Razlike i neslaganja između Biblije i Knjige Mormona

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

gost 102443

Buduća legenda
Poruka
31.178
...i kontradikcije unutar same Knjige Mormona. Da krenemo:

Kontradikcije između Knjige Mormona i Biblije:

1. Knjiga Mormona uči da su deca slobodna od greha jer nemaju grešnu prirodu (Moroni 8:8)

Biblija uči da svi, pa i deca, po rođenju imaju grešnu prirodu. (Psalm 51:5)

2. Knjiga Mormona uči da je moguće postići spasenje milošću i delima (2 Nephi 25:23)

Biblija uči da se spasenje postiže samo milošću božijom. (Efešanima 2:8,9)

3. Knjiga Mormona uči da je pad Adamov u greh bio deo božijeg plana. (2 Nephi 2:23-25)

Biblija uči da je pad Adamov posledica neposlušnosti naređenjima božijim, dakle nije deo božijeg plana (Rim 5:12-14)

4. Knjiga Mormona uči da se Isus rodio u Jerusalimu: (Alma 7:10)

Biblija tvrdi da se rodio u Vitlejemu. (Matej 2:1)

5. Knjiga Mormona uči da su Jevanđelja, hrišćanstvo i Crkva postojali i pre Hrista, u Americi.( 2 Nephi 26:12)

Biblija kaže da su Jevanđelja, hrišćanstvo i Crkva postali posle Hrista. (Matej 16:18)

6.Knjiga Mormona uči da je jevrejskom narodu bog naredio da sagradi Hram u Americi, (Alma 16:13)

Biblija kaže da je bog odredio jedino Jerusalim kao mesto za gradnju Hrama. (1. Kraljevima 8:44-48)

7. Knjiga Mormona uči da je po Isusovom raspeću usledio period od tri dana tame.(Helaman 14:27)

Biblija kaže da je usledilo samo tri sata tame. ( Luka 23:44)

Dogmatske razlike:

Sveta Trojica

Sveta Trojica sačinjena su od Oca, Sina i Duha Svetog, ali oni su posebni entiteti. Sin nije predvečan, već duhovno biće stvoreno u vremenu, što implicira da je postojao period u kom Otac nije bio Otac.

Isus Hrist

Isus ima božansku prirodu ali samo i jedino u smislu uzvišenog čoveka.Nije jednak Ocu i ne treba ga obožavati kao Oca. On je stvoreno duhovno biće i odvojen je od Oca. Isus je duhovni brat Luciferov kao i duhovni brat svakog čoveka.

Zanimljivo je da u samoj Knjizi Mormona postoji kontradikcija sa ovim učenjem , jer se u sledećim stihovima Isus posmatra kao Bog:

2 Nephi 11:7
2 Nephi 26:12
Mosiah 15:1-5
Alma 11:38-39
D&C 20:28

Duh Sveti

Postoje dva termina kod mormona kada govore o Duhu Svetom: "Holy Ghost", koji je treće lice Trojice, i "Holy Spirit", koji samo simbolizuje božije prisustvo, ali je bezlična sila.

Bog

Mormoni uče da bog ima fizičko telo i da svaki čovek može da postane bog. (D&C 130:22)(D&C 88:107)

Ljudska priroda

Ljudi su, kao i Isus i Lucifer, postojali u večnosti kao "inteligencije", što se opet kosi sa njihovim učenjem da je Isus stvoren u jednom trenutku vremena.

Bezgrešno začeće

Isus je rođen zahvaljujući fizičkom odnosu Marije i boga, tokom kojeg je bog začeo Isusa.

Raj

Raj se deli na tri nivoa: najviši, celestial, rezervisan je samo za mormone; niži, terrestrial, rezervisan je za ne-mormone dobre hrišćane, i najniži, telestial, za zle.

Biblija

Mormoni veruju da je Biblija iskvarena od strane svih drugih hrišćanskih organizacija i crkava, te da Knjiga Mormona je sačinjena od delova Biblije koji su sakriveni.

Ima toga još, ali i ovo je dovoljno da se započne razgovor u kojem bi mormoni mogli da uestvuju i objasne kako i zašto razlike između Knjige Mormona i Biblije postoje.

Nigde izvor Biblije i Knjige Mormona, nego sta je neko napisao na nekom sajtu...WOW kakav expert,kopira, a ne zna ni sta je kopirao LOLOLOL

- - - - - - - - - -

Dakle, još jednom ponavljam da bi bilo dobro da otvorimo konstruktivnu diskusiju u kojoj bi mormoni mogli da objasne odakle ovoliko kontradikcija između Biblije i Knjige Mormona.

Dokazi su su ti sajtovi gde je nesto neko napisao. Sto nekazes posto si okultista, a drasticnim razlikama Biblije i okultizma.

Da li je ovo citat iz Knjige Mormona, ili nije:

22 The Father has a body of flesh and bones as tangible as man’s; the Son also; but the Holy Ghost has not a body of flesh and bones, but is a personage of Spirit. Were it not so, the Holy Ghost could not dwell in us.

Citat preuzet sa službenog sajta LDS:

http://www.lds.org/scriptures/dc-testament/dc/130?lang=eng

Dakle, zašto mormoni uče da Bog Otac i Isus imaju telo od krvi i mesa kao i svaki čovek, dok Biblija tvrdi upravo suprotno?

107 And then shall the angels be crowned with the glory of his might, and the saints shall be filled with his glory, and receive their inheritance and be made equal with him.

http://www.lds.org/scriptures/dc-testament/dc/88.107?lang=eng#106

Dakle, zašto mormoni uče da će ljudi postati jednaki bogu, dok Biblija tvrdi upravo suprotno?

Nigde izvor Biblije i Knjige Mormona, nego sta je neko napisao na nekom sajtu...WOW kakav expert,kopira, a ne zna ni sta je kopirao LOLOLOL

- - - - - - - - - -

Dokazi su su ti sajtovi gde je nesto neko napisao. Sto nekazes posto si okultista, a drasticnim razlikama Biblije i okultizma.

Utah, ako ovo nije tacno sto Serpent pise, ti objasni sta je tacno i da li se razlikuje ili je isto.Stalno pises da te napadaju ovde,a nikada nisi napisala Tacnost Smitove knjige.
Nasao sam kod mene mormonsku knjigu za $3., pa cu da je kupim i pokusam da rastumacim sta je sta.Znam da se u startu Razlikuje od biblije, jer se pominju imena kojih nema u bibliji.

22 The Father has a body of flesh and bones as tangible as man’s; the Son also; but the Holy Ghost has not a body of flesh and bones, but is a personage of Spirit. Were it not so, the Holy Ghost could not dwell in us.

http://www.lds.org/scriptures/dc-testament/dc/130?lang=eng

Dakle, zašto mormoni uče da Bog Otac i Isus imaju telo od krvi i mesa kao i svaki čovek, dok Biblija tvrdi upravo suprotno?

Da li si ti citao Bibliju ? Nisi, da li si citao Knjigu Mormona ? Nisi ! O cemu ti onda pricas ???!!!
Dodji na temu o okultizmu da nam pricas...lol

Utah, ako ovo nije tacno sto Serpent pise, ti objasni sta je tacno i da li se razlikuje ili je isto.Stalno pises da te napadaju ovde,a nikada nisi napisala Tacnost Smitove knjige.
Nasao sam kod mene mormonsku knjigu za $3., pa cu da je kupim i pokusam da rastumacim sta je sta.Znam da se u startu Razlikuje od biblije, jer se pominju imena kojih nema u bibliji.

Knjiga Mormona i Biblija nisu u suprotnosti, to su dve svete knjige za Mormone. Okultista nije citao ni Bibliju ni Knjigu Mormona , on provocira.
Bila je inace tema o Mormonima i Knjizi Mormona pre godina dana.

- - - - - - - - - -

Naravno da jesam, zato sam i otvorio temu. Nego, odgovori, da li su citati koje sam preuzeo sa službenog sajta LDS citati iz knjige mormona ili nisu, i zašto se u njima uči doktrina suprotna od one koju uči Biblija? I zašto su doktrine knjige mormona i Biblije o Isusovom začeću tako dijametralne, da citiram tebi jako, i po svemu sličnog, dr Gangulu?

Da li si citao Knjigu Mormona ? Nisi o cemu ti pricas onda ? To je kao da dodjes u skolu, nisi citao lektiru ,a pricas o njoj , smesno zar ne ?

(2 Nephi 2:23-25)

23 And they would have had no children; wherefore they would have remained in a state of innocence, having no joy, for they knew no misery; doing no good, for they knew no sin.

http://www.lds.org/scriptures/bofm/2-ne/2.23-25?lang=eng

Ovde imamo jako zanimljivu izjavu koja implicira da Adam i Eva, da nisu pali u greh, ne bi mogli da čine dobro. Da li to implicira da bez greha nema ni vrline, da bez zla nema ni dobra? U Bibliji ništa slično ne piše. Odakle tako velike razlike?

O hegelovskim relacijama ili o borbi kao zakonu rastenja, na primer?

Još nisi odgovorila na postavljena pitanja.

O fenomenologiji duha..tu si garant expert ? lol
Ti nisi odogovorio na pitanje kako mozes da pricas o Bibliji i Knjizi Mormona kada ih nisi citao ???!!!
Tebi ne treba ni skola ni fakultete,odes na wiki nadje nesto i za tebe je to isti kao da si i citao....lolololol

Utah ovo je direktno iz vase knjge:
1) Moroni 8,8: aListen to the words of Christ, your Redeemer, your Lord and your God. Behold, I came into the world not to call the righteous but sinners to repentance; the whole need no physician, but they that are sick; wherefore, little children are whole, for they are not capable of committing sin; wherefore the curse of Adam is taken from them in me, that it hath no power over them; and the law of circumcision is done away in me.

Ovo je bitno:-little children are whole, for they are not capable of committing sin.Objasni ovo,a koliko ja vidim je upravo ono sto je Serpent prvobitno napisao.

2-II Nephi 25, 23 For we labor diligently to write, to persuade our children, and also our brethren, to believe in Christ, and to be reconciled to God; for we know that it is by grace that we are saved, after all we can do.

for we know that it is by grace that we are saved, after all we can do.

3-II Nephi 2 : 23 And they would have had no hildren; wherefore they would have remained in a state of innocence, having no joy, for they knew no misery; doing no good, for they knew no sin.

24 But behold, all things have been done in the wisdom of him who knoweth all things.

25 Adam fell that men might be; and men care, that they might have joy.

4-Alma 7, 10 And behold, he shall be born of Mary, at Jerusalem which is the land of our forefathers, she being a virgin, a precious and chosen vessel, who shall be overshadowed and econceive by the power of the Holy Ghost, and bring forth a son, yea, even the Son of God.
Born of Mary , AT Jerusalem

5-II Nephi 26, 12 And as I spake concerning the aconvincing of the Jews, that Jesus is the very Christ, it must needs be that the Gentiles be convinced also that Jesus is the Christ, the Eternal God;

it must needs be that the Gentiles be convinced also that Jesus is the Christ, the Eternal God;

6-Alma 16, 13 And Alma and Amulek went forth preaching repentance to the people in their temples, and in their sanctuaries, and also in their synagogues, which were built after the manner of the Jews.

7- Helaman 14, 27 And he said unto me that while the thunder and the lightning lasted, and the tempest, that these things should be, and that darkness should cover the face of the whole earth for the space of three days.

and that darkness should cover the face of the whole earth for the space of three days.

Evo Utah, nije mi bilo tesko da prekopiram iz mormonske knjige stihove i to u kopletne,a pokusao da pojedine reci izdvojim kao tacne, upravo kako je Serpent napisao.
ZNACI ne slaze se vasa knjiga i biblija,a posto ti pises KONTRA, da sada lepo objasnis zasto je Smit napravio greske,a on je POTVRDIO da je imao kontakt sa Bozijim andjelom.
U cemu je PROBLEM???Zamolio bih te da ne zaobilazis vec direktno objasnis o cemu se radi/

Utah sada si napisala na drugoj temi:"Duhovne poruke tvog lidera":

"Za Mormone su i Biblija i Knjiga Mormona svete knjige,koje nisu u suprotnosti. Mormoni svojim delovanjem upravo propovedaju Isusovu rec
"I stand at the door and knock. If any man hear my voice and open the door, I will come in to him. . . ." (Rev. 3:20.)

Ovo sto si napisala da Isus kuca na vrata i da mu se otvori stoji u Bozijem pismu,a gde pise u mormonskoj knjizi???
Bozije Pismo je Sveta Knjiga,a mormonska Smitova NIJE, jer je u SUPROTNOSTI sa Recju Bozijom---Navedeni stihovi.gornji.
Cekam odgovor na navedene stihove koji su u Suprotnosti sa Bozijim.

1. Knjiga Mormona uči da su deca slobodna od greha jer nemaju grešnu prirodu (Moroni 8:8)

Biblija uči da svi, pa i deca, po rođenju imaju grešnu prirodu. (Psalm 51:5)

To onda znaci da je mormonski bog milostiviji od biblijskog jer je ovaj prvi razbijao i deci glave kamenjem, a andjeo gavrilo ih klao (prvorodjene egipta). Jer su po biblijskom nauku i deca gresna.

Utah ovo je direktno iz vase knjge:
1) Moroni 8,8: aListen to the words of Christ, your Redeemer, your Lord and your God. Behold, I came into the world not to call the righteous but sinners to repentance; the whole need no physician, but they that are sick; wherefore, little children are whole, for they are not capable of committing sin; wherefore the curse of Adam is taken from them in me, that it hath no power over them; and the law of circumcision is done away in me.

Ovo je bitno:-little children are whole, for they are not capable of committing sin.Objasni ovo,a koliko ja vidim je upravo ono sto je Serpent prvobitno napisao.

2-II Nephi 25, 23 For we labor diligently to write, to persuade our children, and also our brethren, to believe in Christ, and to be reconciled to God; for we know that it is by grace that we are saved, after all we can do.

for we know that it is by grace that we are saved, after all we can do.

3-II Nephi 2 : 23 And they would have had no hildren; wherefore they would have remained in a state of innocence, having no joy, for they knew no misery; doing no good, for they knew no sin.

24 But behold, all things have been done in the wisdom of him who knoweth all things.

25 Adam fell that men might be; and men care, that they might have joy.

4-Alma 7, 10 And behold, he shall be born of Mary, at Jerusalem which is the land of our forefathers, she being a virgin, a precious and chosen vessel, who shall be overshadowed and econceive by the power of the Holy Ghost, and bring forth a son, yea, even the Son of God.
Born of Mary , AT Jerusalem

5-II Nephi 26, 12 And as I spake concerning the aconvincing of the Jews, that Jesus is the very Christ, it must needs be that the Gentiles be convinced also that Jesus is the Christ, the Eternal God;

it must needs be that the Gentiles be convinced also that Jesus is the Christ, the Eternal God;

6-Alma 16, 13 And Alma and Amulek went forth preaching repentance to the people in their temples, and in their sanctuaries, and also in their synagogues, which were built after the manner of the Jews.

7- Helaman 14, 27 And he said unto me that while the thunder and the lightning lasted, and the tempest, that these things should be, and that darkness should cover the face of the whole earth for the space of three days.

and that darkness should cover the face of the whole earth for the space of three days.

Evo Utah, nije mi bilo tesko da prekopiram iz mormonske knjige stihove i to u kopletne,a pokusao da pojedine reci izdvojim kao tacne, upravo kako je Serpent napisao.
ZNACI ne slaze se vasa knjiga i biblija,a posto ti pises KONTRA, da sada lepo objasnis zasto je Smit napravio greske,a on je POTVRDIO da je imao kontakt sa Bozijim andjelom.
U cemu je PROBLEM???Zamolio bih te da ne zaobilazis vec direktno objasnis o cemu se radi/

Prvo si rekao da ces procitati Knjigu Mormona, jos uvek je nisi procitao, a pricas o njoj. Biblija i Knjiga Mormona uopste nisu u suprotnosti. Posto niko jos uvek ne zna o cemu se radi, a ja sam postavila klipove da i deca mogu da shvate o cemu se radi.
Problem je sto pricate o necemu, o cemu niste obavesteni.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back