Renault Clio mk2 - imam da uzmem i da ga izudaram sekirom

Igoritza

Zainteresovan član
Poruka
101
Pozdrav svima

vozim ovaj kontenjer od auta i trenutno mi jako malo fali bez preterivanja, da ga izlupam celog

auto je maksimalno isrpavan, zategnut, odrzavan, u pitanju je benzinac 1.2, 2002 godiste

slucajno li predjem preko bare, opali svecica pogresno, preskoci kais << sto su SVE normalne stvari koje se desavaju na svakom autu - meni se automatski pali ovo svetlo koje valjda oznacava "electronic incident"

IMG00479_20100303_1222.jpg

i od tog trenutka pa nadalje, mogu samo da se je*e* u du*e dok mi neko ne ubode OBD konektor i dijagnostikom skloni gresku.

Prosto mi je nemoguce da ne postoji neki error removal procedura jer zamisli da ti se ovo desi 500 kilometara u nedodjiji i ako nemas sopstvenu dijagnostiku dovidjenja prijatno

Vec 3 puta sam uklanjao gresku a pritom fakticke greske nema jer on ovo prijavi kako mu dune, cas je Lambda sonda, cas je automat gasa, a svi ti delovi rade najnormalnije i on "istripuje" gresku zbog bilo cega, prvi put je to zapravo uradio kad je kabl svecice bio ostecen i varnica bukvalno omasila 3-4 puta i ODMAAAA error, mozes da ga duvas. << iako je problem bio u kablu svecice, on je prijavio buljuk stvari koje jednostavno nisu neispravne nego tako smislio neki iidiot u renault-u

danas sam presao preko bare - zamisli kais preskoci, cudna mi cuda, desilo mi se identicna stvar i na BMW petici E60, uglavnom - iste sekunde kako je preskocio kais jer je mokro - eto ti ga na, error.

Ako neko zna kako da ovo resetujem bez OBD-a odnosno bez dijagnostike, MOLIM VAS napisite mi. Moj Clio ima Shtapove za migavac/brisace bez krajnjih dugmica, kazem to posto sam nasao na netu reset mode za logan/clio koji imaju te dugmice, ja jedino mogu da udjem u onaj servis test kad stisnem dugme za reset kilometraze i okrenem kljuc > nista dalje ne mogu da uradim

Pomagajte, jer mi auto hitno treba a ne mogu da ga mrdnem jer nemam gas. Imam idle gas ali na prvu uzbrdicu ne mogu da vozim samo na kvacilo a hitno mi je

Hvala svima u napred

Kad se pojavi ova "electronic incident" greska auto je u Idle gasu a pedala ne radi nista jer je automatska (nije na sajlu) i u tom slucaju mogu da vozim auto igrajuci se sa kvacilom - sto nikako nije resenje. Dakle on oduzima mogucnost gasa, sve dok se greska ne ukloni sa dijagnostikom - sto ja necu da mi se desava, hocu da mogu nekako sam da resetujem gresku jer se ovo na budjavom kliju desava precesto i ne mogu ni da pomislim da me ostavi ova greska negde bogu iza spajza ..

dakle da pojednostavim problem - kada se pojavi ova greska, ona se zapisuje u nesto sto renault zove UCH (nije u memoriji ECU-a) i mene zanima kako da resetujem taj UCH odnosno da obrisem greske - vec treci put se desava da auto nakon brisanja kod elektricara nastavi da ide najurednije i najnormalnije stim sto ja 3 puta castim tog istog elektricara jednu somundaru zato sto on ima kabl a ja nemam.

Za te pare sto castis majstora, mozes da kupis bluetooth elm 327, skines neki program sa neta na telefon i sam brises greske. Pogresno shvatas tvoj problem. ECU prijavljuje ono sto "vidi", a posto je probio kabal i nije bilo paljenja, on je registrovao poremecaj izduvnih gasova, tj. da j sadrzaj kiseonika mnogo veci/manji nego sto je trebalo i prijavio sondu, posto je to njen posao, dakle, prijavljuje sve sto je poremeceno, a na tebi je da nadjes uzrok problema, ako ti prijavi missfire, na npr. 3 cilindru, i sondu, logicno je da ces prvo pregledati kablove, svecicu, bobinu. Imas problem sa instalacijom, ako ti se to desava uvek kad predjes preko bare.

botr - znam, znam da tako ide ali se nerviram sto je neko smislio da je pametno da ti onesposobi auto zbog takvih stvari ..

ima za 800 din bluetooth OBD i to onaj sto sam povuce dijagnostiku sa playstore-a, ali poenta je sto ne mogu da ga kupim u 6 ujutru - kad mi treba auto.

kontenjer od auta, strasno .. Pre njega sam imao mnogo bolje aute, pa nekoliko udesa pa Golf Mk3 > iako je izasao 9 godina pre Clio-a, on je avion za Clio. Nije ni cudo sto su glavu za glavu isti Logan i CLio Mk2, nisu francuzi glupi, kriticno jeftino vozilo u proizvodnji, lepo reko direktor VW-a da oni ne planiraju da naprave auto od 5k evra jer bi time srozali kvalitet i reputaciju svoje kuce jer se takvo gov*nce jednostavno ne pravi.

Nista, izvin'te, ja se ponadao da moze da se resetuje stanje gresaka, nekako, bez OBD-a. Mozda ako ima neki dijagram USB to OBD pa cu da vidim da probam da sklepam nesto nocas i da napravim neku "OBD viljusku"

Clio nije nikako gomno od auta nego ti imas gomno primerak koji negde ima gresku a koju neces da otklonis odlaskom kod dobrog autoelektricara nego ga tako vozis.
Upravo je ovo dokaz kako se kod nas kola odrzavaju i onda se pljuje po njima.
E pa gospodo ako niste sposobni da odvezete auto na servisiranje onda ga prodajte i kupite bicikl.
Samo se bojim da vam i na njemu nece raditi brzine jer i njih treba podmazivati i odrzavati.

Clio nije nikako gomno od auta nego ti imas gomno primerak koji negde ima gresku a koju neces da otklonis odlaskom kod dobrog autoelektricara nego ga tako vozis.
Upravo je ovo dokaz kako se kod nas kola odrzavaju i onda se pljuje po njima.
E pa gospodo ako niste sposobni da odvezete auto na servisiranje onda ga prodajte i kupite bicikl.
Samo se bojim da vam i na njemu nece raditi brzine jer i njih treba podmazivati i odrzavati.

vidis nisi u pravu. Upravo sam se vratio iz servisa, evo putesestvija

elektricar, dijagnostika: 6 gresaka, lamda sonda, klapna gasa (permanent, ne moze da se obrise), lambda sonda jos jednom, air bag, svecica, svecica 2 >> elektricar mi kaze ovim recima: ovaj je izprijavljivao sve najverovatnije zbog klapne gasa koja je prestala da radi, klipovi ti nisu sigurno jer je to uvek prateca greska, lambdu sondu menjaj

renault servis - "zamenicemo ti klapnu gasa i podesicemo sve kako treba, 9 soma din. Hvala dovidjenja

odem u euro07 da eventualno kupim novu klapnu gasa i naletim na ortaka, auto mehanicar na caleta ceo zivot radi kola >> "laze te majstor taj, jer nema da se kupi after market klapna, samo original i kosta oko 200 evra, taj sto ti je reko 12 soma bi ti najverovatnije radio reparaciju. aj do mene"

covek otvori haubu, skine klapnu gasa malo je promrlja, otvori je celu i fidluje sa njom, nesto je zamenio neki deo u samoj klapni, vrati je na auto, spusti se u kanal i provali da lambda sonda konektor viri zica, stavi izolirku, otvori osigurac tablu sa strane i izvadi neka tri komada koji su od UCH, vrati ih posle X sekundi, okrene kljuc i NIJEDNA JEDINA GRESKA na autu. pali ,radi, ide.

U pravu si - auto treba servisirati. Isto tako sam ja, veruj mi na rec, u pravu da kod nas majstori rade po principu Zivote Govedarevica i da sam otisao u renault servis kao mlad majmun, sad bi bio 9 soma kraci.

BGHighlander - upravo. Poslednji valjani auti koji su vise mehanika nego elektronika su Astra G i Golf 4, sve posle toga je postalo "otvoris haubu vidis 5 kocki, zatvoris haubu zoves slep". Planiram sebi da uzmem jedan normalan E36 cim se otarasim ove francuske skalamerije ..

botr - da, meni je to upravo van pameti. Ili nek naprave 100% smart system, ili nek ostave klot mehaniku, ovako polovicno je deebilizam, prebise je stvari u autu povezano da bi dijagnosticki servis auta mogao da zna sta je tacno problem

I ti majstori za 9000 dinara bi ti to isto napravili i ti bi bio zadovoljan jer suti napravili auto.
Ali zbog tih 9000 dinara vecina ljudi ne bi otisla u servis i vozili bi takav neispravan auto dok se ne ugasi jer ne bi dali 9000.
Mozda nisam u pravu?
Neko svoje znanje naplati a neko poklanja ali ne mozes cekati da se pojavi taj sto poklanja ako ti auto ima problem.
Takodje ne mozes da pljujes po necemu sto se pokazalo jednim od boljih automobile te klase kod nas jer ti nesto ne radi kako treba jer i najbolji se ponekad pokvare i imaju problem.
A ovo za Astru G cisto sumnjam da si u pravu jer upravo vozim jednu i ne vidim po cemu je to ona bolja od Clia tj sta to ona ima manje elektronike. Samo ima jos losija resenja kad su npr. bobine u pitanju.
KAbina ko kabina,enterijer ko enterijer,limarija ko limarija,trap ko trap i preostaje ti motor a tu je sve slicno.

Druze gledaj ovako

Clio je bio konkurent Punto 2, 206, Polo, Ford Fiesta, Micra i cinjenica da je u pitanju jedan od najprodavanijih auta u evropi cija je pojednostavljena platforma iskoriscena da se napravi trenutno jedan od najprodavanijih auta u svetu - Dacia Logan. Renault je vecim delom uspeo da se vrati u epicentar auto proizvodjaca upravo CLio/Logan varijantom i to je super

Ja konkretno govorim o tome da pored svih tih cinjenica, automobili se prave da bi sve vise i vise bili potrosna roba a ne kao kasne 80, rane 90te, kada su se auti manje koncentrisali na NCAP testove i vise na kvalitet same proizvodnje

Ja sam bio poprilicno shokiran kada sam skoro u servisu gledao novi C5 ciji su nosaci Silen blokova bili izradjeni od cistog aluminijuma. to je jako ozbiljan deo auta da bi bio izradjen od Aluminijuma. A takva resenja se sve vise i vise koriste, pogotovo na malim automobilima, supermini i small family kategorije. Small family segment se sve vise i vise proizvodi da apsolutno ne moze da traje duze od 10 godina, sto i tih 10 godina cini frustrirajucim, dok u komsiluku imam primerke automobila iste klase napravljene u ranim 90im koji su zategnuti kao sajle i sa 4 puta vise kilometraze u boljem stanju nego auti posle 2000tih.

banalan primer - Golf 3 branik je zakacen sa total 12 srafova debele milimetraze. Ako ti recimo ikada zatreba branik za Clio 2 - idi na prvi parkig nocu, povuci ga rukom i nosi. bukvalno, jedan jedini sraf nema nego zabice. jeftinije za proizvodnju, materijal branika je neka legura ABS plastike koja se lomi kako oces, sve pod opravdanjem za NCAP testove, lako za ukloniti ali kvalitet istog kriticno los u poredjenju sa Plikarbonat plastikom koja se ranije koristila na automobilima, opet, zbog NCAP-a i navodne sigurnosti.

E mene takve stvari nerviraju. seci ovde i onde da pdroizvodnja bude jeftinija, da se zadovolje testovi, a kvalitet nula.

A sta je tu nekvalitetno ako je zakaceno kopcama a ne srafovima?
Jel ti ne vidis da taj Clio ima vec 15 godina i da sve stoji na svom mestu i nista nije popucalo?
I kakve veze ima jel napravljeno od aluminijuma ili od celika ako radi fumkciju kako treba?
Konkretno sta je falilo na tom C5 sto je imao te aluminijumske nosace?
Te price stara kola dobra kola su samo price a retko koji od tih automobila moze da predje kao ovi danasnji.
A taj pomenuti Golf 3 ako nadjes da nema rdje ili da nije radjen limarijski imas auto od mene gratis.Seti se samo Golf-a 2 dizelasa koji je veoma cesto imao generalke na 200k km a benzinci su obicno prelazili oko 300-400 dok danasnji Punto 1,2 moze da predje opusteno vise od toga.
I samo da znas da ja vozim kola 22 godine i da sam ih promenio za mnogo zivota i da sam veoma potkovan sto se tice kvaliteta automobila.
Svaki ima svoje lose i dobre odlike ali da si ti uzeo primerak kakv se tesko nalazi pricao bi sad sasvim drugu pricu.

Za te pare sto castis majstora, mozes da kupis bluetooth elm 327, skines neki program sa neta na telefon i sam brises greske. Pogresno shvatas tvoj problem. ECU prijavljuje ono sto "vidi", a posto je probio kabal i nije bilo paljenja, on je registrovao poremecaj izduvnih gasova, tj. da j sadrzaj kiseonika mnogo veci/manji nego sto je trebalo i prijavio sondu, posto je to njen posao, dakle, prijavljuje sve sto je poremeceno, a na tebi je da nadjes uzrok problema, ako ti prijavi missfire, na npr. 3 cilindru, i sondu, logicno je da ces prvo pregledati kablove, svecicu, bobinu. Imas problem sa instalacijom, ako ti se to desava uvek kad predjes preko bare.

da slazem se. Danas su te dijagnostike jeftine ili "besplatne" za skidanje preko torrenta :D

- - - - - - - - - -

Druze gledaj ovako

Clio je bio konkurent Punto 2, 206, Polo, Ford Fiesta, Micra i cinjenica da je u pitanju jedan od najprodavanijih auta u evropi cija je pojednostavljena platforma iskoriscena da se napravi trenutno jedan od najprodavanijih auta u svetu - Dacia Logan. Renault je vecim delom uspeo da se vrati u epicentar auto proizvodjaca upravo CLio/Logan varijantom i to je super

Ja konkretno govorim o tome da pored svih tih cinjenica, automobili se prave da bi sve vise i vise bili potrosna roba a ne kao kasne 80, rane 90te, kada su se auti manje koncentrisali na NCAP testove i vise na kvalitet same proizvodnje

Ja sam bio poprilicno shokiran kada sam skoro u servisu gledao novi C5 ciji su nosaci Silen blokova bili izradjeni od cistog aluminijuma. to je jako ozbiljan deo auta da bi bio izradjen od Aluminijuma. A takva resenja se sve vise i vise koriste, pogotovo na malim automobilima, supermini i small family kategorije. Small family segment se sve vise i vise proizvodi da apsolutno ne moze da traje duze od 10 godina, sto i tih 10 godina cini frustrirajucim, dok u komsiluku imam primerke automobila iste klase napravljene u ranim 90im koji su zategnuti kao sajle i sa 4 puta vise kilometraze u boljem stanju nego auti posle 2000tih.

banalan primer - Golf 3 branik je zakacen sa total 12 srafova debele milimetraze. Ako ti recimo ikada zatreba branik za Clio 2 - idi na prvi parkig nocu, povuci ga rukom i nosi. bukvalno, jedan jedini sraf nema nego zabice. jeftinije za proizvodnju, materijal branika je neka legura ABS plastike koja se lomi kako oces, sve pod opravdanjem za NCAP testove, lako za ukloniti ali kvalitet istog kriticno los u poredjenju sa Plikarbonat plastikom koja se ranije koristila na automobilima, opet, zbog NCAP-a i navodne sigurnosti.

E mene takve stvari nerviraju. seci ovde i onde da pdroizvodnja bude jeftinija, da se zadovolje testovi, a kvalitet nula.

pa to je ta klasa auta. najjeftinijih

i samim tim se fuseri svuda i zakida na kvalitetu

sve si objasnio.

Znaci da ako kupim LAgunu koja je x klasa iznad da onda necu imati problem?
Pa szto odmah ne kazes jer po toj tvojoj logici je sasvim dovoljno da kupimo najskupljeg predstavnika nekog brenda i onda smo mirni jer se to ne kvari zbog kvalitetnijih materijala.
E dobro da si nam otvorio oci! :hahaha:

pa sto je najgore zakidaju na kvalitetu i ovi najjaci. To je generalno trend u auto industriji kojeg se za sada izgleda ne pridrzavaju samo Japanci i Koreanci.

Eno Land Rover 100.000e , slomila se radilica. Los kvalitet.

Skuplji fabricki auto retko koji da ima od toga pa opet kvalitet nula.

Pa sta ako su nosaci izradjeni od aluminijuma?! I pored toga, taj aluminijum nikad nece da pukne. I kod Alfe su gornje viljuske od aluminijuma, pa ni jedna nije pukla, niti se pokrivila, mozda samo u slucaju sudara, a od uobicajenog koriscenje ne, niti moze.

Nije bas da se branik kod Clia ne drzi na srafovima, ima ih sasvim dovoljno, a to resenje sa zabicama mi se mnogo svidja, kad zatreba, skines branik za 5 minuta, a ne da se mucis pola sata, pa jos ako sraf zardja, onda ces tek da se mucis.

Ne znam od koje plastike je branik kod Clia, ali kod Megana je PP EPDM, sto znaci da je cvrst, a i elastican. Primera radi, prelivne posude se prave od PP plastike i jos mnoge druge stvari.

Stedi se, normalno, sto bi se ugradjivao 10 puta jaci deo nego sto je neophodno, ali nije da je kvalitet bas toliko los. Po meni, noviji motori su bolji i izdrzljviji od starih.

@Tihi

Japanci su prvi uveli prasku stednje.

Back