Referendum u Republici Srpskoj

BLtaca:
SLUSAJ BURAZ! Referndum su trazili izgleda, kako se prica ovdje u BL i oni tamo, tj muslimani. A neki dan tj. prekjuce je bilo potpisivanje peticije tj. plebiscita za IZDVAJANJE REPUBLIKE SRPSKE IZ NAMTNUTE NAM BiH u Banjaluci, potpisala sam naravno
zar stvarno mislis da je tvoj glas bitan :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

intra:
Evo citat iz deklaracije:
Prvi i najvažniji takav zaključak svakako je zaključak o nespojivosti Islama i neislamskih sistema. Nema mira ni koegzistencije između “islamske vjere” i neislamskih društvenih i političkih institucija. Nefunkcioniranje ovih institucija i nestabilnost režima u muslimanskim zemljama, koja se manifestira u čestima promjenama i državnim udarima, najčešće je posljedica njihove apriorne opozicije prema Islamu, kao fundamentalnom i vodećem osjećaju naroda u ovim zemljama. Polažući pravo da sam uređuje svoj svijet, Islam jasno isključuje pravo i mogućnost djelovanja bilo koje strane ideologije na svom području. Nema, dakle, laičkog principa, a država treba da bude izraz i da podržava moralne koncepte religije.[/

Ja sam Bosnjak i musliman i nijad nisam imao priliku procitat niti jedan pasos islamske deklaracije nit me je to interesovalo, sigurno je samo jedno, kad je u pitanju vecina bosanski muslimana, suprostavili bi se drzavi po uzoru na bilo koju koja je uvela serijetski zakon.
Hocu reci da su u nacionalnim strankama bile mnoge opcije radikalnih razmisljanja a nadam se da privremeno uspjela samo jedna, "Dijelovi teriotorije odnosno torovi za jedan drugi ili treci narod"

BLtaca:
SLUSAJ BURAZ! Referndum su trazili izgleda, kako se prica ovdje u BL i oni tamo, tj muslimani. A neki dan tj. prekjuce je bilo potpisivanje peticije tj. plebiscita za IZDVAJANJE REPUBLIKE SRPSKE IZ NAMTNUTE NAM BiH u Banjaluci, potpisala sam naravno
Tacno neki tj. za tebe oni tamo muslimani su trazili referendum-plebiscit za zakonsko ukidanje RS-a. po osnovu izglasanog referenduma iz 92 i priznanja Republike BiH.

На идеју о рефереднуму коју је од српских политичара први лансирао Милорад Додик, председник владе РС и председник најјаче политичке странке у РС и БиХ, нису баш уследиле оштре критике међународне заједнице. Једино се муслимански слуга Лоренс Батлер из ОХР оглашава нешто оштрије, тј. оглашава се онда када му муслимански вођа Суљо Тихић напуни џепове. ОХР није осудио Додикову изјаву, није истога ни упозорио (а пре је чак без разлога смењивао српске политичаре), што многе аналитичаре доводи до закључка да Додик ипак има подршку одређених кругова у међународној заједници и то оне јаче струје.

Муслимани не верују Шварц-Шилингу

Taj nas vremešni diplomat, dakle, tjera da vjerujemo njemu, a ne vlastitim očima.

Baš iz Beograda, grada odakle nam je, eto, Shilling poslao riječi utjehe, stižu glasovi kako se Dodiku i Ivaniću nikud ne žuri; ako im međunarodna zajednica ne da zeleno svijetlo danas, oni uopće ne dvoje kako će za najdalje desetak godina stvoriti nezavisnu državu Republiku Srpsku. I ma koliko nas uvjeravali da crnogorski referendum nema veze s banjolučkom pričom, prva se paralela već naprosto nametnula. Javna je tajna da bh. ministar vanjskih poslova lobira za aktualnu srpsku stvar, baš kao što je predsjednik SCG Svetozar Marović, stolujući u Beogradu na saveznoj plaći, lobirao za crnogorsku samostalnost.

комплетан текст

Не каже међународна заједница да је референдум немогућ, већ "не би требало"

Коментари у страној штампи су све више усмерени у корист независне Српске. Пројекат или експеримент по имену БиХ је постао превише скуп. Много је уложено, а ништа није направљено. Много тога стоји на папиру, али ништа се не спроводи у дело. Међународна заједница сада жели да се извуче из БиХ, јер други покушај Калајевог пројекта је пропао. Мржња између три народа у БиХ је већа него за време рата у тој бившој Ју-републици. Економског напретка нема, јер сви само гледају да једни другима нанесу штету. Уз то долази да ОХР одлази из БиХ до пролећа 2007. године и интересантне су и изјаве ОХР задњих дана. Скоро свака почиње са "док је ОХР у БиХ". Одласком ОХР-а, о судбини БиХ одлучује Република Српска и Федерација.

Република Српска ће бити независна и то зна и међународна заједница.

siticentar:
Tacno neki tj. za tebe oni tamo muslimani su trazili referendum-plebiscit za zakonsko ukidanje RS-a. po osnovu izglasanog referenduma iz 92 i priznanja Republike BiH.

Referendum iz 92 je pitanje koliko je bio ustavan jer ga je jedan konsititutivan narod bojkotovao ali dobro cak i da je bio...95. dejtonskim sporazumom svi ostali dokumenti su derogirani...tkao da je to besmileno pominjati...

_Milanche_:
Referendum iz 92 je pitanje koliko je bio ustavan jer ga je jedan konsititutivan narod bojkotovao ali dobro cak i da je bio...95. dejtonskim sporazumom svi ostali dokumenti su derogirani...tkao da je to besmileno pominjati...

Uvjek kad je u pitanju referendum neki ga mogu proglasiti nevazecim ma koliko on bio ustavan. Ja licno smatram da je 92 referendum bio ustavan a dali je bio u potpunosti praveden je drugo puitanje. Po ustavu SFRJ Republike su imale pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja a ne narodi znacio da je bio ustavan. Koliko ja znam za validan rezultat referenduma po Ustavu Bih je bilo potrebno da se izjasni vise od dvije trecine gradjana a ne natpolovicna vecina.
U BIH je prema popisu bilo 46% Bosnjaka u to vrijeme Muslimana i 16,8 Hrvata sto ukupno iznosi oko 63% a za nezavisnu Bih glasalo blizu 67 % ako racunamo da nisu glasali svi Bosnjaci i Hrvati, da je bilo neispravnih listica, moze se zakljuciti da je za samostalnu BiH glasalo i znatno vise od 4% srba i ostalih.
Ni u jednom ustavu se ne pominje pravo na referendum nacija vec naroda odredjene Republike.

siticentar:
Uvjek kad je u pitanju referendum neki ga mogu proglasiti nevazecim ma koliko on bio ustavan. Ja licno smatram da je 92 referendum bio ustavan a dali je bio u potpunosti praveden je drugo puitanje. Po ustavu SFRJ Republike su imale pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja a ne narodi znacio da je bio ustavan. Koliko ja znam za validan rezultat referenduma po Ustavu Bih je bilo potrebno da se izjasni vise od dvije trecine gradjana a ne natpolovicna vecina.
U BIH je prema popisu bilo 46% Bosnjaka u to vrijeme Muslimana i 16,8 Hrvata sto ukupno iznosi oko 63% a za nezavisnu Bih glasalo blizu 67 % ako racunamo da nisu glasali svi Bosnjaci i Hrvati, da je bilo neispravnih listica, moze se zakljuciti da je za samostalnu BiH glasalo i znatno vise od 4% srba i ostalih.
Ni u jednom ustavu se ne pominje pravo na referendum nacija vec naroda odredjene Republike.

Po ustavu SFRJ republike nisu imale pravo na samoopredeljenje to su nesto pogresio sta ti je bre pa koja bi komunisticka zemlja takvu demokratsku slobodu stavila u ustav.
Za svaku odluku u BiH trebao je konsenzus tri naroda jer bi sve ostalo bio teror vecine nad manjinom...ali nebitni sve i da je tako taj referendom od decembra 95. nema apsolutno nikakav pravni znacaj...imao kao recimo i ugovor o aneksiji BiH od strane Hazburske monarhije.

siticentar:
Ja sam Bosnjak i musliman i nijad nisam imao priliku procitat niti jedan pasos islamske deklaracije nit me je to interesovalo, sigurno je samo jedno, kad je u pitanju vecina bosanski muslimana, suprostavili bi se drzavi po uzoru na bilo koju koja je uvela serijetski zakon.
Hocu reci da su u nacionalnim strankama bile mnoge opcije radikalnih razmisljanja a nadam se da privremeno uspjela samo jedna, "Dijelovi teriotorije odnosno torovi za jedan drugi ili treci narod"
Tražio si primjer, ovo je za mene primjer.

hrvcro:
a sto se tice kosova to nije vas problem jer albanci nisu srbi i nisu dosli iz albanije nego su tisucljecima zivjeli na kosovu prije dolaska slavena
Глупље теоретисање и баљезгање нисам чуо одавно! И то од Хрвата! Бре људи па ви сте и своју историју измишљали, а сад би сте мало и тућим да се позабавите! Ако си иоле школе завршио логично би било да знаш да је Шипце тамо посадио и дао им права ваш љубљени копилан из Кумровца! Само да би Србију расцепкао, узео јој Македонију, Црну Гору, дао аутономију Војводини иако је 70% Српски насељена и наравно Космету! А што Крајни није дао аутономију, да питам ја тебе

ГРАЂАНИ СРПСКЕ, ИСТАКНИМО ЗАСТАВЕ СРПСКЕ НА СВОЈИМ КУЋАМА, РАДЊАМА, ЈАВНИМ УСТАНОВАМА....

молимо Вас да ову поруку пренесете даље

Покажимо србомрсцима и онима којима је стало да затру све што је србско, онима које народ плаћа, да не могу доносити одлуке против.

Тзв. Уставни суд БиХ донио је одлуку по којој симболи Републике Српске нису у складу са Уставом БиХ. Тај Уставни суд, се позива на одлуку о конститутивности народа, а која се темељи на попису становништва у бившој БиХ из 1991. године.

Сам Уставни суд БиХ није конституисан по одлуци о конститивности народа, по попису из 1991. године. Суд сачињавају 3 странца, 2 "Бошњака", 2 Србина и 2 Хрвата. Ако гледамо попис из 1991. године, на коме је било испод 1% Бошњака на простору бивше БиХ, онда је и суд конституисан супротно својој одлуци. Држећи се тог пописа, судије Уставног суда не могу бити "Бошњаци" јер скроро да их није било на попису на који се позивају. Слично је стање и у другим институцијама како на нивоу БиХ, ФБиХ и Републике Српске.

Напомињемо и да је само одлука о конститутивности народа на простору РС, ФБиХ и БиХ, донесена прегласавањем - што је постао уобичајна принцип дјеловања тог "суда". Одлуку су донијела 3 странца, 2 Бошњака, а против су били 2 Србина и 2 Хрвата. Како смо већ напоменули, гледајући попис из 1991. године, нигдје у државним институцијама гдје се позивамо на тај попис не би смјели имати "Бошњаке", па онда ни у том "суду".

Дакле сам Уставни суд не спроводи своје одлуке, па онда зашто да их ми поштујемо?

Тражимо да се по хитном поступку, у Влади Републике Српске, као и другим институцијама РС, БиХ укину мандати и радна мјеста свим Бошњацима који су по националном кључу добили запослење и позиције.

Тражимо да се и из Устава Републике Српске, брише назив Бошњаци, као и да се укине могућност "Бошњацима" да у Народној скупштини РС, блокирају одлуке НС РС, позивајући се на заштиту виталних националних интереса.

Тражимо да се и из Устава БиХ, брише назив Бошњак.

Тражимо да се из Уставног суда одмах укину мандати судијама тог суда из реда "Бошњачког народа":

Напомињмо и чињеницу да је тај суд дониo одлуку по којој ФБиХ, треба да исплаћује пензије свим оним који су пензије зарадили на њеној територији, а то никад није спроведено у дјело. На тај начин пензиони Фонд Републике Српске - пензионери Српске су оштећени за више десетина милона КМ.

Ако се овакве одлуке тог суда нису испоштовале, зашто би ми поштовали одлуке које се односе на Републику Српску, које су противно воље велике већине њених грађана. Они који сумњају да су одлуке Уставног суда о уставности обиљежја Републике Српске, донесене мимо воље њених грађана, а који би евентуално покушали да ове криминалне одлуке спроведу у дјело, могу да организују референдум на коме ће се грађани Српске изјаснити о својим симболима. Све друго за нас је неприхватљиво.

Судбину наше Републике Српске, неће одређвати три сранца и два "Бошњака", него ми сами грађани наше Републике Српске. Они политичари Српске, којима ово није јасно, морају да оду са политичке сцене једном за увјек.

Најновији догађаји, само још једна потврда да је једини пут за безбједну и срећну будућност грађана Српске, референдум за издвајање Републике Српске из наметнуте БиХ.

Позивамо Вас да пратите даљи развој догађаја, и да се одазовете на будуће акције патриотских снага. .

peticija.gif

http://slobodnasrpska.org/

karta.gif

Република Српска

Дејтонски мировни споразум од 21. новембра 1995. године означио је крај крвавог грађанског и међунационалног рата на простору бивше Босне и Херцеговине и њену подјелу на Републику Српску и Федерацију БиХ. Тако је српски народ са простора бивше БиХ и поред великог страдања и срстрашних злочина који су над њим почињени од стране исламских фундаменталиста успио створити своју Република Српску. У њој су своје утоћиште нашле стотине хиљада Срба протјераних са својих огњишта из разних дијелова бивше Босне и Херцеговине и Хрватске.

Република Српска је смјештена у централном дијелу Балканског полуострва, у подручју југоисточне Европе. Простире се на површини 25.053 km2, а на том простору живи око 1.391.000 становника. Већинско становништво у РС је српско око 93%, остатак (7%) чини хрватски и муслимански живаљ.
У послијератном периоду присутна су настојања непријатеља Српске да је утопе у унитарну исламску БиХ.

istorija_m.jpg

Државни органи
Република Српска, као и свака друга демократска република има Предсједника републике, парламент (Народну Скупштину), Владу, своју војску, полицију, судство и друге органе и институцје који су карактеристични за савремене демократске системе. Данас су примјетна настојања они који не мисле добро српском народу, да многе од функција и надлежности које Република Српска поред невиђених притисака успјешно обавља, да пренесу у надлежности вјештечке и прислине творевине тзв. БиХ http://slobodnasrpska.org/rs/organi/index.php

Војска Републике Српске
Током одбрамбеног рата (1992-95.) на простору бивше БиХ, Српски народ и његова Војска бриљантно су се одупрли најезди муслиманске војске, Хрватског вијећа одбране, војске Републике Хрватске и најјаче свјетске војне организације, НАТО-а обезбеђених, до тад невиђеном, политичком, дипломатском, психолошко-пропагандном и материјалном подршком светских мочника кројача новог светског поретка а истовремено без пријатеља и савезника и њихове било какве помоћи осим браће из СР Југославије и часних изузетака из света.http://slobodnasrpska.org/rs/vrs/index.php

Историја Републике Српске

Као одговор на понашање и активности (искључивост, острашћеност, шовинизам) друга два народа бивше БиХ, српски народ је организовао референдум на коме је преко 95% гласова било за опстанак у дотадашњој држави СФР Југославији, а српски посланици из тадашњег босанскохерцеговачког Парламента су 9. јануара (св. Стефан) 1992. године, усвојили нови Устав и тиме ударили темеље Републици Српској. Тако је формирана Република Српска. Ово је био тада једини начин да се српски народ спаси од још једног надолазећег зла http://slobodnasrpska.org/rs/istorija.html

Република Српска као резултат херојске борбе српског народа и дејтонског споразума

Природно-географске особине, демографске карактеристике, економско-географске одлике.... Најболније је откривање 136 стратишта српског становништва у овом рату, која су у територијалном смислу готово индентична стратиштима из ранијих ратова. И поред трагичног епилога у овом рату, без организоване одбране, српски народ би доживио много већу територију, можда чак и потпуно истребљење на овим просторима, ако се имају у виду намјере и невиђена мржња непријатеља http://slobodnasrpska.org/rs/srpska.html

Back