razmena ucenika sa SAD

• Začetnik teme Začetnik teme alexica
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Svi vi koji zelite da odete, budite istrajni u tome!Ja sam dobio ponudu za ovu godinu, bilo je potrebno samo da keva i cale udare potpis i odoh ja!I onda jedno vece sednemo i razgovaramo, kao kako cemo mi izdrzati godinu dana bez tebe?Kako ces se prilagoditi?U kakvu ces porodicu upasti?I cvrc, nagovore oni mene da ostanem, kao 'ajde jos malo razmisli,da li to stvarno zelis, onda ces ici sledece godine...Sada se kajem, MNOGO!Dakle budite istrajni, ne dozvolite da vas roditelji u*ebu!Pazite da ne napravite gresku koju sam ja napravio!!!Pozdrav svima

Do sada sam imao srece da dva puta budem deo programa Work and travel, oba puta sam bio u Americi i sa poslednjeg puta sam se vratio pre nepunih dve nedelje.
Koristio sam usluge agencije Snap (www.snapscg.co.yu), i mogu reci da su ispostovali sve obecano, verovatno cu pokusati i ovog leta..........
Ako imate prilike da se prijavite najiskrenije vam preporucujem da to i uradite pa makar i pozajmili pare jer se to vrlo brzo zaradi..........a iskustvo koje sticete je ogromno.
Ako mogu nekom da pomognem slobodno se javite.........

jao ljudi pomagajte ja sam dusan treca sam godina gimnazije hteo bih da cetvrtu godinu zavrsim u americi,nije mi nista problem sem cene:))))))jel moze neko nesto vise da mi kaze o cenama,kako se krecu koliko ste vi platili i tako to.......................i koji su uslovi da bih mogao da odem
unapred hvala ovo je i moj e- mail pa mi pisite molim vas
koni1@ptt.yu

ja sam sad II godina gimnazije i trebalo bi da sledece nedelje predam formulare za put u Ameriku. Idem preko agencije IB kompas (www.ise.com) i moja sestra je isla u trecoj i nije bilo nikakvih problema. Cena je oko 5000$, a dzeparac je jos dodatnih 2000$. Postoji mogucnost ako se ode posle II godine da se zavrsi tamo i III i IV, sto cu ja pokusati. A onda cu pokusati i da ostanema tamo da idem na koledz

San svakog srednjoskolca, studenta.....odlazak u U.S. Ipak moje misljenje je da ukoliko nemas neke rodjake ili dobre prijatelje koji su vec duze vreme u Americi, onda je malo teza uklopiti se, ipak zavicaj je zavicaj, ma kakav on bio!! Ali i pored toga ja se mogu svrstati medju tim nazovimo iluzionistima. Molio bih svakog ko je bio u Americi, ili je jos uvek na skolovanju, da mi posalje, ukoliko to zeli, neke informacije tipa:kako izgleda u celini, je li tesko (obim gradiva), da li su ameri gostoljubivi i otvoreni prema strancima, provod? :razz: :?: :?:Unapred zahvalan!!

A da li je sigurno otici preko tako neke agencije kao sto je PIE-USA? I da li je to povezano sa nasim ministarstvom,ili mojom skolom,da li neko odavde garantuje za mene?Bilo bi logicno da neko od nasih garantuje za svog gradjanina. I ako bih otisao na jedno polugodiste,da li bih morao polagati neke razlike u predmetima,da bih nastavio drugo polugodiste? Sto se tice PIE-USA,dosta sam se raspitivao,i imam sve informacije osim ovih.Rado cu ih podeliti sa zainteresovanim.A ako neko zna nesto da mi kaze o ovome sto sam postavio,bio bih mu veoma zahvalan.Naravno u sto kracem roku,jer rok za prijavu,polako ali sigurno istice! Hvala unapred,i veliki pozdrav!

Hej svi... :D ja sam Milica, i trenutno sam u USA, zavrsavam 4 godinu.
Pa da probam da docaram sve...
Ovde sam vec 5 meseci. Otisla sam iz Srbije, da bih probala (dala sve od sebe) da dobijem stipendiju ili barem deo, i nastavim skolovanje na koledzu. Nikada nisam imala iluzije o Americi, jer je moja sestra dosla isto kao ucenik na razmeni, pre 10 god. Tako da sam sve cula i znala preko nje. Nikad nisam Ameriku zamisljala kao iz filmova, i odmah da upozorim sve vas sto planirate da dodjete da nije nimalo kao u filmu!! Al prilike za skolovanje i posao su definitvno vece i bolje nego u Srbiji!
Kad dodjete ovde kao ucenik na razmeni, da zavrsite III ili IV god. ne 100% nego 300% cete zavrsiti u malom mestu, sa +/- 10000 stanovnika! I na to se odma naviknite! Nikog nisu poslali u vece mesto, iz sigurnosnih razloga kako su meni objasnili.

Uglavnom dosla sam pre 5 meseci, prvih dve nedelje mi je bilo uzasno tesko. Sve zavisi od osobe, ja se lako vezujem i imala sam JAKO puno prijatelja u Srbiji, i sa svima sam bila bliska, i zato mi je sve jako tesko palo. Al kad sam krenula u skolu sve je krenulo na bolje. U toku ovih 5 meseci, nisam nijednom naletela na bilo kakvu odbojnost zbog toga sto nisam iz Amerike. A ja sam jos u Dzordziji. Jug. Gde je rasizam jos uvek aktivan vise nego igde u USA. U toku prvih nedelja sam upoznala masu ljudi. I svi su opusteni, zezaju se... zive zivot kako su navikli da zive u malom mestu kao sto je moje. Meni je sve to bilo smesno kako se napijaju, vecina duva, kako pokusavaju da nadju bilo kakvu zabavu, i nesto sto je nama smejurija njima je najbolji provod. Vecina nije nikad bila izvan Dzordzije, fak vecina nije bila izvan svog mesta!

Svi su spremni da pomognu, a najbrzi i najbolji nacin da steknes prijatelje je da krenes na neki sport. Imaju gomilu opcija u skoli - futbal (americki i evropski), tenis, plivanje, trcanje (cross country i track), cheerleading, wrestling... i jos mnogo. Neke skole imaju i vaterpolo team, al slabo. poenta je da je to najbolji nacin da upoznas masu iz skole.

Obim gradiva... samo cu reci haha... smesno je. Zaista. Ako hoces sve mozes uraditi u skoli, i onda kod kuce nemas sta da brines. Sem par projekata ako ih bude. Al i to je lako.

Ovde vecina tinejdzera radi, ima kola, svoju platu... Veoma su samostalni, i uce ih tome od malena.

Sto se stipendija i koledza tice... zaboravite na one fore iz filmova da te koledzi sami kontaktiraju zato sto si genije u skoli, i da stipendije padaju sa neba! Zaboravite na to! Ako zelis da upadnes na koledz, ako zelis stipendiju moras sam da kontaktiras, trazis po netu, trudis se. A s obzirom da nisam/nismo Amer(i) duplo je teze. Al nije nemoguce!

A da provod.... e pa sad... Bilo gde da odes, pa i u pecinu, ako imas masu i ako si ti osoba koja zna kako da se provede i zna da napravi dobar provod, onda je provod extra. Al na izlazenje do ranih jutarnjih sati, klubove, divlje zurke... zaboravite! Pa i pijancenje je u vecini slucaja slabasno. Naravno opet kazem, sve zavisi od osobe. Zurke su im uglavnom ono private... Imaju puno ogranicenja, i drze se istih.

eto nesto o usa, i zivotu exchange studenta.

Ako jos nesto zanima, pitajte.

peace

Za sve vas koji zelite da idete u USA na razmenu, toplo preporucujem Undergraduate Exchange Program (Open Society Institute). Konkurs je otvoren svake godine, prijave se primaju do otprilike polovine decembra, a to kod nas organizuje Beogradska otvorena skola. Uslovi su da ste na II godini faksa, da imate relativno dobre ocene, da dobro govorite engleski i jako vazno je vase ucesce u NGO sektoru i ostalim vannastavnim aktivnostima. OSI vam apsolutno sve placa (ukljucujuci i dzeparac od oko 300 dolara mesecno), a ako prodjete u uzi krug radite i TOEFL. Jedina caka je sto primaju 5, max 7 ljudova godisnje.

Ja sam Jelena, iz Nisha, treca sam godina gimnazije i volela bih da 4. godinu zavrshim u americi! Ali, nemam ja kintu za to. Da li neko zna da li je u toku neki konkurs ili nishto...bilo shta shto bi mi pomoglo u ovome. Ko god moze neka se javi na private message ili neka shalje mail na

vukjelena@sbb.co.yu

Vechno yahvalna za svaku pomoc...unapred hvala!

nemam nikog tamo, da imam davno bih vec bila u USA-u. MinM_4Life, jel si ti tamo? Kako je? Da li sluchajno postoje americhke institucije koje organizuju tako neshto, stwarno mi je owo jako bitno, molim te jawi mi neshto ako znash. Hwala za prethodnu informaciju...

Trenutno sam u US, dosla sam da zavrsim 4 razred srednje. Trebala sam prvo da idem preko agencije (sa kojom bih pukla nekih 6000-7000 dolara), al mi je porodica kod koje sam sredila neke papire i nesto (nije uopste komplikovano ko sto ovi u agenciji pricaju) i pukla sam 1500 dolara. + mesecni troskovi naravno.. al opet...

Pa googluj, ja stvarno ne bih znala da li ima nekih agencija, tj znam da ima, al ne znam koje su!

mozda ovo nekom pomogne...www.collegeboard.com- tu odaberete gde, kakav itd da je taj college bude,pa vam oni suze izbor i saljete im mailove i tako konkurisete, do 1.maja- ima jos vremena:) al kod njih god moze da se zapocne i u jan. tako da nije problem!!! ma videcete vec sve na tom sajtu!
p.s. samo je vazno da u mailovima budete jako kreativni

Ja sam vec jednom bila u SAD,ali u pitanju je bila posjeta....a interesuje me...ustvari ovako..zavrsila sam 3 razred srednje skole,i znam da se moze aplicirati za neke scholarship...veoma sam dobar sportista,bavim se zenskim fudbalom,kako je moguce dobiti sportsku stipendiju,znam da je nije lako dobiti,ali na kojem sajtu da apliciram,i ako mi neko moze reci kojoj agenciji da se obratim za razmenu..studenata....i kako to ide,kad se ide...

Za sve one koji zele da i u USA,a srednjoskolci su,
preporucujem agenciju Inter Global Exchange Limited.
Nalazi se N.Beogradu.Telefon je 011 18 2009.Ja sam preko njih trebala da idem na jednogodisnje skolovanje,al nisam.
A za one koji bi na strucnu praksu u inostranstvo,mislim na studente,to mogu uciniti preko AIESEC-a.

Ako vas jos nesto interesuje,slobodno pisite.
mene interesuje da li mogu preko Inter Global Exchange Limited ici u porodicu u koju ja zelim... da mi oni srede vizu i sve, posto imam tetku u LA.

Back