svarozic
Buduća legenda
- Poruka
- 35.145
Nisam znao mnogo o muslimanima, narocito o toj podeli, ali sad kada nesto malo vise znam i kada znam da su Iranci potomci Persijanaca, koji su potomci Arijevaca, ja dozivljavam siite kao narod sa vise duhovne tradicije (ta persijska grana arijevaca recimo imala je za svoje ucenje Avestu, granu vedskog ucenja koje je veoma, veoma staro, duboko i kompleksno) i stvarno ih dozivljavam kao plemice medju muslimanima - samo zbog ovoga, mislim da imaju dublju tradiciju i dublji i pravilniji odnos prema duhovnosti na kome insistiraju Vede i Avesta.
Takodje, onaj cuveni kulturni procvat koji su Arapi napravili navodno tamo oko 1000 godine n.e. +/- par stotina godina je zapravo rezultat dobijanja znanja iz vedske i verovatno avestinske tradicije, u Indiji recimo tvrde da je nula njihov izum i da su je Arapi bukvalno prekopirali, ili verovatnije samo usvojili i koristili a onda je preko njih dosla do Zapada koji je onda pripisao njima.
Slicno vazi i za filozofiju, matematiku i mnoge druge oblasti - ko ne zna vise o tome neka se zainteresuje za Vede i vedsko znanje, pa ce shvatiti koliko je zapravo poteklo odatle. Licno mislim i da je dobar deo grcke anticke filozofije i nauke i naucne misli dobar deo inspiracije nasao na istoku, u vedskoj tradiciji.
A za kraj da dodam da je cuveni crni kamen iz Meke, tacnije Kabe, zapravo Siva linga, vedski simbol jedinstva muskog i zenskog principa koji simbolise univerzalnost i jedinstvenog Boga (vrlo ukratko). Zato se taj kamen krije, i ceo taj hram je zapravo otet poklonicima Sive pri cemu su ti ljudi koji su se bunili protiv toga brutalno pobijeni, pa je Muhamed morao da bezi (ili je prvo pobegao jer su ga oterali pa se vratio sa vojskom i pobio te ljude). U svakom slucaju, Islam se zasniva na kradenom simbolu i otetom hramu, i kao takav ne donosi bas mnogo srece pripadnicima te vere.
Šiitski islam nema ama baš nikakve veze sa hinduizmom i zoroastrizmom, osim što su neki sljedbenici ovih religija milom ili silom prešli na ovu varijantu islama...
- - - - - - - - - -
I šiizam je ekstreman u mnogim stvarima... ništa tu nije crno-bijelo...