Razgovor sa ateistima

Fino podešen svemir!!!??? Galaksije u sudaru, eksplozije supernovih, a u našoj blizini pad komete na Jupiter, Mesec sav bubuljičav zbod pada asteroida, malo malo pa NASA otkriva po neki asteroid koji prohuji pored Zemlje....i eto to je taj fino podešen Svemir.
Ti bi kao fizičar trebao da nam ispričaš nešto o tim fino podešenim
konstantama koje drže sve na okupu, umesto da pričaš ovako nešto.

A moj logika je sledeća: nauka dokazuje da je Bog emocija i nije izvan čoveka, znači Bog tvorac ne postoji. I ako kroz istoriju vidiš da On nije ništa stvorio, jer sve što je stvarao, dokazano je da nije, već je objašnjeno kako je stvoreno, onda je logičan zaključak da sigurno nije stvorio ni prvi život. . Ako nauka ne zna kako je nastao prvi život, ja onda ne prizivam nepostojećeg Tvorca, nago čekam da nauka to pitanje razreši, a na tom pitanju se ozbiljno radi.
Tvoja logika ukratko
Tvorac ne postoji
ON ništa nije stvorio - nauka dokazala
Nauka ne zna kako je nastanao život
Ti za svojeg života čekaš

Sačuvaj me bože i sakloni od ovakve logike

Moraćeš da me prosvetliš koje su to konstante koje drže sve na okupu, ja ih ne znam.
I upravo sam pred ručak "ljusnuo" jednu razgovorušu od 22 grada, pa te upozoravam da se čuvaš.:D
E ja sam neke likere silne napravila od ovogodišnje rakije.
Nana, višnja, glog, šipak, dunja, bosiljak...
Možda bih mogla da ih isprobam.. :ceka:

Fizičke konstante. Na primer, gravitacija.
Ja ne znam koliko ih ima i čemu ''služe''

Moja logika i tvoja se bitno razlikuju. Ti polaziš od tvoje "činjenice" da mora postojati Tvorac jer nauka ne zna kako je nastao život, i apsolutno se uklapaš u istorijsku tvrdnju da je Bog smeštan u tamne ćoškove nauke, baš onako kako je rekao naučnik- neurobiolog koji je otkrio religijske centre koji kaže: "When we have incomplete knowledge of the world around us, it offers us the opportunities to believe in God. When we don't have a scientific explanation for something, we tend to rely on supernatural explanations," said Professor Grafman, who believes in God.
A moj logika je sledeća: nauka dokazuje da je Bog emocija i nije izvan čoveka, znači Bog tvorac ne postoji. I ako kroz istoriju vidiš da On nije ništa stvorio, jer sve što je stvarao, dokazano je da nije, već je objašnjeno kako je stvoreno, onda je logičan zaključak da sigurno nije stvorio ni prvi život. . Ako nauka ne zna kako je nastao prvi život, ja onda ne prizivam nepostojećeg Tvorca, nago čekam da nauka to pitanje razreši, a na tom pitanju se ozbiljno radi.

I ova tvoja analogija je apsolutno pogrešna. Jasno je da će ostati jabuka, ali zaboravljaš da i jabuka i kruška realno postoje. A ti u raspravi oko nastajanja prvog života uvodiš Tvorca, a postoje dokazi da On ne postoji. Zato je bolja ova analogija: ako ja zavučem ruku u zatvorenu korpu sa nadom da ću naći jabuku, onda sve dok ja tražim tu jabuku, ti ne možeš da tvrdiš da je u korpi kruška, jer se pokazalo da su sve kruške satrule. Šta ću ja naći u korpi ne znam, možda mandarinu, ali je sigurno da neću naći krušku.
У вашој логици нема ни призрака логике, ако не можеш то да схватиш, не можемо разговарати о нечему другом кад ти у старту одбијаш да прихватиш значење појмова.
Имаш само двије опције, живот је настао као посљедица неке акције другог живог бића( које не мора нужно одговарати нашем схватању живота) или живот је настао сам од себе из неживе материје.
Смијешно је кад стриктно искључујеш прву могућност, а вадиш се на то да не тврдиш да је у питању друга могућност. Ево сви ми знамо да ви не знате, али имате ли бар теорију, неку трећу, четврту, ако већ није живо настало од мртвог, а није ни од живог?

Moja logika je da ti nemaš logiku
Ako nešto ne postoji nemoguće to što ne postoji da bilo šta radi iz proste logike, pričati da to što ne postoji je nauka dokazala da to nepostojeće nije stvorilo život niti bilo šta.
Ako se nauka (pitanje KOJA) bavila dokazom da nešto što ne postoji nije stvaralo, to je za ludaru!

У вашој логици нема ни призрака логике, ако не можеш то да схватиш, не можемо разговарати о нечему другом кад ти у старту одбијаш да прихватиш значење појмова.
Имаш само двије опције, живот је настао као посљедица неке акције другог живог бића( које не мора нужно одговарати нашем схватању живота) или живот је настао сам од себе из неживе материје.
Смијешно је кад стриктно искључујеш прву могућност, а вадиш се на то да не тврдиш да је у питању друга могућност. Ево сви ми знамо да ви не знате, али имате ли бар теорију, неку трећу, четврту, ако већ није живо настало од мртвог, а није ни од живог?
U tome i jeste tvoj problem, koji kao drugu opciju uvodiš Tvorca, a koliko puta da ti naglasim, da je dokazano da On ne postoji. I eto, ja mislim da je smešnije da ti posežeš za tvorcem kojeg istorija nauke negira. Sledi odgovor na donji post.

Paaaa da. Verujem da su naučnici na UCL-i, a to nije jedina svetska laboratorija , mnogo pametniji, mudriji i nadasve imaju više znanja od mene o biologiji, biohemiji, organskoj i neorganskoj hemiji.....
I ja verujem da su to veoma inteligentni ljudi koji imaju znanja iz određenih
oblasti, ali samo to što su naučnici ne goviri o njima i da su mudri.
Puki intelektualni razvoj bez duhovnog razvoja može od čoveka monstruma
da stvori. Za mudrost je potreban balans, koji se u školama ne uči, koliko god
visoke bile.

visoke bile.
Budite mudri kao zmije a bezazleni kao golubovi
To je patrijarh Pavle baš objašnjavao za balans znanja i duhovnosti

А шта је то доказано да Бог није створио, а постојала је тврдња да је створио, можеш ли навести неки примјер?
Pa mislim da je mnogo bolje da ti ukažeš na to šta je stvorio, pa da ti ja kažem da nije. Ali dobro, evo:
-Kada je prvo uočena Halejeva kometa, papa je objavio da je to Đavolov poslanik, dok je Seneka rekao da je to pojava čiji uzrok još ne znamo a da će biti razjašnjeno u budunosti;
-U našim krajvema su postojale dodole, koje su trebale da udobrovolje ondašnjeg svevišnjeg, pa se ispostvilo da kiša nema veze ni sa kakvim bogovime:
-Sve katastrofe u prošlosti su objašnjavane Božijom voljom/uplivom, a onda je svaka pojedinačno razjašnjena, bez potrebe ni za kakvim Bogom;
-Prema Bibliji, a ljudi su bili uvereni u istinitost, Bog je stvorio sve živo, neživo, vidljivo i nevidljivo, a onda dolazi nauka koja objašnjava kako je to nastalo, bez potrebe ni za kakvim Bogom;

Tražio si neki primer i ja sam ti naveo.
A sada bi bilo fer sa tvoje strane, da nabrojiš šta je to Bog stvorio.

visoke bile.
Pa čuj, možda je imam pogrešnu predstavu o mudrosi, jer ja je poistovećujem sa pameću.
Ovo mi nije jasno. Otkud znaš da ti inteligentni ljudi nemaju duhovni razvoj. Da te podsetim, duhovnost ne mora da znači i religioznu duhovnost, iako ne možemo tvrditi da nisu vernici.
I otkud ti znaš da kod tih ljudi nije to sve lepo izbalansitano?

Moja logika je da ti nemaš logiku
Ova tvoja izjava meni ništa ne znači ako znam, da je tvoja logika da si tvrdio da si hodao po vodi, a zapravo si hodao po zaleđenom Dunavu.:D
Ako nešto ne postoji nemoguće to što ne postoji da bilo šta radi iz proste logike, pričati da to što ne postoji je nauka dokazala da to nepostojeće nije stvorilo život niti bilo šta.
Evo Sale i ovo je tvoja logika,prilično zbrkana, koja nije vredna komentara. Hajde ti prvo vidi kakvu si papazjaniju napisao, pa onda razmisli šta si hteo da napišeš, pa sve to lepo ponovo napiši.
Ako se nauka (pitanje KOJA) bavila dokazom da nešto što ne postoji nije stvaralo, to je za ludaru!
Evo ovo je opet tvoja logika. Više je za ludaru da tvrdiš da je nešto što ne postoji, stvaralo, a nema nikakvih dokaza da je stvaralo. A Bog nije ništa stvarao, pa to ti i aktuelni papa poručuje, samo ti ne veruješ.:D

Pa čuj, možda je imam pogrešnu predstavu o mudrosi, jer ja je poistovećujem sa pameću.
Ovo mi nije jasno. Otkud znaš da ti inteligentni ljudi nemaju duhovni razvoj. Da te podsetim, duhovnost ne mora da znači i religioznu duhovnost, iako ne možemo tvrditi da nisu vernici.
I otkud ti znaš da kod tih ljudi nije to sve lepo izbalansitano?
A da ti pažljivije čitaš šta pišem? :cistinaocare:Samo sam rekla da meni titula
naučnika ne garantuje da je to mudrac, jer kroz sistem obrazovanja
mudrost nije mogao steći. Da li je neko od njih slučajno radio na
svom duhovnom razvoju, ne znam niti sam tako nešto tvrdila.
Kao što nisam rekla da je duhovni razvoj moguć jedino kroz
religije, a još manje da je neophodno biti vernik.

A da ti pažljivije čitaš šta pišem? :cistinaocare:Samo sam rekla da meni titula
naučnika ne garantuje da je to mudrac, jer kroz sistem obrazovanja
mudrost nije mogao steći. Da li je neko od njih slučajno radio na
svom duhovnom razvoju, ne znam niti sam tako nešto tvrdila.
Kao što nisam rekla da je duhovni razvoj moguć jedino kroz
religije, a još manje da je neophodno biti vernik.
Pa dobro, izvini, onda meni ti lepo objasni šta si zapravo htela da kažeš. Ali ja sam ti rekao da smatram da mudrost i pamet poistovećujem, i ti ljudi, da nisu pametni/mudri ne bi završili doktorate i radili na pestižnim uiverzitetima, i to još na Zapadu, gde se mnogo strožije prate naučna dostignuća nego kod nas.

Back