Razumevanje?

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lexa

Buduća legenda
Poruka
30.368
Imate li ga? Imate li neki primer, kada ste oprostili potpunom strancu? Razumete li samo svoje prijatelje ili samo porodicu, ili sve oko sebe, kad vam prilika dozvoli? Ili razumete samo i isključivo sebe?

Razumeju li vas, da li grešite? Grešite li vi u nečemu, žene? Al' stvarno? Jeste zaboravile cifru nekad, jeste opsovale poslovođu a da niste znale ko je, je l imate vi poslovođu uopšte, ili je sramota priznati?

Je l vas terorišu na poslu? U privatnom životu?

Je l vam skaču deca po grbači, osim neizmerne ljubavi koju im pružate?

Imate li slabosti? Možete li da se stavite u poziciju druge osobe i da posmatrate stvari iz njenog ugla?

Imate li ga? Imate li neki primer, kada ste oprostili potpunom strancu? Razumete li samo svoje prijatelje ili samo porodicu, ili sve oko sebe, kad vam prilika dozvoli? Ili razumete samo i isključivo sebe?

Razumeju li vas, da li grešite? Grešite li vi u nečemu, žene? Al' stvarno? Jeste zaboravile cifru nekad, jeste opsovale poslovođu a da niste znale ko je, je l imate vi poslovođu uopšte, ili je sramota priznati?

Imate li slabosti? Možete li da se stavite u poziciju druge osobe i da posmatrate stvari iz njenog ugla?

Naravno da imam slabosti, da ih nemam ne bih bila na forumu. Ali ne nameravam ovde da ih otkrivam, nisam mazohista. A sto se tice razumevanja ljudi, da, mogu da vidim poziciju druge osobe, ali to je doslo tek sa godinama, iskustvom i mojim sopstvenim problemima...

Možete li da se stavite u poziciju druge osobe i da posmatrate stvari iz njenog ugla?

Ko odgovori da, to znači da ima razumevanja.
Karakter čoveka se odlikuje sa "prema sebi", "prema drugima" i "prema radu". Ako "prema sebi" dominantan faktor, to je osoba koja može da se uživi u tuđe probleme. Opet, to jako zavisi i od stavova osobe, i može da odnese u drugu krajnost, da osuđujemo sve što je suprotno od onoga što bismo mi uradili.

Da, mislim za sebe da sam poprilično razumna osoba, jer se žrtvujem kad je to neophodno, a kad nije, onda to gledam kao da me se ne tiče.
Ne izigravam Savetu, ali kad mi neko traži savet, rado ću pomoći. Pomoći ću sigurno, ne mora da znači da ću da potvrđujem sve što osoba radi, ali ću se barem potruditi da to lepo upakujem, da se ona ne bi osetila ugrožanom, a da ne bih ja ispala veštica koja stalno pametuje.
Valjda je to zbog sopstvene potrebe da se izjadam nekome kad mi je teško, i da me taj razume. Za mene razumevanje znači sam razgovor, čak i kad mi neko kaže da ne radim dobro, ja to ne posmatram kao osuđivanje, osim, ako iza razgovora ne stoji loša namera.

volim da mislim da mi je to jedna jaka osobina, što se trudim da razumem ljude i uspevam često u tome
ne mogu i nikad ne opravdavam ali razumem, jer opravdavanje znači da bih i ja tako, a razumevanje je ipak nešto sa nekom rezervom i u tome mislim da sam dobar

Mozda zvuci glupavo, ali u prostoriji gde se nalazi vise osoba, kolega, prijatelja, tacno osetim kako se ko oseca a nekada predvidim i tok misli tih osoba i sta ce izgovoriti, pre nego sto kazu.
Hipersenzibilna sam, od uvek. I to me zamara, jer nekada ne mogu da se iskljucim i opterecujem se glupostima.
Ima perioda kad mi je to manje izrazeno, pa sam nekako jaca, ne zamaram se tudjim energijama i problemima. Srecnija sam.
Kad mi neko nesto prica, uvek se stavim u poziciju te osobe, osecam njenu nelagodnost, tugu, srecu, sta god. Onda preturam po glavi trazeci neko resenje. I kad ne mogu da pomognem, smorim se nacisto i nekada osecam i krivicu. Eto, coveku je tesko, ja nemam cak ni neki savet, mada ljudi kad se nesto ispovedaju, uglavnom zele da ih samo saslusas, znaju i oni sta bi trebalo da urade, samo nemaju hrabrosti.
I ovo uopste nije prednost. Jeste, u smislu, ne moze niko da te zezne, procitas brzo ljude, ali, nekako te unistava, osecas se krivim kad ti se desi nesto lepo, jer koliko je nesrece u Svetu, a ti se radujes nekim glupim sitnicama.
Odavno sam prestala da citam novine, jer kad sam ja u pitanju, to je cist mazohizam. Ne mogu da citam crnu hroniku a da mi ne pozli, na neki nacin.
Mesec u Ribama! Mrzim ga,

Razumevanja imam uvek i za svakog. Mm me stalno prekoreva da sam ja najnaivnija osoba na svetu i da svakom verujem i za svakog nađem opravdanje.:rumenko:
Ljudski je grešiti, ja prva grešim stalno. Stalno se preispitujem, u principu nemam pojma šta hoću, znam samo šta neću.:lol:
Ne teroriše me niko jer to ne dozvoljavam. Ili ne shvatam kao teror, nemam pojma. Uživam da budem od pomoći ili makar samo da nabacim osmeh na nečije tužno lice, to me čini srećnom.
Moja najveća slabost je slabost prema ljudima. :aha:

Naravno da gresim..ljudski je gresiti...ko ne gresi, taj nista i ne radi....:lol: ali volim kad su ljudi okretni, umeju brzo da reaguju kad se problem pojavi, ne panicare i brzo rese nastalu situaciju na najbolji moguci nacin...
Pronalazim se u Ninom postu...isto sam hipersenzibilna, sto ume da bude nevidjen smor...koliko je to vrlina (brzo uvidis potencialne pretnje, primetis osobe sa neg. energijom, spremniji si, znas sta mozes ocekivati od drugih, mozes ih razumeti..itd.) toliko je i smor...takve osobe imaju uvek tendenciju da se mnogo preispituju, razmisljaju, neki negativac te ladno moze totalno oneraspoloziti, tudju bol mozes osetiti kao svoju, pa te sve cepa, seche na komade, empatije imas na izvoz, uzivljavanje u "tudju ulogu" je deo tebe i koliko god zeleo da izadjes iz svoje koze, ne mozes...ni ja ne citam kroniku, posto mogu nacisto da se ubedacim..

S obzirom da sam takva od kako znam za sebe, shvatila sam da je potrebno odrediti sebi prioritete...koji ljudi su mi bitni u zivotu a koji ne, sta bi trebalo da me pogadja a sta ne...kad su najblizi u pitanju tu dozvoljavam da senzibilnost izadje na videlo i maksimalno ulazem u nase odnose..sa svima mogu da se druzim ali teze navezem prisne kontakte...kad vec navezem, stosta sam spremna da ucinim za tu osobu...sve je u glavi, sve je trening i potrebno je mnogo svakodnevnog truda da izbalansiras osecanja...drugima nudim podrsku, razumevanje ako ukazu zelju za tim ili ja uvidim da im je isto potrebno...sama se ne namecem, jer time napravim samoj sebi problem..
Niko me ne tereorise..ako sam osetljiva ne znaci da nemam jezicinu i da ne umem adekvatno odgovoriti..imam slabosti kao i svi..

Poslednja izmena:

kazu da ga imam ..i uvek se trudim da sagledam situaciju iz vise uglova,pa nekad mi uspe nekad ne

Moja najveća slabost je slabost prema ljudima. :aha:
Nije dobro to razumevanje.
Spopadne te neko sa "sviđaš mi se, razumi me" :lol:

Inače možda ne delujem tako ovde na forumu ali imam jako puno razumevanja i tolerncije.
Ne svađam se za red u pošti i sl. Mislim da to ide s godinama.
Naravno kad' je s druge strane neko bezobrazan ondaK baš volim da se svađam :) ali to i nije tema zar ne :/

.....ja ipak kazem uz osmeh dobar dan..i naidjem na cutanje...
nista pomislim nije dobre volje..ok..svako od nas ima te zute minute...polako pocnem da vadim stvari iz korpe...i prva recenica koju sam cula je
,,nemam ja gospodjo ceo dan za vas,,..ok ja malo pozurim sa redjanem namirnica..kad poce ona d a ih baca....

stvarno sam je ljubazno zamolila da ne baca tako voce..posto je kesu sa jabukama tako zavrljacila da se kesa raspala..kad ona udri paljbu po meni...sta ti mislis da ja ovde imam vremena za tvojih 15 stvari ceo da...........DA IMAM RAZUMEVANJA...ALI I TO IMA GRANICE

Imate li ga? Imate li neki primer, kada ste oprostili potpunom strancu?
Da, možeš da mi pričaš o nepoznatoj osobi naći ću način da opravdam njegov/njen postupak.
Razumeju li vas, da li grešite? Grešite li vi u nečemu, žene? Al' stvarno?
Ne greši samo onaj, ko ništa ne radi. Moje greške nisu toliko interesantne da bi ih valjalo spomenuti.

Ne ,sa te strane stvarno nemam problema i volela bih da tako ostane. Mislim da je to zasluga i jednih i drugih.

Imate li slabosti?
Da, samo se trudim da "one" ne vode mene, već da ja vodim "njih".
Možete li da se stavite u poziciju druge osobe i da posmatrate stvari iz njenog ugla?
Mogu...samo tako i nađem opravdanje za neki postupak, koji bi me inače začudio.

Ne, nisam osoba koja bi trpela bilo kakav vid terora.Ne znači da sam toliko jaka da pobedim već sam spremna da odem ili pobegnem, ako ne mogu normalnim putem da se izborim.

razumevanje je posledica emocija i ako ima potrebe za prastanjem, vodi ka prastanju.
mogu da razumem, mogu da se stavim u kozu druge osobe, mogu da prozivim situacije u kojima nisam bila. mogu i fizicki da osetim kada nekoga boli, ali necu. zasto ja moram da razumem bas svakoga, a da ja ne dobijem razumevanje. razumecu samo one koji razumeju mene. imam tu neku sposobnost (?) da kada se nadjem u situaciji da razumem, a ne zelim to, iz nekog razloga, blokiram svaku emociju i uletim u tzv. prazninu. stanje kada nemam emocija ni prema drugima, a ni prema sebi. tako da mogu da povredim i ono sto volim, bez problema. stanje praznine je prolazno, nakon cega se osecanja vracaju visestruko, sa kamatom. ali, ne pitam se tu mnogo ja tj. moje emocije, pita se razum, a on uvek bira ono sto je ispravnije, sa tacke gledista razuma, bez obzira na zelje emocija i na bilo kakvu kasniju bol. nije moja duznost da razumem sve i svakoga i da drugima lecim rane i budem rame za plakanje. nemam ni ja beskonacnu energiju, ni snagu, a to je ono sto mnogi ne razumeju.

Puno pitanja, svako moze imati zasebnu temu...elem.
Imam.

Imate li neki primer, kada ste oprostili potpunom strancu?
Oprostim svakom prije ili kasnije, za glupost ili vece stvari.
Primjer- kad me neko "nagazi", bukvalno ili verbalno...

Razumete li samo svoje prijatelje ili samo porodicu, ili sve oko sebe, kad vam prilika dozvoli?

Razumijem sve i svakoga, prosto osjecam ljude i cuteci. Kad mi je sve to previse, povucem se i osamim...

Ili razumete samo i isključivo sebe?
Sebe "analiziram" citav zivot...i uvijek se opet&iznova iznenadim...

Razumeju li vas, da li grešite? Grešite li vi u nečemu, žene? Al' stvarno?
Ne razumiju me uvijek. Teska sam i samoj sebi katkad. Dovoljno mi je da me tolerisu, i prosto budu tu za mene, nekad blizu, nekad malo dalje.
Grijesim. Ko radi (zivi) taj i grijesi. :)
Jeste zaboravile cifru nekad, jeste opsovale poslovođu a da niste znale ko je, je l imate vi poslovođu uopšte, ili je sramota priznati?
Preracunala sam se X puta privatno...kad sam radila i ne bas...a "nadredjene" nisam psovala, ali mi jesu katkad isli na nerve, jer su tu bili po politickoj (rodbinskoj, partijskoj) liniji, a ne po znanju, stepenu strucnosti....

Terorisu. Cim se od nekog/necega zavisi, po automatizmu postoji neki teror...aktivan ili pasivan...Evo, skacu cijene, troskovi zivota uopste, zaposljavanja gotovo da i nema, mimo svake logike, "neko" odlucuje sta je prioritet sa parama poreskih obveznika, isto mimo zdravog razuma, sta je to nego teror?

Nemam djecu, jos.

Imate li slabosti?

Koji smrtnik nema slabosti?

Mogu. Uvijek se trudim da sagledam svijet i tudjim ocima...i to moze lako biti zamka...jer sam u stanju da pravdam i razumijem do besvijesti....ali naravno da en idem tako daleko, pustim, pa podvucem crtu-dosta.
:)

Poslednja izmena:

Back