Razlike izmedju sunita i siita

Nisam znao mnogo o muslimanima, narocito o toj podeli, ali sad kada nesto malo vise znam i kada znam da su Iranci potomci Persijanaca, koji su potomci Arijevaca, ja dozivljavam siite kao narod sa vise duhovne tradicije (ta persijska grana arijevaca recimo imala je za svoje ucenje Avestu, granu vedskog ucenja koje je veoma, veoma staro, duboko i kompleksno) i stvarno ih dozivljavam kao plemice medju muslimanima - samo zbog ovoga, mislim da imaju dublju tradiciju i dublji i pravilniji odnos prema duhovnosti na kome insistiraju Vede i Avesta.

Takodje, onaj cuveni kulturni procvat koji su Arapi napravili navodno tamo oko 1000 godine n.e. +/- par stotina godina je zapravo rezultat dobijanja znanja iz vedske i verovatno avestinske tradicije, u Indiji recimo tvrde da je nula njihov izum i da su je Arapi bukvalno prekopirali, ili verovatnije samo usvojili i koristili a onda je preko njih dosla do Zapada koji je onda pripisao njima.

Slicno vazi i za filozofiju, matematiku i mnoge druge oblasti - ko ne zna vise o tome neka se zainteresuje za Vede i vedsko znanje, pa ce shvatiti koliko je zapravo poteklo odatle. Licno mislim i da je dobar deo grcke anticke filozofije i nauke i naucne misli dobar deo inspiracije nasao na istoku, u vedskoj tradiciji.

A za kraj da dodam da je cuveni crni kamen iz Meke, tacnije Kabe, zapravo Siva linga, vedski simbol jedinstva muskog i zenskog principa koji simbolise univerzalnost i jedinstvenog Boga (vrlo ukratko). Zato se taj kamen krije, i ceo taj hram je zapravo otet poklonicima Sive pri cemu su ti ljudi koji su se bunili protiv toga brutalno pobijeni, pa je Muhamed morao da bezi (ili je prvo pobegao jer su ga oterali pa se vratio sa vojskom i pobio te ljude). U svakom slucaju, Islam se zasniva na kradenom simbolu i otetom hramu, i kao takav ne donosi bas mnogo srece pripadnicima te vere.

Šiitski islam nema ama baš nikakve veze sa hinduizmom i zoroastrizmom, osim što su neki sljedbenici ovih religija milom ili silom prešli na ovu varijantu islama...

- - - - - - - - - -

I šiizam je ekstreman u mnogim stvarima... ništa tu nije crno-bijelo...

Da, Islam je religija koja slavi ili je pod uticajem Meseca, a to je zenski princip. Na kraju, takav im je i simbol. Hriscanstvo je, recimo, religija koja je pod uticajem Sunca, i ima muski karakter/princip.

браво! а то рецимо ретко ко запази. месец је прворазредни симбол женског принципа у природи. сваки пут кад мујезин узвикне la ilaha illa'llah (нема бога осим Аллаха), изнад главе му се смеје велика Богиња Мајка (Аллат) оличена у полумесецу :D и чувени Црни камен коме се клањају у Каби, није ништа друго до средиште универзума - велика материца богиње Аллат из њиховог старог паганског пантеона:

baraka02.jpg

браво! а то рецимо ретко ко запази. месец је прворазредни симбол женског принципа у природи. сваки пут кад мујезин узвикне la ilaha illa'llah (нема бога осим Аллаха), изнад главе му се смеје велика Богиња Мајка (Аллат) оличена у полумесецу :D и чувени Црни камен коме се клањају у Каби, није ништа друго до средиште универзума - велика материца богиње Аллат из њиховог старог паганског пантеона:

baraka02.jpg
Ja sam citao da je u pitanju glavni bog meseca iz perioda kada su bili pagani.
Posto su mnoga plemena imala slicnog glavnog boga dosao lik i objedinio ih.

Kod njih je mislim bilo drugacije, MESEC je bio muski a Sunce zenski princip ili tako nesto.
Znam da mi je bilo interesantno da je kod njih obrnuto.

..

Dopadljiva i plasticna prica.

Koliko se sjecam iz studentskih Erisina jabuka (jabuka Eride?) se bazira na tome da Suniti apriori ne zele akceptirati nikakve prorokove naslednike.
Oni zadrzavaju pravo da sami biraju svoje religiozne vodje i interpretiraju Muhameda po njihovom.

Мухамед није створио државу, него лабав племенски савез који је прихватио њега као политичког и духовног вођу коме су се заклели на верност. настојање Мухамеда да оснује династију и власт пренесе на своје потомке, није успело. након његове смрти савез се распао. дошло је до борбе око власти у којој су превагу однели они који су имали боље племенске везе и јачу подршку. о томе се ради.

Ja sam citao da je u pitanju glavni bog meseca iz perioda kada su bili pagani.
Posto su mnoga plemena imala slicnog glavnog boga dosao lik i objedinio ih.

Kod njih je mislim bilo drugacije, MESEC je bio muski a Sunce zenski princip ili tako nesto.
Znam da mi je bilo interesantno da je kod njih obrnuto.

месец је увек везан за женски принцип јер се менструлани циклус код жена поклапа са месечевим менама. зато је он увек симбол богиње плодности и рађања.

Америка воли да верује да може да контролише Суните, а Русија воли да верује да контролише Шиите.

Али јако је важно разумети да нико не може да контролише ове људе и да они нису ничији савезник.

КСА се све више врда из америчког загрљаја, Ердоган не шиша Европу ни 2%, а ако Москва верује да ће увек бити у љубавном загрљају са Техераном, па... у заблуди су.

- - - - - - - - - -

Шиити делују безопасније јер наизглед нису заинтересовани за светску доминацију, и не организују терористичке нападе у Европи.

Осим у Босни. Ту је Техеран веома рабично подржавао оне који су секли Србима главу, и допремао Изетбеговићу оружје преко Хезболаха.

О помоћи Турске и КСА Бошњацима излишно је говорити.

Зато треба бити јако опрезан и са Шиитима.

Мухамед није створио државу, него лабав племенски савез који је прихватио њега као политичког и духовног вођу коме су се заклели на верност. настојање Мухамеда да оснује династију и власт пренесе на своје потомке, није успело. након његове смрти савез се распао. дошло је до борбе око власти у којој су превагу однели они који су имали боље племенске везе и јачу подршку. о томе се ради.
..

Hvala kolega. Prihvatam. :-)
I interpretacija i elokventnost odaju insidera. Ja ipak posjedujem samo okviran uvid u ovo polje.
Nije ti to valjda bio sporedni fah na uni
?
...

(ps
Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju
pre nego što je ponovo dodelite korisniku Statler and Waldorf.)

Poslednja izmena:

baraka02.jpg

Cekaj malo, zar rec Alah ne potice od hebrejske reci El koja oznacava Boga? Zar arapski hriscani takodje nazivaju.Boga Alah?

Koliko ja razumem to nije licno ime, vec ona jednostavno znaci Bog? Nema razlike kad Srbin kaze Bog i kad Arapin kaze Alah, zato arapski hriscani takodje koriste tu rec.

Licno mislim da to nema nikakve veze sa paganskim bozanstvima i ostalim sto si naveo, islam je avramovska religija. Naravno smatram da je njihovo tumacenje Boga i vere pogresno,ispam je zabluda ali on se ipak naslanja na avramovsko a ne pagansko nasledje. A mozda i gresim...

..

Hvala kolega. Prihvatam. :-)
I interpretacija i elokventnost odaju insidera. Ja ipak posjedujem samo okviran uvid u ovo polje.
Nije ti to valjda bio sporedni fah na uni?

историја ислама и шеријатско право били су једна од области које сам проучавао на факсу.

има ту један занимљив детаљ - данас се често говори о исламу као религији мира и о Мухамеду како узвишеном и племенитом човеку. међутим, његов успон на политичку власт у Медини (у првим годинама након хиџре) значио је буквално истребљење три јеврејска племена која су тамо живела пре доласка фанатика из Меке. Мухамедов успон почео је на јеврејској крви.

историја ислама и шеријатско право били су једна од области које сам проучавао на факсу.

има ту један занимљив детаљ - данас се често говори о исламу као религији мира и о Мухамеду како узвишеном и племенитом човеку. међутим, његов успон на политичку власт у Медини (у првим годинама након хиџре) значио је буквално истребљење три јеврејска племена која су тамо живела пре доласка фанатика из Меке. Мухамедов успон почео је на јеврејској крви.

Islam nije religija mira, definitivno. Naprotiv rec je o osvajackoj i ratnickoj religiji. I ne samo religiji vec ideologiji.

..

Oh! Ovaj mozaicki kamicak istorijata moze navesti stvarno samo znalac.
Moj Tanah se naravno ne bavi eksplicitno takvim dogadjajima.
Zagolicao si mi radoznalost. Prvom prilikom cu eroirat u tom smjeru. Javit cu ishod :-)

Koja su to plemena od onih 12 bila ako se sjecas?
Od tih 12 plemena (sve sinovi Jakoba) su ukupno 10 nestala.

Poz i do sledeceg susreta.

Poslednja izmena od moderatora:
Osnovno verovanje Shita je verovanje u povratak njihovog spasioca dvanestog Imama Mahdija koji se vraca u trenutku sudnjeg dana.

Iran je shitska teokratija kojom upravlja verski savet mula kao vrhovni vladar Shitske islamske republike.

Po njihovom verovanju sudnji dan i povratak Mahdija je nesto sto se nece desiti samo od sebe, vec se sudnji dan mora izazvati.

U isto vreme Iran sa verskim fanaticima na celu koji duboko veruju u sve to pokusava da izradi atomsku bombu.

Izraelci nisu nimalo glupi kada Iran vide kao najvecu pretnju.

Zar to nije zajednicko za nastanak i uspon svih avramskih religija?

Samuel 15:3
"Now go, attack the Amalekites and totally destroy all that belongs to them. Do not spare them; put to death men and women, children and infants, cattle and sheep, camels and donkeys."

Hosea 13:16
"The people of Samaria must bear their guilt, because they have rebelled against their God. They will fall by the sword; their little ones will be dashed to the ground, their pregnant women ripped open."

Osnovno verovanje Shita je verovanje u povratak njihovog spasioca dvanestog Imama Mahdija koji se vraca u trenutku sudnjeg dana.

Iran je shitska teokratija kojom upravlja verski savet mula kao vrhovni vladar Shitske islamske republike.

Po njihovom verovanju sudnji dan i povratak Mahdija je nesto sto se nece desiti samo od sebe, vec se sudnji dan mora izazvati.

U isto vreme Iran sa verskim fanaticima na celu koji duboko veruju u sve to pokusava da izradi atomsku bombu.

Izraelci nisu nimalo glupi kada Iran vide kao najvecu pretnju.
Naravno da su najveca pretnja kada su potomci drevnih Persijanaca i deluju udruzeno.

Ne ko blentavi Arapi koji se razbiju u sto frakcija.
Arape je lako kontrolisati sto se i sad vidi u Siriji.

Pa dokazi da gresim. Arapski Hriscani koriste tu rec za Boga jer ona prosto znaci Bog. Sa druge strane u Kuranu imas cak 99 imena za Boga (koja opisuju Boga). Ali sama rec Alah znaci Bog i nije u pitanju licno ime.

I sta mislis da gresim da islam spada u avramske religije? Ako to mislis onda ti ne znas neke osnovne stvari?

''аврамовска религија'' је најобичнија кованица, измишљотина доконих академских умова. створена је да би се ставио знак једнакости између јудаизма, хришћанства и мухамеданства. а шта је Мухамед мислио о својој ''авраамовској'' браћи у Медини, јасно је кад је наредио да их покољу. ислам и јудаизам немају ништа заједничко осим тога што је Мухамед неке библијске приче унео у своје објаве, онако како их је некад негде чуо и у облику у ком их је запамтио. тако нпр. он тврди да је Мојсије имао сестру Марију која је родила Исуса Христа. Мојсије заиста јесте имао сестру Марију, али то није иста она Марија која се помиње у Новом Завету. између те две Марије постоји временска дистанца од неких 12-13 векова :lol: али, он то није знао, јер је био неписмен па није читао, него је слушао од којекога, а лоше памтио.

- - - - - - - - - -

Naravno da su najveca pretnja kada su potomci drevnih Persijanaca i deluju udruzeno.

Ne ko blentavi Arapi koji se razbiju u sto frakcija.
Arape je lako kontrolisati sto se i sad vidi u Siriji.

да, Арапе је врло како контролисати. Персијанце не. Арапима су господарили и Мамелуци и Селџуци и Османлије, а касније и колонијалне силе. Иранцима нико осим њих самих.

@Statler and Waldorf

Nije mi jednostavno dala mira ova nepozaninca pa iako umoran ja u moju biblioteku i nadjem i knjizi od Simon Dubnov, "Istorija Jevrejskog Naroda", prvo idanje, strana 118 sledece:

"...Koncepcije jevrejskih proroka (ideali o miru i drustvenoj pravdi) nisu obuhvacene Muhamedovim ucenjima. Kao svi Arapi i on je bio ratoboran, pa je macem sirio novu veru. Poput Avrama, Mojsija i drugih, i on je prihvatio besciljnost idolopoklonstva... To je bio temelj nove vere.... Na pocetku svoje delatnosti Mohamed je pokusao da pridobije Jevreje -narod knjige. Ali kad su oni odbili da ga slede objavio je "sveti rat" protiv njih... Opkolio je selo u kome su se utvrdili Jevreji iz plemena Bnej-Kejnuka i uspeo da ih izgna. Druga jevrejeska plemena ili su pobijena ili prodana kao roblje..."

Je li to, to?

Pisemo se ponovo:)

@Statler and Waldorf

Nije mi jednostavno dala mira ova nepozaninca pa iako umoran ja u moju biblioteku i nadjem i knjizi od Simon Dubnov, "Istorija Jevrejskog Naroda", prvo idanje, strana 118 sledece:

"...Koncepcije jevrejskih proroka (ideali o miru i drustvenoj pravdi) nisu obuhvacene Muhamedovim ucenjima. Kao svi Arapi i on je bio ratoboran, pa je macem sirio novu veru. Poput Avrama, Mojsija i drugih, i on je prihvatio besciljnost idolopoklonstva... To je bio temelj nove vere.... Na pocetku svoje delatnosti Mohamed je pokusao da pridobije Jevreje -narod knjige. Ali kad su oni odbili da ga slede objavio je "sveti rat" protiv njih... Opkolio je selo u kome su se utvrdili Jevreji iz plemena Bnej-Kejnuka i uspeo da ih izgna. Druga jevrejeska plemena ili su pobijena ili prodana kao roblje..."

Je li to, to?

Pisemo se ponovo:)

да, то су та три јеврејска племена из Јатриба (Медине), који су били прве жртва нове религије и новог ''пророка''.

Back