Hej svi...

ja sam Milica, i trenutno sam u USA, zavrsavam 4 godinu.
Pa da probam da docaram sve...
Ovde sam vec 5 meseci. Otisla sam iz Srbije, da bih probala (dala sve od sebe) da dobijem stipendiju ili barem deo, i nastavim skolovanje na koledzu. Nikada nisam imala iluzije o Americi, jer je moja sestra dosla isto kao ucenik na razmeni, pre 10 god. Tako da sam sve cula i znala preko nje. Nikad nisam Ameriku zamisljala kao iz filmova, i odmah da upozorim sve vas sto planirate da dodjete da nije nimalo kao u filmu!! Al prilike za skolovanje i posao su definitvno vece i bolje nego u Srbiji!
Kad dodjete ovde kao ucenik na razmeni, da zavrsite III ili IV god. ne 100% nego 300% cete zavrsiti u malom mestu, sa +/- 10000 stanovnika! I na to se odma naviknite! Nikog nisu poslali u vece mesto, iz sigurnosnih razloga kako su meni objasnili.
Uglavnom dosla sam pre 5 meseci, prvih dve nedelje mi je bilo uzasno tesko. Sve zavisi od osobe, ja se lako vezujem i imala sam JAKO puno prijatelja u Srbiji, i sa svima sam bila bliska, i zato mi je sve jako tesko palo. Al kad sam krenula u skolu sve je krenulo na bolje. U toku ovih 5 meseci, nisam nijednom naletela na bilo kakvu odbojnost zbog toga sto nisam iz Amerike. A ja sam jos u Dzordziji. Jug. Gde je rasizam jos uvek aktivan vise nego igde u USA. U toku prvih nedelja sam upoznala masu ljudi. I svi su opusteni, zezaju se... zive zivot kako su navikli da zive u malom mestu kao sto je moje. Meni je sve to bilo smesno kako se napijaju, vecina duva, kako pokusavaju da nadju bilo kakvu zabavu, i nesto sto je nama smejurija njima je najbolji provod. Vecina nije nikad bila izvan Dzordzije, fak vecina nije bila izvan svog mesta!
Svi su spremni da pomognu, a najbrzi i najbolji nacin da steknes prijatelje je da krenes na neki sport. Imaju gomilu opcija u skoli - futbal (americki i evropski), tenis, plivanje, trcanje (cross country i track), cheerleading, wrestling... i jos mnogo. Neke skole imaju i vaterpolo team, al slabo. poenta je da je to najbolji nacin da upoznas masu iz skole.
Obim gradiva... samo cu reci haha... smesno je. Zaista. Ako hoces sve mozes uraditi u skoli, i onda kod kuce nemas sta da brines. Sem par projekata ako ih bude. Al i to je lako.
Ovde vecina tinejdzera radi, ima kola, svoju platu... Veoma su samostalni, i uce ih tome od malena.
Sto se stipendija i koledza tice... zaboravite na one fore iz filmova da te koledzi sami kontaktiraju zato sto si genije u skoli, i da stipendije padaju sa neba! Zaboravite na to! Ako zelis da upadnes na koledz, ako zelis stipendiju moras sam da kontaktiras, trazis po netu, trudis se. A s obzirom da nisam/nismo Amer(i) duplo je teze. Al nije nemoguce!
A da provod.... e pa sad... Bilo gde da odes, pa i u pecinu, ako imas masu i ako si ti osoba koja zna kako da se provede i zna da napravi dobar provod, onda je provod extra. Al na izlazenje do ranih jutarnjih sati, klubove, divlje zurke... zaboravite! Pa i pijancenje je u vecini slucaja slabasno. Naravno opet kazem, sve zavisi od osobe. Zurke su im uglavnom ono private... Imaju puno ogranicenja, i drze se istih.
eto nesto o usa, i zivotu exchange studenta.
Ako jos nesto zanima, pitajte.
peace