Referendum o litijumu: Da li će se o iskopavanju rude odlučivati glasanjem?

Kako biste se izjasnili ako bi se raspisao referendum oko iskopavanja litijuma?

• Za iskopavanje

glasova: 5 20,0%
  • Protiv iskopavanja

glasova: 19 76,0%
  • Bojkot referenduma

glasova: 1 4,0%

• Ukupno glasova
    25
Bor je najlepsi primer postovanja zivotnih standarda.

4000 od 28000 stanovnika u Boru su onkoloski bolesnici, svako ko je jednom u zivotu video kako izgleda umirati od raka ne bi ni pomislio na otvaranje novog rudnika, a takva smrt se ne moze pozeleti ni ******om ni ovim sendvicarskim vucibatinama sa foruma i pored toga sto bi za taj "sendvic" sve prodali.

glasanje ce biti po sistemu vojko i savle :lol:

kad su rts ili tadasnji rtbg pitali prodavce i kupce na kalenica pijaci a sta mislite vi o onom tekstu u politici vojko i savle, a koji niko nije video jer nije ni bio pusten :lol: a likovi spustaju zembile i rukama pokusavaju da objasne da su oni zlo za nas komunisticki put u bolju buducnost i da bi oni to po kratkom postupku. :rotf:

Nemamo dobro organizovanu proizvodnju i distribuciju zdrave hrane, to jeste činjenica. Već godinama se napredno uništava poljoprivreda da bi se otvorio prstor uvozu i stranim korporacijama, ali to ne znači da nemamo zdravu hranu i da nam to nije lep potencijal koji možemo da iskoristimo jednog dana kad na vlast dođe neka ekipa koja zaista želi da pravi nešto dobro od Srbije. Ako izabereš put rudarske kolonije, možeš da se pozdraviš sa svim tim. Na znam ko bi to uradio pri zdravoj pameti.

Ресурс (обрадиво земљиште и вода) се уништава десетинама година...још од средине шесдесетих.

А од 2000-те се пољопривреда интезивно уништава, и жуто (или већ које су се боје изређале до 2012-те), и напредно.

Сутра, да ти у Србију и дође нека екипа која ће хтети да од ове државе направи нешто добро за њене грађане (а таква екипа може само споља да дође, у Србији таквих нема, нити ће их бити) неће имати од чега да крене, ако не буде нечег што ће генерисати неке паре.

Овај литијум ја мање видим као еколошки проблем. Видим га пре свега као коруптивни. Екологија је ту политичко средство, које користе и једни, и други и трећи. И наравно да не верујем да ће садашња мафијашка гарнитура у Србији то урадити како треба.

Са друге стране, та прича како ће здрава храна препородити Рађевину и Србију, то је прича за малу децу. Баш као и прича да ће ту држава и добра власт нешто да промене.

Да у томе има потенцијала, и могућности, то би била иста прича као са ИТ-јем...ИТ се у овој држави развио, живи и привређује баш зато шти му је подршка државе (тј. петљање у пословање) минимална, те морају да се боре на тржиштима. Тако би било и са здравом храном, да смо ми у стању (као што нисмо) да се тиме бавимо како треба.

Овај литијум ја мање видим као еколошки проблем. Видим га пре свега као коруптивни.

Ja ga baš vidim kao ekološki. Koruptivni se podrazumeva ;)

Са друге стране, та прича како ће здрава храна препородити Рађевину и Србију, то је прича за малу децу.

To nigde nije ni rečeno, al dobro. Ti si od onih što više vole da pričaju sami sa sobom, izmisle neku konstrukciju u glavi pa onda odgovaraju na nju ;)

Više od polovine građana Srbije protiv iskopavanja litijuma
Nedeljice, Rio Tinto
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja Nove srpske političke misli (NSPM), 55,5 odsto građana Srbije je protiv otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra.

U istraživanju koje rađeno od 28. juna do 5. jula ove godine na uzorku od 1.000 ispitanika, a koje je danas objavljeno na sajtu NSPM-a, 55,5 odsto građana Srbije je protiv otvaranja rudnika litijuma Rio Tinta u dolini Jadra, 25,6 odsto je saglasno, dok je neopredeljenih 18,9 odsto ispitanika.
Na pitanje: ‘Da li biste podržali otvaranje tog rudnika ukoliko bi Srbija dobila garancije od Nemačke i Evropske unije da će biti poštovani svi ekološki standardi zaštite okoline?’, 52,1 odsto se izjasnilo negativno, 33,7 odsto bi u tom slučaju podržalo otvaranje rudnika, dok je 14,2 odsto građana Srbije ni u tom slučaju nema stav.
Urednik NSPM-a Đorđe Vukadinović je agenciji Beta rekao da vlast svojom intenzivnom prolitijumskom kampanjom u poslednjih mesec dana pokušava da za realizaciju projekta „Jadar“ pridobije neopredeljene građane, ali da u tome nema većeg uspeha.

PROČITAJTE JOŠ​

Vlada Srbije ponovo usvojila uredbu o projektu Rio Tinta

Ko su sudije Ustavnog suda koje su glasale u korist Rio Tinta: Supruga funkcionera SNS, Vučićeva kandidatkinja na izborima, bivša direktorka Agencije…

„Samo osam odsto građana bi promenilo negativan stav prema otvaranju rudnika, ukoliko bi Srbija dobila garancije od Nemačke i Evropske unije da će biti poštovani svi ekološki standardi zaštite okoline“, kazao je Vukadinović.
Prema njegovim rečima, otvaranje rudnika litijuma, među ispitanicima, uglavnom podržavaju pristalice Srpske napredne stranke, „koje bespogovorno podržavaju sve što kaže Aleksandar Vučić“.
„Protivnici projekta su politički disperzivni, među njima ima pristalica opozicije, Socijalističke partije Srbije, i svih ostalih političkih, socijalnih i društvenih slojeva i kategorija“, rekao je Vukadinović.
Zanimljivo bi bilo istaći ko su ispitanici u istraživanju, ako se već tvrdi ko su oni koji su za iskopavanje.

To nigde nije ni rečeno, al dobro. Ti si od onih što više vole da pričaju sami sa sobom, izmisle neku konstrukciju u glavi pa onda odgovaraju na nju ;)

Прескочи ме психоанализе мене, молим те...тиме много више говориш о свом менталном склопу, него о мом.

Да не детаљишемо, ти си написао ово: "Budućnost se gradi na novim tehnologijama ali kako toga nema u naprednoj srbiji, onda treba da se držimo onoga što imamo, zdrave hrane"

Е, па, немамо ни тога.

Сплетом околности литијума, или бакра, имамо.

Која? На власти, или у "опозицији"?
Vlast i opozicija (ako misliš na Djida i nato opoziciju) ne postoji.
Sve je to plaćena banda koja će upropastiti Srbiju.

Jednino su tu Nestorović i Pavić i ovi Moba (kako se već zovu) koji MOŽDA nešto vrede ... SVI su korumpirani.

Vlast i opozicija su ti hoćeš pepsi, hoćeš koktu ... isto

Vlast i opozicija (ako misliš na Djida i nato opoziciju) ne postoji.
Sve je to plaćena banda koja će upropastiti Srbiju.

Jednino su tu Nestorović i Pavić i ovi Moba (kako se već zovu) koji MOŽDA nešto vrede ... SVI su korumpirani.

Vlast i opozicija su ti hoćeš pepsi, hoćeš koktu ... isto

Еволуирао си? Или ти више, као ни овим Ротшилдима, ништа више није јасно?

Ti si od Saje povuko da se drugima baviš? A upravo si mu reko ...
Drži se teme.

Он се бавио психоанализом моје личности, а ја се бавим твојим ставовима, није исто...:per:

Углавном, твоји ставови су ми сад изненађујући, за неког ко је до јуче био подржавалац актуелне владајуће гарнитуре у Србији.

Он се бавио психоанализом моје личности, а ја се бавим твојим ставовима, није исто...:per:

Углавном, твоји ставови су ми сад изненађујући, за неког ко је до јуче био подржавалац актуелне владајуће гарнитуре у Србији.
Ja sam podržavalac Nestorovića i Mi glas iz naroda a sada Mi snaga naroda.
To znaju svi koji su bilo šta imali samnom poslednjih par godina.
A ti, čiji si podržavalac? :D

Ja sam podržavalac Nestorovića i Mi glas iz naroda a sada Mi snaga naroda.
To znaju svi koji su bilo šta imali samnom poslednjih par godina.
A ti, čiji si podržavalac? :D

Добро.

Ако су ти Ми против актуелне власти, онда сам за њих.

Ако сутра ти Ми буду власт, бићу против њих.

То треба Прецедник да пита Шолца, ако овај дође сутра!
Beš državu koja sebi dozvolila da izabere Šolca.
Bar Djitlera da su birali, da im pravi skupocene mostove...
Čupa i sadi platane, premešta tramvajske stanice levo desno ko Luda Nasta...
I ebo mu pas mater za lionski pešački što ukinuo a bio tu 50 godina...
Zbog one demokratske lopurde što se napila pre 30 godina pa samo doliva i nikom ne vraća pare

Nikada nijedan referendum na prostoru bivše Jugoslavije nije imao suprotne rezultate od onih koji odgovaraju političkoj opciji koja je na vlasti i koja referendum sprovodi i organizuje.

Ako je do referenduma, narod je 1998. godine odlučili da se bijemo protiv NATO pakta.
Kladionice ne primaju uplate na ishod referenduma. Izvesno je da će "narod" glasati da kopaju i čitavog ga zakopaju.

da ne otvaram novu temu, mada mislim da je jako vazno. a tice se referenduma, kerci @Kerkyra juce si pomenula pare, pa evo sustine svega

elem vlast je zabidzila za litijum, vidimo svi da se radi o malim parama, sto rece ona novinarka bese - 600 godina da nam placa taj zapad litijum toliko ce trebati da se vrati dug za ekspo, pa to je duze nego pod turcima sto smo bili

ali nesto se drugo krije ovde sto se ne govori narodu, jer mi vidimo da onda oni menjaju pricu, pa malo nam prete okupacijom, uteruju strah da se kao mora, a malo nam podilaze kao da mi spsavamo evropu, a i to se mora, do mojega sto ja moram [naprotiv]
dakle referendumsko pitanje je:

da li hocete da se zaduzite 18 milijardi pa da vidite ledja sns lopovima kojima ce to da bude poslednja kradja? dug ostaje vama, vadi se litijum svi beze iz srbije ili umiru, zapadne banke postaju VLASNIK SRBIJE. rok 10-20 godina maksimalno

Poslednja izmena:

Back