posto sam ja broj jedan teoreticar umetnosti na planeti zemlji (dobro, ne bas broj 1, ajde da kazem broj 2 lol) mogao bih disertaciju da napisem na ovu temu i tako dam sve odgovore na sva pitanja ali posto me nazalost mrzi to da uradim ja cu svoj komentar prezentovati klasicnim razbijanjem tudjih postova na delove.
definiše kvalitet kao pojam
kvalitet je sve sto je korisno, nekvalitet sve sto je beskorisno. izuzetno lako (: e sad, ti zelis pitati kako se odredjuje visi a kako nizi kvalitet a odgovor je
iskustvo. sve ono sto je korisno neiskusnom je nizi kvalitet od onoga sto je korisno iskusnom. a iskustvo je kompleksnost (:
iako je apsolutni relativizam jedini legitiman sud o umetničkom kvalitetu
zato sto "objektivnost" ne postoji, kreptomane (: to sam rekao do sad jedno milion puta i ne znam kako ljudi ne kontaju. jednostavno, sve je relativno. ali to -- kontra popularnom razmisljanju -- ne znaci da je sve jednako!
dubina kojom dato delo moze da dotakne pojedinca
drugim recima, koliko je zabavno to delo.
da uz to salje odredjenu simbolicku poruku koja sto vise znaci to je delo uzvisenije.Pod "vise znaci" mislim na to da ima odredjenu poentu, drustvenu, politicku ekonomsku istorijsku...itd.,...da prenosi neko znanje.
jeste, to je najbitnije! ljudi treba da se obrazuju preko umetnosti ne zivotnim iskustvom i adekvatnom literaturom lol.
slusajuci npr. kvalitetnu muziku pojedincu se shire vidici, postaje pametniji.I obrnuto, slusajuci djubre ljudi se zaglupljuju pa samim tim i nije cudo da dno uvek slusaju najnizi slojevi a recimo klasiku jako jako jako retko.
ne postaje niko nista slusajuci kvalitetnu muziku niti se iko zaglupljuje slusajuci narodnu muziku. izbor u muzici (i uopste u umetnosti) je odraz onoga sto covek jeste. prost covek slusa prostu muziku, kompleksan covek slusa kompleksnu muziku. tako i treba da bude!
Inovativnost tj. pomeranje granica...što je i najteže uraditi kad je konkretno književnost u pitanju..
inovativnost je mit. to je potpuno beskoristan kriterijum.
a upravo je nemoguće preći tu granicu ako filozofski pristup problematici nije prisutan u prvobitnoj ideji umetnika
filozofski pristup problematici lol.
I mislim da, na kraju krajeva, i ona najgora narodna pesma može da dotakne nekog u pravim okolnostima, kroz nekakvu identifikaciju...
ovo si dobro opazio. seti se da smo kao deca obozavali muziku koju danas ne bi mogli ni u snu da podnesemo. to je zato sto smo onda bili primitivnija bica te smo s tim voleli primitivniju muziku (: a sad smo odrasli i malo smo kompleksniji pa nam se i ukus u muzici promenio.
A ako prenosi određenu poentu ili ideju, to mora biti književnost, ili eventualno slikarstvo, ali šta ćemo sa muzikom? to je neposredan doživljaj zvuka iz koga su odstranjene sve intelektualne predstave.
pa nista jer prvobitni smisao umetnosti nije obrazovanje vec eskapizam. to da umetnost treba da prenosi kojekakvu poruku je debilizam koji su izmislili "moderni" umetnici.
E sad, ja bih se složio da "kvalitetna" muzika pomaže pojedincu
i ja bih se slozio da pomaze ali ne na nacin na koji ljudi misle da pomaze. umetnost pomaze tako sto ti olaksava da ZABORAVIS na realni svet i time se izlecis od rana koje ti je taj svet naneo (:
Umetnost nije u samom umetnickom delu, nego u onome sto pokrece u slusaocu ili posmatracu.
zato sto nista nije u objektu vec je sve u subjektu

ovim si jednostavno ukazao na visesmislenost objekta tj. da objekti sami po sebi ne sadrze smisao vec da ih subjekt u njih utiskuje. mislim, stvar nije u naocarama nego u onome sto one omogucuju subjektu da vidi lol. ili ovo: stvar nije u naocarama nego u onome sto ce drugi misliti o tebi kad te vide da ih nosis lol. ili ovo: stvar nije u naocarama nego u materijalu od kojih je njihov ram napravljen koji moze da bude koristan za cackanje uha.
usput, kad je u pitanju umetnost postoje tri osnovne kategorije smisla. one su: eskapizam, obrazovanje i drustveni simbol. eskapizam ti je kad hoces da zaboravis na realni svet. obrazovanje ti je kad hoces da promenis realni svet. drustveni simbol ti je kad hoces da ostavis utisak odredjene persone u drustvu. klasicna muzika ti moze pomoci da zaboravis na realni simulacijom osecanja. klasicna muzika moze da te obrazuje o tipicnoj strukturi klasicne muzike. i slusanje klasicne muzike moze da ostavi utisak izuzetno inteligentne osobe (a da pritom to recimo nisi lol.)
prvobitni i najvisi smisao umetnosti je ESKAPIZAM. sve ostalo je nebitno.
Pa kvalitet je da te cini pametnijim
ne cini umetnost nikoga pametnijim. visok kvalitet je jednostavno ono sto voli najsnaznija persona iliti najiskusniji i najstrastveniji ljubitelj muzike. to je jednostavno tacka u razvoju ukusa koja dolazi nakon mnogih drugih tacaka u razvoju (:
to je
kompleksnost.