Po običaju, tvoji postovi se svode na dreku kako Srbima ne treba ništa što dolazi spolja.
Po obicaju , tebi je bitno da popljujes sve sto ja kazem i da mi pripises nesto sto nisam rekao.Gde sam rekao da nama ne treba nista sto dolazi spolja , gde .Ajde se vrati na post pa procitaj ono sto sam rekao a ne ono sto ti mislis da sam rekao .
Kao prvo, bushi-do nema nikakve veze sa srednjevekovnim vitezovima na Zapadu, uključujući i Srbiju.
Nisam ni rekao da ima direktne veze nego sam se nadovezao na predhodni post .
Srednjevekovni evropski vitezovi su bili nepismena stoka željna pljačkem paljenja i silovanja, što su i dokazali kako u evropskim ratovima, tako i u krstaškim ratovima.
U velikoj meri je to istina , sa druge strane i velika vecina samuraja je bila nepismena stoka zeljna ubijanja samo sto su se oni klali medjusobno jer nisu izlazi sa ostrva i bili suvise mali i slabi da se mere sa jednom Kinom ili Mongolijom. Idealizovati jednu stranu i banalno generalizovati drugu pokazuje veliku dozu ostrascenosti kao i povrsnost i nezrelost
Bušido je veoma kompleksan pojam, i "put ratnika" je doslovan prevod i najprijemčiviji linearnom zapadnom umu. Primerenije značenje je "način održavanja (nebeskog) mira putem primene sile" (Binder).
U stvari znaci bas put ratnika , jer se klasa "bushi" sto na Japanskom znaci ratnik javlja negde u 9 ili 10. veku . Busido jeste kompleksan i on se menajo i razvijao tokom vremena da bi svoj krajni oblik , kakavim ga znamo danas dobio tek krajem 16. veka . Kodeks japanskih vitezova nije nista vise do produkt vremena i uslova u kojem je nastao .Dobar marketing je ucinio ostalo .
Bušido se sastoji od sedam nebeskih vrlina: hrabrosti, ispravnosti, dobronamernosti, poštenja, poštovanja, časti i odanosti.
Sve ovo , kao i obavezna vera u Boga je sastavni deo kodeksa vitezova srednjovekovne Evrope .
Te vrline su pored toga što su suština kodeksa, postojale kao vid itekakvog uticaja koji su azijske religije imale na bušido
.
Kao sto sam i ja rekao . Kodeksi ponasanja ratnicke klase u odredjenom periodu i odredjenom prostoru su nastajali i razvijali se pod uticajem religije i dostignutog stepena socijalno-ekonomskog razvoja ,
Jedan od najvećih autoriteta na polju bušida, Jagju Munemori je napisao: "Postoji mnogo stvari u borilačkim veštinama i bušidu koje su uzete iz budizma i zen budizma: posebno odbijanje vezanosti; odbijanje vezanosti je krucijalna tačka".
Mnoge stvari su uzete iz taoizma , to je zaboravio da kaze .
Sastavni deo bušida je, na primer, i Iai-do,veština izvlačenja mača iz korica, vežba koncentracije, fokusiranosti i smirenosti, Musaši je dao nekoliko meditativnih i praktičnih vežbi pogodnih za izvođenje pred ulazak u samu borbu.
Iai do je uprkos davanju navedenih osobina , a danas se kao i kyudo radi kao nacin praktikovanja zena u stvari samo vestina brzog i preciznog ubijanja protivnika .Odlika kulture dalekoistocnih naroda je da brutalnim vestinama kojima je zapravo jedini cilj unistavanje pritvinka daju nekakv dublji smisao i obuku ih u filosofiju i mistiku . Istorijski podaci pokazju da se iai do kao posebna vestina javlja tek u 18 veku a do tada je bio sastavni deo vestine macevanja iz koje se izdvojio .Koliko se secam busido nigde precizno ne pominje iai do vec samo naglasava potrebu za vezbanje vestine macevanja . Sto se samog Musasija tice , idealizovanje coveka koji je pobio tolike ljude samo da bi usavrsio svoju vestinu borenja govori dovoljno i o njemu ( ne poricem borilacke sposobnosti) kao i onima koje odusevljava njegova zaostavstina i zivotni put .
Ako ti misliš da je jedan kodeks koji sadrži narečenih sedam vrlina "prevaziđen", to je tvoje pravo i mišljenje, možda i ogledalo
.
Meidji reforma .Tvoje misljenje o meni totalno nevazno
Bušido je sastavni deo japanske duhovnosti, duhovna i praktična veština mentalne i fizičke borbe, danas oličena u kodeksu odanosti japanskih radnika kompaniji i pitanju časti koja nalaže da se napravi što je moguće bolji proizvod.
Vidi se koliko malo poznajes Japan i Japance .Opet idealizujes i generalizujes bez realnog uvida u stvarno stanje stvari . Kao neko kome su organizacione nauke struka prilicno detaljno sam proucavo japan , modele ponasanja , socijalnu struktruru , modele upravljanja kopanijama , istoriju , obrazovni sistem , ekonomiiju , tradicionalne vrendosti , odnose u prodici ....Izuzetno postujem Japance kao praktican narod koji je spreman da se lako odrekne svih nepotrebnih, zastarelih i neprakticnih stvari i vrlo brzo promeni strukturu citavog drustvenog sistema kako bi mogli da napreduju , i to rade vrlo brzo i bez osvrtanja .
Kad bi taj kodeks "prodali" što više, svet bi bio bolje mesto.Počev od mentalnih, pa sve do najnižih materijalnih sfera. Uporedi, na primer, stepen pouzdanosti i kvarova Audija A6 i Honde Accord i biće ti jasno šta je bušido, bar u određenoj meri.
Ja imam"bubu" iz 67. i sasvim sam zadovoljan .