Razlika izmedju inteligencije i pameti

Više je u pitanju jezička odrednica, nego pitanje za psiholigiju. Iako mogu biti sinonimi, inteligentan se češće povezuje sa bistar, a obrazovan sa pametan.

U koju grupu svrstavaš zlatiborskog seljaka ?

Oni su poznati kao bistri i vispreni.
Brzomisleći ljudi. A,neškolovani.Jedva pismeni.
A,mudrosti izgovaraju spontano.....

Jeli to inteligencija,bistrina,pamet.....?
Sigurno je da obrazovanost nije !
:think:

Inteligencija je, kažu, sposobnost snalaženja u nepredvidjenim
situacijama i sa njom se čovek radja ili ne, a pamet, -dopala
mi se izreka Antoine de Rivarol, najbliže objašnjava pojam:
Biti pametan znači razlikovati istine koje treba reći
od onih koje treba prećutati.

Koja osoba je po vama pametna a koja inteligentna, kako se to suštinski razlikuje i ogleda ?

:ok:

Onako laički i na prvu loptu, rekla bih ti da je inteligentan onaj ko razvaljuje teorije fizike, a pametan onaj ko pliva u svakodnevnom životu.

Određen broj ljudi poistovećuje inteligenciju i pamet; ili inteligenciju i emocionalnu inteligenciju; ako si na to mislio.

To što si talentovan da izvlačiš korenje iz nemogućih cifara ne govori ništa o tome da te na prvom ćošku neće zaje.bati prevejani pučkoškolac koji jedva sriče.

Veruj mi, obzirom da sam lično znala take. Svemirski IQ, i moraš ga rukom vodit na pešačkom prelazu. Da ga ne zgaze.

ja se recimo u zivotu uopste ne sekiram oko tog sta je to pametan a sta inteligentan, nego radim uzivam i sve tako redom, a onda kad dodje vreme, kako to jos lepo i raskosno zvuci da kazem kako sam pametna, kako sam inteligentna lepota jedna, znaci bogatsvo jezika je tu presudno radi utiska ostalo su sitnice, ko ce jos da vaga reci taj ne ume da se sporazume

ja se recimo u zivotu uopste ne sekiram oko tog sta je to pametan a sta inteligentan, nego radim uzivam i sve tako redom, a onda kad dodje vreme, kako to jos lepo i raskosno zvuci da kazem kako sam pametna, kako sam inteligentna lepota jedna, znaci bogatsvo jezika je tu presudno radi utiska ostalo su sitnice, ko ce jos da vaga reci taj ne ume da se sporazume

ma nemas nijednu manu

pametan-svako ko procita milion knjiga moze da bude pametan-svako ko zna da koristi google.com moze da bude pametan...

inteligentan-covek koji se u poslu ili zivotu snalazi improvizujuci, uspesno obavi posao bez prethodnog znanja. neko ko moze da se snadje u zivotu

p.s.
mozda gresim

A iskustvo? Za inteligenciju nije potrebno prethodno znanje o necemu u vidu teoretskih cinjenica, ali iskustvo?

Inteligencija jeste sposobnost snalaženja u različitim problemskim situacijama prema nekim autorima, dok drugi navode da je inteligencija sposobnost apstraktnog mišljenja.Pamet se pak definiše kao stepen iskorišćenosti inteligencije.To vam je nešto kao koeficijent korisnog dejstva.Ja inteligenciju doživljavam kao potencijal a pamet kao praktičnu stvar.Potencijal sam po sebi ne znači mnogo.I da, inteligencija se menja tokom života.

Back