Što se tiče Kristijana Ronalda i poređenja sa najvećim ikad - problem je što njemu fali neka specijalnost. Nešto što Pele ili Maradona nemaju. Mislim, on jedino što specijalno ima u odnosu na njih je ego i to što možda ima više ljudi kojima se gadi nego što su ih imali Pele i Maradona. Mada je i to pod znakom pitanja, barem kad je Maradona u pitanju.
Već sam pisao o tome. Pele je nauspešniji. Maradona je najbolji tehničar. Bekenbauer je verovatno najinteligentniji i čovek koji je uneo revoluciju u poziciju libera. Krojf je uneo revoluciju u ceo fudbal time što je bio najpoznatiji eksponent i faktički vođa takve fudbalske filozofije kakva je Totalni Fudbal. Ta filozofija je i napravljena na njegovu inicijativu. Di Stefano je najkompletniji i imao je verovatno najjaču kondiciju u istoriji. Puškaš je bio najbolji šuter ikad. Garinča najbolji dribler. Jašin najbolji golman. Miler najbolji golgeter. Itd...
Uz sve to, svi ovi ljudi su bili praktično nezaustavljivi. Prosto, nerešive enigme. Osim, naravno, kad su ih stigle godine, mada su i tad neretko znali da zablistaju. Kristijano Ronaldo sa druge strane ni danas sa 24 nije baš nerešiva enigma.
Ronaldo takve specijalnosti nema, nema nešto po čemu će ostati zapamćen, neki trag koji će ostaviti u fudbalu, a lično, ni ne vidim neki potencijal u njemu za te stvari. Jedino što bi on mogao da uradi je da na jednom EP ili SP odvede praktično sam Portugal do titule. Ili barem da ostavi fenomenalan utisak, k'o Ziko, npr. I to je otprilike sve.
Naravno, gotovo sve ovo važi i za Mesija - da ne ispadne opet kako Portugalca spuštam, a Argentinca dižem u nebesa.
Mesijev trag u fudbalu će u mnogome zavisiti od predstojeće sezone, odnosno od toga kako će se Real suprotstaviti Barsi. Ukoliko Barsa, mada lično ne verujem da je to moguće, i sledeće sezone, pa i one tamo, a i one sledeće, nastavi sa ovako lepim fudbalom uz osvajanje svega i svačega, onda bi Mesi mogao ostati zapamćen kao glavna zvezda najbolje klupske selekcije ikad. Mada i tu ima konkurenciju u vidu pre svih Inijeste.
Isto to bih možda rekao za Ronalda, ali ne znam još ni kako će izgledati tim Reala, a kamoli kako će se on pokazati i kakvu će ulogu imati u tom timu.