REDOSLED ČITANJA EF DELA...

usamljeni samuraj

Zainteresovan član
Poruka
194
procitao sam sve od Tolkina, PLIV do Plesa sa zmajevima, cekam nas prevod ali mozda se snadjem za hrvatski.

intetesuje me da li se upustati u Dzordanov Tocak vremena, ili pokusati Belgarijadu od Edingsa. iskreno vise me privlaci ovaj drugi zbog manjeg dela (5 knjiga) medjutim u Laguni je rasprodata prva knjiga pa sam se smorio. A i kako vidim vise se hvali Edings od Dzordana koga nazivaju prosecnim. Takodje, preporucite autore i redosled citanja. Da naznacim da kupujem knjige preko neta na Laguni pa me interesuju autori koji su izdati od tog izdavaca.

procitao sam sve od Tolkina, PLIV do Plesa sa zmajevima, cekam nas prevod ali mozda se snadjem za hrvatski.

intetesuje me da li se upustati u Dzordanov Tocak vremena, ili pokusati Belgarijadu od Edingsa. iskreno vise me privlaci ovaj drugi zbog manjeg dela (5 knjiga) medjutim u Laguni je rasprodata prva knjiga pa sam se smorio. A i kako vidim vise se hvali Edings od Dzordana koga nazivaju prosecnim. Takodje, preporucite autore i redosled citanja. Da naznacim da kupujem knjige preko neta na Laguni pa me interesuju autori koji su izdati od tog izdavaca.

Ovo drugo ti toplo preporučujem da preskočiš, džorana kako oćeš, ja lično nisam mogao da svarim sve ono. Moja preporuka je da preskočiš na Hronike Ambera i Letopisi Tomasa Kovenanta Nevernika. Zelazny je bog nad bogovima, imao je jedinstven stil i jedninstvene teme, a Letopisi su tako morbidno originlni po ideji i simbolici.

hvala drugari, nisam znao za ove serijale. medjutim izdavaci su Polaris i Stylos tako da je meni tasko doci do njih. Mozda cu ici na sajam pa cu da vidim mada ne verujem da ce za relativno nepoznate naslove biti popust da bih ja mogao da kupim celi serijal jer nemam drugi nacin u mom gradu da dodjem do knjiga. odgovara mi Laguna jer omogucuje narucivanje preko neta i salju postom knjige. a mrzi me da se uclanjujem u svaku online knjizaru.

Belgarijadu bih ti pre preporučio, to je lagano štivo, zabavno, dok Džordan prve dve tri knjige su sjajne, međutim posle počinje španska serija bez kraja, mrcvarenje i nepotrebno razvlačenje, opisivanje svega i svačega nepotrebnog, samo da se naštancaju stranice... ja sam i definitivno odustao od njega na Putanji bodeža.
Ako te interesuju izdanja Lagune, od EF, predlažem ti sledeće :
Red Magle ( Brendon Sanderson )
Oštrica ( Džo Aberkrombi )
Sve od Gaj Gavrijela Keja ( Jedrenje u Sarantiju, Gospodar careva, Tigana )
Noć demona- Piter V.Bret
Vukodav- Marija Semjonova
Sećanje, jad i trn- Tad Wilijams

@loki74 hvala puno. sto vise istrazujem to me manje privlaci Tocak vremena. koliko sam shvatio malo ko se nije smorio. leci cu na EF cim budem imao vise vremena. zadnja sam godina faxa tako da ce trebati mnogo vremena za diplomski ali cu se potruditi da jos nesto procitam pre nego sto pocnem da ga pisem. barem Noc demona ili Tiganu od Keja. neverovatno je koliko Kej ima pozitivnih komentara.

Ne gubi vreme sa Džordanom, ja sam jedva pročitao prvu knjigu Točka do kraja.Razvučeno,dosadno,ništa se ne dešava prvih 200 strana,opisuje sve do detalja a karakterizacija likova je kao u knjigama za decu. A povrh svega je neoriginalno jer je Zenica sveta i po radnji i po likovima preslikani Gospodar prstenova.Čak su i čudovišta maznuta odatle i malo modifikovana.

Prioni na Hronike Ambera i ciklus o Elriku od Melnibonea ako nisi čitao,od Rusa na Vukodava i Noćnu stražu, a od naših- pa naravno Kosingas.

mislis li na prvih 5 knjiga Hronike Ambera ili celi serijal svih 9-10 koliko ima? posto su misljenja veoma podeljena sto s tice drugih 5 dela.

Pa konkretno na prvih 5 o avanturama lorda Korvina. A drugih 5 isto nisu loše, mada je radnja jako rasplinuta... Nije to baš Zelazni u najboljem izdanju. Slično je i sa Letopisima. a prva tri su penal, ovo posle što je izlazilo već nije to to.

Mada kad uporedim drugih pet Hronika Ambera i Belgarijadu, opet je Zelazni bolji za 5 klasa.

Poslednja izmena:
uf meni ta Belgarijada bila bas onako...smor...batalila sam na pola prve knjige...
sto mi se inace rijetko dogadja
sta da kazem; mazohista sam bitje, al Belgarijada je bila previse...
missim, Jordana sam nekako gurala...valjda u nadi da ce onoj babadjevojci
pletenica konacno otpasti...tj. da ce se bar nesto dogoditi
tamo do, koliko se sjecam, pred kraj trece knjige...

e sad, sta citati
kapiram da si s Gospodarem zavrsio vec pa...
eo neke moje liste, brzinske:

C.S. Lewis - The Chronicles of Narnia (za pocetak)
Michael Ende - The Neverending Story (ako preskocis bice ti zao...)
Stephen King - The Talisman (po meni, rijetkost za njega da napise nesto tako...lijepo, al ok mnogi se nece sloziti)
Mervyn Peake - Gormenghast (moj osobni favorit, al trazi odredjenu vrstu citaoca...naci nije ono macovi i cice u besmislenim aljinama...)
Ursula K. Le Guin's - Earthsea (Ursula je Ursula...< 3 )
Philip Pullman - His Dark Materials (toplo, humano...onako, Pullmanovski < 3)
Neil Gaiman - American Gods (i sta god oces drugo njegovo, sve je vise manje super)
China Mieville - Perdido Street Station (sta god njegovo da uzmes, osim Krakena, neces pogrijesiti)
Sergei Lukyanenko - NIght Watch / Nochnoy Dozor ( zadnja knjiga je onako...malcice bzveze, al ostale su super i potpuno je drukcije od "zapadnjacke" EF)
K.J. Bishop - The Etched City (magija, jbna magija, al nije za "djecu"...)
Roger Zelazny - Chronicles of Amber (duhovito i virtuozno...)
Stephen Donaldson - The Chronicles of Thomas Covenant, the Unbeliever ( ako nti se i ne svidi bar ces saznati sta je lepra...:lol:)
Gene Wolfe - The Book of the New Sun (ovo ti je onako na ivici, vise je SF, al je prosto...lijepo, jbga...)
Terry Pratchett - Discworld (treba se nekad i posteno nasmijati...:lol: )

namjerno sam birala samo sto je kod nas prevedeno

e, da ne zaboravim...najbitnije
Laguna je ono...dijareja od izdavaca
moja preporuka ti je da fino, ko svaki pametan (mlad...) coek pocnes vjezbat engleski
na najzabavniji i najeftiniji svakom dostupan nacin npr
http://www.freebookspot.es/

ps Paganko ako obrises link oma zatucu te tupim predmetom, virtuelno doduse, al onako...filmski...:)

Poslednja izmena:
Laguna... ima dosta mesta za kritiku, ali i pohvalu. Izdaju dosta fantastike, konkretno mnoge knjige prevodi Ivan Jovanović koji je odličan prevodilac. Svakako je bolje čitati na originalu, ali niti svi znaju baš toliko dobro engleski, a uzima to i vremena... generalno, prevodi su im dosta bolji od recimo Alnarijevih.
Talisman je odličan, tu se slažemo, Gormengast takođe, Hronike Tomasa Kovenanta je meni jedan od najdražih serijala, prvi koji sam čitao posle Tolkina, prve tri knjige su super, međutim kasnije već pada kvalitet.
Od Pračeta preporučujem trilogiju o Noumima, što se tiče Disksveta, knjige o Rinsvindu, Dvocvetu i Prtljagu, Straži i Smrti... Veštice su mi se najmanje dojmile.

Vidim da si dobio dosta saveta, ukoliko trazis neko lakse stivo preporucujem "Mač senki" Dž. V . Džouns uz vec nabrojane "Hronike Ambera". Ako želiš mešavinu EF i SF onda je neprevažiđena dobra stara "Dina".
Ako si čitaoc koji traži malo dublje (j..ga za neke i dosadnije) štivo onda toplo preporučujem Gormengast mervina Pika ili Grimus Salmana Ruždija.

Poslednja izmena:
@ahajac dina je na spisku inace, najvise me interesuje EF trenutno. posle cu SF kad iscedim oklope maceve i druga pomagala. :) dina je klasik, ona je na redu kako god okrenem, da mi je da procitam Ples sa zmajevima prvu knjigu a posle cu birati dalje. :) jako me privlaci ovaj zanr.

hvala svima na ucescu u ovoj temi.

Не могу да одолим да не питам: чија лична колекција? Ко је то скупљао?
Пошто Сиријуси нису романи него часопис који је објављивао приче, претпостављам да си их на неки начин наследила/добила и ниси их прочитала. Што је штета. :(
Баци се на читање пре него што их продаш. :)

Sve u svemu, nema redosleda. Čitala sve, i Belgarijadu i Malorijadu (tj nastavak Belgarijade, isto 5 knjiga)
Pesma Leda i vatre, do PSZ,i Točak vremena do 9. dela. Treba njega da pročitam ove nedelje.

Prvo sam počela da čitam Točak vremena, pa Belgarijadu.
Pa Pesma leda i vatre, i na kraju Malorijadu.

Ursula K. Le Guin's - Earthsea (Ursula je Ursula...< 3 )
Drago mi je da si je pomenula. Knjigu(e) svakako treba procitati.
Prvi put sam je procitao u osnovnoj skoli i bio sam fasciniran istom.
Posle par godina sam je opet potrazio u biblioteci ali je nestala.
Zeni, koja je fan Gospodara, sam je godinama pominjao i kao malo dete sam se obradovao kad su je opet stampali :)
Naravno, i ona je odusevljena knjigom u sta nisam sumnjao.

Citaj Sagu O Elriku od Melnibonea autora Majkla Murkoka.
Jos jedna odlicna preporuka.
Da li mogu nekgde da se kupe knjige?

Meni je u lepom secanju ostao i Mac od Sanare, mada je to davno bilo. U svakom slucaju mislim da je vredna knjiga citanja, ne znam za ostatak sage.

Back