Разлике у степену образовања.

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Naravno da je moguce, nebitan je stepen obrazovanja, socijalni status, etnicka ili verska pripadnost, boja koze sve dok postoje emocije i ona neka hemija izmedju dve osobe, ono kada osecas da neko emituje pozitivnu energiju, da se osecas prijatno u drustvu te osobe i pritom ti je ta osoba i privlacna i prosto te cini srecnim/srecnom onda sve ostalo pada u vodu i te neke stvari kao sto su stepen obrazovanja, socijalni status, etnicka ili verska pripadnost, neke mozda lose navike te osobe ili mozda neki stavovi sa kojima se ne slazes i slicno postaju skroz nebitne.

Mislim sad razumem da nekoj finoj, obrazovanoj i kulturnoj devojci se verovatno nece svideti neka ono notorna seljacina i neki ono saban bez ikakvog slifa,sarma, ukusa ili sta ja znam , ali sad recimo ona neko joj se svidi i ono sve super i sad kao , eeee ja ipak ne mogu da budem sa njim jer eto nema zavrsen fakultet ili ima samo srednju skolu ili ne znam kao svidja joj se neko bas, ono lik super, sve 5 ali eto kao ju ju ne moze da bude sa njim jer je mozda iz nekog razloga trenutno nezaposlen ili je ne znam obican taksista, kuvar, frizer, prodavac ili ne znam ni ja sta a nije neki ugledni lekar, advokat ili sta vec , e to je vec cisto proseravanje i cist snobizam i malogradjanstina, a i na kraju krajeva to vise nema veze sa ljubavi i emocijama to vec onda postaje cista kalkulacija i interes ili recimo ono kao oboje su uspesni, imaju lovu pa kao misle da ce im biti bolje ako to sve stave na gomilu i ako podele troskove, ono kao da traze poslovnog partnera a ne za emotivnu vezu.

Nazalost ima toga dosta, da su sa nekim ili da se udaju/zene iz interesa i onda se posle cude kako veze ili brakovi tako lako pucaju, pa normalno da pucaju, mislim cim se tu umesa i neki interes i kalkulacije to je odma pisi kuci propalo, od toga nema nista, jer ono 100% ljubavi je 0% interesa, vec ako je samo 10% interesa to je automatski 90% ljubavi i najverovatnije ce i to u nekom momentu puci.
Mislim ipak ono sto definise coveka i nekog kao osobu nije nivo strucne spreme, posao ili socijalni status vec njega licnost, karakter i njegova interesovanja (recimo mnogo je vaznija dokolica od posla ili skole, jer za osobu vaznije je recimo da ima neku sirinu, dijapazon i mnogo je vaznije recimo kako voli da provodi vreme, o cemu voli da prica, kakvu muziku slusa, da li voli da cita i sta, sta voli da gleda na TV-u, neki njegovi stavovi i rezoni, odnos prema drugim ljudima, Bogu, prirodi, zivotinjama,itd nego njegov stepen strucne spreme ili posao koji radi).

Раније сам разговарао са једним лекаром који ми је рекао да зна много колегиница, докторки.....не медицинских сестара.......које су се зближиле са пацијентом а касније удале за њега. Да ли мислите да паметно.....па и могуће.....да такав брак/веза опстану ако је она......као што рекох нпр. лекар а он нпр. нека шоферчина или радник у фабричкој хали. Иде ли да њено друштво буду њене колеге доктори а он да доводи своје колеге нпр. неке дрипце у стан типа "кокице-пиво-фудбал".
Mislim da vredjas nize obrazovanje, i stavljas ga na nivo dobrog i loseg vaspitanja, sto svakako da ne mora da bude slucaj...

Mislim sad razumem da nekoj finoj, obrazovanoj i kulturnoj devojci se verovatno nece svideti neka ono notorna seljacina i neki ono saban bez ikakvog slifa,sarma, ukusa ili sta ja znam , ali sad recimo ona neko joj se svidi i ono sve super i sad kao , eeee ja ipak ne mogu da budem sa njim jer eto nema zavrsen fakultet ili ima samo srednju skolu ili ne znam kao svidja joj se neko bas, ono lik super, sve 5 ali eto kao ju ju ne moze da bude sa njim jer je mozda iz nekog razloga trenutno nezaposlen ili je ne znam obican taksista, kuvar, frizer, prodavac ili ne znam ni ja sta a nije neki ugledni lekar, advokat ili sta vec , e to je vec cisto proseravanje i cist snobizam i malogradjanstina, a i na kraju krajeva to vise nema veze sa ljubavi i emocijama to vec onda postaje cista kalkulacija i intere...
Slazem se sa tvojim postom u potpunosti. Boldovala sam deo koji je ustvari odgovor na pitanje koje se ovde postavilo.
Upravo snobovima je ta stavka jako bitna, (a i mnoge druge, uostalom).

Jako puno ljudi bez fakultetske diplome poznajem, ali koji su pristojni, informisani, kulturni, koji rade na sebi, i sa kojima imas o cemu da pricas...A i ovih drugih koji su sa zavrsetkom studija prestali da napreduju, i ostali na tom istom nivou... I samo su u poslu super, a privatno- praznina.

Mislim da vredjas nize obrazovanje, i stavljas ga na nivo dobrog i loseg vaspitanja, sto svakako da ne mora da bude slucaj...
Шта ти је човече. Где сам то рекао. Па обичан Златиборски сељак може да буде господин човек са својим начином размишљања и комуникације. Такви су ми најдражији за разговор.

Раније сам разговарао са једним лекаром који ми је рекао да зна много колегиница, докторки.....не медицинских сестара.......које су се зближиле са пацијентом а касније удале за њега. Да ли мислите да паметно.....па и могуће.....да такав брак/веза опстану ако је она......као што рекох нпр. лекар а он нпр. нека шоферчина или радник у фабричкој хали. Иде ли да њено друштво буду њене колеге доктори а он да доводи своје колеге нпр. неке дрипце у стан типа "кокице-пиво-фудбал".
o itekako...

ON u fazi raspada, broji zadnje dane
ONA (doktorka) se "zaljubljuje ludo"

Godinu i po dana kasnije:

ON na Lešću, familija mu nije došla jer
ONA renovira gajbu, izbacuje sve dotadaśnje stvari i nameštaj

Omg, zar je moguce da je ljudima bitan stepen obrazovanja u ljubavi?

:roll:
Nažalost, moguće je. Meni su u nekim agencijama za upoznavanje govorili kako je eto ponuda slaba jer "sve hoće visokoobrazovane" (ja imam samo srednju školu). Ljudi su površni, misle da ako neko nema VSS da automatski nije za njih, da neće imati o čemu da razgovaraju, i ko zna kakve još stereotipe i predrasude.

Zar se muškarci koji su sa ženama koje zarađuju više od njih, ne osećaju malo… kastrirano?
Ni najmanje.

Što bi se osećali tako? Pošto nije bitno ko je više ili manje obrazovan. Uglavnom fakultetski obrazovani ljudi više zarađuju,...što bi ona doktorici smetala šljoserska plata?

Pa ne mora da znaci da fakultet donosi bolje pare. Neko sa faksom moze da volontira u opstini za 20.000din, a neko bez skole da ima kafanu ili je kamenorezac pa zaradjuje deset puta vise.

Pa ne mora da znaci da fakultet donosi bolje pare. Neko sa faksom moze da volontira u opstini za 20.000din, a neko bez skole da ima kafanu ili je kamenorezac pa zaradjuje deset puta vise.
U principu, sve može i ne mora.
Ali što se para tiče,...znači da ako manje zarađuje treba imati kompleks, dok ako je manje obrazovan ne mora? Vrlo verovatno da ga ima u oba slučaja.

Zar se muškarci koji su sa ženama koje zarađuju više od njih, ne osećaju malo… kastrirano?

Pa u tom slucaju ja bi se pored svake skoro osecao kao evnuh s obzirom da nemam stalan posao i redovna primanja. :D

Iskreno ono ja skoro uvek sam bio svorc i fazon 100 kinti u dzepu ali se nikad, ni pred kim nisam osecao inferiorno , ono uvek bio dzek, onako super se drzao, uvek bio nasmejan, komukiativan, zezao se, sirio pozitivnu energiju, uvek onako hvala Bogu fizicki bio pojava i markantan,onako kul i zivopisno obucen i ono nikad nije bilo te osobe pored koje bi se ja osecao inferiorno ili mozda pomislio kako ipak nisam njen "nivo" bez obzira koliko imao/nemao kinte.

Mislim i kod nas u kuci recimo ,moja mama je bila komercijalni direktor u jednoj firmi i onako relativno dobro zaradjivala a cale uglavnom nije radio (vise nije nego sto jeste), bio je kod kuce i ono kuvao rucak i brinuo o meni i sestri dok mama ne dodje sa posla, ucio sa nama i pomagao nam oko skole, isao u skolu kad ga pozove razredna (jer sam napravio neko sranje), itd i generalno nikad ni on a ni mama nisu gledali na to kao na neki problem, jednostavno tako se zalomilo, ispostavilo se da je ona uspesnija i to je to i cale ju je podrzavao, pomagao koliko je mogao i to je to.

Mislim ono ne mogu sad svi da budu i dobre i super osobe i pametni i obrazovani i lepi i zgodni i uspesni i situirani i sve, prosto ne mogu jer stvari ne funkcionisu tako i svi mi imamo neke svoje i vrline i mane, sad neko mozda nije nesto uspesan ili maher da zaradjuje neku lovu ali zato mozda ima gomilu nekih drugih vrlina i mozda nekom uvek moze da ulepsa dan, da tu osobu ucini srecnom, nasmejanom, boljom osobom i da bude neka ljudska i emotivna potpora a to sigurno da mnogima znaci mnogo vise nego sto bi mozda mogao nesto materijalno da joj omoguci.

Slazem se sa tvojim postom u potpunosti. Boldovala sam deo koji je ustvari odgovor na pitanje koje se ovde postavilo.
Upravo snobovima je ta stavka jako bitna, (a i mnoge druge, uostalom).

Jako puno ljudi bez fakultetske diplome poznajem, ali koji su pristojni, informisani, kulturni, koji rade na sebi, i sa kojima imas o cemu da pricas...A i ovih drugih koji su sa zavrsetkom studija prestali da napreduju, i ostali na tom istom nivou... I samo su u poslu super, a privatno- praznina.

E pa to je to, evo recimo ja sad trenutno radim popis ovaj mesec i idem po stanovima, nailazim na razno-razne ljude i recimo bilo je slucajeva da ono maltene ne znaju da pricaju, ono mutave osobe, nemaju pojma ni o cemu, pritom zive u nekom bezveze stanu, aljkavi ,bez ikakve kulture zivljenja i ono pomislio bi da ti imaju mozda samo osnovnu skolu (ako i to imaju) a ono ispostavi se da su ne znam magistri ili da imaju master i da imaju neke ozbiljne poslove, a recimo bilo je slucajeva ono udjes u neki stan, vidis ono sve novo, onako sve pod konac, kamen, mermer, police pune knjiga, kvalitetne muzike, slike na zidu, suvenira sa raznih putovanja i pomislis ova mora da je neki doktor ili profesor na nekom privatnom univerzitetu a ona recimo obicna frizerka ili recimo obicna prodavacica u nekoj prodavnici a muz fazon taksista ili negde portir.

Takodje naleteo sam na jednog lika (fazon jos maltene klinac, mozda 31,32 godine) koji je ono od nekud dosao a ono vidis odma da je bas ono teski ljakse, onako neugledan, neka ruralna seljacka faca, neki isto akcenat malo "ruralan", maltene ne zna da prica, pojma nema ni o cemu, jos ono odvrnuo neku narodnu muziku (sto vise ni babe ne slusaju), ono ljakse na kub i sad sta pomislis da takva osoba ima od obrazovanja ili cime moze da se bavi, kad ono ispostavilo se da je zavrsio faks i da je tako mlad vec generalni direktor u nekoj firmi.

Sad recimo sa druge strane ja koji sam ono bez lazne skromnosti svetlosnim godinama ispred njega i pojam za njega u svakom smislu iako eto nemam zavrsen faks a nemam cak ni stalan posao i sad mozda bi neki pomislili kako bi ja mozda trebalo nesto da mu zavidim , ali ja ni za sta na svetu se ne bi menjao za njim i ni na trenutak mi nije proslo kroz glavu kao "eeee kako on ovakav moze da ima ovo ili ono a ja ne mogu" jer sam vrlo dobro svestan da sto se kaze Bog nesto daje ali nesto i uzima i da su zapravo stvari verovatno onakve kakve bi i trebalo da budu (zapravo svaka zavist je potpuno besmislena) i ono bilo mi je i drago na neki nacin, kao jooj mukica jeste sav takav kakav jeste ali eto barem ima tu diplomu i taj posao i nek mu je na zdravlje, a meni ionako ne treba ni diploma a ni direktorsko mesto da bi sad ne znam bio smeker, dopadao se devojkama, ostavljao utisak na ljude, ziveo u lepom stanu, jeo dobru klopu, oblacio se kako zelim ili sta vec.

Имам ја рођака који је завршио факс за програмера а иначе живи горе на селу. Са оцем коље стоку и држе месару у граду. Глуп ко куррац !! Фонд речи ОСАМ ! А факултет завршио са 9,8. Оженио неку "чобанчицумикачицу" 14 година млађу од њега. Контам у себи......."јеббо ти твој факултет кад си тешка букова обловина". После кажем себи да он и није могао да ожени другу него неку са села случну њему. Дакле......ДУХ је тај који повезује а не диплома. Ја сам 2004. имао неку која је завршила природно математички и шумарски. Отац јој лекар а мајка комерцијални директор филијале некадашњег "Новкабела Светозарево". Питала ме да се венчамо. Нисам хтео јер смо се упознали преко нета и провели само једну ноћ заједно. Глупо је тек тако "на прву" оженити неку.

Имам ја рођака који је завршио факс за програмера а иначе живи горе на селу. Са оцем коље стоку и држе месару у граду. Глуп ко куррац !! Фонд речи ОСАМ ! А факултет завршио са 9,8. Оженио неку "чобанчицумикачицу" 14 година млађу од њега. Контам у себи......."јеббо ти твој факултет кад си тешка букова обловина". После кажем себи да он и није могао да ожени другу него неку са села случну њему.
Čekaj pa jel radi u struci?

Čekaj pa jel radi u struci?
Ма јок. Радила тих година у мењачници. Имала опаку плату и трособан стан на НБГ. Али у њему живе њени маторци. Баш озбиљно напала да је женим. Реко......где да се оженим.....вид'о је два пута у животу и оно што смо преко нета причали. После се удала за пандура.

Ма јок. Радила тих година у мењачници. Имала опаку плату и трособан стан на НБГ. Али у њему живе њени маторци. Баш озбиљно напала да је женим. Реко......где да се оженим.....вид'о је два пута у животу и оно што смо преко нета причали. После се удала за пандура.
ma mislio sam na programera sa prosekom 9.8 :lol:

Upoznala sam dosta ljudi, najviše preko univerziteta. Ali u poslednje vreme i preko aplikacija za upoznavanje, preko prijatelja, pa što da ne kažem i preko foruma.. muškaraca i žena.
Formalno obrazovanje kaže nešto o osobi: na primer, ume li da se skoncentriše, da li je istrajna, da li je psihički stabilna (treba položiti 40 ispita). U tom smislu nije nevažno, jer ukazuje na izvesnu dozu ozbiljnosti osobe. Međutim, to je samo ta stavka, organizovanost, trud, vrednoća.
Vaspitanje i inteligencija nisu u direktnoj srazmeri.

Što se tiče konkretnog pitanja, poslednjih godina sam bila svojom namerom usmerena na muškarce koji nisu završili faks. Jedan od njih je izuzetno načitana, pametna osoba. Drugi pak ne voli mnogo da priča, a kada kaže lepo kaže sa smislom. Itd.. Problem je samo što ako je neko šofer, on misli kao šofer, ako je neko pekar, majstor itd misli na taj način, sa svog životnog aspekta.. To nije problem za ljubav, za seks još manje, ali može biti, kažem može biti, za organizaciju života.

Obrazovanje nije garant znanja.
Sofercina govori nekoliko jezika.
Vecina medicinskih sestara zna samo maternji. Isti slucaj je i sa doktorima. Od coveka zavisi. Vecina obrazovanih nece da vam kaze dobar dan kada udju u prostoriju. Nemaju kulture. Mislim i krava kaze muuuu kada udjes u stalu. Ako me razumes.
Ljudi se zblize jer odgovaraju jedno drugom i imaju slicna interesivanja privatno a ne zbog zanimanja, niti je zanimanje osnov za klasifikaciju ljudi i njihovo ocenjivanje ili vrednovanje.

Biti doktor ili djubretar je jednako.

Jer svaka osoba dovoljno obrazovana i potkovana znanjem, zna da je svako zanimanje i SVAKI POSAO VAZAN i da nema poslova koji su vazniji od drugih, jer od svakog ZAVISI jedan deo funkcionisanja naseg drustva. Niti neko vredi vise od nekoga zato sto ima visi stepen obrazovanja.
Ja sam licno jako zgrozen ogranicenoscu i nedostatkom intelekta kod osoba koje su zavrsile fakultete. Iskreno sam oduvek ocekivao od nekoga ko je toliko ulozio u obrazovanje, da ima daleko sire poglede na svet i zivot uopste. Potpuni promasaji. Cast izuzecima.

Poslednja izmena:
Kаже мени једном директор шумског газдинства, шумарски инжињер....."Момак....само да ти кажем.....што може интелектуалац да те увреди и уједе за срце, то не може ниједан обичан човек" !! Вероватно је имао читав низ таквих ситуација у животу са својим колегама.

Back