Rektor Đokić izašao iz policije, izjavio da "nije učinio nikakvo krivično delo" - evo o čemu su ga ispitivali u policiji

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
101.467
Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić je posle skoro tri sata napustio Upravu kriminalističke policije (UKP) na Novom Beogradu, gde je saslušan po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Po izlasku, on je rekao da je izjavio da smatra da nije učinio nikakvo krivično delo.

Rektor protest

Rektor Đokić kazao je da je ovo "prijava protiv cele akademske zajednice", i objasnio da je juče je dobio poziv da se javi u policiji zbog krivične prijave koja je podneta protiv njega.

- Poštujući zakone ove zemlje, došao sam i dao izjavu, gde sam izjavio da smatram da nisam učinio nikakvo krivično delo. Ovo krivično delo se stavlja na teret meni, ali i svim članovima akademske zajednice koji pokušavaju više meseci da artikulišu i donesu neke odluke koje su studenti započeli, profesori i građani ove zemlje podržali - naveo je rektor Vladan Đokić.
Vladan Đokić

On se zahvalio svima koji su došli i svima koji pružaju podršku, dodavši da ne zna kako će se postupak dalje voditi.

- Ovo je prijava protiv svih dekana, studenata, profesora, akademske zajednice, nadam se da će akademska zajednica ostati jedinstvena i složna - naveo je on.

Oni koji su bili na skupu podrške rektoru, danas su ispred zgrade UKP odali poštu žrtvama pada nadstrešnice na Železničkoj stanici Novi Sad stajanjem u tišini 11.52 do 12.08 minuta.

Šta je policija ispitivala rektora​

Rektor Đokić stigao je jutros u policiju u pratnji dva advokata. Policija ga je, kako je "Blic" pisao, ispitivala u vezi sa slučajem blokada na fakultetima.

Prema informacijama "Blica", policija je rektora Univerziteta u Beogradu ispitivala o koracima koje je preduzeo u poslednja četiri meseca, tokom blokada fakulteta. Takođe, fokus policije tokom saslušanja bili su i plenumi , ustupanje prostorija fakulteta plenumima, ali i koja je Đokićeva uloga u tome i na koji način je delovao u periodu od decembra do aprila.

Vladan Đokić

- Policija će ga pitati da li je tokom trajanja blokade preuzeo svoje obaveze iz Statuta Univerziteta u Beogradu, odnosno da li je pisanim putem upozoravao dekane na postupanje, kao i da se izjasni povodom donošenja odluke od strane Proširenog rektorskog Kolegijuma da se podrže studentske blokade i koliko se često ta odluka preispitivala, imajući u vidu trajanje blokade - naveo je jutros izvor "Blica".

https://www.blic.rs/vesti/politika/...gove-prve-reci-po-izlasku-iz-policije/m1qq7ms

------------------------------------------------------------------------

Rektor Đokić se umirit' neće!

Policija je rektora ispitivala i na okolnosti u vezi sa planom nadoknade nastave i ispitnih obaveza za školsku 2024/2025 godinu.

U vezi sa tim, planirano je da rektora Đokića pitaju da li je proveravano koliko je studenata za nastavak školovanja, te da li je razmatrana mogućnost mešovitog rešenja, prema kojem bi se se studentima koji nisu za blokadu, omogućilo da završe tekuću školsku godinu.

Podrška rektoru​

Ispred UKP je deo studenata u blokadi, građana, dekana, članova akademske zajednice, koji uzvikuju "Ne damo rektora". Studenti nose zastave svojih fakulteta.

Protest ispred policiske uprave

Slazem se da je trebalo da salje dopise dekanima o produzetku nastave i ukazivanju na nezakonitost, ali se ne zlazem sto su ga pozvali na informativni razgovor bas na Veliki petak.

Ruzno je, na stranu sto prave od njega zrtvu, a u pitanju je samo obican (informativni) razgovor. Zar toliko nije moglo neki drugi dan?

Slazem se da je trebalo da salje dopise dekanima o produzetku nastave i ukazivanju na nezakonitost, ali se ne zlazem sto su ga pozvali na informativni razgovor bas na Veliki petak.

Ruzno je, na stranu sto prave od njega zrtvu, a u pitanju je samo obican (informativni) razgovor. Zar toliko nije moglo neki drugi dan?

Sve što rade je ružno.

Pokret za narod i državu osnovao u vreme osnivanja ustaškog pokreta. Registracija je počela po prolašenju NDH, a prvi dan skupa je bio 11. aprila, kada je Ante Pavelić krenuo sa ustašama iz Rima, a poslednji dan supa 13. aprila dan kada su učvrstili vlast u Zagrebu i počeo nacifašistički teror.

Sam govor konkretno Vučić je ispred parlamenta držao u momentu pada samog Beograda, dok su na tom istom mestu bili Hitlerovi tenkovi u vreme Drugog svetskog rata, 1941. godine.

Tao da je to pozivanje na Veliki petak savršeno u skladu sa svim ostalim.

Vise ljudi, posle jednog poziva na drustvenim mrezama, za manje od 24h, se dobrovoljno okupilo da podrzi rektora nego sto Vucic skupi uz sve ucene, pretnje, podmićivanja, ogromnu organizaciju. :D

I posle neko kaze da je on legitiman.

LOL :D

Sve što rade je ružno.

Pokret za narod i državu osnovao u vreme osnivanja ustaškog pokreta. Registracija je počela po prolašenju NDH, a prvi dan skupa je bio 11. aprila, kada je Ante Pavelić krenuo sa ustašama iz Rima, a poslednji dan supa 13. aprila dan kada su učvrstili vlast u Zagrebu i počeo nacifašistički teror.

Sam govor konkretno Vučić je ispred parlamenta držao u momentu pada samog Beograda, dok su na tom istom mestu bili Hitlerovi tenkovi u vreme Drugog svetskog rata, 1941. godine.

Tao da je to pozivanje na Veliki petak savršeno u skladu sa svim ostalim.
To je nesto drugo i mislim da je glupo povezivati. Ja npr. za to nisam ni znala.
Ali Veliki petak je veliki datum za celo hriscanstvo, i opste je postovan a konkretno danas u pravoslavnom svetu, pa ne znam ko moze da radi na taj dan?

tvojom logikom za svaki datum postoji nesto u istoriji. i svaki datum jelos, jel tako? ;)

Back