razmaženi i nemaženi umete li da ih razlikujete?

truthSeeker

Primećen član
Poruka
862
nemažena deca nikad ne nauče da vole sebe....zato ne umeju da budu topla i nežna ni prema drugima....i kad odrastu često postaju usamljene osobe....
paradoks koji doprinosi tome je da ih zbog njiihove distance od drugih, ne uviđajući da je to pre svega distanca od sebe,doživljavaju kao zamislite razmažene i na konto toga ih odbacuju... a oni intuitivno i traže takve veze i poznanstva u kojima će biti emocionalno odbačeni, jer je biti odbačen nešto na šta su navikli nešto što je poznato, način na koji su naučili da funkcionišu bez te za njih pomalo zastrašujuće emocionalne bliskosti koja im negde u dubini duše ipak očajnički treba....

njihovi roditelji nikad nisu pokušali da ih razumeju, niti im zaista priznali pravo da budu samostalna od njih nezavisna bića.... pri tome nisu nužno imali roditelje koji su loši ljudi, već jednostavno možda roditelje koji su hladni, racionalni, nesposobni da vole a opet sa jakim osećanjem dužnosti i odgovornosti...roditelje koji im na neki način nisu priznali pravo da da budu stvarna bića a ne samo objekat njihovih roditeljskih dužnosti..osobe ovog tipa kad odrastu ne vole sebe i beže od sebe, a trude se da po dužnosti vole druge kao što su radili i njihovi roditelji...ove osobe ne vole sebe i zato nemaju osnov da vole druge...a ne vole sebe jer ih roditelji nisu voleli...jedino ih može iz tog pakla spasiti nečija ljubav...ali zato što sami nemaju ljubavi ni za sebe ni za druge, ne dobijaju ni pažnju drugih......i to je začarani krug...bez kraja...pakao postojanja a nepostojanja...ništavilo večnog bežanja od sebe....

razmažena deca su pak previše mažena...ona su služena, dvorena, voljena, ljubljena i svaka njihova želja i kapric je ispunjavan...oni su stavljeni na pijedastal princa ili princeze...kad odrastu ova deca očekuju da se drugi i dalje tako ponašaju prema njima dvoreći ih, dajući im puno ljubavi...zauzvrat oni ne daju ništa...jer ne vide druge...ove osobe vole sebe, a ne vole druge..ove osobe još kao deca nauče da šarmiraju, umeju da privuku i izvuku ljubav, da učine da ih drugi stave na pijedestal...ali su isuviše razmažena da bi ih bilo briga za druge...za razliku od nemaženih ove osobe su često jako socijalne i socijalno vešte i jako prihvaćene u društvu...ipak sva njihova društvenost je uloga koja služi jedino da im dobavi ljubav drugih...nema toka ljubavi u drugom pravcu...jer drugi ne postoje osim kao funkcija zadovoljavanja njihove potrebe za time da budu voljeni tačnije obožavani...

povremenim ignorisanjem možda lečite razmažene ali njime samo dalje ubijate i od sebe i od ljubavi prema sebi udaljavate nemažene...
pokazanom ljubavlju lečite nemažene (to je i jedini način da ih izlečite, ali traje dugo dugo..dugo) dok pokazivanjem ljubavi samo gurate dublje u prokletstvo njihove razmaženosti razmažene

dakle, nemaženi i razmaženi znate li da uočite razliku ili kažnjavate nemažene smatrajući da su razmaženi, a nagrađujete razmažene pažnjom koju ne zaslužuju?

Poslednja izmena:
Ne mislim da su to ljudi koje roditelji nisu pustili da se odvoje od njih, ja nikad nisam imao tu neku povezatnost i niko me nigde nije držao, uvek sam imao svoj deo, svoje mišljenje, itd, itd.

A deo sam grupacije "hladni, racionalni"... I tačno je, to će vam usrati svaki međuljudski odnos, pogotovo onaj gde ima emocija, ljudi uz emocije drugačije reaguju, ti kad si hladan i racionalan to gledaš sa druge strane i to će ti definitivno prekinuti svaki odnos, pitanje je vremena. Zato ja nikada nisam ni bio u vezi kao vezi, jer odnos nikad i ne uspe da se razvije toliko da mi kao budemo zajedno.

Uvodni tekst je bihevioristički-ukazuje na reakcije...
Čovek se menja izrastanjem,prerastanjem,ćelije druge,pamćenje se menja itd...
Takođe ostaju recidivi detinjstva-Frojd je tu nezaobilazan...
Naravno da je ovo mnogo složenija materija od iznesene u uvodnom postu...
To ukazuje da je veoma teško odvaspitati decu i da su veoma prijemćiva,osetljiva i
sve pamte,ako ne svesno,onda nesvesno...
Ne kritikujem,samo hoću da kažem da je veliki problem što nemamo fakultetr za roditeljstvo!:mrgreen:
Prvo taj faks-pa na pravljenje dece...Samo što bi to još više raširilo "belu kugu"...:(
Teško je biti tu sasvim pametan...

Uvodni tekst je bihevioristički-ukazuje na reakcije...
Čovek se menja izrastanjem,prerastanjem,ćelije druge,pamćenje se menja itd...
Takođe ostaju recidivi detinjstva-Frojd je tu nezaobilazan...
Naravno da je ovo mnogo složenija materija od iznesene u uvodnom postu...
To ukazuje da je veoma teško odvaspitati decu i da su veoma prijemćiva,osetljiva i
sve pamte,ako ne svesno,onda nesvesno...
Ne kritikujem,samo hoću da kažem da je veliki problem što nemamo fakultetr za roditeljstvo!:mrgreen:
Prvo taj faks-pa na pravljenje dece...Samo što bi to još više raširilo "belu kugu"...:(
Teško je biti tu sasvim pametan...

imamo genijalne stručnjake koji se bave roditeljstvom ali im se ne daje dovoljno prostora u medijima i u obrazovnom sistemu...
naša država ne stoji iza njih

evo videa koji se direktno bavi trima suprotstavljenim modelima vaspitanja
tradicionalno strogim koji ne pokazivanjem ljubavi a generalno kritičkim stavom proizvodi nemažene tj. neurotične tj. one koji ne vide sebe a imaju potrebu da se dokazuju pred drugima
holivudsko modernim permisivnim koji dajući bezuslovnu ljubav duva ego deteta i proizvodi narcistične potrošače koji ne vide druge
i realno prihvatljivim roditeljstvom koje u skaldu sa ciljem da dete osposobi za samostalan i socializovan život, usvaja model u kome se ljubav daje osobi,a kažnjava se ponašanje koje ne vodi dugoročnoj dobrobiti deteta

Toplo preporucujes? Toplina majcinog skuta? "Proucavanje" zenskih atributa znak je nedostatka mame, da si nasao gresku i zamerku a preporucio film islo bi na previse mame (ljubav, paznja, emocija, neznost). Nastavak, skrivanje i prerusenost Edipa ili nesto drugo u zavisnosti od izlaganja.
mislim da ti treba stručna pomoć...
probaj malo da imaš život i van foruma....

ako ti to ne uspe...
imaš preporuku od mene...
toplo ti preporučujem, tj. dajem ti preporuku tj. reputaciju za "Lazu Lazarevića". :)
možda grešim, ali čuo sam da su ustanova koja se bavi produktima isuviše permisivnog vaspitanja

Poslednja izmena:
nemažena deca nikad ne nauče da vole sebe....zato ne umeju da budu topla i nežna ni prema drugima....i kad odrastu često postaju usamljene osobe....
paradoks koji doprinosi tome je da ih zbog njiihove distance od drugih, ne uviđajući da je to pre svega distanca od sebe,doživljavaju kao zamislite razmažene i na konto toga ih odbacuju... a oni intuitivno i traže takve veze i poznanstva u kojima će biti emocionalno odbačeni, jer je biti odbačen nešto na šta su navikli nešto što je poznato, način na koji su naučili da funkcionišu bez te za njih pomalo zastrašujuće emocionalne bliskosti koja im negde u dubini duše ipak očajnički treba....

njihovi roditelji nikad nisu pokušali da ih razumeju, niti im zaista priznali pravo da budu samostalna od njih nezavisna bića.... pri tome nisu nužno imali roditelje koji su loši ljudi, već jednostavno možda roditelje koji su hladni, racionalni, nesposobni da vole a opet sa jakim osećanjem dužnosti i odgovornosti...roditelje koji im na neki način nisu priznali pravo da da budu stvarna bića a ne samo objekat njihovih roditeljskih dužnosti..osobe ovog tipa kad odrastu ne vole sebe i beže od sebe, a trude se da po dužnosti vole druge kao što su radili i njihovi roditelji...ove osobe ne vole sebe i zato nemaju osnov da vole druge...a ne vole sebe jer ih roditelji nisu voleli...jedino ih može iz tog pakla spasiti nečija ljubav...ali zato što sami nemaju ljubavi ni za sebe ni za druge, ne dobijaju ni pažnju drugih......i to je začarani krug...bez kraja...pakao postojanja a nepostojanja...ništavilo večnog bežanja od sebe....

razmažena deca su pak previše mažena...ona su služena, dvorena, voljena, ljubljena i svaka njihova želja i kapric je ispunjavan...oni su stavljeni na pijedastal princa ili princeze...kad odrastu ova deca očekuju da se drugi i dalje tako ponašaju prema njima dvoreći ih, dajući im puno ljubavi...zauzvrat oni ne daju ništa...jer ne vide druge...ove osobe vole sebe, a ne vole druge..ove osobe još kao deca nauče da šarmiraju, umeju da privuku i izvuku ljubav, da učine da ih drugi stave na pijedestal...ali su isuviše razmažena da bi ih bilo briga za druge...za razliku od nemaženih ove osobe su često jako socijalne i socijalno vešte i jako prihvaćene u društvu...ipak sva njihova društvenost je uloga koja služi jedino da im dobavi ljubav drugih...nema toka ljubavi u drugom pravcu...jer drugi ne postoje osim kao funkcija zadovoljavanja njihove potrebe za time da budu voljeni tačnije obožavani...

povremenim ignorisanjem možda lečite razmažene ali njime samo dalje ubijate i od sebe i od ljubavi prema sebi udaljavate nemažene...
pokazanom ljubavlju lečite nemažene (to je i jedini način da ih izlečite, ali traje dugo dugo..dugo) dok pokazivanjem ljubavi samo gurate dublje u prokletstvo njihove razmaženosti razmažene

dakle, nemaženi i razmaženi znate li da uočite razliku ili kažnjavate nemažene smatrajući da su razmaženi, a nagrađujete razmažene pažnjom koju ne zaslužuju?

Oba navedena slucaja roditelja su opisi nekoliko Sindroma Poremecaja Licnosti i reakcija dece na roditelje sa jednim od poremecaja.Nista gore navedeno nema ni najmanju dodirnu tacku sa razmazenosti ili nerazmazenosti.Mene interesuje kako truthSeeker nije u stanju da uoci razliku izmedju psihickog stanja i ponasanja svih opisanih u primerima gore. Interesantno je da se ceo tekst manifestuje vrlo intelektualno iako je poslednje pitanje u celom tekstu postavljeno iz vrlo crno-belog razmisljanja o svetu. Pa i iz iskrivljenog emocionalnog dozivljaja sveta gde truthSeeker izgleda ubedjen "pokazivanjem ljubavi gurate dalje u prokletstvo njihove razmazenosti"...

imamo genijalne stručnjake koji se bave roditeljstvom ali im se ne daje dovoljno prostora u medijima i u obrazovnom sistemu...
naša država ne stoji iza njih

evo videa koji se direktno bavi trima suprotstavljenim modelima vaspitanja
tradicionalno strogim koji ne pokazivanjem ljubavi a generalno kritičkim stavom proizvodi nemažene tj. neurotične tj. one koji ne vide sebe a imaju potrebu da se dokazuju pred drugima
holivudsko modernim permisivnim koji dajući bezuslovnu ljubav duva ego deteta i proizvodi narcistične potrošače koji ne vide druge
i realno prihvatljivim roditeljstvom koje u skaldu sa ciljem da dete osposobi za samostalan i socializovan život, usvaja model u kome se ljubav daje osobi,a kažnjava se ponašanje koje ne vodi dugoročnoj dobrobiti deteta
Pa vidi,ovaj psihić ima samo nešto bolje i jasnije rezone od tebe...Ti mi deluješ izfrustirano,mada ni on nije baš razmažen...:lol:
On,svakako,sledi Adlerovo shvatanje da je najbolje vaspitanje deteta voleti ga i biti mu privržen...Ova druga komponenta vaspitača
treba da da sigurnost detetu!
Najteže traume dece su vezane baš za nestanak sigurnosti u jednog od roditelja! Izmicanje tla ispod nogu...Valja decu pripremati
psihički na životne talase...Ja sam znao sinovima i čerkama da se hvalim kako sam više puta u životu bankrotirao i opet se uzdizao
i da ti lomovi ostaju za nama...I to sam im uvek pričao sa smeškom i bez gorčine...Hajde da se ne hvalim s moje četvoro dece,ali su
to danas uzorni ljudi,vedri i veoma često srećni...Kad se okupimo,retko se pričaju ozbiljne stvari,najčešće su to zafrkancije i naravno,
gitare u ruke i pesma...Bar jednom nedeljno...
Eh,a kad su bili mali uspavljivali smo ih veca i ja pesmom...Uzmem gitaru i polako...Veca lepše peva,ja se samo trudim...:mrgreen:
(Više "vučem" na bluz,čak i dečije pesmice...:lol:)

Evo gledam sebe, ja sam vaspitan tradicionalno, red, rad, disciplina, bilo i ljubavi nije da nije, ali mnogo vise rada i reda, kritike.
I nije bas da nesto volim sebe, da prstim od samopouzdanja, daleko od toga.

Cak bih rekao da sam i razmazen na nekim poljima, ali uvek sam znao kada imam obaveze, koje obaveze i nije bilo mnogo izvoljevanja i lencarenja i zbog toga danas imam radne navike (iako znam da zabusavam nekada) i disciplinu.

Evo gledam sebe, ja sam vaspitan tradicionalno, red, rad, disciplina, bilo i ljubavi nije da nije, ali mnogo vise rada i reda, kritike.
I nije bas da nesto volim sebe, da prstim od samopouzdanja, daleko od toga.
vaspitan si tradicionalno znači da ti baš i nije pokazivana ljubav...
samim tim nisi mogao lako da naučiš da voliš sebe ...
pa nisi mogao ni da izgradiš zdravo samopouzdanje...

ljudi sebe tretiraju onako kako su ih tretirali roditelji kad su bili mali...
otprilike kao da kao bitan deo sebe imaš u sebi malu kopiju onoga kako si doživljavao roditelje kad si bio mali.... .

ako su te roditelji previše kritikovali i ti ćeš previše da kritikuješ sebe...
ako su ti slali implicitnu poruku da je disciplina važna, onda mali roditelj u tebi i dan danas insistira na disciplini...

Cak bih rekao da sam i razmazen na nekim poljima, ali uvek sam znao kada imam obaveze, koje obaveze i nije bilo mnogo izvoljevanja i lencarenja i zbog toga danas imam radne navike (iako znam da zabusavam nekada) i disciplinu.

pričamo o odnosu prema tebi kao samostalnom i nezavisnom od roditelja biću
znači generalno... ili si razmažen (obožavan) ili si nemažen (nije ti pokazivana ljubav) ili voljen kako treba....
nema na nekim poljima razmažen..to je pitanje prioriteta a ne ljubavi...ako su ti roditelji mislili da je samo škola tvoja obaveza i hteli su date poštede drugih obaveza to ne znači da su te razmazili nego da su ti postavili prioritete tako da je škola bitna a npr. čišćenje nije......zato će ti uvek biti teško da npr. čistiš.... jer će roditelj u tebi tj. tvoj unutrašnji model roditelja oformljen u vreme tvog ranog detinjstva biti protiv toga..."nemoj ti sine da se mučiš ja ću...tvoje je da budeš dobar u školi"...je medveđa usluga koju neki roditelji čine svojoj deci
.

Pa vidi,ovaj psihić ima samo nešto bolje i jasnije rezone od tebe...Ti mi deluješ izfrustirano,mada ni on nije baš razmažen...:lol:
On,svakako,sledi Adlerovo shvatanje da je najbolje vaspitanje deteta voleti ga i biti mu privržen...Ova druga komponenta vaspitača
treba da da sigurnost detetu!
Najteže traume dece su vezane baš za nestanak sigurnosti u jednog od roditelja! Izmicanje tla ispod nogu...Valja decu pripremati
psihički na životne talase...Ja sam znao sinovima i čerkama da se hvalim kako sam više puta u životu bankrotirao i opet se uzdizao
i da ti lomovi ostaju za nama...I to sam im uvek pričao sa smeškom i bez gorčine...Hajde da se ne hvalim s moje četvoro dece,ali su
to danas uzorni ljudi,vedri i veoma često srećni...Kad se okupimo,retko se pričaju ozbiljne stvari,najčešće su to zafrkancije i naravno,
gitare u ruke i pesma...Bar jednom nedeljno...
Eh,a kad su bili mali uspavljivali smo ih veca i ja pesmom...Uzmem gitaru i polako...Veca lepše peva,ja se samo trudim...:mrgreen:
(Više "vučem" na bluz,čak i dečije pesmice...:lol:)

lepo...
iznosi se sopstveno pozitivno iskustvo...

Oba navedena slucaja roditelja su opisi nekoliko Sindroma Poremecaja Licnosti i reakcija dece na roditelje sa jednim od poremecaja.Nista gore navedeno nema ni najmanju dodirnu tacku sa razmazenosti ili nerazmazenosti.Mene interesuje kako truthSeeker nije u stanju da uoci razliku izmedju psihickog stanja i ponasanja svih opisanih u primerima gore. Interesantno je da se ceo tekst manifestuje vrlo intelektualno iako je poslednje pitanje u celom tekstu postavljeno iz vrlo crno-belog razmisljanja o svetu. Pa i iz iskrivljenog emocionalnog dozivljaja sveta gde truthSeeker izgleda ubedjen "pokazivanjem ljubavi gurate dalje u prokletstvo njihove razmazenosti"...

ružno
autor posta ne iznosi svoje mišljenje niti argumente protiv iznetog mišljenja autora teme, nego pribegava tome da paušalno provocira onog ko je izneo svoje i ne samo svoje mišljenje i argumente...

kod razmaženih "pokazivanje ljubavi" od strane roditelja je dobrim delom ustvari obožavanje tj. davanje više vrednosti, tj. egoistična ideja ljubavi a ne prava ljubav...
to je stavljanje obožavanog deteta u centar svemira...gde je ostatak svemira tu da mu služi, da ga obožava ili da bude etalon niže vrednosti u odnosu na dete.....takvom detetu i kad odraste trebaju obožavaoci koji će da mu ponavljaju kako je lep tj lepa, pametan tj. pametna....itd...tj. trebaju mu ljudi koji će da njemu njoj duvaju egu kao što su im to roditelji radili kad su bili mali...

jednako kao što nije dobro kazati detetu da je glupo, nije dobro kazati detetu ni da je pametno nego da je nešto uradilo pametno...
jer nije poenta nabiti detetu ego u nebesa ili pod zemlju, nego naučiti dete da razmišlja kako bi bilo sposobno da samostalno deluje u životu...
roditeljstvo je pre svega priprema deteta za samostalan i socijalno prilagođen život u ljudskom društvu

nemaženi su oni kojima je roditelj svojim egom kidisao na ego ili ih je zanemarivao
razmaženi su oni kojima je roditelj duvao ego
dobro odgojeni su oni čiji roditelj nje manipulisao njihovim egom već im je davao pravu ljubav koju su ovi mogli da prepozanju kao ljubav i iz koje je nastala ljubav prema sebi a odatle realno samopouzdanje bez potrebe da sebe unižavaju ili vide kao nešto bog zna kako exceptional...

ovo se može primeniti ne samo na pojedince nego i na nacije....
ameri su razmaženi jer im se od strane njihovih staratelja tj. političara stalno duva ego da siu oni nešto posebno...permisivno vaspitanje koje stvara narcise
nama se ovde od strane naših političara neretko spušta ego da nismo nikakvi...tradicionalno vaspitanje koje stvara neurotičare...

Poslednja izmena:
lepo...
iznosi se sopstveno pozitivno iskustvo...

ružno
autor posta ne iznosi svoje mišljenje niti argumente protiv iznetog mišljenja autora teme, nego pribegava tome da paušalno provocira onog ko je izneo svoje i ne samo svoje mišljenje i argumente...

kod razmaženih "pokazivanje ljubavi" od strane roditelja je dobrim delom ustvari obožavanje tj. davanje više vrednosti, tj. egoistična ideja ljubavi a ne prava ljubav...
to je stavljanje obožavanog deteta u centar svemira...gde je ostatak svemira tu da mu služi, da ga obožava ili da bude etalon niže vrednosti u odnosu na dete.....takvom detetu i kad odraste trebaju obožavaoci koji će da mu ponavljaju kako je lep tj lepa, pametan tj. pametna....itd...tj. trebaju mu ljudi koji će da njemu njoj duvaju egu kao što su im to roditelji radili kad su bili mali...

jednako kao što nije dobro kazati detetu da je glupo, nije dobro kazati detetu ni da je pametno nego da je nešto uradilo pametno...
jer nije poenta nabiti detetu ego u nebesa ili pod zemlju, nego naučiti dete da razmišlja kako bi bilo sposobno da samostalno deluje u životu...
roditeljstvo je pre svega priprema deteta za samostalan i socijalno prilagođen život u ljudskom društvu

nemaženi su oni kojima je roditelj svojim egom kidisao na ego ili ih je zanemarivao
dobro odgojeni su oni čiji roditelj nje manipulisao njihovim egom već im je davao pravu ljubav koju su ovi mogli da prepozanju kao ljubav i iz koje je nastala ljubav prema sebi a odatle realno samopouzdanje bez potrebe da sebe unižavaju ili vide kao nešto bog zna kako exceptional...

ameri su razmaženi jer im se od strane njihovih staratelja tj. političara stalno duva ego da siu oni nešto posebno...permisivno vaspitanje koje stvara narcise
nama se ovde od strane naših političara neretko spušta ego da nismo nikakvi...tradicionalno vaspitanje koje stvara neurotičare...

Zasto si postavio temu o kojoj te ne interesuje misljenje i znanje drugih ljudi?

Zasto si postavio temu o kojoj te ne interesuje misljenje i znanje drugih ljudi?
vrlo me interesuje mišljenje ljudi koji su se potrudili da pročitaju ono što sam napisao i da razmisle o tome i da daju mišljenje..

ti ne daješ mišljenje jer ne iznosiš argumente...
način na koji si se uključila u temu je da ne daješ mišljenje i argumente za to mišljenje već daješ paušalnu nipodaštavjuću ocenu onoga što sam napisao u jednoj rečenici da bi već u sledećoj krenula u napad na mene kao ličnost... ti se u tom postu ne ponašaš kao dobronameran sagovornik

evo tvog posta....
Oba navedena slucaja roditelja su opisi nekoliko Sindroma Poremecaja Licnosti i reakcija dece na roditelje sa jednim od poremecaja.Nista gore navedeno nema ni najmanju dodirnu tacku sa razmazenosti ili nerazmazenosti
razmaženost ili narcisidnost je poremećaj ličnosti i rezultat je permisivnog roditeljstva u kome je dete centar obožavanja kome se duva ego...naravno da iza razmaženosti deteta stoji roditelj sa poremećajem ličnosti...

neurotičnost je takođe poremećaj ličnosti i posledica je vaspitanja u kome se ne pokazuje ili u kojima čak ne postoji ljubav roditelja prema deci i opet je tu usled toga da roditelj ima poremećaj ličnosti..
.
sve ovo naravno nije "crno belo" niti "jeste nije" podela nego jedna beskonačno fina granulacija između potpuno ne ovakvog ili onakvog, malo više takvog, umereno takvog, mnogo takvog i ekstremno takvog....

.Mene interesuje kako truthSeeker nije u stanju da uoci razliku izmedju psihickog stanja i ponasanja svih opisanih u primerima gore.
izvoli objasni šta to ti razumeš ako razumeš a truthseeker ne razume, a ni onaj Milivojevic u priloženom videu kanda ne razume ....

Interesantno je da se ceo tekst manifestuje vrlo intelektualno iako je poslednje pitanje u celom tekstu postavljeno iz vrlo crno-belog razmisljanja o svetu. Pa i iz iskrivljenog emocionalnog dozivljaja sveta gde truthSeeker izgleda ubedjen "pokazivanjem ljubavi gurate dalje u prokletstvo njihove razmazenosti"...
šta sam tačno hteo da kažem ovim što citiraš sam ti vrlo detaljno objasnio u prethodnom postu počev od druge rečenice pa do kraja posta...iz toga se vidi da nisam mislio na pravu ljubav nego na obožavanje tj. egocentričnu ljubav koje se predstavlja kao ljubav a ustvari ima veze pre svega sa validacijom sopstvene vrednosti...
....
evo ti copy paste za slučaj da te mrzi da skroluješ

to sve sam napisao da bi tebi lično objasnio deo gde se možda nisam dovoljno dobro izrazio što te je možda zbunio i dovelo do toga da krivo protumačiš celokupnost onoga o čemu pričam...
ali ti to drugarice nisi ni pročitala nego si požurila da zaključiš kako me ne interesuje mišljenje drugih....
ne interesuje me da se pravdam i dajem za pravo postovima koji neargumentovano uvredama ciljaju mene kao ličnost a ne interesuje ih da se udubljuju u mišljenje koje sam izneo ...
ne interesuje me da gubim vreme pravdajući se ljudima koji zloupotrebljavaju moje otvoreno izneseno mišljenje o nečemu za paušalni napad na mene kao ličnost...
.
inače vidim da te pogađa kritika razmaženosti... i koliko vidim pokušavaš da sebi definišeš razmaženost kao nešto potpuno nevezano za narcisoidnost......
možda za početak objasni šta je za tebe razmaženost...ja sam argumentovano izneo svoje mišljenje...ako želiš da učestvuješ u dijalogu trebaš da izneseš svoje argumente a ne svoje zaključke i naročito ne svoje zaključke u vezi osoba sa kojima diskutuješ....lakmus papir za nivo emocionalne zrelosti neke osobe je upravo sposobnost da pravi razliku između mišljenja ili dela i ličnosti sagovornika...i takođe da pravi razliku između svog mišljenja ili dela i sebe kao osobe.... egoistična osoba tu razliku teško shvata jer joj se ceo sistem vrti oko crno bele validacije vrednosti ličnosti (i svoje i drugih) na osnovu izdvojenog mišljenja, postupka, događaja....egoistična osoba zato ne iznosi argumente i nje sposobna da prizna da nije u pravu ili da nešto nije razumela ili objasnila....nego sve prenosi na lični plan i sve vidi kao duel osoba a ne duel mišljenja...pa je onda za nju tema ne sama tema nego zašto je po njoj sagovornik ovakav ili onakav...

i narcisoidna i neurotična osoba su egoistične, ali je način na koji su uterani u egoizam drugačiji...čak suprotan....
narcisoidna osoba je u egoizam stigla tako što su joj duvali ego...
neurotična osoba je u egoizam stigla tako što su joj komprimovali ego...
ni narcisoidna ni neurotična osoba nisu dobile dovoljno ljubavi koju su mogli da shavte kao ljubav i internalizuju i pretvore u iskrenu ljubav prema sebi...bez ljubavi prema sebi ove osobe ne mogu iskreno voleti ni druge... voleti znači i prihvatati i poštovati i razumeti...zato egoistične osobe ne vide tj. nisu u stanju da vide sebe ni druge...umesto toga neurotične osobe bave se isključivo validacijom svoje vrednosti, a narcisoidne isključivo ostvarenjem svojih sebičnih ciljeva...

Poslednja izmena:
Nisam uopste stekla utisak da tebe interesuje misljenje i znanje drugih jer na tri mesta ti sebe ponavljas, postavljas svoje misljenje kao kritiku..A evo da ti objasnim iz prakse sta je razlika izmedju razmazenosti, nerazmazenosti i verovatno onoga sto si ti mislio napisati a postoji odredjena terminologija u psihologiji a zove se osposobljvanje i neosposobljavanje.To poslednje nema veze sa razmazenoscu.
Jer osoba moze biti razmazena ali vrlo osposebljena za samostalno funkcionisanje, zdravo zivljenje kao i medjuljudske odnose.Osoba moze biti nerazmazna i ipak onesposbljena za zdravo i funkcionalno zivljenje u drustvu.
Razmazenost je kada roditelji cine za dete ono sto to dete moze samo u svim stepenima razvoja.Kada bilo ko u bilo kojoj vezi radi nesto za nekoga ko to moze sam uraditi.Osoba koja u sustini zna da pegla svoje kosulje ali pozove devojku ili mamu ili tetku da to urade, zena koja moze sama da sebi skuva kafu ali je naucila supruga ( kao to je navika njegova) da on njoj uvek donosi kafu.To je kada dete od devet godina jos uvek ne veze pertle iako zna i moze jer mama, baka ili tata to "brze" rade.To je kada studentkinja trazi od momka i on joj stvarno uvek odstampa, otkuca,isprinta esej i rad.Razmazenost nije cak ni dobijanje poklona ili nedobijanje poklona.Ono je cisto vezano za ponasanje i vaspitavanje osamostaljivanja na svakodnevnom prakticnom nivou.

Sto znaci da je moguce imati vrlo samostalno dete ali ipak neosposobljeno ( kao u tvom primeru gore) gde dete ili devojka ili mladic koji su u stanju da se istusiraju, obuku, doteraju, pripreme sami svoje knjige ali nisu u stanju da funkcionisu u vezi sa drugim ljudima jer su kroz jednu ili drugu mentalnu bolest roditelja razvili licnost koja nije u stanju normalno funkcionisati( ili bilo kojeg vaspitaca iz njihovog okruzenja) Razmazenost je znaci vezana za ponasanje svakodnevnih radnji, funkcija- bez obzira na licnost.

To sto si ti znaci opisao je u psihologiji pod terminologijom onesposobljavanja licnosti i razvoja licnosti kod dece.Onesposobljavanje je posledica socijalno psiholoskih parametra i uticaja porodice, okoline i skole na dete.Sto je pitanje razvoja licnosti i osnovnih funkcija licnosti,strukture licnosti...etc.

Kako ovde svi sebe smatraju kriticarima, da jednom pojasnim kako se na forumu ne moze naci kritika.Kritika sadrzi jasan opis, nastanak, razvoj, strukturu, grafike problema ( pitanja) ..etc
Osim toga sadrzi kritika i jasan uvod, razvoj, sistem resenja o problemu ( pitanju) koj je postavljeno.

Prema tome, nije me pogodila tvoje lupetanje o razmazenosti i nerazmazenosti nego to sto si laik, koji samouverenog drzanja pise nevidjene gluposti i na zalost, sto ljudi koji nemaju obrazovanje bi mogli poverovati postavljenom misljenju, koje je stetno, lose i vrlo ograniceno. Neki kako vidim nisu naseli.Ali ko zna ko sve ovo cita i gde mozes mnogo stete da napravis.Eto to da bude jasno.

Poslednja izmena:
.A evo da ti objasnim iz prakse sta je razlika izmedju razmazenosti, nerazmazenosti i verovatno onoga sto si ti mislio napisati a postoji odredjena terminologija u psihologiji a zove se osposobljvanje i neosposobljavanje.To poslednje nema veze sa razmazenoscu.

ma nemoj....
Jer osoba moze biti razmazena ali vrlo osposebljena za samostalno funkcionisanje, zdravo zivljenje kao i medjuljudske odnose.Osoba moze biti nerazmazna i ipak onesposbljena za zdravo i funkcionalno zivljenje u drustvu.

izvini ali neko ko je razmažen tj. nije u stanju i ne želi da vidi i ima empatiju za druge za mene po definiciji nije osposobljen za zdravo življenje i za zdrave međuljudske odnose...
ispade da su odnosi koje narcisi uspostavljaju sa drugima zdravi...
za koga zdravi? za društvo? za žrtve narcisa? ili je u tvom pogledu na svet bitna jedino dobrobit narcisa?
to je vrlo vrlo opasno tumačenje koje promoviše narcizam....a kroz narcizam i samouništenje ljudske rase koja na duže staze ne može da opstane na bazi narcizma...
mada satanisti veruju drugačije....

Razmazenost je kada roditelji cine za dete ono sto to dete moze samo u svim stepenima razvoja.Kada bilo ko u bilo kojoj vezi radi nesto za nekoga ko to moze sam uraditi.Osoba koja u sustini zna da pegla svoje kosulje ali pozove devojku ili mamu ili tetku da to urade, zena koja moze sama da sebi skuva kafu ali je naucila supruga ( kao to je navika njegova) da on njoj uvek donosi kafu.To je kada dete od devet godina jos uvek ne veze pertle iako zna i moze jer mama, baka ili tata to "brze" rade.To je kada studentkinja trazi od momka i on joj stvarno uvek odstampa, otkuca,isprinta esej i rad.Razmazenost nije cak ni dobijanje poklona ili nedobijanje poklona.Ono je cisto vezano za ponasanje i vaspitavanje osamostaljivanja na svakodnevnom prakticnom nivou.
i to je tebi razmaženost?
to nije razmaženost, a ti nisi nikakav ekspert... to je sad očigledno svakome u publici kojoj se obraćaš pljujući po meni kao ličnosti koristeći tvoju lažnu stručnost kao podlogu...

kad kažeš razmažen ti misliš na nekog ko je sistematski pošteđen obavljanja neke delatnosti...to nije razmaženost...
kad kažem razmažen ja mislim na narcisa...
to je uobičajen smisao reči u svakodnevnom govoru i u psihologiji..
.

ne znam gde si našla definiciju i koja je to tvoja praksa osim možda opšte forumsko pljuvačke prakse i stručnosti...
ne znam dal se to plaća i smatra radnim iskustvom...

elem, možda je u stručnoj praksi tvog uma razmaženost definisana onako kako je ti definišeš ali to je odraz tvog nepoznavanja srpskog jezika i stručne terminologije...

evo ti primer gde dva naša vrhunska eksperta iz oblasti psihologije koriste reč razmaženost u istom smsilu koji ja koristim a zbog čega me ti ovde napadaš i ponižavaš

Milivojević:Međutim, to dete je, u stvari, ekstremno razmaženo i čim nije po njegovom, odmah teroriše druge da ga oni zlostavljaju i traži pomoć, a roditelji su apsolutno nemoćni.
...
Milivojević:Razmaženo dete neće se podrediti roditelju, a njime upravljaju njegove želje, a onda ono upravlja mamom, a mama tatom i tada nemate socijalizaciju i imate jako veliki problem.
...
Čalovska-Hercog: Razmažena deca se ne rađaju kao razmažena ona nastaju u kontekstu porodice u kojoj roditelji ne vladaju dobrim roditeljskim veštinama ili ih ne sprovode. Govorimo o dva pojma – o roditeljima koji su popustljivi i oni podižu takozvanu razmaženu decu, jer deca u svom odrastanju moraju da imaju predvidiv sistem i da znaju šta je dopušteno a šta ne.
...
Milivojević: A razmažena deca misle da nemaju problem i stalno prave konflikte, pokušavaju druge da podrede sebi i na kraju kada počnu da prave krivična dela jedina šansa im je zavod ako su maloletni ili zatvor ako je su punoletni. I razmaženo dete kada odraste ima veliki društveni problem jer nema odgovornosti, saosećanja, zahvalnosti, milosti prema drugima.
...
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Da-li-je-batina-iz-raja-izashla.lt.html

Sto znaci da je moguce imati vrlo samostalno dete ali ipak neosposobljeno ( kao u tvom primeru gore) gde dete ili devojka ili mladic koji su u stanju da se istusiraju, obuku, doteraju, pripreme sami svoje knjige ali nisu u stanju da funkcionisu u vezi sa drugim ljudima jer su kroz jednu ili drugu mentalnu bolest roditelja razvili licnost koja nije u stanju normalno funkcionisati( ili bilo kojeg vaspitaca iz njihovog okruzenja) Razmazenost je znaci vezana za ponasanje svakodnevnih radnji, funkcija- bez obzira na licnost.

gde god sam napisao razmažen to je značilo narcis jer ta reč to znači u srpskom jeziku i u psihologiji...
znači osoba koja nema empatiju za druge...kojoj su drugi objekti kojima manipuliše za ostvarenje svojih sebičnih ciljeva...
npr. razne sekte i interesne organizacije, od satanizma do raznih new age pokreta su u svojoj osnovi narcističke....

Prema tome, nije me pogodila tvoje lupetanje o razmazenosti i nerazmazenosti nego to sto si laik, koji samouverenog drzanja pise nevidjene gluposti i na zalost, sto ljudi koji nemaju obrazovanje bi mogli poverovati postavljenom misljenju, koje je stetno, lose i vrlo ograniceno. Neki kako vidim nisu naseli.Ali ko zna ko sve ovo cita i gde mozes mnogo stete da napravis.Eto to da bude jasno.
lupetaš ti..
nečije mišljenje nikad nije štetno, loše i ograničeno...
štetno, loše i ograničeno je jedino suzbijanje tuđeg prava na svoje mišljenje...
naročito na forumima...
stidi se svog ideološkog nastupa zasnovanog na izmišljotinama i lažnoj stručnosti...

još malo pa ću početi da paranoišem o zaverama na forumima o plaćenicima koji su tu da nameću neku ideologiju i pljuju po onima koji se usude da imaju i iznesu svoje mišljenje...

Poslednja izmena:
intervju sa dva vrhunska eksperta o temi na način na koji je i ja shvatam i na način na koji sam je postavio...

deo 1

Društvo
Srbija razgovara
Da li je batina izašla iz raja

Milivojević: Fizička kazna je majka svih kazni. – Čalovska-Hercog: I raj je proterao batinu
Dr Zoran Milivojević i dr Nevena Čalovska-Hercog (Foto R. Krstinić)

Usklađivanje zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom zemalja članica Evropske unije i s Konvencijom o pravima deteta donelo je i značajne izmene i dopune Zakona o porodici. Neki od zanimljivih delova zakona su mnogo veća zaštita deteta od nasilja, mogućnost da roditelj–nasilnik bude izbačen iz doma i da mu bude zabranjen prilaz detetu i mogućnost da država oduzme dete roditeljima koji ne obavljaju svoju svoju funkciju na odgovarajući način. Od sada će i komšije moći da prijave roditelje koji zapostavljaju, zanemaruju ili tuku decu. I to je izazvalo i izaziva brojne oprečne reakcije u javnosti.

O tome da li su izmene i dopune zakona dobre, kao i koje su metode ili propusti u vaspitavanju koji dovode do toga da deca postaju huligani i da li je već odzvonilo tradicionalnom srpskom verovanju da je batina izašla iz raja za „Politiku” govore dr Zoran Milivojević, psihoterapeut, i dr Nevena Čalovska-Hercog, rukovodilac Asocijacije sistemskih terapeuta.

Politika: Da li je vaspitavanje dece batinama dopustivo i kako fizičko kažnjavanje utiče na razvoj deteta?

Čalovska-Hercog: Za mene je neprihvatljivo fizičko kažnjavanje a raj je proterao batinu. Roditelji moraju da objašnjavaju, zabranjuju, lišavaju decu zadovoljstva, a batine nikako nisu vaspitna mera. Roditeljske veštine su uspostavljanje pravila, poruka šta je prihvatljivo a šta nije, šta može a šta ne može. A to ne mora da se sprovodi fizičkim kažnjavanjem. Roditelj mora da bude veoma osetljiv, da prati dete, da bude prisutan i da bude korak ispred svoga deteta i da odreaguje na vreme.

Milivojević: Batina nije iz pakla kako neki pokušavaju da proture. Fizička kazna je majka svih kazni i ona je jedna od legitimnih vrsta kažnjavanja, ali često grešimo i izjednačavamo je s fizičkim zlostavljanjem. A tu postoji vrlo oštra razlika. Fizička kazna je zasnovana na tome da se kod deteta izazove neprijatnost, odnosno bol, a ne da dođe do nekih povreda. Roditelji koji udare dete to mogu da učine kao gest ljubavi jer do tog deteta im je stalo i oni žele da to dete promeni ponašanje. Ako ne kažnjavate fizički dete onda vas dete ne doživljava kao autoritet. Najvažniji je odnos roditelja prema detetu. Ako je odnos u redu onda će i udarac biti u redu. Svrha tog udarca je da dete to zaboli, to je udarac po guzi, a ne da ga povredi.

Politika: Drugim rečima, za vas je ipak batina izašla iz raja jer roditelji mogu da fizički kažnjavaju svoju decu?

Milivojević: Ne samo da mogu već i moraju. Pod modom evropeizacije uvode se i neke totalno besmislene stvari, kao što je zakon protiv kažnjavanja dece, a na taj način se samo roditeljima još više oduzima moć i postaju optuženi. Sada ako komšija čuje povišen glas, on odmah zove centar za socijalni rad i u praksi već imamo zloupotrebu. U Novom Sadu postoji jedno dete od 12 godina koje je sebe proglasilo za žrtvu. Država je odreagovala i dete je bilo u sigurnoj kući. Međutim, to dete je, u stvari, ekstremno razmaženo i čim nije po njegovom, odmah teroriše druge da ga oni zlostavljaju i traži pomoć, a roditelji su apsolutno nemoćni. Zbog toga ja mislim da je to, s aspekta države, glupo jer roditelje treba podržati, treba ojačati njihovu ulogu, a ne da budu nemoćni. Treba postaviti granice. To znači dve stvari, zabrana i frustracija detetove želje, s jedne strane, i kazna, s druge strane. Znači pošto se prešla granica bićeš kažnjen. A kazna znači nasilje. Uostalom i autoritet države je zasnovan na nasilju.

Poslednja izmena:
deo 2

Politika: Mislite da apsolutno nije u redu da se država, koja svoj autoritet zasniva na nasilju, zalaže za apsolutnu liberalizaciju u vaspitanju i apsolutnu slobodu deci?

Milivojević: Država se meša u odnos roditelj–dete i zaboravlja da roditelj između ostalog mora da ima tu ulogu policajca, sudije i tamničara. Ako izrekne neku kaznu, onda on mora da je sprovodi. A kada dete shvati da je roditelj jači ono uradi nešto što je važno – podredi se roditelju. Razmaženo dete neće se podrediti roditelju, a njime upravljaju njegove želje, a onda ono upravlja mamom, a mama tatom i tada nemate socijalizaciju i imate jako veliki problem.

Čalovska-Hercog: Razmažena deca se ne rađaju kao razmažena ona nastaju u kontekstu porodice u kojoj roditelji ne vladaju dobrim roditeljskim veštinama ili ih ne sprovode. Govorimo o dva pojma – o roditeljima koji su popustljivi i oni podižu takozvanu razmaženu decu, jer deca u svom odrastanju moraju da imaju predvidiv sistem i da znaju šta je dopušteno a šta ne. I to je ono kada mi kažemo testiraju naše granice. Uspostavljanje granica delotvornije je od fizičkog kažnjavanja. Zabrana da, ali fizička kazna nikakoi dobro je da postoji zakon koji nas vodi ka idealnom vaspitanju bez fizičkih kazni.

Milivojević: Kaznu malo dete doživljava kao šok, kao da ga roditelj ne voli. Ali poenta je da dete mora da prođe kroz tu fazu jer dete ne razdvaja sebe od svojih želja. Roditelj mora da nauči da ne sme da popusti, a dete će kasnije shvatiti da postoji razlika između njega kao osobe i njegovog ponašanja.A posledica je važno osećanje koje se zove strah od kazne. Slažem se da je idealno vaspitanje vaspitanje bez fizičke kazne, ali ideal ne sme da uđe u zakon.

Čalovska-Hercog: Zakon je protektivan to je njegova svrha i definiše ono što nije u redu i ono što je prihvatljivo.

Milivojević: Da, ali, recimo, ako vi zabranite fizičku kaznu i ljudi se uplaše toga onda će svoj negativni stav prema detetu krenuti da pokazuju na psihološki način, a psihološko kažnjavanje je mnogo gore i malignije jer dete to ne prepoznaje da je to nešto protiv njega i onda počne da veruje u uvrede.

Politika: Kako onda da se ponašaju roditelji?

Čalovska-Hercog: Kod nas ljudi misle da ako vole svoju decu da ih i poznaju i da znaju šta je najbolje za njih. To je velika zabluda jer roditeljstvo se uči.

Milivojević: Roditelji su bazično dobri i sposobni roditelji i mislim da ih treba jačiti i ohrabrivati.

Čalovska-Hercog: Da, roditelje treba osnaživati, ali oni sami po sebi ne znaju da budu roditelji jer roditeljstvo nije samo na nivou animalnog arhetipskog. Ono se uči. Postoje škole za roditelje, mnogo literature ima i mislim da bi ta literatura trebalo da bude bukvar roditeljima.

Milivojević: Uliteraturi ima gomila gluposti. Naša iskustva u školama su takva da dolaze roditelji koji ne bi trebalo da dolaze, koji su već zainteresovani za svoju decu, a oni koji baš i ne rade to kako bi trebalo oni su nezainteresovani.
Čalovska-Hercog: Roditelji koji su nezainteresovani za svoju decu zanemaruju svoju decu i to je specifična forma lošeg roditeljstva, što to je malignije nego aktivno zlostavljanje, i to je situacija za reakciju socijalnih službi, države. Najbitnija je ljubav, osetljivost, znanje i istrajnost u stavovima i u uspostavljanju pravila.

Milivojević: Dodao bih i strogost.

Čalovska-Hercog: Ne slažem se.Stvaranjeatmosfere straha je loše, tada dete ne zna kada će i zbog koje želju biti kažnjeno.

Milivojević: Ne. Dete zna kad će i zbog čega biti kažnjeno, ako je roditelj istrajan, a ne jednom ovako, drugi put onako, to dovodi do ovoga što Vi kažete.
Politika: Šta je zdravije i bolje za dete – strogost ili popustljivost?

Milivojević: Strogost jer ako neko, kako mi psihoterapeuti kažemo, „ima višak roditelja i društvenih normi” onda će shvatiti da mu te stvari predstavljaju neki problem i na terapiji ćemo lako skinuti taj „višak”. A razmažena deca misle da nemaju problem i stalno prave konflikte, pokušavaju druge da podrede sebi i na kraju kada počnu da prave krivična dela jedina šansa im je zavod ako su maloletni ili zatvor ako je su punoletni. I razmaženo dete kada odraste ima veliki društveni problem jer nema odgovornosti, saosećanja, zahvalnosti, milosti prema drugima.

Čalovska-Hercog: Mislim da je to pseudodilema i da su i strogost i razmaženost dve strane iste medalje lošeg, disfunkcinalnog roditeljstva, a da li će otići u jednom ili drugom pravcu zavisi od toga da li su postojali drugi korektivni odnosi. Prezaštićivanje je sputavanje kao što je i ektremno kažnjavanje sputavanje.

Poslednja izmena:
deo 3
Politika: Koje su to mere i greške koje od dece prave huligane i zlostavljače?

Milivojević: Problem nastaje u pubertetu kada mladoj osobi roditelji više nisu važni kao ranije jer im je mnogo važnije da budu afirmisani u grupi vršnjaka. I ako živite u takvom okruženju gde su deca sklona nasilju, koja će na njega gledati kao na inferiorno biće ako se on ne potuče, onda nasilje u toj grupi postaje i način preživljavanja i sticanja statusa. Zbog toga mislim da ne treba oduzeti moć roditeljima nego ih ojačati. Roditelj mora da se suprotstavi ulici i mora da bude jači jer deca su u jednom polju sa uticajima s raznih strana. Roditelji jesu važni, ali mislim da je važnija ulica, subkultura. Ako su roditelji tukli dete na vreme i izgradili dobar odnos, onda mogu da pozovu na taj odnos i u tim adolescentskim vremenima. Glavna poruka tim roditeljima je da nisu nemoćni, da dete zavisi od njih, da ta mlada osoba od njih očekuje emotivnu podršku, u krajnjem slučaju finansijski zavisi od njih. Da razgovaraju, da gnjave, da ne daju novac i, u stvari, da poručuju mladoj osobi da je mnogo bolje za nju da se ponaša na socijalno prihvatljiv način.

Čalovska-Hercog: Ne mislim da će se roditelj koji je tukao svoje dete lakše izboriti s ulicom. Iako roditelji moraju da budu dosledni oni moraju da menjaju svoj način komunikacije, da je revidiraju i prilagode novonastalim vremenima i da ponude. A naši roditelji se vrlo često uplaše, ukrute, povećaju strogost, pa kad to ne uspe, onda se povuku.

Politika: Znači glavni uzroci budućeg huliganstva su razmaženost i zanemarivanje?

Čalovska-Hercog: Ne samo razmaženost nego i kazna sa ovim stavom „batina je iz raja izašla i te kako se podržava i podstiče nasilnički oblik komunikacije.

Milivojević: Ne to je pogrešno, tamo gde su roditelji strogi, gde otac tuče sina, vrlo retko će on smeti da pravi probleme, ali ti razmaženi i zanemareni oni su problem. Zajedničko za zanemarene i razmažene je to da su roditelji nemoćni, jednostavno ne komuniciraju s detetom dovoljno i ne nameću mu norme, a za razmaženo dete roditelj je stalno tu i trudi se oko deteta, ali ne pokazuje moć. Tamo gde su roditelji suviše moćni, deca su preterano socijalizovana jer u porodici dobiju strah od kazne.

Čalovska-Hercog: Jedna trećina aktivnih zlostavljača dolazi iz takvih porodica.

Milivojević: Da, to je jedna trećina, a dve trećine su nešto drugo.

Čalovska-Hercog: Ali su to nesrećni ljudi.

Milivojević: Jeste, ja mogu, s obzirom na posledice razmaženosti, da kažem da ljubav rađa nasilje.

Politika: Ljubav?

Milivojević: Dobro, popustljivost rađa nasilje.

Čalovska-Hercog: Ne, nemanje granica rađe nasilje.

Gordana Bašović
objavljeno: 04/01/2010

primedba kad kaže da su deca koja su vaspitana tako da roditelj ima preveliku moć "preterano socijalizovana", Milivojević ne misli kako bi laik pomislio na preterano uklopljena u društvo već na preterano podređena interesima društva...

Poslednja izmena:
Iz strucne literature si naveo primere koji su vezani za Sindrom razmazenog deteta koji je zapravo pedagoski problem iako ga navode "tvoji vrhunski strucnjaci" kao psiholoski.Za narcisoidni poremecaj licnosti potrebno je mnogo vise stete izazvati na detetu sem roditeljsko pedagoskog promasaja.I to je nesto sti ti pokusavam reci. Jedna od vecih misterija psihologije je formiranje jednog od narcisoidnih poremecaja kao i diasocijativnih pormecaja..Ti tvrdis da si dosao do zakljucka da jedan od pedagoskih sindroma izaziva poremecaj licnosti?

Ja ovim izlazim iz diskusije.

Back