Редакцији Danasa стигле претње мејлом: Летеће салве метака, завршићете као Шарли Ебдо

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
1667908724544.png

Redakciji Danasa stigle pretnje mejlom: Leteće salve metaka, završićete kao Šarli Ebdo

Redakciji Danasa stigle pretnje mejlom: Leteće salve metaka, završićete kao Šarli Ebdo

06.11.2022.

Na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića, u nedelju ujutru stigao je mejl sa adrese threateningaccount@proton.me sa pretnjama.

U mejlu se novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa preti "salvama metaka" zbog, kako se navodi, uređivačke politike lista.

"Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osećam potrebu da vas obavestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedninih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz senke, i tu pritom ne mislim na 'mejnstrim' desničare pod kontrolom SNS-a ili one desničare koji su vas nedavno presreli na ulici kod fontane na Slaviji prilikom davanja intervjua za hrvatski odeljak N1. Ti ljudi su mahom benigni, i najgora stvar koju bi od njih dobili je nanošenje lakših telesnih povreda", piše na početku tog mejla naslovljenog kao "Beogradski Šarli Ebdo", objavio je Danas na svom sajtu.

A povod za pretnju je, kako navode, izveštavanje Danasa o temama vezanim za Kosovo, Republiku Srpsku i Crnu Goru.

"Elem, imajući u vidu rastuće tenzije na okupiranoj teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, vi i vaše kolege iz N1 i Nova S ste se načinom na koji izveštavate javnost pod plaštom 'objektivnog i nepristrasnog informisanja', jasno i otvoreno stavili na stranu albanskih separatista, podržavajući Aljbina Kurtija i ostale separatiste albanske nacionalnosti iz Opština Preševo i Bujanovac o kojima govorite u superlativima, a ponajviše vaša kolumnistkinja Snežana Čongradin za koju se stiče utisak da to radi strastveno. Da ne napomenem i vređanje srpskog stanovništva iz Republike Srpske koje nazivate 'genocidnim narodom', a samu Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom'. Srbe u Crnoj Gori nazivate krezubim četnicima, a Srbe pravoslavne veroispovesti koji su organizovali litije uoči takozvanog 'Europrajda' nazivali 'pravoslavnim talibanima'", stoji u mejlu.

U pretnji se pominju i kolumnisti Danasa, kako se navodi – "od kojih su u vređanju svega srpksog najekstremniji gorepomenuta individua, zatim Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković i ostali kolumnisti koji ne pišu za Danas poput Dragana Bursaća, i radijskog voditelja Daška Milinovića koji su vaši istomišljenici vredni pomena".

Redakcija Danasa je preteći mejl koji je poslat sa adrese threateningaccount@proton.me, u nedelju posle podne prosledila odeljenjima policije i tužilaštva zaduženim za visokotehnološki kriminal.

U MUP-u kažu da je to ministarstvo primilo prijavu redakcije dnevnog lista "Danas" da su im upućene pretnje preko njihovog službenog mejla.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjeih poslova, UKP; Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, odmah po prijavi, kontaktirali su redakciju ovog lista i preduzeće sve mere i radnje iz svojih nadležnosti, kako bi se identifikovala i uhapsila osoba koja stoji iza pretnji ovoj redakciji", stoji u saopštenju MUP-a.

link

Ова претња од стране фашиста не сме да се посматра као "само једна у низу претњи". Цела слободарска Србија мора да се солидарише са Danasom! Не сме да се дозволи да фашистичке претње угрозе новинаре, али и основна људска права у Србији.

1667911479436.png

Draža Petrović: Nikad nije bilo ovako jezivih pretnji Danasu, pisao je neko ko zna dosta o redakciji

U kovitlacu dramatičnih događaja i zloslutnih najava na severu Kosova, redakciji novina Danas stigla je juče pretnja posebno morbidne sadržine, u kojoj se gotovo sa sladostrašćem opisuje scena ubijanja, jer su se, navodno, „jasno i otvoreno stavili na stranu albanskih separatista, podržavajući Aljbina Kurtija i ostale separatiste albanske nacionalnosti”.

Draza-Petrovic-Cenzolovka-foto_P-Gunjic.jpeg

07.11.2022.

Redakciji Danasa se poručuje da će „salva metaka krenuti da lomi prozore redakcije“ kad se najmanje budu nadali, jer su se “stavili na stranu neprijatelja srpskog naroda”, a onda detaljno opisuje čega će se sećati “sve do ovih reči koje se nalaze u ovom mejlu koje će biti poslednja stvar koju ćete videti pre nego što će neki metak proći kroz vaše lobanje i poslati vas u limbo“.

Poruka je stigla je u danu kad su na severu Kosova i srpske i albanske zastave podizane u znaku pretnji i sukoba, kad se održava miting u severnoj Kosovskoj Mitrovici, povodom odluke Srpske liste da napusti institucije Kosova, kad predsednik države, dodatno, na jednoj nacionalnoj televiziji podiže tenzije pominjanjem “velikog, nezapamćenog krvoprolića”, mada poručuje i da novinarima Danasa “ne sme to da se desi”, kad se mnogima u sećanje vraćaju scene “događanja naroda” koje su prethodile ubistvima i zločinima devedestih…

Uprkos moru svakodnevnih pretnji i uvreda, na koje su već godinama “naviknuti” kritički novinari, pretnja Danasu da će proći kao Šarli Ebdo, redakcija pariskog nedeljnika u kojoj je 12 ljudi ubijeno u terorističkom napadu, iznenadio je svojom brutalnošću i potresao novinarsku zajednicu.

Draža Petrović: Šokirao sam se kako je jezivo napisano

“Nama često stižu preteći mejlovi, ali nikad nije bilo ovako jezivih. U nedelju oko dva sata popodne otvorio sam službeni mejl i šokirao se kako je jezovito napisano. Pisao je očigledno neki čovek koji zna dosta podataka o redakciji. Razmišljali smo da li da publikujemo ili prvo prijavimo policiji i došli do zaključka da je bolje da obavestimo javnost o tim pretnjama, kao i urednike, novinare i zaposlene u redakciji da ako neko oseća nelagodnost, dok policija to ne raščivija, da ovih dana rade od kuće” rekao je sinoć za Cenzolovku glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović, na čiji službeni mejl je pretnja upućena.

Sa urednikom Danasa razgovarali smo neposredno nakon što je policija, po njihovoj prijavi, došla u redakciju. Pripadnici Odeljenja za visokotehnološki kriminal pogledali su originalni mejl, uzeli podatke o IP adresi i rekli da će preko Interpola tražiti podatke o vlasniku tog mejla.

“Došli su stvarno brzo. Mi smo MUP obavestili oko tri sata popodne, a oni su se javili već oko četiri, pola pet i rekli da će doći”, kaže Draža Petrović.

Da li su poslali obezbeđenje za redakciju?

“Nisu, jer to ne radi odeljenje za visokotehnološki kriminal. Direktor Danasa Bojan Cvejić je otišao da pretnje prijavi u PU Vračar, jer je takva procedura. Od njih smo tražili procenu bezbednosti, odnosno obezbeđenje za redakciju, za svaki slučaj jer ne znamo da li je u pitanju nečija frustracija, pa nam piše da bi nas uplašio, ili ima ozbiljne namere. Mi ne možemo to da procenimo i zato je Cvejić otišao da prijavi MUP-u, da oni procene. U svakom slučaju, nikom od zaposlenih u Danasu nije prijatno kad stigne pretnja tog tipa.”

Pretnja da će Danas biti “beogradski Šarli Ebdo” je zastrašujuća. I njima su pretili pa su ih izrešetali?

“Mislim da mi ovde još nemamo takvih grupa koje bi to uradile, ali nikad se ne zna. Vi ne znate kakvih sve tipova ima među onima koji bi nešto da nam napakoste, našim novinarima i kolumnistima. U svakom slučaju je jezovito, sam taj mejl je pisan odvratno”

Pisan je sa puno mržnje i sladostrašća u opisima scena ubijanja ljudi u redakciji kad “salve metaka krenu da lome prozore”.

Da li su zvali novinari i kolumnisti, poimence pomenuti u tom mejlu?

“Zvao je Marko Vidojković, ovi ostali nisu. Mada, Vidojković ima pretnje svake nedelje, pa mu to dođe ko ‘dobardan’. Obavestili smo sve ljude. I Snežana Čongradin, koju detaljno “seciraju” u tom mejlu prima pretnje non-stop, mi često moramo na Fejsbuku i Tviteru da brišemo komentare raznih ludaka koji joj prete. I to smo prijavljivali, ali mi se čini da nikad do sad niko nije procesuiran za te pretnje. Prijavili smo jednog funkcionera Fudbalskog saveza Srbije koji joj je pretio preko Fejsbuka, pa je na kraju odbačena prijava”.

Šta ćete da uradite?

“Jedino što možemo, već smo uradili. Obavestili smo policiju i sve zaposlene. Pretnja je upućena konkretnim novinarima ali i celoj redakciji, a u njoj nisu samo novinari, ima tu i tehničkih lica. Kome je neprijatno da dolazi u redakciju, dok policija ne da procenu bezbednosti, ne mora da dolazi, nego mogu da rade od kuće, osim onih koji fizički moraju da budu tu. Mi se nadamo da je to suluda, morbidna pretnja nekog ludaka koji to neće da ostvari”.

Šta vam je rekla policija, odakle je upućen mejl? Deluje kao da je iz Crne Gore?

“Policajci su nam rekli da je sa Protona. Sa njega najčešće dolaze pretnje o postavljenim bombama u Beogradu. Proton je švajcarski provajder, privatna firma koja vrlo teško daje podatke o svojim korisnicima i zato je mnogi koriste za pretnje preko mejlova. Jako su teški za saradnju sa policijom. Policajci su mi rekli da od deset zamolnica koje pošalju Protonu sa upitom o korisniku, oni odgovore na jednu. Takva je politika te švajcarske firme. Mada, ovo sad ide preko Interpola, a i u slučajevima kad su u pitanju mediji, možda može da se očekuje neka bolja saradnja”, rekao je Draža Petrović za Cenzolovku.

#JeSuisCharlie – simbol slobode i nezapamćenog krvoprolića

To što je preteći mejl naslovljen kao “beogradski Šarli Ebdo” predstavlja posebnu vrstu hladnokrvne morbidnosti autora zastrašujućeg pisma. Povlačenje paralele sa terorističkim napadom na novinarsku redakciju koji je bio uvod u niz krvavih napada u gradovima, zbog kojih je Francuska dve godine bila u proglašenom vanrednom stanju, sa hiljadama vojnika i policajaca u punoj borbenoj opremi na ulicama, smišljeno je, očigledno, da izazove paniku među novinarima. Sudeći po brzim reakcijama u nedeljno popodne, koje su stizale iz brojnih novinarskih udruženja i mreža, kao i od pojedinačnih novinara, autor pretnje je pogodio metu.

Napad na Šarli Ebdo, satirični nedeljnik neznatnog tiraža koji se u tom trenutku borio da ne bankrotira, dogodio se takođe u nedelju, 7. januara 2015. godine. Teroristi, braća Kouači, Francuzi alžirskog porekla, uleteli su rano ujutru u zgradu časopisa gde je u toku bio urednički kolegijum i, za samo dva minuta, ubili 12 ljudi, od kojih je osmoro članova redakcije. Odgovornost je preuzela militantna organizacija „Islamska država“.

Nakon prvog šoka u Francuskoj su milioni ljudi izašli na ulice učestvujući u marševima solidarnosti širom sveta pod sloganom „Ja sam Šarli“.

Glavni urednik lista Stefan Šarbonije (Stéphane Charbonnier) (47), zvani Šarb (Charb), dobijao je pretnje smrću i pre napada 2015, u kome je ubijen. Zbog toga je imao stalnu policijsku zaštitu. Na sedište lista je bačen i molotovljev koktel 2011. godine.

Satirični časopis bio je meta terorista zbog objavljivanja šaljivih karikatura proroka Muhameda. Teroristi nisu zaustavili redakciju časopisa, koja je na prvoj sledećoj naslovnoj strani objavila karikaturu proroka Muhameda kako drži natpis „Ja sam Šarli“. Novine koje su se borile da prežive, taj naredni broj prodale su u gotovo osam miliona primeraka. Parola #JeSuisCharlie postala je, nakon napada u Parizu, simbol borbe za slobodu medija i mišljenja. Časopis i dalje redovno izlazi.

U terorističkim napadima islamista koji su se dogodili u Francuskoj, nakon napada na Šarli Ebdo, ubijeno je 17 ljudi. Krajem 2020. godine 14 islamističkih terorista osuđeno je za njih, ali komentari su većinom bili da su osuđeni “sitna riba”, a da su se glavni inspiratori izvukli. Braća Kouači koji su ubili novinare Šarli Ebdoa, ubijeni su ubrzo nakon tog napada, u sukobu sa policijom.

U ovom našem slučaju pretnji, pominjanje “beogradskog Šarli Ebdoa” zaprepašćuje zbog svoje kontradiktornosti jer morbidni autor pisma sigurno ima svest o slavi koju je satirični časopis dobio širom sveta. Uostalom, napadnut je sa ciljem da se, kako su uzvikivali teroristi, “osveti Muhamed”, a proizveo je da se iste karikature, u kojima se ismeva, reprintuju više puta. Poslednji put u Šarli Ebdou upravo na dan izricanja presude.

1667911863824.png

Snežana Čongradin: Jači smo od ratnih profitera

Sužavanje prostora, daje snagu da budemo još jači. Mi smo, za razliku od njih, navikli da ne živimo u privilegijama. Štaviše. Sa druge strane javnog interesa i opšteg dobra imamo ratne profitere i huškače, borimo se protiv njih i izvesno smo jači, čim smo i dalje tu, kaže novinarka Danasa

Kad dron namigne 1

08. nov 2022.

Upravo ste dobili novinarsku nagradu za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“, koju dodeljuju istoimena fondacija i Nezavisno udruženje novinara Srbije. Šta vam u kontekstu svakodnevnih pretnji znači ta nagrada?

Želela bih da ste je dobili vi, kao i svi oni kojima prete, ugrožavaju egzistenciju i bezbednost, jer se na najpošteniji i beskompromisan način bave javnim interesom. Nagrade i priznanja koja nose ovako velika imena, kao i spisak dobitnica i dobitnika poveća samopouzdanje i pruži sigurnost. Tako se ja sad osećam i volela bih da to osetite i vi.

Srbija večno tone po pitanju slobode medija. Osećate li i vi da prostor za slobodno pisanje i izveštavanje postaje sve uži?

Ne osećam. Kako se taj prostor sužava, dobijem veću snagu da se protiv toga borim. Sužavanje prostora, daje snagu da budemo još jači. I, to nije samo emotivna reakcija, mislim da je i logična, ako govorimo sa aspekta hrabrosti i etičnosti. Nema tih granica koje nećemo prekoračiti. Predugo smo tu, iako su oni duže. Ali, mi smo, za razliku od njih, navikli da ne živimo u privilegijama. Štaviše. Sa druge strane javnog interesa i opšteg dobra imamo ratne profitere i huškače, borimo se protiv njih i izvesno smo jači, čim smo i dalje tu.

Često ste na meti ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Da to crtanje mete na vaše čelo nije opasno, moglo bi se reći i da je čast njemu biti problem?

Opasno je, kako da nije opasno nalaziti se na meti ratnog zločinca. Manje opasno nego devedesetih kada su posledice toga bile proterivanje iz kuća zbog nacionalne pripadnosti u Vojvodini, ili mrtvi ljudi na sve strane zbog njegovih govora, paramilitarnih formacija koje su izvršile najbrutalnije ratne zločine i genocide nad nevinim civilima, time i decom i starima. Vojislav Šešelj je paradigma zla, ali ništa manja od onih koji se skrivaju iza njegovih leđa, a koji su poslušno i predano bili uz njega u vreme kada je počinio zločine za koje je osuđen. Tu, naravno, mislim na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića. Neverovatno je, potpuno je neverovatno da danas živimo u zemlji kojom vladaju ovakvi ljudi koji, pretpostavljam, daju novac Vojislavu Šešelju da radi to što radi i dan-danas. Da vozi džipa, da ima love, da živi onako kako 99 odsto građana, čiju je budućnost upropastio, nikada neće ni blizu živeti

Pogledajte prilog 1252347

06.11.2022.

Na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića, u nedelju ujutru stigao je mejl sa adrese threateningaccount@proton.me sa pretnjama.

U mejlu se novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa preti "salvama metaka" zbog, kako se navodi, uređivačke politike lista.

"Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osećam potrebu da vas obavestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedninih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz senke, i tu pritom ne mislim na 'mejnstrim' desničare pod kontrolom SNS-a ili one desničare koji su vas nedavno presreli na ulici kod fontane na Slaviji prilikom davanja intervjua za hrvatski odeljak N1. Ti ljudi su mahom benigni, i najgora stvar koju bi od njih dobili je nanošenje lakših telesnih povreda", piše na početku tog mejla naslovljenog kao "Beogradski Šarli Ebdo", objavio je Danas na svom sajtu.

A povod za pretnju je, kako navode, izveštavanje Danasa o temama vezanim za Kosovo, Republiku Srpsku i Crnu Goru.

"Elem, imajući u vidu rastuće tenzije na okupiranoj teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, vi i vaše kolege iz N1 i Nova S ste se načinom na koji izveštavate javnost pod plaštom 'objektivnog i nepristrasnog informisanja', jasno i otvoreno stavili na stranu albanskih separatista, podržavajući Aljbina Kurtija i ostale separatiste albanske nacionalnosti iz Opština Preševo i Bujanovac o kojima govorite u superlativima, a ponajviše vaša kolumnistkinja Snežana Čongradin za koju se stiče utisak da to radi strastveno. Da ne napomenem i vređanje srpskog stanovništva iz Republike Srpske koje nazivate 'genocidnim narodom', a samu Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom'. Srbe u Crnoj Gori nazivate krezubim četnicima, a Srbe pravoslavne veroispovesti koji su organizovali litije uoči takozvanog 'Europrajda' nazivali 'pravoslavnim talibanima'", stoji u mejlu.

U pretnji se pominju i kolumnisti Danasa, kako se navodi – "od kojih su u vređanju svega srpksog najekstremniji gorepomenuta individua, zatim Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković i ostali kolumnisti koji ne pišu za Danas poput Dragana Bursaća, i radijskog voditelja Daška Milinovića koji su vaši istomišljenici vredni pomena".

Redakcija Danasa je preteći mejl koji je poslat sa adrese threateningaccount@proton.me, u nedelju posle podne prosledila odeljenjima policije i tužilaštva zaduženim za visokotehnološki kriminal.

U MUP-u kažu da je to ministarstvo primilo prijavu redakcije dnevnog lista "Danas" da su im upućene pretnje preko njihovog službenog mejla.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjeih poslova, UKP; Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, odmah po prijavi, kontaktirali su redakciju ovog lista i preduzeće sve mere i radnje iz svojih nadležnosti, kako bi se identifikovala i uhapsila osoba koja stoji iza pretnji ovoj redakciji", stoji u saopštenju MUP-a.

link

Ова претња од стране фашиста не сме да се посматра као "само једна у низу претњи". Цела слободарска Србија мора да се солидарише са Danasom! Не сме да се дозволи да фашистичке претње угрозе новинаре, али и основна људска права у Србији.

Јави ми како је прошао масовни протест вас који браните "Данас". Иначе нико нормалан не би претио једној безначајној хартији коју не можеш да користиш ни за брисање гузице, какав је таблоид "Данас". Опет, не могу а да се не сетим те "слободарске Србије" која је крволочно протестовала и хтела да бије оног ментола власника Информера. Али како би Британци рекли: "У реду је ако ми то радимо".

Комшо, џаба ово самокрекламерство, то смеће нико нормалан не жели, не да купи, већ да добије бесплатно, на поклон.

1667912095838.png

„Enigma“ zvana Proton – koji su načini da se otkrije pošiljalac mejla, pretnje

1652893894-shutterstock_680075008-750x422.jpg

07. nov 2022

Zastrašujuće pretnje redakciji Danasa, u kojima se zaposlenima poručuje da će proći kao Šarli Ebdo i da će ih zasuti “salva metaka”, stigle su u nedelju sa Proton mejla, šifrovanog servisa e-pošte, koji je izgradio bazu od 70 miliona korisnika širom sveta insistirajući na potpunoj sigurnosti podataka.

Usluge Protona koriste kako uzbunjivači i aktivisti tako i oni koji postupaju sa druge strane zakona. Pre pretnji Danasu sa Proton mejla stizale su dojave o postavljenim bombama u Beogradu tokom prethodnih meseci.

Da li je u ovakvim situacijama uopšte moguće otkriti pošiljaoca, na koji način nadležni postupaju i koliko su ovakve pretnje ozbiljne za Danas su objasnili Lidija Komlen Nikolić, predsednik predsedništva Udruženja javnih tužilaca Srbije, i Bojan Perkov, iz Šer fondacije.

Usluge Protona koriste kako uzbunjivači i aktivisti tako i oni koji postupaju sa druge strane zakona. Pre pretnji Danasu sa Proton mejla stizale su dojave o postavljenim bombama u Beogradu tokom prethodnih meseci.

Da li je u ovakvim situacijama uopšte moguće otkriti pošiljaoca, na koji način nadležni postupaju i koliko su ovakve pretnje ozbiljne za Danas su objasnili Lidija Komlen Nikolić, predsednik predsedništva Udruženja javnih tužilaca Srbije, i Bojan Perkov, iz Šer fondacije.

Šta je Proton mejl?

Bojan Perkov objašnjava da je komunikacija koja ide preko Proton mejla višestruko zaštićena.

„Proton mejl je servis koji pruža obostranu enkripciju, što znači da je sadržaj poruka koji se prenose preko njihovih servera enkriptovan, odnosno šifriran, tako da ni sama kompanija koja pruža ovu vrstu usluge ne može da im pristupi. Kada korisnici Proton mejla šalju poruke jedni drugima, one su takođe enkriptovane čime se obezbeđuje visok nivo privatnosti komunikacija. Sa druge strane, provajderi poput Gugla imaju drugačiji biznis model koji se zasniva na prikupljanju i analizi podataka o ponašanju korisnika, pa samim tim i njihove mejl komunikacije“, kaže Perkov.

Pored toga što ne pristupa sadržaju razmenjenih mejlova, Proton takođe nema uvid ni u druge podatke, koje druge kompanije obično skupljaju.

Ipak postoje određene informacije koje Proton zna o svojim korisnicima i koje čuva.

„Ukoliko ste napravili nalog odnosno mejl adresu na Protonu pod svojim imenom i prezimenom, znači da imaju taj podatak o vama, kao i ako plaćate kreditnom karticom ukoliko ste se opredelili za plaćenu opciju. Kao što je navedeno u politici privatnosti, čuvaju se određeni metapodaci o mejlovima koji su poslati, dakle ne sadržaj već podaci koji opisuju komunikaciju, kao i podaci o aktivnosti naloga: broj poslatih poruka, iskorišćen prostor, ukupan broj poruka i vreme kada se korisnik poslednji put ulogovao na nalog. Kada je reč o IP adresama one mogu biti privremeno zadržane u cilju borbe protiv zloupotreba i prevara, dok korisnicima koji krše pravila korišćenja IP adresa može biti trajno zadržana“, navodi Perkov.

Kako ući u trag?

Imajući u vidu ovakav nivo privatnosti postavlja se pitanje kako doći do osoba koje šalju mejlove.

Upitana koliko je teško da se otkrije ko je uputio pretnje Danasu koristeći Proton mejl, Lidija Komlen Nikolić navodi da “će nadležno Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal imati izuzetno težak posao, prilikom utvrđivanja identiteta osobe koja je izvršila krivično delo”.

„Postupak se sastoji u aktiviranju međunarodne saradnje između policije i tužilaštva a potom i suda što samo po sebi usporava postupak. Drugi problem je činjenica da je mejl upućen sa servisa koji garantuje anonimnost i enkripciju podatka, i inače je poznat po tome u stručnim krugovima koji se bave sajber kriminalom. To je i razlog što autor mejla ima subjektivni osećaj nekažnjivosti i ubeđenja je da može da uputi tako drastične pretnje“, navodi sagovornica Danasa.

Na sajtu Proton mejla može se inače pročitati da Proton može biti u obavezi da otkrije određene podatke o korisnicima na zahtev vlasti iz Švajcarske gde je sedište kompanije. Ovo se dešava u slučajevima kada je švajcarski zakon prekršen – piše na sajtu.

У духу фингираних новинарских претњи, куцамо на врата заборављених асова. Шта нам ради Стефан Цветковић. Сећате се оног "новинара" из Беле Цркве који је режирао сопствену отмицу како би испао жртва режима. Када су га нашли почео да фантазира ко га је отео. Човек комплетна будалетина, који је међу измишљао претње када претњи није било.

Или да се подсетимо Родољуба Шабића и његове фотке на инстаграму где му је фаца разбијена. Па опозициони циркус кренуо путем друштвених мрежа да се згражава над фашистичком Србијом. А онда човек сам признао да се пијан сурвао низ степенице. Само се није утврдило да ли му је неко (вероватно са иницијалима АВ) намерно поставио степенице под ноге или су се случајно нашле баш на место где се пијан тетурао.

У жељи да испадну жртве, испадају још беднији и мизернији него што јесу.

Јави ми како је прошао масовни протест вас који браните "Данас". Иначе нико нормалан не би претио једној безначајној хартији коју не можеш да користиш ни за брисање гузице, какав је таблоид "Данас". Опет, не могу а да се не сетим те "слободарске Србије" која је крволочно протестовала и хтела да бије оног ментола власника Информера. Али како би Британци рекли: "У реду је ако ми то радимо".

Комшо, џаба ово самокрекламерство, то смеће нико нормалан не жели, не да купи, већ да добије бесплатно, на поклон.
1667912235555.png

Новинарка Дада Вујасиновић се сама убила. Али због мира у кући ајде да прогласимо да је било убиство па да јуримо фиктивне убице, које је вероватно власт послала. Ћурувија, убијен за време Слобе, а убице пронађене и осуђене за време ОВЕ власти. И на крају овај убијени новинар из Јагодине, погинуо за време велике демократкске владавине ДОС-а 2001. године.

Poslednja izmena od moderatora:
Ne znaju s koje tačno ruske adrese je koverat stigao

Draža Petrović: Nikad nije bilo ovako jezivih pretnji Danasu, pisao je neko ko zna dosta o redakciji

ti si pisao, nas ostale boli uvo, ni ne citamo danas, pa si se dosetio da im dignes cenu
samo nas maltretiras da danasom, kao fol neko im preti, pa cemo da ga citamo? e, pa necemo ni dalje, badava spamujes, badava te placaju da ih reklamiras
Nebitan toalet papir, cak nije ni za gradske nezne guze, pun olova.
videli da ih niko ne cita, badava komsija spamuje sa danasom, pa ga zamolili da ih malo na ovaj nacin promovise, kao oni su toliko bitni nekome - komsija je terorista

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 1252347

06.11.2022.

link

Ne slažem se sa pretnjom novinarima niti podržavam nasilje, ali u ovom mejlu ne vidim osim pretnje ništa sporno.

1667954134397.png

Petrović: Zabrinjava što funkcioner ponavlja teze iz pisma koje je pisao manijak

1667954205290.png

Autor: Žaklina Tatalović 08. nov 2022 19:06

Poslanici Srpske napredne stranke optužili su novinare slobodnih medija da vode, kako kažu, hibridni rat protiv države i predsednika Aleksandra Vučića. Novinari redakcije lista Danas pre nekoliko dana dobili su pretnje zbog čega su prinuđeni da rade od kuće. Poslanik SNS-a Nebojša Bakarec optužio je Danas i Novu da zagovaraju nezavisnost Kosova i da Srbe sa Kosova proglašavaju kriminalcima.

Vreme za poslanička pitanja jedan od poslanika stranke koju vodi predsednik države Aleksandar Vučić iskoristio je za novo crtanje mete na novinare lista Danas i portala Nova.rs. Nebojša Bakarec tvrdi da je lansirana kampanja kako kaže „specijalnog hibridnog rata protiv Srbije i predsednika Vučića“.

Bakarec potpiruje pretnje, optužuje Danas i Novu za „hibridni rat“ protiv Srbije

„Ovih dana se vodi hibridni rat u korist lažne države Kosovo i fašiste Kurtija ovih dana se vodi hibridni rat, a cilj je da se prizna lažna država Kosovo i da se uvedu sankcije Rusiji. Jedan od pojavnih oblika ovog rata je zajednička kampanja hrvatskih i tzv. srpskih a u stvari antisrpskih medija u Srbiji. Postoji zajednički imenitelj svih tih medija, a to je da su u vlasništvu tajkuna Šolaka. Nova i Danas su objavili naslovnu vest, citat: ‘Rada Trajković – na severu Kosova Radojičić ubacio oružane bande’. To vam je dokaz kako ovi mediji prikazuju Srbe sa Kosova i Metohije kao kriminalce“, rekao je poslanik Nebojša Bakarec.

„Ta obraćanja gleda narod, obični ljudi, i kad vide da neko širi vrlo opasne teorije zavere protiv novinara, onda novinari postaju lakše mete… To je poziv onima koji bi se osmelili da tako nešto i urade“, prokomentarisao je urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović.

„Mislim da je poslanika Bakareca ponela opšta atmosfera napada na novinare Junajted grupe. Ja to i vidim kao nastavak jedne kontinuirane kampanje koja se pojačava, iako bi logika zahtevala da se spusti lopta, pogotovo posle pretnji koje su stigle na list Danas“, kaže Mihajlo Jovićević sa portala Nova.rs.

Posle obraćanja poslanika Bakareca, koji ugrožava svojim nastupom bezbednost novinara, niko u skupštinskoj sali nije reagovao, a oni koji su to hteli bili su sprečeni – predsednik parlamenta Vladimir Orlić to nije dozvolio.

„Znači dok traje traženje obaveštenja nema replika, nema ukazivanja na povrede poslovnika, kad nastavimo izlaganja po listi prijavljenih za reč biće prilike za sve, a svi vi sa ove strane koji ste krenuli da galamite i reagujete, obratite pažnju da niko na taj način nije reagovao dok ste izgovarali sve ono što ste izgovarali“, rekao je Orlić.

Mihajlo Jovićević očekuje da predsednik Aleksandar Vučić konačno preuzme odgovornost za stanje u svojoj stranci i spusti te tenzije, inače će, kako kaže, svaki sledeći napad ići njemu na dušu.

„Prosto zabrinjava da jedan funkcioner vlasti ponavlja teze iz pretećeg pisma (koje stiglo u Danas), a koje je pisao, rekao bih, manijak“, kaže Draža Petrović.

Podsećamo da se u pismu pod nazivom „Beogradski Šarli Ebdo“, koje je stiglo u redakciju Danasa, navodi da su zaposleni u smrtnoj opasnosti i da će ih jednog jutra dočekati „salva metaka“.

1668062291789.png

„Bakarec pokazao odakle dolaze najjezivije pretnje novinarima Danasa“: Poslanici opozicije o pozivu poslanika SNS na linč nezavisnih medija

Bakarec pokazao odakle dolaze najjezivije pretnje novinarima Danasa: Poslanici opozicije o pozivu poslanika SNS na linč nezavisnih medija 1

08.11.2022. 17:48

„Nebojša Bakarec je danas u Narodnoj skupštini samo pokazao ko je prava adresa sa koje dolaze najjezivije pretnje usmerene ka redakcijama Danasa, Nove s i N1. On je pretećim glasom pročitao tekst koji je dobio neposredno pre svog obraćanja, najverovatnije iz info službe u kojoj se takvi napadi planiraju“, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica šefa poslaničke grupe Demokratske stranke komentišući optužbe poslanika SNS na naš račun da smo propagandisti lažne države Kosovo i da radimo protiv svoje zemlje.

Bakarčev poziv na linč slobodnih medija osudile su gotovo sve opozicione pslaničke grupe u Skupštini Srbije, dok nijedan od predstavnika vlasti nije želeo da komentariše njegove poruke.

Među onima koji su odbili da komentarišu izrečene tvrdnje Bakareca su njegove kolege iz poslaničkig kluba Srpske napredne stranke, poslanici Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, ali i Saveza vojvođanskih Mađara.

Prema rečima Rakićeve, Bakarec je pretnje novinarima izgovorio u Skupštini Srbije u direktnom tv prenosu, što je dodatno pojačalo njihovu ozbiljnost.
„Nikako ne smemo zaboraviti da je Nebojša Bakarec član stranke čiji je predsednik kazao ‘Kad tad osvetiću se Ćuruviji’, a svi znamo kako se to završilo“, konstatuje poslanica DS.

I Dragan Nikolić, poslanik srpske stranke Zavetnici, kako kaže zgrožen je ovakvom izjavom Bakareca i nada se da on ne govori u tuđe ime.
„Možda Vam je on poslao one grozne pretnje koje ste dobili mejlom ovih dana. Proverite! Ne bi me iznenadilo da je on! Njegove pogane reči opasnije su od metaka, pa ih oštro osuđujem, jer su otvoren napad na slobodu štampe“, poručuje Nikolić.

Lider i šef poslaničke grupe Dveri, Boško Obradović smatra apsolutno neprihvatljivim bilo kakve pretnje novinarima i medijima, a posebno je problematično, kako kaže, kada tako nešto dolazi iz redova vlasti.

„Nebojša Bakarec, Vladimir Orlić i mnogi drugi posanici SNS su generatori mržnje i podela u društvu. Upravo su oni ti koji vode rat protiv sobodnih medija i slobode govora u društvu u opšte. Ugrožavanje bezbednosti novinara Danasa, na žalost je, prirodan put sledbenika Aleksandra Vučića koji je bio ministar informisanja u vreme ubistva novinara Slavka Ćuruvije“, ističe Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke .

I Radomir Lazović, šef poslaničkog kluba Zeleno-levi klub-Ne davimo Beograd smatra da upravo optužbe, kao što su one koje iznosi Bakarec, da Danas, Nova S ili N1 žele rušenje Srbije, da vode hibridni rat i slično, stvaraju atmosferu u kojoj se dešavaju napadi na novinare.

„Političari optužuju za izdaju, pa onda ne čudi što onda neko hoće da fizički nasrne na one koji su optuženi i ovako etiketirani. Ovo je mehanizam koji SNS koristi odavno i koji smo direktno osetili na svojoj koži. Hteo bih da budem apsolutno jasan, smatram Srpsku naprednu stranku direktno odgovornom za napade i pretnje novinarima, ali i svima onima koji se ne slažu sa potezima vlasti“, navodi Lazović.

Prema njegovim rečima ovo što radi Bakarec, nije izolovan slučaj.

„Pre nekoliko dana imali smo i narodnu poslanicu SNS-a Stašu Stojanović koja je opoziciju nazvala neprijateljem države i neprijateljem naroda. To godinama rade i mnogi drugi poslanici, pa i predsednik države koji ne propusti priliku da nezavisne medije naziva izdajničkim, CIA medijima i slično. Ovo je jasna namera da se svaki slobodan glas u Srbiji uguši i ugasi“, poručuje Lazović.

I Nebojša Zelenović, šef poslaničke grupe Moramo-Zajedno ističe da vlast u Srbiji nemilosrdno sprovodi doktrinu suzbijanja neprijatelja.

„Nije moguće biti politički protivnik, niti samo neistomišljenik. Vlast svakoga ko se protivi ili samo otvara važne teme u javnom životu i iznosi nezavisno mišljenje smatra dušmaninom i krvnim neprijateljem. Zbog toga je Danas sa svojim novinarima na meti“, kaže Zelenović i dodaje da je vlast veoma uznemirena zbog istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju da stoje lošije nego bilo kada u poslednjih 10 godina.

Uz to je veoma važno znati da je podrška vlasti dva puta manja među građanima koji prate nezavisne medije, u odnosu na ljude koji se obaveštavaju iz prorežimskih glasila.

Za poslanika Zajedno za Vojvodinu Aleksandra Olenika istina je najveći i najgori neprijatelj svih diktatora, kriminalaca i njihovih dvorskih luda. Zato se najviše plaše upravo istine i u tom strahu pokušavaju da ekonomski unište objektivne medije i novinare.

“ Ali, kako su u strahu velike oči, tako Bakarec i ostali propagandisti pribegavaju otvorenim pretnjama i besprizornim zamenama teza. Međutim, Bakarec i njemu slični su u strahu i to sa pravom. Ovolika količina laži, uvreda i pretnji će doći na naplatu i taj trenutak se bliži. Zato pamtimo svaku uvredu, lažnu opužbu i pretnju. Jednom smo oslobodili RTS i Skupštinu, moraćemo opet“, poručuje Olenik.

I Pavle Grbović zamenik šefa poslaničke grupe Ujedinjeni primećuje da su izuzetno opasne optužbe kojima se neistomišljenici poistovećuju sa neprijateljima, jer se na taj način kreira atmosfera u kojoj je nasilje legitimno sredstvo.

„Ne smemo da potcenjujemo opasnost takvih poteza, jer direktna pretnja ne dolazi od onih koji tu atmosferu kreiraju, već od onih koji takvoj atmosferi podlegnu i misle da čine patriotski čin ukoliko uvrede ili napadnu nekoga ko je označen kao neprijatelj. Jedina olakšavajuća okolnost u konkretnom slučaju je to što malo ko sluša i sledi Nebojšu Bakareca, a najverovatnije ni sam Bakarec“, zaključuje Grbović.

Back