Redovna mentalna aktivnost = bolja fizicka spremnost? :D

dragance91

Obećava
Poruka
81
Pitanje za intelektualce i ljude koji zaista nesto znaju ne za one koji se sprdaju ovde :D.

Da li zdrava mentalna aktivnost poput citanja, ucenja, resavanja matematickih zadataka itd. utice na poboljsanje fizicke spremnosti ? :D

Npr.
Da li je jedan kikbokser koji se bavi intelektualnim radom ili ucenjem u prednosti nad onim koji se ne bavi nikakvim intelektualnim radom ili ucenjem? :D
Prednost se naravno odnosi samo na fizicke predispozicije :D

Да од одређених менталних активности расту мишићи или се повећава издржљивост, нисам сигуран, али свакако да оне могу да помогну тијелу у одређеним видовима - кад је човјек опуштенији, кад не пати превише од стреса, и тијело му је гипкије и лакше изводи вјежбе.

Ментална активност која конкретно може помоћи приликом разрјешења одређених дилема око извођења покрета и слично, јесте визуелизација, бар према мом искуству. Кад се одређене ствари "проврте" у мозгу, може да се лакше стекне рутина приликом извођења истих тих ствари у реалности.

Teško da utiče... prednost ima onaj kikbokser koji je talentovaniji za kik boks, i koji više radi na kik boksu, nego onaj koji gubi vreme na rešavanje diferencijalnih jednačina... :mrgreen:

Ne mora da znaci,Tajson mi nije delovao kao akademik pa je otkidao glave.

Talenat je samo 10% posto od cele price,a Rad 90%.
Tajson nije bio glup,ali je prirodno bio jak i imao dobrog trenera koji ga je maksimalno pripremio.Jedino sto nije bio spreman da odradi vise od par rundi.Mozak je cudo, i sve potice iz njega, a posebno sto su borbe jedan na Jedan,(sportske) i to ti je kao partija saha, bolja kombinacija pobedjuje, pa prema tome i mozak mora da slozi u delicu sekunde milion kombinacija i izvuce onu koja je u tom momentu Najbolja.

Talenat je samo 10% posto od cele price,a Rad 90%.
To je stara zabluda i uteha za netalentovane... naravno da je rad bitan, ali nema ništa bez talenta. Da je istina to što kažeš, talentovani bi bili samo 10% bolji od onih koji to nisu, a iz iskustva znamo da je talentovan i radan bar 10 puta bolji od onog ko je netalentovan a vredan...

Što moj drug, inače teniski trener, reče, "čim mi roditelj dovede dete, ja posle 10 minuta vidim ima li tu potencijala ili nema... a u većini slučajeva nema, ali to ne mogu nikako da im kažem, jer od iskrenosti u mom poslu nema leba"

Dakle, za vrhunske rezultate itekako je potreban talenat. Ko ima dve leve noge, neće moći da igra fudbal pa makar radio dan i noć, sav trud ga neće dovesti ni do prosečno dobrog igrača... ko nema talenta za pevanje, do sutra može da vežba, al' nikad od njega neće biti Pavaroti.

Zato je bitno otkriti pravi talenat, i raditi na njemu, ne gubiti vreme na nečemu u čemu nikada nećemo biti dovoljno dobri.

To je stara zabluda i uteha za netalentovane... naravno da je rad bitan, ali nema ništa bez talenta. Da je istina to što kažeš, talentovani bi bili samo 10% bolji od onih koji to nisu, a iz iskustva znamo da je talentovan i radan bar 10 puta bolji od onog ko je netalentovan a vredan...

Što moj drug, inače teniski trener, reče, "čim mi roditelj dovede dete, ja posle 10 minuta vidim ima li tu potencijala ili nema... a u većini slučajeva nema, ali to ne mogu nikako da im kažem, jer od iskrenosti u mom poslu nema leba"

Dakle, za vrhunske rezultate itekako je potreban talenat. Ko ima dve leve noge, neće moći da igra fudbal pa makar radio dan i noć, sav trud ga neće dovesti ni do prosečno dobrog igrača... ko nema talenta za pevanje, do sutra može da vežba, al' nikad od njega neće biti Pavaroti.

Zato je bitno otkriti pravi talenat, i raditi na njemu, ne gubiti vreme na nečemu u čemu nikada nećemo biti dovoljno dobri.

Ovo je preterivanje, sve zavisi najviše od rada. Naravno da je talenat neophodan za vrhunske rezultate ali bez rada nema napretka ni za najveće talente.

Ово је апсолутно тачно, али се ипак креће на граници крајности, јер углавном говори о потпуним или дјелимичним антиталентима. Наравно да је таквима боље да се посвете нечем другом, али се то "10% таленат, 90% рад" више односи на случајеве кад неко није врхунски таленат, али ипак има солидне предиспозиције за нешто. Тад рад и те како доноси резултате, и мање талентован може да вишеструко прешиша више талентованог. Понекад "вишак" талента чак може бити контрапродуктиван, ма како парадоксално звучало, јер доводи до пребрзог усвајања нових ствари, али тако умањује ону компоненту тешког рада и труда, који је такође веома битан код савлађивања неке вјештине.

Pitanje za intelektualce i ljude koji zaista nesto znaju ne za one koji se sprdaju ovde :D.

Da li zdrava mentalna aktivnost poput citanja, ucenja, resavanja matematickih zadataka itd. utice na poboljsanje fizicke spremnosti ? :D

Npr.
Da li je jedan kikbokser koji se bavi intelektualnim radom ili ucenjem u prednosti nad onim koji se ne bavi nikakvim intelektualnim radom ili ucenjem? :D
Prednost se naravno odnosi samo na fizicke predispozicije :D
hm... nece ti pomoci matematika ako ne treniras, i nece ti pomoci trenig ako ne ucis

Za Vrhunske rezultate je potreban R-A-D.Tajger Vudsa je otac ucio od prvog rodjenadana,Gejts je poceo sa pojavom kucnih racunara,Monoka Seles je redovno vezbla od malih nogu sa ocem,Mocarta je otac poceo da uci sa 4 godine zivota.

Pismenost, zdrav razum, inteligencija i informisanost sigurno mogu pomoci da se kvalitetno vezba, hrani, vodi zdrav zivot...

A da se konkretno odrazava na fizicku aktivnost, to malo teze.

Obrnuto, definitivno, stoji - fizicka aktivnost pozitivno utice na emotivno stanje, a ako se dobro osecas, bolje ces i da mislis, ucis, radis, sta god...

Pismenost, zdrav razum, inteligencija i informisanost sigurno mogu pomoci da se kvalitetno vezba, hrani, vodi zdrav zivot...

A da se konkretno odrazava na fizicku aktivnost, to malo teze.

Obrnuto, definitivno, stoji - fizicka aktivnost pozitivno utice na emotivno stanje, a ako se dobro osecas, bolje ces i da mislis, ucis, radis, sta god...

Apsolutno tako, mozak sluzi za razmisljanje, a telo za vezbanje, i kada se to dvoje spoji, dobija se Kvalitet.

Back