Svojevremeno sam radio za neku slovenacku firmu (par godina kasnije su oni gradili most preko Ade u BGD) u Ljubljani, te sam iz BG isao za Sloveniju 3-4 puta na dogovore (tad interMet nije bio toliko razvijen, nije bilo online teams-ova). I u toj firmi naletim na inzenjera Simicha, on mi bio kao neka veza sa njihovim menadzmentom, covek progovori na cistom sumadisjkom dijalektu, rodom je iz Barajeva a po zavrstetku fakulteta u LJU ( nije mogao da upise u BG, pukao na prijemnom) ostane u tom gradu 1970-71 da radi, ozeni se i dobije decu tamo. Sedimo mi u kafani posle zavrsetka posla i pricamo os vemu.

Kaze on meni "znas koja je glavna razlika izmedju nas Srba i Slovenaca?". Hajde kazi.
" Vidis Ljubljanu, tako je i u celoj Sloveniji, nigde grafita preko grafita, isaranih zidova, polomljenih i isaranih saobracajnih znakova, poloml;jenih prozora, razbijenih kanti za smece. A zasto?" Zbog velikih kazni?
"OK, ima i velikih kazni ali se one uglavnom naplacuju novodoslim Balkancima koji se nisu usemili u zivot ovde. Ali sami Slovenci imaju stav da je drzavno ili javno vlasnistvo i njihovo vlasnistvo te nece da ostecuju imovinu kojoj su i oni vlasnici. Dok mi u Srbiji sve sto je dzravno smatramo nicijim, pa udri po tome, lomi, saraj, kradi.."

Pa u skladu sa tim, da li bi bio poltron i cinkaros ako kolegu sa foruma "umri muski" prijavis opstinskim vlastima da unistava drzavnu/tvoju imovinu ako sece saobracajni znak "stop" (metalni stub moze da zabode u bastu kao pritku za paradajz a limeni deo odlicno sluzi za plotnu za pecenje paprike u jesen)?

Pa u skladu sa tim, da li bi bio poltron i cinkaros ako kolegu sa foruma "umri muski" prijavis opstinskim vlastima da unistava drzavnu/tvoju imovinu ako sece saobracajni znak "stop" (metalni stub moze da zabode u bastu kao pritku za paradajz a limeni deo odlicno sluzi za plotnu za pecenje paprike u jesen)?

Има једна прича коју одавно нисам причао ...
Наиме 1986. идем ја у Немачку да купим неке ствари, неку технику, није важно.
До Минхена бусом па возом до Фрнкфурта.

Први пут сам у Дојчланду, све ми је интересантно.
Лето је, воз скоро празан,
стојим у ходнику и пушим.

Десетак метара даље стоји момак до 20 година стар,
такође поред отвореног прозора, нога на радијатору, лактови на шипци, гледа предео, као и ја.

Пролази један педесетогодишњак, ја се склоним,
склони се и тај момак, али некако са оклевањем.

И пази сад сцену:

Матори (тад ми је био матор) је пет минута стајао са дигнутим прстом
и држао му лекцију.
Момак стоји малте не мирно и слуша грдњу.

Сетим се ја свих прича о немачкој култури и схватим,
они се рађају као и ми, усрани,
али имају јако васпитање - на сваком кораку !!!

Помислим,
да ли би код нас неки маторац смео неком клинцу да придикује ?
Ха,ха ...

Не знам дал да славим ту нашу дрчност или да плачем ?

Има једна прича коју одавно нисам причао ...
Наиме 1986. идем ја у Немачку да купим неке ствари, неку технику, није важно.
До Минхена бусом па возом до Фрнкфурта.

Први пут сам у Дојчланду, све ми је интересантно.
Лето је, воз скоро празан,
стојим у ходнику и пушим.

Десетак метара даље стоји момак до 20 година стар,
такође поред отвореног прозора, нога на радијатору, лактови на шипци, гледа предео, као и ја.

Пролази један педесетогодишњак, ја се склоним,
склони се и тај момак, али некако са оклевањем.

И пази сад сцену:

Матори (тад ми је био матор) је пет минута стајао са дигнутим прстом
и држао му лекцију.
Момак стоји малте не мирно и слуша грдњу.

Сетим се ја свих прича о немачкој култури и схватим,
они се рађају као и ми, усрани,
али имају јако васпитање - на сваком кораку !!!

Помислим,
да ли би код нас неки маторац смео неком клинцу да придикује ?
Ха,ха ...

Не знам дал да славим ту нашу дрчност или да плачем ?
Sta imas bre da slavis? Zato sto smo slavni pola nas zivi u toj Svabiji i slicnim zemljama.

Back