Ravna zemlja

Vidi. Ti si prva zapela "zasto ne pogledas ONAJ video" a ja sam samo postavio drugi video kao kontra-argument. Interesantno da nisam samo ja pretpostavio da si ravnozemljasica-a sad kao tvrdis suprotno./..? Ne, ne dajem ja sebi na yna;aju nego ti, kao i ve'ina modova misli[ da si Bogom dana...O;igledno ne znaš šta je trolovanje...Ali iskreno stvarno počinje da me tooooliko nije briga. Evo neću pisati više u ovoj temim pa da je zadnja na ovom svetu. Pa nek misli ko hoće i da je trouglasta Zemlja :)
Čim nisi jedini, mora da je tako. :lol:
Ja nisam moderator na ovom pdforumu, već kolega @Black_star
I jedva čekam da svrati kod mene pa da ga tamo ispraše oni moji fanatici
a ja ni prstom neću da mrdnem.. Još ću i da im lajkujem komentare.. :strika:

Mislim da je u vreme Galileja vec bilo poznato da je Zemlja okrugla. Rasprava se vrtila oko toga da li ide oko Sunca ili Sunce oko Zemlje. Vec u srednje veku je bilo poznato da je okrugla. To se moze videti na njihovim kartama sveta. Kao karte su bile dosta lose (razumljivo s' obzirom na ogranicenja) ali su generalno razumeli da nije ravna.

Mislim da je u vreme Galileja vec bilo poznato da je Zemlja okrugla. Rasprava se vrtila oko toga da li ide oko Sunca ili Sunce oko Zemlje. Vec u srednje veku je bilo poznato da je okrugla. To se moze videti na njihovim kartama sveta. Kao karte su bile dosta lose (razumljivo s' obzirom na ogranicenja) ali su generalno razumeli da nije ravna.
Znači mi ne posle 500 nego posle koliko-2000 godina i dalje polemišemo jel ravna ili okrugla..? LOL...a možda je ploča na leđima kornjače=to je mislim bio neki stari mit...

Recimo Kolumbo, sa njim je fora da je u njegovo vreme bilo (tacno) misljenje da je Zemlja ogromna i da nemozes ploviti od Evrope do Azije jer nemas dovoljno hrane i vode da prezivis put. Kolumbo je bio uveren da to nije tacno i da je put manji nego sto se misli.

On je u sustini pogresio, jedino ga spaslo to sto je naleteo na kontinent, umesto sto su svi umrli od gladi.

Ko mi dira @svesnaglista ? :batina::):lol:
Salu na stranu, koleginica dolazi s pdf Religija, gde se diskutuje o stvarima duhovne prirode i taj forum pripada oblastima drustvenih nauka u nekom smislu.
Moje je misljenje da se ovde radi o nediferenciranoj sferi uticaja, jer se na ovakvim temama na pdf Zavere uglavnom diskutuje o oblastima koje pripadaju tzv. egzaktnim naukama, odn. prirodnim naukama u najuzem smislu reci. Dok drustvene nauke dozvoljavaju odredjeni stepen spekulacije u sirem smislu, prirodne nauke se oslanjaju na cvrsto proverive cinjenice, tacnije na objektivnost nasuprot subjektivnom dozivljaju stvarnosti. Tu je mesto gde zapravo ovde lezi ovaj problem. ;) Ergo, nasuprot stanovistu koje je neko bas skoro pomenuo, a koje potpada pod uverenje rano-hriscanske dogmatike koju je iznedrio Tertulijan pod krilaticom "Verujem, zato sto je apsurdno..." - ako mogu reci sa suvisnom i nepotrebnom energijom inata, koji se u oba smera zapravo pokazuje kao takav - ;) oblast prirodnih nauka trudi se da svemu apsurdnom `skrese krila` kako bi se to reklo, na jedan objektivan nacin - prezentujuci egzaktne cinjenice koje sluze na potporu proverivom i odrzivom modelu prirodne stvarnosti. :) Zbog svega ovoga, nesporazum nastaje kada se pravila jednog naucnog dominiona primenjuju na oblast drugoga i vice versa. Ponekad je to nacin razbijanja dosade, ponekad pokusaj da se prosiri horizont spoznaje, mada to cesto zapravo lici pre na pokusaj da se progleda kroz prozor tako sto ce se rukom zamicati zavesa sa dovratka u sobi umesto sa samog prozora, cisto iz metafizicke ljubavi prema cinu zamicanja zavese. ;) Smatram da ste ovo svi razumeli, cak i nasa glista, koja ce naravno odmah reci da nije, jer je znam. ;) Ali, zapravo jeste. :) Nauka ne zivi za tastinu, a religija ponajmanje, ukoliko je pravilno usmerena i nije deklarativnog karaktera. Smatram da se ova tema o ravnoj zemlji drzi ovde toliko dugo ne samo usled licnih zelja da se tartulijanski veruje u apsurdno, vec i usled radoznalosti oko objektivne prirode samog fenomena apsurdnog. :D pa sta se usput i zgrabi....nesto kao zabranjeno (pseudo) intelektualno voce, ili pak zabranjeno lovljenje ribe eksplozivom... ;) :cool: :roll: :mrgreen: 😆

Meni treba samo jedan video, onaj u kome je detaljno objašnjen model Ravne Zemlje, ništa drugo ne smatram relevantnim.

Neka brate objasne kako funkcioniše ta njihova Ravna Zemlja, kako se na njoj menjaju dan i noć, leto i zima, Mesečeve mene, pomračenja, kretanje neba,onda kako radi gravitacija, sve lepo da mi razjasne.

Meni treba samo jedan video, onaj u kome je detaljno objašnjen model Ravne Zemlje, ništa drugo ne smatram relevantnim.

Neka brate objasne kako funkcioniše ta njihova Ravna Zemlja, kako se na njoj menjaju dan i noć, leto i zima, Mesečeve mene, pomračenja, kretanje neba,onda kako radi gravitacija, sve lepo da mi razjasne.
A oni naklapaju o svemu drugome alii samo te-bitne odgovore-IZBEGAVAJU!

Da li neko od ovde prisutnih globusana ili ravnozemljaša ima bilo kakvu ideju
o tome, kakav eksperiment može bilo koji čovek da izvede u sasvim jednostavnim
uslovima, da bi sebi dokazao da je zemlja sfera koja se kreće ili da je nepomična
i ravna?
Možda možete da date ideju Goranu Potkonjaku i ekipi. Ubiše se ljudi računajući
i raspravljajući a s mesta se nisu makli.
Kupe metereoloski balon koji leti na vecim visinama i kameru. Ne bi trebalo da kosta vise od par k evra. Mozete i vi ovde s foruma da se skupite.

I sta dokazujes time? Da li vi ljudi stvarno ne shvatate besmisao ovakvih...ekspoerimenata. Ja sam vec vise puta postavio pitanja na koje niko nije dao odgovor u korist ravne Zemlje ali nemam nameru da se ponavljam...
Pa kad pita evo, koliko znam, meteo baloni mogu da se podignu dovoljno visokk da se vidi zakrivljenost. Neka provere. Sto da ne. Kao kada deca ponove neki opus iz fizike. Tipa svaki put kad skoce da se trude da ne promase zemlju.

59ccaad6ec79a898f3d9ee7ea6a8535e.jpg

Равна земља, са Сунцем које кружи изнад ње, и лопта која кружи око Сунца, су гледано геометријски 2 модела као слика у огледалу, докази за један важе и за други, и обратно, али пресликано у огледалу, ако знаш нацртну, можда ти је јасно о чему говорим...и до скоро би могли говорити о оба модела сасвим равноправно, гледано СА ЗЕМЉЕ, оба су могућа са по 50%. Посматрајући искључиво СА Земље, и то гледано само на геомтрију....

Оно што мене лично брине је следеће:
ОКРУГЛА ЗЕМЉА:
1. невероватно мало ОЗБИЉНИХ фотографија из свемира
2. оне путање авиона озбиљно дуже, уместо да само препречи по сред океана.

РАВНА ЗЕМЉА:
1. све се слаже, осим једног, НЕЛОГИЧАН је, то је мени лично главно образложење.
Просто није логично да буде равна, много је логичније да буде округла.

ИЛИТИ ДА СКРАТИМ ПРИЧУ........
...АКО ЈЕ АТОМ ОКРУГАО, са ЕЛЕКТРОНЧИЋИМА КОЈИ СЕ ВРТЕ ОКО ЈЕЗГРА ОНДА ТО ИСТО МОРА БИТИ И ЗЕМЉА, која се као Електрончић врти око Сунца, тј језгра Сунчевог система...ценим да ћу навући гнев равноземљаша, моје дојучерашње браће, овим поређењем Земље са електрончићем, али тако је....јер јелте ми људови смо богзнакако изабрана бића!
па за нас не важе закони природе, јер смо ми тако посебни!

Poslednja izmena:
Оно што мене лично брине је следеће:
ОКРУГЛА ЗЕМЉА:
1. невероватно мало ОЗБИЉНИХ фотографија из свемира
2. оне путање авиона озбиљно дуже, уместо да само препречи по сред океана.
1. Ne brini samo malo proguglaj... Imaces sad i prilike da pogledas film snimljen na MKS...
2. Ako se bavis geometrijom znas zasto su neke krace u realnom obliku, a u 2D projekciji izgledaju duze. Ostale koje su realno duze su iz proste bezbednosti, da u slucaju necega budu blizu kopna. A i na zemlji postoje teritorije koje nisu dozvoljene za nadletanje, zato su letni koridori grupisani. Da nema toga leteo bi ko kako hoce i stvarali bi mnogo vise problema kontrolama leta koje ih nadgledaju.

321.png

Полупречник планете Земље је неких 6357 километара.
Метеоролошки балони (барем неки од њих) изађу на висину од 36 километара (120 хиљада стопа).
Из чисте досаде, отворио сам онлајн сајт GeoGebra и направио круг полупречника 6.357 центиметара, и нацртао линију дужине 0,036 центиметара.
Наравно, тај круг представља нашу планету, док та линија указује на висину метеоролошког балона.
Слика је из 3 дела. Први (горњи) део показује цео круг. Други део (средњи) је донекле зумирана скица.
Трећи део (на дну) приказује потпуно зумирану скицу, где може да се види како би изгледао хоризонт са те висине.

Да, баш ми је било досадно. :D
Не знам шта желим са овим да покажем. Само ми је било интересантно да погледам..

Back