Ravna zemlja

Сунце је овде мали објекат (пар километара пречника) који кружи изнад равне земље. То важи и за остале планете, звезде. Шта је изван свега тога, шта је испод, шта је изван рубова, питање је без одговора. Али као што видиш, то нимало не личи на знања о свемиру која су ти масони утувили у главу као истину.
Evo jednog pitanja za tebe genije, zanimljivost koju sam primetio pre neki dan ispred zgrade, na košarkaškom terenu, koju takođe nije teško proveriti svojim očima:

Dakle postavka je sledeća, bio sam napolju u vreme zalaska Sunca, pogodilo se da je u to vreme iznad mene bio avion koji se nalazio u procesu uzletanja, odokativno na nekih kilometar-dva visine, dakle dovoljno nisko da mogu da ga lepo vidim. Sunce je već zašlo u tom trenutku a kada pogledaš avion on je blještao, dakle bio je jasno obasjan sunčevim zracima. Kako se ta pojava može objasniti na "iz korena" unapređenom modelu svemira Ravne Zemlje?

А ви мислите да ова теорија равне Земље узима као такав ваш космолошки модел на који сте навикли, и којим вас је учитељица научила у школи. Све је ту по вама исто, само што, ето, накакви тамо дебили у тај модел смештају некакву пљоснату планету, ту између лоптастог Марса и Венере. Тако ви то схватате.

Теорија равне Земље мења модел свемира на који сте навикли из основа. Нема ту више Сунца, Месеца, Јупитера, галаксија итд.

Сунце је овде мали објекат (пар километара пречника) који кружи изнад равне земље. То важи и за остале планете, звезде. Шта је изван свега тога, шта је испод, шта је изван рубова, питање је без одговора. Али као што видиш, то нимало не личи на знања о свемиру која су ти масони утувили у главу као истину.
Tvoje objasnjenje primera koji sam naveo "zabetoniralo" me je. Ne znam sta da ti odgovorim i da li uopste vredi dalje se ubedjivati.

Kako se ta pojava može objasniti na "iz korena" unapređenom modelu svemira Ravne Zemlje?

Није то "из корена унапређен модел", него је он такав одувек био.

Тај модел руши, или барем доводи у питање саму парадигму о земљи и свемиру којој сте научени.
Међутим, пошто је тако нешто за вас исувише велика јерес и саблазан, лакше вам је да мислите да неко ту говори о некаквој пљоснатој планети а све у моделу свемира на који сте навикли.

Svaki pravi pomorac može doći u luku samo sa kartom, kompasom i sekstantom, ali sa kartom koja je bazirana na okrugloj Zemlji.
Niti jedan ravnozemljaš nije u stanju odgovoriti na pitanje zašto su sve profesionalne karte po kojima navigivaju piloti i pomorci bazirane na okrugloj Zemlji, niti zbog čega su takođe planovi leta svakog aviona su bazirani na okrugloj Zemlji.
Ovo je velika misterija za sve tepsijanere, pošto njihovi mogzovi nisu u stanju da dokuče ove krajnje jednostavne stvari.

61cjRMe.jpg

Није то "из корена унапређен модел", него је он такав одувек био.

Тај модел руши, или барем доводи у питање саму парадигму о земљи и свемиру којој сте научени.
Међутим, пошто је тако нешто за вас исувише велика јерес и саблазан, лакше вам је да мислите да неко ту говори о некаквој пљоснатој планети а све у моделу свемира на који сте навикли.
Ali ti taj model ne umeš da objasniš, a kamoli odbraniš?

Ali ti taj model ne umeš da objasniš, a kamoli odbraniš?

Ја немам намеру да од тебе нешто овде браним, објашњавам и доказујем.
Само ћу указати на један пример који показује како потпуно исти експеримент, даје сасвим различите закључке зависно од модела од кога смо пошли.

Наиме, ради се о чувеном Ератостеновом огледу, којим је он, још у античко доба, измерио "обим Земље".
Тај оглед деца раде и данас у школама:

"Eratostenov eksperiment je globalni eksperiment u kom se meri obim Zemlje po meridijanu, a za koji nam je potreban samo štap i Sunčeva senka. Tako učenici širom sveta, u trenutku kada je Sunce u povoljnom položaju, računaju obim Zemlje na način na koji je to Eratosten uradio u trećem veku pre naše ere. U eksperimentu je učestvovalo 38 zemalja širom sveta , a škola „Dr Dragiša Mišović“ je jedna od 12 škola iz Srbije koje su u ponedeljak 21. marta izvele ovaj planetarni eksperiment. itd."

oš-dragiša-3.jpg

Сада, ако попут Ератостена, пођемо од претпоставке да је Земља лопта а да је Сунце толико далеко да његови зраци падају паралелно, закључује се, простом рачуницом, да је обим Земље 39 600 km.

Међутим, ако пођемо од тога да је Земља равна, истом једначином долазимо до тога да је Сунце удаљено само 4800 км. и да је пречника 50км.

Видиш, зависно од модела од кога смо пошли, вршећи потпуно исти експеримент, добијамо сасвим различите закључке.

Само ћу указати на један пример који показује како потпуно исти експеримент, даје сасвим различите закључке зависно од модела од кога смо пошли.
...
Сада, ако попут Ератостена, пођемо од претпоставке да је Земља лопта а да је Сунце толико далеко да његови зраци падају паралелно, закључује се, простом рачуницом, да је обим Земље 39 600 km.

Међутим, ако пођемо од тога да је Земља равна, истом једначином долазимо до тога да је Сунце удаљено само 4800 км. и да је пречника 50км.

Видиш, зависно од модела од кога смо пошли, вршећи потпуно исти експеримент, добијамо сасвим различите закључке.

Taj eksperiment ne može postojati u izolaciji, tako ne dokazuje ništa. On mora biti samo jedan od velikog skupa eksperimenata koji dokazuju ili obaraju neku hipotezu na koherentan način.

Kada je u pitanju "planeta je sferična a Sunce daleko" model imamo mnoge takve eksperimente i oni su u skladu sa modelom i iz tog modela su postavljene i dokazane mnoge pretopstavke, zato je taj model opšteprihvaćen.

Kada je u pitanju "planeta je ploča a Sunce blizu" imaš gomilu eksperimenata koji taj model obaraju, jedan od njih sam predstavio na početku ove stranice. Zato je taj model predmet podsmeha.

Taj eksperiment ne može postojati u izolaciji, tako ne dokazuje ništa. On mora biti samo jedan od velikog skupa eksperimenata koji dokazuju ili obaraju neku hipotezu na koherentan način.

Ма да. По теби један експеримент не може доказати ништа, већ само скуп експеримената доказује.
То што јабука пада Њутну на главу није никакав доказ да јабука пада када се откачи, већ морамо потражити друге доказе. Јел тако?

Kada je u pitanju "planeta je sferična a Sunce daleko" model imamo mnoge takve eksperimente i oni su u skladu sa modelom i iz tog modela su postavljene i dokazane mnoge pretopstavke, zato je taj model opšteprihvaćen.

Аргументе типа "има много", "сви мисле", "општеприхваћено" и слично задржи за себе. То што већина мисли да је нешто истина не доказује да јесте, аrgumentum ad populum.

Kada je u pitanju "planeta je ploča a Sunce blizu" imaš gomilu eksperimenata koji taj model obaraju, jedan od njih sam predstavio na početku ove stranice. Zato je taj model predmet podsmeha.

Опет исти "аргумент". На њега могу само одговорити да имаш и гомилу експермента који доказују нешто друго.
Шта ћемо сад? Да бројимо ко им више.

Наиме, ради се о чувеном Ератостеновом огледу, којим је он, још у античко доба, измерио "обим Земље".
Тај оглед деца раде и данас у школама:

"Eratostenov eksperiment je globalni eksperiment u kom se meri obim Zemlje po meridijanu, a za koji nam je potreban samo štap i Sunčeva senka. Tako učenici širom sveta, u trenutku kada je Sunce u povoljnom položaju, računaju obim Zemlje na način na koji je to Eratosten uradio u trećem veku pre naše ere. U eksperimentu je učestvovalo 38 zemalja širom sveta , a škola „Dr Dragiša Mišović“ je jedna od 12 škola iz Srbije koje su u ponedeljak 21. marta izvele ovaj planetarni eksperiment. itd."

Pogledajte prilog 787696

Ajde ti nama onda objasni kako je onda Sunce na ekvatoru u vreme ravnodnevnica u podne tačno iznad glave, a nama to nikada nije?

@oziman kakav si ti mudroser, zar zaista misliš da možeš na ovaj naivan način da izbegavaš pravu diskusiju i iznošenje argumenata?

Kakav crni "argumentum ad populum", ja ti dajem konkretan primer gde se tvoj model tepsije raspada?

Da, jedan eksperiment ne može ništa da dokaže jer se rezultat pojedinačnog eksperimenta može tumačiti različito u različitim modelima, što si i sam pokazao tako što si dao dva objašnjenja Eratostenovog reultata, po jedno za svaki model. Problem sa Ravnom Zemljom je što ne može uskladiti rezultate više eksperimenata, što sam ja pokazao dodavajući rezultat drugog posmatranja, a taj rezultat pokazuje da teorija o Suncu koje je neka lampa koja se vrti iznad tepsije na maloj visini ne pijee vodu. Dakle oborio sam teoriju o Ravnoj Zemlji sa samo jednim dodatnim posmatranjem.

Treći deo, nema "gomile eksperimenata" koji "dokazuju nešto drugo", jer model koji ti podržavaš ne daje koherentno objašnjenje njihovih rezultata. Nema tu šta da se prebrojava, jednostavno se ne uklapaju u jedinstvenu hipotezu što zapravo dokazuje da ta hipoteza nije ispravna.

Treći deo, nema "gomile eksperimenata" koji "dokazuju nešto drugo", jer model koji ti podržavaš ne daje koherentno objašnjenje njihovih rezultata. Nema tu šta da se prebrojava, jednostavno se ne uklapaju u jedinstvenu hipotezu što zapravo dokazuje da ta hipoteza nije ispravna.

Има гомиле експеримената. Књиге се издају о равној земљи. Ево ти цела библиотека:
https://www.tfes.org/library.php

Ма шта ти пало на памет у прилог лоптастој земљи, то има свој аналогон и тумачење али у прилог равној земљи. Тако је како је. Који модел усвојимо на основу њега и градимо.
Дефинтиван доказ био би снимак Земље из свемира, то јест са висине, а то немамо.

Зар стварно мислиш да никада нисам видео ту чувену лажирану слику па ми је ти сад презентујеш?

Та слика се одувек могла наћи на првим странама уџбеника основне школе. Деци се мора утувити у главу да је Земља лопта у раном детињству јер тако то фукционише, тако се одувек народу утувљујуу "истине".

Једна од основних поставки приче о равној земљи јесте да у свету постоји завера која крије од људи њен прави облик. А НАСА је главни носилац исте. И ти ми сада презенетујеш слике са "nasa.gov" као доказ.

Ако ниси знао, нису сви овце. То што је нешто на nasa.gov не значи да је истина. Напротив.

Зар стварно мислиш да никада нисам видео ту чувену лажирану слику па ми је ти сад презентујеш?
Ne lupetaj, života ti. Ovo gore su fotografije Zemlje od strane meteoroloških satelita raznih država koji šalju nove fotografije Zemlje u proseku na svakih 10 minuta. Za svakog razumnog čoveka ovo je dovoljan dokaz kakav je oblik Zemlje. Za nerazumne tepsijanere poput tebe nema pomoći, jedino što znate je da lupetate da je sve lažirano.

Svaki normalan čovek ima svaki dan bezbroj dokaza da je Zemlja okrugla, osim glupih ljudi koji ne znaju niti geometriju koja se uči u osnovnoj školi

Svi ste vi ludi ako verujete da je gvozdje i najtezi elemetni u centru zemlje.....
Jedini nacin da u centru budu gvozdje i tezi elementi je da je zemlja bila cvrsta svuda po svojoj zapremini u trenutku kad ju je udario veliki meteor....

I u zabludi ste da je LOTO igra na srecu....

Back