Religiozne predrasude

Ne, nemam religiozne predrasude iako sam imala razloga da ih imam.
Ljude ne dijelim prema onom u šta vjeruju i da li vjeruju, već prema tome kakvi su. Možda nisam u trendu, al takva sam.
Poznajem ljude različitih vjera i religija i to u što oni vjeruju ne čini ih dobrim ili lošim ljudima.

Ne, nemam religiozne predrasude iako sam imala razloga da ih imam.
Ljude ne dijelim prema onom u šta vjeruju i da li vjeruju, već prema tome kakvi su. Možda nisam u trendu, al takva sam.
Poznajem ljude različitih vjera i religija i to u što oni vjeruju ne čini ih dobrim ili lošim ljudima.

Zasto mislis da si imala razloga da ih imas?
Da ljudi i jesu onakvi kakvi jesu...
Religija bi trebala da cini ljude boljima.
Ako je to tako to i jeste prava religija inace nije.
Ako je sistem verovanja takav da to cini nekoga boljim covekom
onda ono sto oni veruju cini ih boljim ljudima.

Zasto mislis da si imala razloga da ih imas?
Da ljudi i jesu onakvi kakvi jesu...
Religija bi trebala da cini ljude boljima.
Ako je to tako to i jeste prava religija inace nije.
Ako je sistem verovanja takav da to cini nekoga boljim covekom
onda ono sto oni veruju cini ih boljim ljudima.

Jer sam na svojoj koži osjetila šta znače religijske odnosno vjerske predrasude...kad te netko procjenjuje i ponižava na osnovu toga u kojoj si crkvi kršten a da ne zna ništa o tebi.
Da sam pokleknula i predala se osveti, na neki način na mržnju vratila mržnjom - bila bi još gora od tih osoba. Jer njih možda i opravdava neznanje kao temelj predrasude, a mene ne bi opravdavalo ništa.

Poslednja izmena:
Jer sam na svojoj koži osjetila šta znače religijske odnosno vjerske predrasude...kad te netko procjenjuje i ponižava na osnovu toga u kojoj si crkvi kršten a da ne zna ništa o tebi.
Da sam pokleknula i predala se osveti, na neki način na mržnju vratila mržnjom - bila bi još gora od tih osoba. Jer njih možda i opravdava neznanje kao temelj predrasude, a mene ne bi opravdavalo ništa.

Pa ok to nije u redu da te je iko ponizavao na osnovu toga koje si vere, to je ruzno...
Tako je na osnovu iskustva mozemo steci predrasude ali opet znamo da covek je individua...
A svaka osveta je losa nije moralna.

Poslednja izmena:
Mislim da nemam religijskih predrasuda ili ih imam minimalno . Trudim se da upoznam vise religija a to je ono sto fali po mom misljenju bas onima koji su religiozni .
Cesto puta sam morao skretati paznju svojim prijateljima ili rodbini pravoslavcima da imaju predrasude o nekim malim vjerskim zajednicama o kojima oni u sustini
nemaju pojma ali imaju neka predubjedjenja ili krive informacije .

Upoznao sam malo bolje jednu djevojku sa Krstarice .Komunicirali smo i preko Skajpa . Rekla je da pripada jednoj vjerskoj zajednici
ali nije htjela reci kojoj . Znala je da sam ateista a vjerovatno i citala ponesto sto sam napisao na pdf Religija . To je tipicni primjer
vjerske predrasude . Ona je unaprijed pretpostavila da cu je ismijavati zbog njenog vjerskog opredeljenja i uskratila sebi sansu a meni
mogucnost da o njenoj religiji saznam nesto vise .

Mislim da nemam religijskih predrasuda ili ih imam minimalno . Trudim se da upoznam vise religija a to je ono sto fali po mom misljenju bas onima koji su religiozni .
Cesto puta sam morao skretati paznju svojim prijateljima ili rodbini pravoslavcima da imaju predrasude o nekim malim vjerskim zajednicama o kojima oni u sustini
nemaju pojma ali imaju neka predubjedjenja ili krive informacije .

Baš tako. Predrasude nastaju iz nepoznavanja materije, neznanja,, neprihvaćanja različitosti. Znam ljude iz nekih manjih vjerskih zajednica i volim slušati o njihovim vjerama.
Religiju čine ljudi, dobri i loši...
Religija bi trebala činiti ljude boljima, kao što kaže Arianna, ali je uglavnom sredstvo podjele među ljudima.

Baš tako. Predrasude nastaju iz nepoznavanja materije, neznanja,, neprihvaćanja različitosti. Znam ljude iz nekih manjih vjerskih zajednica i volim slušati o njihovim vjerama.
Religija bi trebala činiti ljude boljima, kao što kaže Arianna, ali je uglavnom sredstvo podjele među ljudima.
Problem je sto vlada psihologija copora pa postoje MI i ONI .Mi smo u pravu a ONI nisu .
Nebitno je sto za takve tvrdnje uglavom nema pokrica .

Upoznao sam malo bolje jednu djevojku sa Krstarice .Komunicirali smo i preko Skajpa . Rekla je da pripada jednoj vjerskoj zajednici
ali nije htjela reci kojoj . Znala je da sam ateista a vjerovatno i citala ponesto sto sam napisao na pdf Religija . To je tipicni primjer
vjerske predrasude . Ona je unaprijed pretpostavila da cu je ismijavati zbog njenog vjerskog opredeljenja i uskratila sebi sansu a meni
mogucnost da o njenoj religiji saznam nesto vise .

Kako kada na ovom istom forumu ismejavas vernike?

- - - - - - - - - -

Ona ne deli ljude nego predrasude dele ljude...

Kako kada na ovom istom forumu ismejavas vernike?

- - - - - - - - - -

Ona ne deli ljude nego predrasude dele ljude...
Ne ismevam vjernike neko gluposti i nelogicnosti koje pisu .Naprimjer , neki tvrde da su bog i Isus isto .
Poslije ih ja pitam kome se Isus obracao kad je bio na krstu .Naravno da necu progutati svaku nebulozu
od odgovora (ili ili lama savahtani ) .

Ne ismevam vjernike neko gluposti i nelogicnosti koje pisu .Naprimjer , neki tvrde da su bog i Isus isto .
Poslije ih ja pitam kome se Isus obracao kad je bio na krstu .Naravno da necu progutati svaku nebulozu
od odgovora (ili ili lama savahtani ) .

Eto odmah ispoljavas svoje predrasude. Ocigledno ne znas materiju i onda osudjujes ono sto ne razumes...
Tebi su gluposti ono sto je vernicima razumljivo i jasno...
Tu nebulozu sam ja tebi objasnila pa i pored toga si nasao onda nesto drugo da vredjas...

Eto odmah ispoljavas svoje predrasude. Ocigledno ne znas materiju i onda osudjujes ono sto ne razumes...
Tebi su gluposti ono sto je vernicima razumljivo i jasno...
Tu nebulozu sam ja tebi objasnila pa i pored toga si nasao onda nesto drugo da vredjas...
Ti bi se svadjala . Navedi jedan primjer gdje sam tebe uvrijedio .Nije uvreda ako ja ne vjerujem
u ono sto ti vjerujes . Ako neko nekoga vrijedja onda su to vase religijske knjige koje o ateistima imaju
najgore moguce misljenje . Ne mislim samo na bibliju , nego i na kuran i slicne .

Da vidis samo kako se zakrve oko toga da li treba da se slavi subota ili nedelja a istu knjigu citaju .

Da, ako ne mogu naći zajednički jezik u istoj religiji, kako bi onda sa nekom drugom?
Najveći i najkrvaviji ratovi vođeni su zbog religijskih predrasuda, vode se i danas.
U tom pogledu civilizacija nije ništa napredovala, niti nas je Magistra Historia išta naučila.

Nebitno je na cemu neko gradi predrasude one su neispravne.

To je psiholoski problem.

- - - - - - - - - -

a zašto nije i religija jedna velika predrasuda prema postulatima prirode ?

zašto je jedna knjiga(biblija) odbacila sve druge rezone i drži se samo svojih predrasuda o postojanju sveta?

generalno rečeno, sama biblija je predrasuda u koju baš ti psihhološki problemi traže spas...ili šta već

Back