Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.966
Najzapadnija hrvatska kopnena granica, prema Istri, ne seče kroz kajkavsko govorno područje.
Istina je potpuno oprečna
Ovo je primorska granica o kojoj diskutujemo, sa karte koju si ti okačio:
Hajde objasni ti sada svima, koje se tačno to kajkavsko govorno područje nalazi na hrv. strani Istre.

Boze sta si ti dosadan čovjek. Danasnja granica između Hrvatske i Slovenije postoji gotovo od 9.stoljeća od propasti Samove države i dolaska Franačke imperije na tu granicu.
Slovenija je bila uključena u sveto rimsko carstvo u sklopu austrijskih država, Hrvatska je bila dugo vremena u zajednici(asimetričnoj) sa Ugarskom, a jedno vrijeme i sa Poljskom. Govorimo o razdoblju od cca 900te-1527. Od Trpimirovića, Arpadovića, Anžuvinaca, do Jagelovića.
Slovenija je bukvalno cijelo vrijeme ukljucena u Austriju, dio je austrijskih nasljednih zemalja, Hrvatska tek 1527 dospjela u vezu sa Austrijom i to posredno, ugovorom sa austrijskom vladajućom kućom, i kućom koja je vladala cijelim Sv.Rimskim Carstvom.
1867.današnja Slovenija je i dalje dio austrijskih nasljednih zemalja, dok je Hrvatska(bez Dalmacije) bila u Ugarskoj polovini monarhije natežući se s Ugarskom u tzv državno-pravnoj zajednici(opet asimetričnoj na štetu Hrvatske).
Jeste, tako je, otprilike, samo što mislim da su postojale neke teritorijalne izmene u vreme poznih Arpadovaca. Malčice nisam siguran oko ovoga, jer sam primetio da se na kartama uglavnom prikazuje maltene ista granica i pre XII stoleća, ali čitao sam negde da je teritorija u Beloj krajini išla drugačije dublje, odnosno da je deo možda pripadao Slavoniji. Ako se sećam starijih istoričara, iz nacionalno romantičarskog perioda, pisale su se žalopojke o tome kako je za Hrvatstvo Bela krajina tako bila otrgnuta (trebalo bi da je nedugo potom bila izvršena i crkva korekcija, te je to područje izuzeto iz zagrebačke biskupije i dodeljeno akvilejskom patrijarhu). No, van toga, dakle severoistočna granica, još je i drevnija.
Poslednja izmena: