Ti si mesao hemiju i suplemente,a velika je razlika i nisu steroidi jedini koji spadaju pod hemiju ima toga jos dosta...Pomenuo si sagorevace masti to ti je npr. zeleni i crni caj(sadrze kofein),pa ti je to onda i omega 3 na neki nacin,zatim dosta biljaka...Nisu sagorevaci nikakav bauk,a to ti pokazuje to sto nemaju gotovo nikakvog efekta ako ishrana nije sredjena.Nije bitno koliki je procenat masti u telu,sagorevac se uzima jer kad se hranis tako da skidas kg onda je unos uh veoma mali i oni ti daju kick pre treninga da ga bolje odradis...Naravno i oni dosta pomognu,tj. ubrzaju proces gubljenja masti ali to je tipa umesto da za 8 nedelja skines salce ti to uradis za 6 sa sagorevacem...Zavisi i koji je sagorevac,ako je na bazi L-carnitina onda je to vise podrska imunitetu nego sto ti L-carnitin topi masti...Naravno imas i kompleksnije sagorevace tipa Animal Cuts,Charge Labrada,Sinefrin...To su malo jaci sagorevaci,kompleksniji...Ok je to sto imas volju da nesto uradis,naucis ali uradi to na pravom mestu...Idi na forum Pansporta i citaj,uci o svemu polako i postepeno...![]()
Ima dosta istine u tome što si rekao. Ali priznaćeš da je glupo davati pare na saogorevače ako je %BF-a visok, jer kako i sam kažeš ako središ ishranu razlika je mala. Po meni je bolje te pare uložiti u Whey. Jer očuvanjem i izgradnjom mišića zadržavamo najveće potrošače energije.
Što se tiče L-carnitina ne mogu se složiti sa tobom nikako. Jedina hemijska reakcija u metabolizmu masti je vezana za L-carnitin (druga opna mitihondrije ...), svi ostali sastojci u sagorevaču su pomoćni aktivatori raznih efekata, koji nemaju puno veze sa metabolizmom masti. Ali daleko od toga da ne utiču na topljenje masti ali iz nekog drugog ugla. Većina tih sastojaka sadrži razne vrste kofeina koji ti daju malo više elana, kao i ranzne blokatore kortizola jer i sam trening izaziva veliki stres za organizam.
L-carnitin je inače dipeptid dve esencijalne AK (L-Lizina i L-Metionina ) i ako ga ne unosiš sa ishranom, a treniraš, verovatno si u deficitu.