Recenice, izreke, mudrosti koje ste culi negde a ticu se psihologije i srodnih nauka

bRu zLi

Poznat
Poruka
9.401
Sigurno vam se desava da nekada usput, sasvim slucajno cujete neke recenice, izjave, mudrosti, pricice ili sta god vec, sto ima veze sa psihologijom, psihijatrijom, psihoterapijom i ostalim srodnim komplementarnim disciplinama i naukama.

Nekada vas iznenade, nekada vas zasmeju, nekada izazovu u vama cudjenje, strah, radoznalost, a nekada probude secanja neceg sto ste zaboravili i sl.......

Evo jednog primera - Ovo me je malo nasmejalo, skoro covek nikada ne razmislja o necemu ovakvom, a eto neko se i to setio da konstatuje :

11210401_10155776561795284_1468901736283799924_n.jpg

:hahaha::rotf:

Ovu recenicu koriste mnogi sada i prave od nje postere, dele po drustvenim mrezama, izbacuju kao tviter statuse i sl.....

A zamisli stvarno.... Tvoj prijatelj/prijateljica, ide kod psihoterapeuta, psihijatra, i ono.....Da bi mu pomogao mora sto detaljnije da mu isprica SVE o sebi i svom zivotu. Ladno njegov psihic zna sve i o tebi. :eek:

:rumenko:

Haha. Mogu da zamislim tek kako ce se osecati ljudi koji imaju paranoidni poremecaj licnosti ili nesto sto lici na to . :think: :mrgreen:

Eto to je bio jedan primer o cemu je ova tema, i kako i sta mozete pisati. Cesto cujem raznorazne ovakve stvari, neke su zanimljive, neke iritirajuce, neke humoristicke, pa sam skoro dosao na ideju i da otvorim temu i tu ih sve zapisujem, i eto, otvorih sada. :mrgreen:

UPOZORENJE - Samo nemojte temu shvatiti presiroko i preopste pa da se pise o svemu i svacemu, pa da ispadne jos jedna "kafana spam tema". :rtfm:

E da, malo malo, pa cujem i ovo....I otprilike to sharuju neki mladi novopeceni psiholozi, boreci se za sto veci "deo kolaca" a ko zna koja je budala izmislila. Umesto da rade kolegijalno, jer su im nauke komplementarne, losi psiholozi se nadmecu i hejtuju sa lekarima odn psihijatrima. :roll:

Stalno se ponose nekom kvazi izrekom koju bi satro izgovarao laik - "Bolje da placem kod psihologa nego da se smejem kod psihijatra". :roll::roll::roll::roll::roll: :bljak:

I ovo sad kao treba da znaci - Ljudi bolje vam je da odete kod psihologa, nego da idete kod psihijatra, ako odete kod psihijatra onda ste ono dibiduz ludak, a kod nas ako dodjete onda ste jos uvek normalni.

Ovom sprdacinom od recenice kojom se ponose studenti psihologije a i mlade novopecene neznalice se dobija samo dalja tabuizacija psiho nauka i lecenje ljudi. Ovde se podmece jedna stvar, uporedjuju se 2 grupe ljudi odn bolesnika - zdrav covek, po malo anksiozan i depresivan koji ce se isplakati kod psihologa i teeeesko psihotican i shizofren covek koji se moze cerekati kod psihijatra, ili pevati neku pesmu do 101 i nazad (videti dole video prilog) ili sta vec. A mogu plakati i odrasli zdravi ljudi, "cak i ako su muskog pola". Sta vise potrebno je i posebno zdravo da i oni zaplacu....Zene ionako same po sebi placu stalno....:mrgreen:

Problem je sto te kod nas drustvo vaspitava odmalena da nisi covek nego kamen, igracke moraju da budu puske i pistolji, moras da glumatas i ubadas sto vece alfa muzjacko ludilo....I onda je plakanje kod muskarca no no kategorija, jer mozes biti proglasen spodobom koja ima drugacije sexualne preferencije - "covece pe...ru. "

Nego da se vratim, umesto da bodre ljude da idu kod oba strucnjaka - pa koji kome vise treba u datoj situaciji, i umesto da edukuju ljude da su te nauke komplementarne tj da se dopunjuju i olaksavaju posao jedna drugoj (kao hemija i fizika npr, kao biologija i hemija, pa imamo biohemiju), ovi psiholozi rade skroz suprotno. A psihijatri zaista cene poziv psihologa, i njihovu nauku, bateriju testova licnosti, i svih ostalih testova, psihoterapiju, i uvek i to preporucuju pacijentima, pored farmakoterapije, nikada nisu rekli - nemojte ici to su glupe price, ili bice vam jos i gore isprace vam mozak ako idete kod njih i slicne gluposti, koje losi psiholozi redovno pricaju pacijentima.
Kako i ne bi kada ce odlaskom kod psihijatra izgubiti musteriju na kojoj zaradjuju prodajuci im vazduh i reci. Jos ako psihijatar zna psihoterapiju odn ima edukacije iz jedne ili vise psihoterapeutskih skola....eto jos veceh hejta ljubomornih psihologa.

Tako da recenica "Bolje da placem kod psihologa nego da se smejem kod psihijatra" je totalno :bljak: .

Najbolje bi bilo da je covek zdrav a da kod tih sturcnjaka ide - jer mu je to rodjak, komsija, ili drug iz srednje skole, pa da ide da se druzi a ne da se leci.
Ali kada mora mora, i onda nema tu "bolje" i "gore" nego ide gde treba. :rtfm:

SIGMUND FROJD (Sigmund Freud)
- "Istina ce vas osloboditi."
- "samo on ne zna da to zna i zato misli da to ne zna."
- "Svaka neuroza je individualna religija" [Ovo je mozda rekao Erih From (Erich Fromm) i/ili Karl Gustav Jung [Carl Gustav Jung], a ne Sigmund Frojd, ali mislim da je to rekao Frojd. Ne sjecam se.]
Frojdovo opravdanje za ljude koji imaju svoja religiozna uvjerenja
- (parafraziram) "To sto neko ima ubjedjenje da je istina ono sto bi njemu najvise odgovaralo da je istina nikako ne znaci da to nije istina"]
- (parafraziram) "Zivot poslije smrti vjerovatno postoji, ali ne na nekom nebu, nego ponovo na ovoj planeti - Zemlji")
- (odgovor frojda na jedno pitanje): - Sta biste uradili kada bi vidjeli Boga? - Pitao bih ga zasto mi nije dao vecu inteligenciju. (Ovo je mozda po duhovitosti i sigurnosti u ispravnost svog ateizma najvelicanstvenija izjava koja je ikad data.)
- (parafraziram razgovor tokom tumacenja sna pacijentkinje i Frojda) - Ta zena koja me je pitala zasto nju i njenog muza ne pozovem na rucak, i kojoj sam na to rekla da cu je pozvati, ima, za razliku od mene koja sam previse mrsava, stas koji je mrsav, ali ne previse, nego onoliko koliko treba. Moj muz joj stalno daje komplimente za izgled njenog tela i govori da bi bila ljepsa kad bi se jos malo popunila/povecala tjelesnu tezinu, ona mu se svidja vise nego ja - on to priznaje cak i kad smo prisutne i ja i ona. - [Frojd joj tumaci san idalje...] - Frojd [nakon zavrsetka tumacenja sna]: tvoj san znaci da sad imas zelju da je ne pozoves na rucak koji si joj obecala, da kazes da je ipak neces pozvati na rucak, rijecima: "Nisam luda da te pozovem na rucak... Mislis li ti stvarno da sam ja naivna pa cu te pozvati na rucak pa da se jos vise popunis, pa da se onda mom muzu svidjas jos vise nego ja nego sto mu se sad svidjas vise nego ja? Kako da ne, hahah... Nisam naivna..."

ERIH FROM (Erich From)
- (parafraziram) Neki ljudi misle da je bitnije da imaju sto vise stvari, nego da budu sto vise savrseni u duhovnom smislu. Bitnije im je imati od biti. Na primjer, covjek koji je nervozan u vecini slucajeva prica: "Ja imam nervozu" - kao da je to neka imovina, kakva je to imovina kad bi je svako ko je ima bacio u smetliste? Ustvari je pravilno reci: "Nervoza ima mene".
- Stari kultovi obozavanja predaka, zivotinja, cistoce, vladara, svog rodjastva, odnosno ljudi svog prezimena, snage tijela, ljudi koji su magovi ili su vidoviti ("vraceva") i dragocjenih kristala ili metala zadrzani su i danas, i to jos u jacem obliku nego sto su bili kod pagana i drugih predhriscanskih religija. Mi, moderni i savremeni i urbani ljudi, ustvari smo manje napredni nego danasnja u sustni paganska, odnosno pliteisticka plemena.

Poslednja izmena:
"Doslo je vreme da su starije sladje, a mladje iskusnije." :)

Jao skoro cuo ovo hahahahha. U ovom svetu rijaliti soua, gde se vrsi obucavanje devojcica utem mas medija kako sto bolje da postanu k*rve, jaaao pardon, kako bese rece ona balerina - "Animir dame", nije ni cudo sto je nastala ova recenica koju si citirao....

Uglavnom, dobar primer, daj jos ako se setis ! :ok:

Back