Razbijanje Rojava revolucije

27E

Legenda
Poruka
52.416
http://www.advance.hr/vijesti/razbi...i-medunarodne-ljevice-koja-to-mirno-promatra/

Sirijski Kurdistan, Zapadni Kurdistan ili jednostavno jednom riječju - Rojava ("zapad" na kurdskom), je od 2012. de facto autonomna kurdska regija na sjeveru i sjeveroistoku Sirije.

Na ovom prostoru ove godine formiran je - prije svega unikatnom povijesnom prilikom - možda i najnapredniji ljevičarski ustroj na Bliskom istoku. Pritom ne govorimo o nikakvim "režimskim socijalizmima", već o jednom konceptu koji je napredan po svim aspektima - konceptu koji je inkorporirao ljevičarske ideale kakvi su oni uvijek u osnovi i trebali biti, slobodni od devijacija i pretjeranih "adaptacija prema povijesnim okolnostima". Govorimo o ustroju koji je iz temelja izgrađen na direktnoj demokraciji, radničkom samoupravljanju, potpunoj jednakosti spolova i drugim temeljnim ljudskim pravima.

Naravno, ništa nikada nije idealno, pa ni "Rojava Revolucija", ali svejedno je riječ o jednom iznimno važnom, istinski demokratskom, projektu, čija je već jedna trećina progutana od strane islamo-fašističke terorističke vojske ISIL
...
.


nasi mediji bas nikako ne prenose vazne vesti iz sveta. tako i o zbivanjima u severnos siriji, na delu kurdistana, nemamo nikakvu kvalitetnu informaciju.

mozda je namerno, jer ako je ovaj link dobro analizirao, tamo se pojavila nova opcija gradjanskog socijalizma, sistem pravde i reda.

a to je upravo suprotno od rezultata arapskog proleca!? koje je svuda donelo nemire ili rat ili razaranje i drustveni korak unazad, u plemensko kriminalne sisteme srednjeg veka, nesto kao u albaniji i na kosmetu

i sad se pali alarmna sijalica taj kurdistan je na udaru istih snaga koje su efikasno razorile siriju, ne skroz, i pola iraka i nalaze se upravo na 8 km od bagdadskog aerodoroma.

a ameri ne znaju da li ce da sprece nove masovne masakre koji su u izgledu ako kurdi budu porazeni. ili im malo i odgovara, jer su upravo ameri osnovali na zapadu `prijatelje sirije` koji su isfinansirali, obucili snage isil-a, ili kako su se vec zvali prosle godine
 
Poslednja izmena:
U Rojavi se desilo nešto slično kao i o oslobođenim španjolskim gradovima prije gušenja revolucije. U Rojavi su formirana narodna vijeća kao tijela koja donose odluke, a u svakom okrugu tri ključna dužnosnika biraju se na temelju etničke pripadnosti: jedan Kurd, jedan Arap i jedan Asirac ili armnenski kršćanin (ovisno o okrugu). Nadalje, barem jedno od tri vodeća dužnosnika mora biti žena.

Kurdi se danas, s pravom, pitaju: kako je moguće da se na jednom prostoru desi ovakav napredan ustroj, a da o tome međunarodna zajednica, naročito međunarodne ljevica, jednostavno šuti? Moguće je, nažalost, itekako je moguće. Međunarodna ljevica ovih dana "progres" pronalazi samo na stranicama propagandnih i korporativnih mainstream medija, pa stoga ne čudi kada kao "progres" vide dolazak Morsija na vlast u Egiptu, što je bilo obično iskorištavanje demokracije.

Da li toj ljevici toliko smeta činjenica da su Kurdi svoju samostalnost u Rojavi dobili sporazumom s nekima toliko mrskim "Assadovim režimom". Čak i ako preziru vlast u Damasku, zašto Kurdi moraju biti žrtva te njihove kratkovidnosti?


izvod iz clanka, ako nekoga mrzi da otvara link. meni je zanimljiv, i politicki i ljudski
 
http://www.advance.hr/vijesti/isil-...-dovoljno-ali-im-kronicno-ponestaje-municije/

Kako dani prolaze tako velika tragedija grada Kobani postaje sve neminovnija. Branitelji grada, kurdske oružane jedinice YPG, pružaju žestoki otpor i već su počele borbe za svaku kuću u gradu. No, ono što ovu priču čini toliko tragičnom je činjenicom da Kurdima zapravo ne nedostaje ljudstva, boraca je dovoljno, brojni civili odlučili su ostati u gradu i braniti ga sve do zadnjega daha, no ponestaje im municije. Nedostatak municije vjerojatno će biti glavni razlog, ukoliko se u međuvremenu nešto ne desi, pada grada.

Taj problem mogao bi se riješiti odmah, samo kada bi Turska dopustila Kurdima s druge strane granice da uđu sa sjeverne strane u Kobani, da svojim suborcima dostave oružje i prijeko potrebnu municiju. Kurdi diljem Turske ustaju protiv Erdoganove vlade zbog činjenice da se Kobani pušta ekstremistima iz ISIL-a. SAD je također sugerirao da bi Turska morala nešto poduzeti da se spriječi genocid. Specijalni izaslanik UN-a za Siriju eksplicitno je poručio kako bi Ankara trebala dopustiti ulazak oružja i ljudstva preko granice, upozoravajući kako bi se u Kobaniju mogao desiti veliki pokolj .

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
na nasem primeru znamo kakav je zapad i koje zrtve broji. nase nije brojao a nisu kaznjeni ni oni koji su nas ubijali.

posto se to ponavlja po ko zna koji put ocito da greska nije bila do nas, a ni do ovih kurda, greska je u vladajucoj nasilnoj ideologiji zapada
 

Back
Top