Република Српска Крајина

против 100 пута јачег противника:whistling:
број активни бораца на лицу мјеста није никад прелазио преко 2500 (Хрвати 8000)
градске борбе, а нападач 3-4 пута бројно слабији

не, није побијено 10000 ћетника и уништено 5 000 тенкова
то штон је око вуковара и на ширем простору било 20 пута више, то не значи ништа на локалу

Prije nego nastavimo na ovu temu može neki izvor na ove brojke? Možete si pridružit i kolega Zvonek sa izvorima za one svoje brojke koje je pretpostavljam izvuka s neke od stranica koje imaju u web adresi rs.

i tajvan slabo ko priznaje pa postoji
znači postojala je republika Srpska krajina sa svojom teritorijom upravom i stanovnicima
Razlika je u tome šta Tajvan još uvik postoji za razliku od RSK :)

Prije nego nastavimo na ovu temu može neki izvor na ove brojke? Možete si pridružit i kolega Zvonek sa izvorima za one svoje brojke koje je pretpostavljam izvuka s neke od stranica koje imaju u web adresi rs.

Razlika je u tome šta Tajvan još uvik postoji za razliku od RSK :)
istorijski postojala je republika Srpska krajina sa svojom upravom, zakonima, teritorijom i stanovništvom

Poslednja izmena:
Да би нешто било држава, мора да испуни три захтева:

1. Мора да има територију. Територија мора да буде прецизно одређена, са јасним границама, које су стабилне. Честа промена граница и територија отежава признање државе као такве и њену способност да функционише.
2. Суверена власт. Власт мора да буде суверена и независна од спољних фактора. Ако није независна, онда се ради о протекторату или колонији, а не о држави.
3. Постојање становништва. Празна територија, иако би имала границе, не би могла да буде држава, јер у држави морају да живе људи који је одржавају и њоме управљају и од ње имају користи. Становништво мора да буде трајно насељено, а не номадско.

Хрватска признаје Косово као државу, је л тако?

Косово нема своју валуту. Има стране трупе на својој територији. Има изасланике који мотре на рад државних органа и који доносе одлуке и говоре им шта да раде. Има слабију војску од РСК.

Како Хрватска може да каже за Косово да је држава, а оно не испуњава услове које сам побројао горе?

податци гш јна и ссно 1991-1992
Ne pronalazim ništa pa ako može link bia bi zahvalan.

Lički gusar je spomenia granice pa da vidimo kako je protekla uspostava istih u lito 1990. Moram primjetit da je ljubazno osoblje na granici već onda bilo neloše naoružano obzirom da je rat započea dobrih 12 miseci nakon ovih događanja.

pjimage-6.jpg

01086379db2dda12eaf2.jpeg

Balvan-revolucija-c-b.jpg

Хрватска признаје Косово као државу, је л тако?

Косово нема своју валуту. Има стране трупе на својој територији. Има изасланике који мотре на рад државних органа и који доносе одлуке и говоре им шта да раде. Има слабију војску од РСК.

Како Хрватска може да каже за Косово да је држава, а оно не испуњава услове које сам побројао горе?
Ako je pitanje za mene, virujem da to radimo ponajprije iz inata prema vama i da vam vratimo istom mirom za pokušaj otimanja našeg povijesnog komada zemlje(bar ovako na papiru i priznavanjem Kosova).

Krstaš, moguće da si u pravu baš ću i ja dodatno provJerit odakle ona slika.

Poslednja izmena:
"U Bogdanovcima je bilo stotinjak četnika koji su od pada Vukovara u selu napravili državu u državi. Kad je Legija došao u selo, bili su u sivim uniformama.
“Kao da su sve one likove iz filma ‘Neretva’ prebacili ovdje da ponovno glume četnike”, opisao je dolazak u Bogdanovce Ulemek koji se brzo dogovorio sa zapovjednikom četnika te koji je kasnije postao i zapovjednik obrane cijele istočne Slavonije."

466696244_28469161166015994_867760342151517137_n.jpg

sddefault.jpg

cetnici-660x450-2.png

Mogu samo zamislit facu dobrovoljcima iz Beograda, Novog Sada, Niša i stalih urbanih sredina koji su odgojili na asfaltu uz zvukove EKV-a, Čorbe, Azre, Orgazma ili Haustora kad su susreli s ovim pećinarima iz kakvih zabiti di je vrime stalo 1864. Sukob civilizacija :D

Nikako naletit na taj video koji sam spomenia, al gotovo pa 100% sam siguran da sam naletia na čika Vladu samo na jednom drugom video uratku. U njemu se nažalost vidi kako je izdvojen iz kolone(zajedno s ovim beskičmenjakom šta šepa i šta ga je ušutkiva govoreći mu da ne laje puno jer će ga neko čut, nazovimo ga Zvonimir). Ne znam jel ova snimka prije ili nakon tog njegovog govora, al ako je snimano nakon, nije mi drago za vidit da je odvojen od ostatka civila koji su tad napuštali grad. Nadam se da je Gospodin Vlado na kraju ipak izvuka živu glavu i sritno doša svojoj kući u Beograd i tamo dočeka duboku starost sa svojom suprugom i dicom i unučadi.

Iako je čika Vlado bia vaš Srbin(oženjen Hrvaticom iz Vukovara) ja za njega i sve takve Srbe imam najveće moguće poštovanje i prid takvim ljudinama uvik skidam kapu i naklinjem im se poda. Nisu oni uopće morali sudjelovat na našoj strani u ratu, al morali su imat tu bar tu dozu savjesti, časti, morala i stava da osude onakve napade od strane JNA i Srba kako je čika Vlade osudia vaše "oslobađanje" Vukovara.

Nažalost takvih Srba je u 90ima bilo jako malo, a i ti šta su bili kontra rata nisu se imali prilike čut u vašem medijskom prostor kad je vladala teška cenzura i ratnohuškačka propaganda.

Vukovar 1991: The Town Centre​

PS ako mi nije uvatilo vrime na 9:20 se pojavljuje dotični gospodin(ovaj malo korpulentniji sa šeširom na glavi) u razgovoru sa osloboditeljima. Šjor Vlade moj najdublji naklon, a vaša dica i unuci mogu bit do neba ponosni šta je njihov otac i dida bia veliki Srbin i još veći čovik :kpozdrav:

Svako preporuke za pogledat cili ovaj kratki video od 7min, a ako ništa drugo bar odgledajte na samom kraju šta neki vaši dobrovoljci i (novinari) koji su odgojeni u civilizaciji misle o svojim tadašnjim suborcima. Hrpa najobičnijih pijanica, pljačkaša, a dodat ću i koljača. Ne čudi ni najmanje da se nekim normalnim Srbima sve to skupa zgadilo i da im je Vukovar bia prva i zadnja bitka na tlu RH. Ni takvima ne zamiram puno jer nisu mogli znat u šta se upuštaju, al zato kad su vidili kako se "brani" Jugoslavija i "čuva" Srpstvo nisu više u tome želili i mogli sudjelovat. A to rade ljudi koji imaju svoj stav kao i potrebitu dozu morala, časti i savjesti. Gospodo naklon do poda i to nek bude tri puta vama u čast :kpozdrav::kpozdrav::kpozdrav:

OBRANA VUKOVARA 1991​

"To meni nije bila pobeda, to je meni bio poraz"

Па зашто су напали касарну у Вуковару?
Zato šta je JNA odvozila opremu i oružje iz te vojarne(iako mislim da zakonski više nisu imali pravo na to) za svoju korist ili ga predavala dobrovoljcima iz Srbije koji su s tim oružjem "oslobađali" grad.

Због чега су уништили град?
To pitanje moraš postavit svojima jer su JNA i srpski dobrovoljci ti koji su uništili grad, a sve to vrlo dobro možeš vidit na snimkama vaših TV kuća s vašim reporterima, a i iz nekih dokumentaraca tj. isječaka iz njih. Pogledaj koji vaš video koji sam postavia pa će ti možda neke stvari postat malo jasnije.

I nisi mi odgovoria na pitanje. Da li je po tebi JNA postupila ispravno kad je radi zauzimanja vojarne od strane Hrvata zajedno s još nekim trupama reagirala na način da sravni grad sa zamljom? Je li jedna izgubljena/oteta vojarna bila vridna ovakvog odgovora?

Vukovar-1991.jpg

vukovar-poru-en-do-temelja_5dcd83bc5f0b3_970xr.jpg

11568_vukovar-199109-srdjan-ilic_orig.JPG
Jel ima, gledajući sa tvog ličnog aspekta, neki momenat koji bi mogao ukazivati da su u nečemu Hrvati (narod s pravom glasa i političari za koje su glasali) pogrešili na dugoročnom planu?

Jel ima, gledajući sa tvog ličnog aspekta, neki momenat koji bi mogao ukazivati da su u nečemu Hrvati (narod s pravom glasa i političari za koje su glasali) pogrešili na dugoročnom planu?
Na šta točno misliš jer nekih pogrešnih odluka s naše strane sigurno je bilo tokom 90ih(kako od vlasti tako i naroda koji je bira), al ništa krucijalno po mom mišljenju. I drugi narodi/vlade donese neke krive odluke ne samo u ratnim nego i u mirnim vremenima pa ne vidim šta bi mi bili nekakav izuzetak.

Al napiši šta te točno žulja pa ti mogu dat svoje viđenje iz današnja(možda i ondašnje) perspektive.

Na šta točno misliš jer nekih pogrešnih odluka s naše strane sigurno je bilo tokom 90ih(kako od vlasti tako i naroda koji je bira), al ništa krucijalno po mom mišljenju. I drugi narodi/vlade donese neke krive odluke ne samo u ratnim nego i u mirnim vremenima pa ne vidim šta bi mi bili nekakav izuzetak.

Al napiši šta te točno žulja pa ti mogu dat svoje viđenje iz današnja(možda i ondašnje) perspektive.

Malo o vašim tvornicama laži u ovom slučaju TV Beograd(ako dobro vidim) čiji voditelj ovako započinje nekakav dodatak dnevniku: "Svedočenje fotorepotrera koji je vidio ubistvo, masakr četrdesetero Srpske dece u podrumu OŠ u Borovu Naselju". Nevjerovatno nešto kojim su se sve odvratnim lažima vaši mediji služili(a služe se i danas) kako bi jednu stranu prikazali u šta gorem svitlu i potakli normalniji dio Srbe na rat i mržnju prema Hrvatima.

Usput skrećem pozoronost na još jednog čestitog Srbina na 6:55 koji govori o svojim iskustvima iz Vukovara ne samo iz podruma u kojem je bia sklonjen zajedno s Hrvatima već i o 40 godišnjem ugodnom suživotu s njima u tom istom gradu. A onda dođu neki bradati pećinari, koji Vukovara nisu vidili dok nisu ispalili granatu na njega, pričat o ustaškim kasapima koji kolju sve Srbe od reda ka i njihovu decu. Obrazac koji se iznova i iznova ponavlja sve dok i onaj normalniji dio Srba nakon nekog vrimena ne prihvati taj narativ o ustaškim koljačima jer postanu medijski oprani bez da su toga i svjesni.

Vukovar-televizijske snimke s ulica oslobođenog Vukovara​

Ne verujem. Jesi ti siguran da u tom blještavilu moralne i tehničke perfekcije ima nešto što je bilo pogrešno?
JesaN.

Nastavno na ovaj prethodni post i video o tvornicama laži koje nisu prezale ni od čega kako bi manipulirale Srpskom javnošću šta rade i danas kako se vidi iz izvještavanja o prosvjedima studenata. A šta će najviše stvorit gnjev kod svih ljudi nego kad se neko dira u nevinu dicu. Ne znam jeste li dosad primjetili kako srpski mediji i sva ta svita koja sanja veliku Srbiju i osvajačke pohode često se koristi baš najmlađima i grozotama počinjenim nad njima kako bi opravdali ili potakli svoje sunarodnjake da im se pridruže.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Masakr_nad_srpskom_decom_u_Vukovaru

Pokolj 40 srpske dece u Vukovaru je naziv za navodni događaj o kome su izveštavali srpski mediji za vreme bitke za Vukovar, a koji se smatra jednim od najzloglasnijih slučajeva medijske propagande u jugoslavenskim ratovima.

Dan uoči pokolja 264 hrvatskih zarobljenika i civila na Ovčari, srpski mediji su objavili da je u jednom podrumu nađeno 40 ubijene i „iskasapljene“ srpske dece
. Udarni naslov Večernjih novosti, 21. novembra 1991, „Pokolj pre predaje”, doneo je svedočenje o navodnom masakru 41 deteta u obdaništu u vukovarskom predgrađu Borovo naselje, prema kom su članovi hrvatskog Zbora narodne garde „sekli grkljane deci između pet i sedam godina i bacali ih u podrum”.

Dr. Vesna Bosanac, direktorka vukovarske bolnice iz koje su hrvatski zarobljenici i civili odvedeni na pogubljenje, veruje da je vest o zaklanoj deci namerno puštena da bi izazvala gnev i podstakla Srbe na ubijanje Hrvata. Za leševe iza vukovarske bolnice je u prilogu na RTS-u rečeno da su oni bili „srpski ili uglavnom srpski“, dok je za preživele civile unutar bolnice rečeno da su „ustaše preobučene u civile“.

Iako niko nije video ubijenu srpski decu, mediji su nekoliko dana na naslovnim stranama donosili priče o strahotama koje su ustaše počinile nad srpskom nejači, sa bizarnim detaljima, raznim svedočenjima o strašnim zločinima i komentarima redakcije o neljudskosti druge strane.

Kada je vest o pokolju 40 srpskih beba u blizini Vukovara javno demantovana na RTB-u, nakon što su stručnjaci za sudsku medicinu iz Beograda utvrdili da je reč o izmišljotini, šteta je već bila nepopravljiva.
U istom prilogu je nakon izvinjenja komentatora RTB, puštena priča dobrovoljaca koji odlaze na ratište „kad vide šta se radi srpskoj deci.“ Dnevni list Politika koja je donosila velike naslove o zaklanoj deci preko čitave naslovne strane, demanti je objavila na trećoj strani, u dnu, na samo tri reda.

Back